Klasický pôrod verzus cisársky rez

cacesova
18. nov 2020

Ahojte, som prvorodicka mám 19 rokov 🙂 už sa blížim ku koncu a veľmi sa bojím 😔celý deň myslím na to, ako to zvládnem... Veľmi sa bojím pôrodu.. Boli ma aj pohlavný styk, nevydržím do konca pretože ma to veľmi bolí... tak uvažujem nad cisárskym rezom.. Ake mate skúsenost?

klarissa25
18. nov 2020

@cacesova ale cisarsky ti len tak neurobia, pokial na to nie je dôvod

cacesova
autor
18. nov 2020

@klarissa25 počula som, že keď si zaplatíš tak by ti mali zrobiť...

noami12
18. nov 2020

@cacesova to sa mi nezdá, viem o tom ze robia iba keď sú nejaké nevyhnutné situácie alebo nejaké zdravotné problémy.
Ja som si myslela ze s mojimi zdravotnými problémami pôjdem cisárskym a doktor povedal ze nie, iba pokiaľ by sa môj zdravotný stav zhoršil. V zahraničí viem ze sa da keď si zaplatíš, ale na Slovensku myslím ze nie.

lucka_l
18. nov 2020

@cacesova ahoj. ja som rodila prirodzene a teda nechcem ta strasit, ale ked som na sestonedeli videla ako “chodia” mamicky po cisarskom, tak by som si tuto cestu dobrovolne nevybrala ani nahodou.
samotny porod sa da zvladnut, kontrakcie bolia, ale treba pamatat na to, ze to bude trvat len par hodin a za odmenu dostanes do ruk cloviecika, ktoreho budes milovat cely zivot a stoji to fakt za to 🙂
Mne velmi pomohol Aniball. Ak nevies co to je, tak si pozri na nete skusenosti zien, ktore ho pouzivali - drviva vacsina je pozitivna. Naucis sa, ktore svaly mas zapojit pocas tlacenia a pripravis si hradzu na porod. Skus nad tym pouvazovat.. 75% uspechu je psychika, takze hlavu hore, neboj sa, zvladli to miliony zien pred tebou, zvladnes aj ty 🙂

cacesova
autor
18. nov 2020

@noami12 aha, tak to sa musím asi poradiť s mojim gynekológom. Takže vy ste rodili prirodzene?

noami12
18. nov 2020

@cacesova nie ja som ešte ne rodila, ešte len budem 😂 tiež som mala obavy a aj mam, ale povedala som si ze radšej prirodzene než cisárskym 😊

ludinka
18. nov 2020

@cacesova pre dieťa je najlepší spôsob pôrodu klasický, mám dve deti cisárskym rezom (boli zle otočené) po pôrode mali obaja strašne kolíky, zlú imunitu, a aj sú dosť psychicky labilni odtrhnutie od matky nasilu nie je pre dieťa prirodzene

cacesova
autor
18. nov 2020

@noami12 aha 😂😃 prepáč

kiki68
18. nov 2020

A na vo cisarsky, jasne ze to dole boli uz, ale pri pohode tu bolest dole necitis dlho a ide to s kontrakciou iba zaverecne minuty. No tak jasne, ze budes po porode zdola trosku rozbita, ale nic extra to byt nemusi. Ta rana po cisarskom si myslis ze bude vyhra? To bude tiez boliet a do toho zacievkovana. Radsej chvilku rozbity podvozok a trenovat s anibalom. Porod bol super, neni to take zle ako sa o tom casto hovori. Mozem povedat, ze je to jedna zo zaujimavych skusenosti a som za to na seba hrda.

ivula7
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
noami12
18. nov 2020

@cacesova ale nič sa nedeje, v pohode 😂 neboj sa zvládneme to nemaj obavy😊

kiki68
18. nov 2020

@lucka_l presne tie mamicky co tam boli na voziku a po 6 hodinach ich stavali, lebo tu v Rakusku po 6 hod stavaju po cs ak neni uplne mimo, tak to fuha... ja som hned po 2 hod spacirovala kade tade a vlacili so sebou nasho skrecka

cacesova
autor
18. nov 2020

@noami12 neviem neviem, uvidíme 😃 😏

lucka_l
18. nov 2020

@kiki68 ja som po 2 hodinach po porode bez problemov vyskocila na postel, ktorou ma odnasali na izbu, pred izbou z nej zoskocila a sestricky mi neverili, ze som rodila 😃😃 a raz som sa fakt ponahlala nieco vybavit na novorodenecku izbu a tiez za mnou jedna sestricka kricala, ze “mamicka preboha ako tak rychlo viete chodit po porode, vsak ani ja za vami nestiham” 😊

fuha ale to si inak fakt neviem predstavit, ze ta zodvihnu 6 hodin po tom, co ti zasiju brucho 😢 a este sa starat o drobca v takom stave ..

basska_b
18. nov 2020

Bože bože. Kto môže chcieť dobrovoľne cisársky? Tá jazva reze 8 vrstiev tvojho tela... svaly brucha v keli, jazva ťa bude bolieť aj 20-30 rokov po operácii, vytvoria sa zrasty. Tvoje dieťa vytiahnu nepripravené na život mimo maternice, nezapnú sa mu určité hormóny, bude mať štatistický vyššie riziko astmy, alergie, nábehy na zápaly priedušiek, cukrovku atď... žena čelí sice malému ale predsa riziku trombozy (upchatie ciev) kvôli tejto veľkej brušnej operácii.

Teraz mi tu začnú písať ženy, ako mali cisársky a že aká pohoda to bola a že ich dieťaťu nič nie je... len si píšte. Ale tieto riziká sú vedecký podložené fakty. Autorka - tých pár hodín bolesti vydržís. Stále mysli počas toho na to, že je to ako u zubára, o chvíľu to skončí. Zato taká bolesť jazvy po cisárskom, to máš na celý život. Mne sa ozýva... boli ma sem tam, nič príjemné.

lienocka2808
18. nov 2020

@cacesova ak si myslis, ze cisarsky rez boli menej, sklamem ta. Ja po cisarskom po 12 hodinach, jed ma dali vstavat z postele som odpadla od bolesti. Este si pamatam ten studeny pot na celom tele. A 2 roky po porode mam problemy s bolestami v podbrusku. Takze ak by som mohla, tak radsej prirodzeny porod.

kiki68
18. nov 2020

@lucka_l podobne a cumeli ked som dosla, ze ja uz som bola sama na wc , bolo mi treba a behala ako prepelica 😂 aj ten porod bol v poho, to ako mi rupla sama voda bolo top. Bola to celkom zabava

noami12
18. nov 2020

@cacesova tiež mam obavy, ale tak beriem to tak ze už musím a už sa tomu nevyhnem 😂 pokiaľ by museli pri pôrode rozhodnúť o cisárskom tak Budiš, ale dieťatko sa samé aspoň takto vypita keď bude správny čas. Než keď na cisárskom ti dajú termín (pokiaľ sa nevypita pred termínom cisárskeho)
Akože moja sestra bola 2x cisárskym ale v zahraničí a priplatila si za každý 5000 euro, ale tu myslím ze je to zakázané, keď tak veľmi chceš skus sa informovať u gynekológa ci ti bude vedieť povedať . Ale mňa to začalo teraz odradzovat tým ze po cisárskom musíš ležať, bolesti máš väčšie určite ako po prirodzenom a tak som aj radšej že mám možnosť ísť rodiť prirodzene

c_est_la_vie
18. nov 2020

@cacesova ja som si odtrpela klasický porod a malý sa zasekol, tak som skončila cisárskom.
Podľa mna- keď ti nebudú pôrod vyvolávať tak pohoda. Ak si dáš epidural tak cítiš len posledné kontrakcie cca hodinu pred tlačením ( mne vyvolávali a ten začiatok bol ťažký). Po epiduralke som 3 h nič necítila, pospala. A až na spomínaný koniec sa to potom dalo zniesť.

Cisára necítis. Ale nestojí to za to. Ja som teraz mesiac po pôrode a konečne bezbolestne viem vstať z postele. Mala som panicky strach z každého kychnutia, smiechu, zakaslania. Keď malý v noci plakal trvalo mi 5 minút sa posadiť a prísť k postielke. K tomu sa pomalšie rozbieha dojčenie a s tým je robota navyše...

natalia1619
18. nov 2020

@cacesova neviem ako boli cisarsky ja som rodila prirodzene ale svokra porodila 4 synov prirodzene a potom mala operaciu zenskych veci cize rozrezane brucho a povedala ze kto si to dobrovolne vyberie teda nespravi dobre... Ze to bolelo strasne...

lucka_l
18. nov 2020

baby, mozno by vam pomohla aj nejaka predporodna priprava - dozviete sa ako to cele prebieha a co vas vlastne caka ;) a ked sa bojite bolesti, tak si date pichnut epidural alebo si vypytate rajsky plyn. za tieto tlmenia bolesti sa niekde plati, epidural je ale v statnych nemocniciach zadarmo.. ja som mala len kyslikovu masku, ale aj to pomohlo. uvidite ake budete na seba hrde, ze ste to dali prirodzene 🙂 drzim palce

miadi
18. nov 2020

@cacesova da sa na čierno bratova ex sa dohodla s doktorom za uplatok aj datum si vybrala.😳 ale to neodporučam. neboj prirodzeny porod je lepsi a rychlo po nom si ok. Mozes si dat epidural ak sa bojis bolesti a nebudes skoro nic citit . Ja som si ho dala Po 32h kontrakcii Lebo som uz nevladala dlhsie pomali som sa otvarala. Len som potom 2h tlacila. Ale necitila som ani ked ma potom šil dole dr. Posledne som rodila bez epi no s oxytocinom a to vraj boli viac mne to prislo tak rovnake.. maleho som tlacila len 9minut mala som pocit ze explodujem. Ale nejak extra bolestive to Nie je len su to zvlastne pocity a aj to šitie dole sa da vydrzat len uz clovek chce mat pokoj 😁a tesit sa z babatka. Kamosku Po sekcii bolelo brucho pol rok ci viac niekedy ju krpec jemne kopol ked ho drzala a bolelo ju to. Je to zasah do tela a pre srandu sa to nerobi iba ked treba. Nemysli na to kym nemusis strach je horsi ako realita. Prirodzeny je lepsi len Bud rada ked nemusis mat sekciu.

weronca22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rora
18. nov 2020

@cacesova telo je nastavene na prirodzeny porod (ak nie su zdravotne komplikacie), zazila som dvakrat.... od odtecenia vody, po prve kontrakcie, dokonca ma to same nutilo aby som tlacila, bol to proste neuveritelny mechanizmus ktory pomahal dietatu von... nemala som epidural (kludne si ho daj ak ti to pomoze zbavit sa trochu strachu), napriek tomu som bolest tam dole necitila ani pri nastrihu, vsetko bol iba akysi velky tlak, jedine co bolo vazne neprijemne, su kontrakcie, ale s kazdou jednou dalsou a silnejsou budes vediet ze coskoro bude "hotovo". nebojuj proti tomu strachom, lebo ta to psychicky zlozi. chod do toho s pocitom, ze si uzasne silna zena a spravis vsetko pre to, aby si uz mala svoje dieta pri sebe. a ti poviem, vidiet okolo seba na porodnici zeny po cisarskych, trpela som uz len pri pohlade na ne.... neskutocne ubolene, ledva stali, sadli a aj to so slzami v ociach.... a ja, sice s mensim zasivanim chodila som mierne na siroko :D ale inak ok, absolutne nic mi nerobilo problem spravit ci postarat sa hned o dieta

katarina9593
18. nov 2020

@cacesova ahoj aspoň u nás to funguje tak že pokiaľ nieje vážny dôvod tak cisársky nerobia ... Musia ísť normálne a neviem či sa to dá u nás "podplatiť" ... Neboj sa pôrod príde ani nebudeš vedieť ako porodis .. áno je to bolesť pár hodín ja som to teda mala našťastie okey že som prišla na poradňu otvorená na 6cm takže mne to trvalo od pol 9 a mala bola 22:48 na svete 🙏☺️ale☝️to zvládneš my ženy sme stvorené vydržať snáď všetko 👌🙂ver mi hovorila som si že to nezvládnem a že to nedám ale nakoniec to išlo šup šup a už som ju držala v rukách a hovoria že po cisárskom sa dlho dlho dostávas do normalu ale zrejme asi každá to má inak 🙂ale teda asi by som to ja nechcela dobrovoľne ...to zvládneš

cookie29
18. nov 2020

Cisársky je operácia. S následkami. Akože sorry ja som skončila na akútnej sekcií a keby som si mohla vybrať idem prirodzene bez váhania (mala som 96hodin kontrakcii bez epidurálky)

lenuska9999
18. nov 2020

@cacesova zaplatiť si cisársky rez je proti zákonu. Určite sa nájdu lekári , ktorí sa nechajú uplatit.. ale nerob to sebe ani dieťaťu. Ja som rodila cisárskym,lebo som musela.. a čo by som dala za normálny pôrod. Nespustilo sa mi ani mlieko, lekári vraveli, že to sa po cisárskom stáva

iriska13
18. nov 2020

@basska_b 🙏tak ako fakt neviem o čom píšeš, mala som obe deti cisarskym, bohužial uzka panva, neotvarala som sa...moje deti su už obe dospelé, zdravé a tie choroby čo si tu popísala....🤐 zvladla som obe sekcie uplne v pohode....

andreatytler
18. nov 2020

@cacesova Nas sa narodil cisarskym a chodime k fyzioterapeutke a ta vravi ze 90% jej klientov je koli porodu cisarskym rezom. Je to velky sok pre bababtko. Je to obrovska, nahla zmena tlaku ked sa rozreze maternica a on je naraz vystaveny vzduchu.
Prirodzeny porod je skvela prva masaz pre babatko. Ak pebieha bez komlikacii, pomoze mu to vo vela smeroch. Nielenze mu narovna telo, ak bolo skrcene neprirodzene pocas tehotenstva ale nakopne mu dychanie, da mu peknu davku bakterii z rodidiel, ktore ho budu chranit pred astmou alebo alergiou. Bude mat lepsi imunitny system aj koli hormonom ktore sa vytvaraju pocas porodu, sance na uspesne kojenie su ovela vyzsie a najma pride na svet vtedy ked bude na to pripraveny.
Najma koli zdraviu svojho babatka, nevol cisarsky ak nie je treba.

modrymotyl8
18. nov 2020

@cacesova ja som mala cisársky a nelutujem 🙂 za mna to bolo fajn, bolesti boli ale nič strašné to nebolo. Riadne rodiť by som nechcela a píšte si čo chcete🙂 pekný večer.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre