Kedy začína pôrod?

kvet17
14. apr 2015

Ako to je kedy zacina porod ako viem,ze idem rodit?Som prvorodicka. Sanitku volat az po odteceni plodovej vody alebo ked su silne bolesti?A ako,ze niekto rodi 12 hodin a viac a niekto porodi hned,ze nestihne ani do nemocnice. Ked odtecie voda tak hned sa rodi alebo este to moze trvat dlho.Ako to vlastne je? dakujem.

katrinka8
14. apr 2015

@kvet17 - ahoj, pôrod sa začína buď odtečením plodovej vody - niekomu odtečie naraz veľa vody (proste praskne a odtečie), niekomu odteká pomaličky a postupne - je to individuálne.
Niekomu voda neodtečie, ale najprv sa spustia kontrakcie. Tie môžu byť najprv nepravidelné, až keď prichádzajú v pravidelných intervaloch, t. z. napr. každých 10 minút, potom sa to skracuje na každých 7, potom každých 5, 4, 2 - proste intervaly sa skracujú (keď to skáče hore - dole, že raz každých 10, potom 7, potom 4, zase 10, zase 7, zase 10 a pod. - nepravidelne, tak to tak skoro ešte nebude). Keď však prichádzajú kontrakcie, je dobré chodiť, (nesedieť, neležať), aby sa tie kontrakcie viac rozbehli a aj celý pôrod sa rozbehol. Niekedy sa totiž usadením sa alebo ľahnutím si aj rozbehnutý pôrod spomalí alebo aj dočasne zastaví.
Mne sa druhý pôrod začal ale úplne inak 😀 Ani som netušila, že rodím zo začiatku. 😀 Prehnalo ma asi 7x v priebehu necelých 2 hodín. Keď som už bola poslednýkrát v záchode, došlo mi, že to sa mi veru neukladá na črevá bábätko, ale že to už rodím 😀 Kontrakcie šli v podstate v priebehu asi hodiny z každých 4 minút na každé 2 minúty. Voda mi praskla až v pôrodnici na sále - resp. musel mi ju doktor pichnúť, pretože som sa síce otvárala, ale bábätko akosi nezostupovalo.
To je veľmi individuálne, ako dlho sa ktorá rodička otvára, to závisí od mnohých faktorov - ak si už raz rodila, tak tie pôrodné cesty sa ľahšie otvárajú druhýkrát (preto obvykle druhý pôrod trvá kratšie). Niekde sa hovorí, že keď odtečie voda, do hodiny sa rodí. Ale nie je to pravidlo. Ale to, že odtiekla voda, je znak začínajúceho pôrodu. Ale zase netreba stresovať, že juuuj, odtiekla voda, do 10 minút porodím. Pri prvej dcérke mi tiež museli pustiť vodu na sále, to bolo o 8-ej ráno, a dcérka sa narodila 11:18 čiže po 3 hodinách.

bonaqa2013
14. apr 2015

pôrod je veĺmi individuálny. Moja mama chodila ešte do práce, nebola ešte vypísaná ani na MD a v noci porodila - doma. Ani nevedeli či sa brat narodil pred pol nocou, alebo po polnoci. aj tak sa stáva.
ale prvorodičky rodia dlhšie, a do nemocnice Ti stačí ísť keď budeš mať kontrakcie každých 10 minút a menej. Alebo ak praskne plodová voda.....
Pri 4 som išla do pôrodnice keď som mala kontrakcie každých 5 minút a porodila som krátko po príchode do nemocnice - ešte ma prosili v záchranke aby som vydržala, aby som im tam nerodila....

maminecka2
14. apr 2015

Ahoj, ako píšu baby. Mne hovorili tak- ak začne odtekať voda, netreba dlho čakať, osprchuj sa, dobaľ veci, manžel nech sa ešte rýchlo naje, zbalí si svačinku a hajde do pôrodnice. Mne pri 2. porode začala odtekať voda o 20:05, a malý sa narodil o 22:58, predtým som nemala žiadne zvláštne príznaky, akurát som chcela dať prať a zrazu puk a už sa lialo 😵 Inak ak by bola voda zelená, treba vynechať svačinky a urýchlene do pôrodnice.
No a pri kontrakciách- keď začnú pravidelné kontrakcie, potom cca po 2 hodinách treba ísť do pôrodnice, dovtedy sprcha, dobaliť veci, zobudiť manžela, nakŕmiť ho a zbaliť mu tú svačinku, kontrakcie predýchavať, nohy od seba, nech sa uvoľní pôrodným cestám. Samozrejme ak sa Ti niečo nebude zdať radšej choď skôr.
U mňa to bolo tak- pri 1. porode, že v noci o 1:30 začali kontrakcie, ale nepravidelné, ešte som na chvíľu zaspala, boli slabé. Okolo 4:30 začali pravidelné každých 10 min., potom každých 5, o 6:30 sme šli do pôrodnice, v aute už boli cca každé 2 min., potom na sále mi praskla voda a malý bol o 9:02 vonku.
Ešte jedna vec, ak začneš krvácať nečakaj, choď hneď (nemyslím len ružový hlien, to môže byť).
Keď sa začne pôrod už nejedz.
Pred pôrodom môže odísť hlienová zátka, ale môže to trvať ešte aj 2 týždne.
Ak máš možnosť, prihlás sa na predporodný kurz, mne to pomohlo.
Držím palce, nestresuj, velmi rýchly pôrod býva veľmi výnimočne, skôr to býva naopak, určite stihneš prísť do pôrodnice.

seahorse27
15. apr 2015

Prvý pôrod býva vačšinou dlhší, to určite stihnes. Stačí ísť do pôrodnice, ked budú pravidelne kontrakcie cca každých 5 minút alebo ak praskne voda. Samozrejme, ako píšu baby, ak bude silne krvácanie alebo sa ti niečo nebude zdať, netreba zbytočne čakať. Ja som sa pri prvom trepala do pôrodnice pri kontrakciach každých 10 minút a porodila som až za 17 hodín. Pri druhom som mala od rana slabšie kontrakcie nepravidelne a odtekala hlienova zátka. Mala som pôrodníka na telefóne a okolo obeda som sa mu išla ukázať, ale poslal ma ešte domov. Večer o 21.00 mi praskla voda, odtekala postupne, do porodnice som prišla o 23.00 s kontrakciami po 4 minútach, maly sa narodil o 2.00.

fcchelsea
15. apr 2015

ak ti mám opísat svoje porody mala som bolesti v spodnej časti krížov boli to intervali najprv 15 minut potom 7 minut to už som išla do porodnice plodová voda mi odtiekla priamo pri samotnom porode nie je to pravidlo že je to predtým tesne pred porodom to boli bolesti zhruba 1-2 cítila somzo spodu tlak no a už som vedela že to pojde neviem ako je to s tou dlžkou porodov ale ked som dostala bolesti tak som vela chodila to mi poradili staršie ženy pravda je že dlhšie ako približne 20 minut mi to netrvalo príklad pri najstašom synovy som dostala bolesti 18.46 a na svete bol 19.13 hlavne sa toho neboj je nádherný pocit

dadulka256
15. apr 2015

ahoj najzodpovednejšie ti odpovie lekár na stránke www.poradnagynekologa.sk

papricka33
15. apr 2015

Porod moze trvat aj 30 minut aj 12 hodin 🙂 to je ta pestrost v zivote. Kazda sme ina, inak prezivame, mame iny temperament a tiez tie nase deti. Zakladne pravidlo pre teba je vsimat si kontrakcie a ak odtecie plodova voda ist do porodnice. Voda ani nemusi odtiect, ale ak mas kontrakcie kazdych 5 minut, zda sa ze rodis 🙂 Kazdy porod je uplne iny aj u jednej zeny, takze nikto nan nie je dokonale pripraveny a tie nase deti nas vedia vzdy prekvapit 😉 taktiez kontrakcie nemusia byt bolestive. Mozno budes citit len stahy, ked sa ti cele brusko aj s panvovym dnom stiahne, podrzi a povoli. Vtedy treba hlavne dychat. Ci uz budes chodit, lezat, plavat 🙂 hlavne sa nauc pokojne dychat aby malo babo pocas kontrakcie dost kyslika. Odporucam ti nejaky predporodny kurz/pripravu

michaela1711
15. apr 2015

@kvet17 Ja som mala najprv bolesti a som mala taký slabý výtok. Tak som išla k svojej gynekologičke a ona mi zavolala sanitku. Ale môže to byť aj ináč záleží od situácie niekedy hneď praskne plodová voda inokedy nie mne ju museli v nemocnici prepichnúť a pôrod mi trval dlho kým sa mi otvorili cesty ale je to asi individuálne.

kvet17
autor
15. apr 2015

@michaela1711aky ste mala ten vytok? Mne uz tetaztvrdne dost brucho a mam aj niekedy bolesti a babo sa vecer dost hybe ako dnes. Ale ja som len v 25tt tak hadam to je z niecoho ineho. Dakujem za Vase odpovede.

maminecka2
8. júl 2015

@kvet17 ahoj, ak Ti tvrdne bruško treba radšej zavolať gynekológovi alebo sa rovno skočiť ukázať. Mne tvrdlo a začala som sa aj otvárať, musela som ležať a brať magnezko. Nejaké pálenie, svrbenie, príp. príznaky močovej infekcie nemáš? Ak áno, hneď ráno naklusať na vyšetrenie! Zápal môže totiž vyvolať kontrakcie a otváranie. U mna to bolo z močovej infekcie, mala som len občasné mierne nutkanie na močenie, myslela som že z rastúcej maternice a aha, nebolo to tak. Držím palce.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre