Je oxitocin povinný?

adriana15
15. jan 2012

Ahojte baby, viete mi poradit ci mozem odmietnut oxitocin? Dnes som sa bola pozriet v porodnici v Dun. Strede a doktor mi povedal ze ho davaju kazdej rodicke. Ja som prve dieta rodila v zahranici a nic take mi nedavali. Som zhrozena z toho co tu citam, ja som klistir alebo vyvolavacky nezazila a je mi to proti voli. KAzda zena je ina ale zda sa mi ze na Slovensku beru porod ako na beziacom pase a kazdej zene spravia vsetky procedury rovnako, ci su potrebne alebo nie... Mozem oxitocin odmietnut?? Dakujem

adetka
15. jan 2012

ja by som to skusila.. podobne ako jedna mamicka na Antolskej.. s ktorou som lezala na izbe... odmietla a vyhoveli jej... samozrejme mala pri sebe posilu - manzela 😉 ... mne ho tiez pichli - ale zo dravotnych dovodov (odtiekla plodova voda, hrozila infekcia a ohrozenie dietatka)....

nani7278
15. jan 2012

Najlepšie by bolo dopredu porozprávať s lekármi a ideálne nájsť nejakú spriaznenú dušu, aby si sa nemusela o detailoch dohadovať počas pôrodu a kaziť si tak náladu ...:o). Oxytocín nie je povinný, je to len taká zaužívaná rutina.

czechzuzanaba
15. jan 2012

Ja jsem rodila na Kramaroch zhruba pred mesicem a po prichode do porodnice, kdyz jsem se seznamila s dr.,co mela zrovna sluzbu, jsem se ji zeptala, jestli by jsme to mohli zkusit bez oxitocinu. V druhe dobe porodni mi vyhovela, no v treti mi ho aj tak pichli kvuli placente. No aspon neco 🙂
Ja myslim, ze i zalezi podle toho, jak porod postupuje. Kdyz ten porod jde pomalu, tak to asi potom chteji pichnout,, aby to urychlili.

spalka
15. jan 2012

@adriana15 mozes odmietnut vsetko, je to tvoje telo, tvoje dieta... to, ze sa tu robia iste veci ako na beziacom pase este neznamena, ze su spravne

lubina
15. jan 2012

@adriana15 Aj ja som prve dieta rodila v zahranici a pristup bol uzasny, tak som sa tiez bala aky bude porod na Slovensku.Ale porodnica v LM je "baby friendly", tak mi vo vela veciach vyhoveli - ziadny klistir a ani holenie.Ani oxytocin nepichali a dostala som aj dcerku hned po narodeni na moje nahe telo, ako som chcela.A dali mi ju aj hned ako ju obliekkli, takze ziadne povinne inkubatory, aby si dieta udrzalo teplotu.POdla mna dietatko ma byt s mamou, vtedy mu je aj teplucko a aj nie je samotne. Skus, pytaj sa, povedz ako veci chces. Mne sa zda, ze tu sa maminy boja povedat, co chcu a ako.Dost lekarov im vyhovie, ale musia povedat ako si veci zelaju.Drzim palceky

aimeecloe
15. jan 2012

ja som si to napisala do porodneho planu a trvala som na tom ze mi ho nepichnu..rodila som prve dieta tiez v zahranici a nic take mi nedavali ani pri porode ani potom...a nemala som najmensi problem.
pri druhom som rodila na sk a to nebolo prijemne..hlavne sa dojednavat s doktormi ...povedala som proste ze mi ho nepichnu..
neprijemne bolo to ze ked som prisla na porod do nemocnice tak za mnou chodil kazdych 5 minut ze mi ho pichne..to som myslela ze uz ma z toho trafi...nastastie bol so mnou manzel a od tej chvile s nimi hovoril on...
Na slovensku su tieto veci neskutocny biznis.... a je mi to luto...hlavne zien ako su presvedcene lekarmi o ich mudrosti ako je to strasne dolezite pichnut si oxitocin...
moj porod trval cca 5 h od zaciatku bolesti az po narodenie... a stale mi doktor do uplneho konca chcel pichnut
ze koli urychleniu... take blbosti....
ked som porodila a lezala som mi ho drzec pichol ze koli krvacaniu....videla som ze som nekrvacala viac ako pri prvom porode....to bol iba zamer naplnenia toho ze oxitocin sa pichol a mohli sa ziadat peniazky od poistovne...
ak by som mala niekedy este rodit na sk tak si na to dam velky pozor ! potom som mala neskutocne bolesti zo stahou maternice co to vyvolalo...dalsie 3 dni ze som az omdlievala....bolo to horsie ako porod.

trochu som sa rozpisala ale chcela som napisat to ze urcite to mozes odmietnut a musis mat vela nervov ...potom ak by ta zacali presviedcat ako mna.... :(

tento rok budem rodit znova a som stastna ze nerodim na sk.... a ze budem moct rodit ako to mam naplanovane / teda ak bude vsetko ok 🙂 /
@adriana15

zuzka_skolkarka
15. jan 2012

Tymto by som chcela odkazat vsetkym zenam!!! Vy mozete odmietnut vsetko.My rodicky nejdeme do nemocnice ako pacientky,preto sa k nam nikto nemoze chovat ako ku chorym.Ziaden lekar Nas nemoze tlacit do nicoho,len musime byt silne a bojovat za to,co chceme.Uz sa to konecne musi na tom Slovensku zmenit.Drzim palce vsetkym a "pozdravujem" vsetkych porodnikov (cest vynimkam) 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
adriana15
autor
16. jan 2012

Dakujem za odpovede dievcatka 🙂 Zda sa mi to trosku prehnane aby rodiaca zena bojovala pocas porodu s lekarmi a sestrami za svoje predstavy.... Dnes sa idem pozriet do Topolcian, tak dufam, ze tam bude lepsia situacia ako v DS.... Ja by som urcite nesla tvrdohlavu proti podaniu niecoho co potrebujem ale nechcem byt rutinne odrodena s oxi ked ho nepotrebujem. Ked som rodila prve v zahr. na vsetko sa ma spytali ci mozu spravit... Spytali sa ci by som chcela Epi, neskor som si ho aj dala, lekarka sa spytala ci ma moze nastrihnut lebo musela maleho vytiahnut vakuovo. Pacilo sa mi ze sa ma na vsetko dopredu spytala a robila vsetko poda potrieb a nie rutinne. Porod bol uzasny, nikto tam nebol okrem manzela, sestry a lekarky zeny ktora mi vsetko vysvetlovala... Jaaaj a este perlicka od mojho gynek. v KN.. ktory mi povedal ze sa nemam bat vsak ten porod az tak neboli! No a chod k nemu rodit.... pekny den 🙂

cajova_lienka
16. jan 2012

@adriana15 no obavam sa ze najst na Sk lekara s ktorym sa nemusis dohadovat a natahovat pocas porodu - samozrejme ak ho nemas dohodnuteho vopred a uz nieje vyrozumeny o vsetkych tvojim zelaniach je dost rarita - ale naozaj cest vynimkam - ja som sa nielen natahovala ale doslova povadila aj s lekarom aj so sestrami - az mi nakoniec splechli medzi oci ze im to moze byt jedno lebo v ich smene aj tak neporodim - nakoniec som pri nich rodila a aj to tak vyzeralo..... odporucam ak sa da si vopred zazmluvnit lekara 🙂 a mat jasno co chces a co jednoznacne nechces 😝

zuzka_skolkarka
16. jan 2012

@adriana15 sa mi paci ked chlap ide hovorit aky je porod :D :D :D keby si to raz mohli vyskusat MUZI 😉 nikdy nepochopia

argyro
16. jan 2012

Nič nie je povinné, lekári sú povinní nás o všetkom informovať a žiadať si súhlas, ale nerobia tak. Ty naopak nie si povinná súhlasiť s ničím, všetko môžeš odmietnuť - toto je na jednej strane fakt. Na strane druhej, lekári častokrát klamú, vyslovene klamú aby ženu nastrašili a dosiahli tak svoje. Napr. povedia že pôrod "nepostupuje" - čo to ale znamená? Ja som porodila do 4 hod od odtečenia hlienovej zátky a prvej kontrakcie, niektorá žena môže rodiť aj 72 hodín.. Takže tzv. nepostupujúci pôrod v našich nemocniciach častokrát znamená: rodička je tu už príliš dlho, nemáme toľko času ani vôle sa tu s ňou piplať, potrebujeme/chceme aby rýchlo porodila a mali sme pokoj. Alebo: pôrod sa akosi naťahuje, čo ak to nezvládnem? Pre istotu to urýchlim, k oxytocínu sa utiekam ako k biblii - mám v ňom istotu, že dieťa vyletí von akoby ho vyhodila prílivová vlna.. atď atď. Okrem klamstiev sa používa aj zastrašovanie: chcete si zabiť vlastné dieťa? A vystrašenej matke viac netreba... že si spätne uvedomí, že to nie ona ohrozovala život svojho dieťaťa je síce pekné, ale častokrát neskoro..
@adriana15 nedá sa aj druhý pôrod absolvovať v zahraničí? 😅

janusha33
16. jan 2012

@argyro Neda mi na to reagovat,pretoze viem ze nie je to stale tak ako pises ze lekari chcu mat pokoj.Aj dlhy porod je nebezpecny ako pre matku tak aj pre dieta.Studovala som na zdravotnej a mala som aj gynekologiu a porodnictvo takze troska o tom nieco viem a nechapem preco a naco je dobre hazdat hned vsetku spinu na lekarov.Oni su tiez iba ludia a na druhej stranke nemozes porovnavat rodicky pretoze tak ako kazdy clovek je individualna osobnost tak je aj kazda rodicka a kazda inac znasa porod a u kazdej prebieha inac.Dnesny lekari su neustale jednou nohou v base........poda oxytocin moze s tym byt problem, nepoda ho moze byt este vacsi.A lekari informuju o vsetkom a aj si pytaju suhlas, to len dnesny ludia nepocuvaju.Lebo ako maju zatvorene oci napr.v obchode,ze pozeraju na cenu ale nevidia ju tak maju ludia aj zatvorene usi a nepocuvaju co im lekari hovoria lebo nieco poculi v blbych mediach a toto je zarucene pravda.Co je obrovsky blud.Samozrejme nie je lekar ako lekar......tak isto ako nie je clovek ako clovek, ale preco ich hazdat vsetkych do jedneho vreca?

argyro
16. jan 2012

@janusha33 oki, česť výnimkám samozrejme 🙂

luba142
16. jan 2012

@adriana15 ja napriklad som zan bola vdacna, porodne bolesti aj s porodom dokopy som mala pri oboch 6 hodin. Aj tak by som sa mu asi nevyhla, lebo mi hlavicka nechcela zostupit dost nizko, slo by to strasne pomaly, takto od prichodu do nemocky po porodenie som tam bola pri prvej 5 hodin a pri druhej, cca 3 hodiny ...pomoze to urychlit priebeh, ja by som sa nebranila 🙂

luba142
16. jan 2012

@adriana15 ja by som skor sa vyhla epiduralke, radsej znesiem bolest ako si dat pichat nieco po com by ma aj po odozneni bolela hlava, alebo nieco ine, zazila som to u par mamiciek

sympa1
16. jan 2012

a mna vobec nebola hlava 🙄 ani nic mi nebolo...a bola som vdacna ze sa porod urychlil a za 15 minut som drzala dcerku na rukach

kohutovci
16. jan 2012

@adriana15 som rada, ze si zalozila tuto temu.. pretoze tato problematika ma velmi zaujima.. citam o oxinotocine aj o epidurali a ak mam byt uprimna. stratila som sa niekde medzi tym.. neviem co je dobre.. co je spravne.. kazdi vravi inak.. 😖 kedze som prvorodicka neviem ci sa pri samotnom porode budem vediet rozhodnut ci s niecim suhlasim alebo nie.. v tomto sa spolieham na manzela.. sme dohodnuti, ze bude vsetko sledovat.. na vsetko sa pytat.. co mi davaju, preco.. ci je to naozaj nevyhnute atd.. a neostava mi nic ine ako dufat, ze vsetko prebehne v poriadku

adriana15
autor
16. jan 2012

Tak dobra sprava, dnes som bola v Topolcanoch, kde mi primar Dr Caradsky potvrdil ze Oxitocin nedavaju kazdej pacientke, iba ked porod nepostupuje alebo su ine probl. Tesi ma ze mi povedal, ze ak ho chcem tak mi ho daju na urcyhlenie a ak ho nechcem a nebudem ho potrebovat tak ho nedostanem. Rodit som sa rozhodla do vody u primara. Pacilo sa mi ze tam nemali tie klasicke kozy, kde ma zena nohy dobre ze nie na plafone ale su tam porodne kresla, ktore sa daju polohovat.... Davaju bez problemov aj epidural (nie vsak pri porode do vody).
Kohutovci - ak veci nechas na manzela a nebudes mat predstavu tak ti daju co budu chciet. (podla mna) Lekar vie vsetko odovodnit a mi neznalci mu nevieme odporovat lebo v tej minute si to nevieme nijako overit. Podla mna je lepsie mat nejaku predstavu a pri porode to vzdy mozes zmenit. Ked poziadas o Epi, vzdy sa mozes rozhodnut ze ho nechces... ale ked on nepoziadas a budes sa tam trapit a skrabat stenu, pochybujem ze zacnu zhanat anesteziologa.... hlavne ked to bude v noci. Exitocin a Epidural su chemikalie, nie najlepsie pre cloveka a obe maju mozne vedlajsie ucinky. Ja som epidural mala pri prvom a som vdacna ze nemam na porod hrozostrasne spomienky. Nebolela ma hlava a ani som nemala ziadne ved ucinky. Tak by som odrodila hoci aj kazdy vikend. Teraz to chcem skusit bez ale ked to bude uplne nevydrzatelne tak z tej vody vyleziem a v pohode si ho dam pichnut 🙂

abriela
16. jan 2012

@adriana15 Chcem sa spytat, preco riesis oxytocin??? Co take zle sposobuje, okrem toho ze sposobuje kontrakcie?

adriana15
autor
16. jan 2012

Je to urychlovacka, neviem ja som ho nemala ale co som si citala a pocula, mozes mat po nom zbytocne ovela bolestivejsie kontrakcie, zeny po nom odpadavaju alebo vracaju... Samozrejme u kazdeho to posobi inac, niekomu nic nieje ale kazdy s kym som sa ja rozpravala by si ho pichnut nikdy viac nedali.... Ja si radsej odrodim za 4 hodiny bez oxi s normalnymi kontrakciami ako za 2 hodiny s oxi s nenormalnymi umelo vyvolanymi kontrakciami a neznesitelnymi bolestami... V kazdej rodicke sa zacne prirodzene pri spusteni porodu tvorit oxitocin...

perlaoceanu
16. jan 2012

No oxitocin je podla mna zbytocny. Mne ho sice pichli, no netrafili sa do zily, takze mi tiekol pomimo. Takze kym som porodila, mala som ruku celu napuchnutu. Takze mi bol na dve veci... Len modriny na ruke, a cely porod som si uzila aj bez neho

adriana15
autor
16. jan 2012

@argyro Bohuzial budem musiet rodit na SK 🙂 ale tie topolcany vyzerali celkom fajn... bol tam klud, moze tam byt manzel a ludia boli mili.... to je asi tak vsetko co ja k porod potrebujem 🙂

eridani
16. jan 2012

@adriana15 Povinne nie je nic, je to tvoje telo a tvoje dieta, rozhodujes ty. Len skoda, ze nie vsetci zdravotnici su s tym uzrozumeni. 😝
Ja som rodila prave v Dunajskej Strede a dalo sa s nimi dohodnut. Samozrejme vsetko som mala spisane vopred a prediskutovane s primarom. Nie so vsetkym suhlasil (odmietnutie oxitocinu, nastrihu, preventivneho zavedenia kanyly atd.), ale konecne rozhodnutie bolo na mne. Prave to sa mi pacilo, ze mi povedal preco ktory zakrok povazuje za potrebny, bol ochotny diskutovat o tom, ale nepresviedcal, nenutil. Pri samotnom porode som nemala ziadneho doktora zazmluvneneho, vystriedali sa viaceri, nikto nemal s mojimi poziadavkami problem. Je fakt, ze som mala pomerne dobre postupujuci porod, nikto do toho nezasahoval, len monitorovali. Odmietnutie preventivnych zakrokov chceli pisomne, ale s tym som problem nemala, vedela som co odmietam a preco. Takze jedinu injekciu co som za moj pobyt v porodnici dostala bola druhy den po porode kvoli nekompatibilite Rh, inak vobec nic. 😀 A tiez som rodila bez nastrihu, v nemocnici kde robia preventivne nastrih v 90%. 😝 Takze tak. Urcite sa da dohodnut. Prave s Dunajskou Stredou mam ja osobne dobre skusenosti, boli mili a vcelku ustretovi. Co som bola pozriet porodnice v BA, tak tam vacsinou nikto nebol ochotny sa so mnou vobec bavit, proste u nas to robime takto a ked sa vam nepaci, tak mozte ist inde.
Kazdopadne, nech sa uz rozhodnes rodit kdekolvek na Slovensku, odporucam pozriet si to tam predtym. Prebrat s primarom svoje predstavy, mat to spisane a pri porode pri sebe blizku osobu (manzel, dula, kamaratka, atd.), ktora pozna tvoj postoj a bude ho vediet obhajit personalu. Nie je to nemozne, aj ked uznavam, ze to cele asi vyzaduje podstatne viac usilia nez v zahranici.

mihouk
16. jan 2012

@adriana15 Ja som mala oxitocin, lebo mi nepostupoval porod. Po skoro 24h kontrakcii, sa rozhodli malemu pomoct a poviem ti ze ako som to pekne zvladala iba s plynom, tak po oxitocine som si musela vypytat injekciu proti bolesti. Bolo to 2 hodky pred koncom a tie kontrakcie boli skoro kazde 2 minuty, uz som bola taka vyzcerpana, ze som mezdi nimi normalne zaspavala. Takze ja by som ho odmietla, pokial zase nebude dovod babu pomoct.
Mozno SK dokori chcu mat odrodene co najskor, preto by som na SK nikdy nerodila. 😉

kukulienka_
17. jan 2012

@adriana15 urcite mozes oxitocin odmietnut. Odmietnut mozes vsetko. Kopirujem prispevok z inej temy: (https://www.modrykonik.sk/forum/porod/co-mozem-odmietnut-ako-rodicka-2/
Je to zachytene v zakone 576/2004 o zdravotnej starostlivosti (zakon je nadradeny vyhlaskam ministerstva ci internym predpisom nemocnic, ktorymi sa vacsinou lekari ohanaju)
§ 4 (4) Na poskytovanie zdravotnej starostlivosti sa vyžaduje informovaný súhlas (§ 6 ods. 4), ak v tomto zákone nie je ustanovené inak (§ 6 ods. 8). (pozn. preto ti daju pri prijme a pred niektorymi zakrokmi podpisat inf. suhlas, a ak s niecim nesuhlasis TREBA TO TAM NAPISAT a nie cakat ze ti vyhoveju ak ich pekne poprosis)
§ 6 (1) Ošetrujúci zdravotnícky pracovník je povinný informovať o účele, povahe, následkoch a rizikách poskytnutia zdravotnej starostlivosti, o možnostiach voľby navrhovaných postupov a rizikách odmietnutia poskytnutia zdravotnej starostlivosti (ďalej len „poskytnúť poučenie“)
(2) Ošetrujúci zdravotnícky pracovník je povinný poskytnúť poučenie zrozumiteľne, ohľaduplne, bez nátlaku, s možnosťou a dostatočným časom slobodne sa rozhodnúť pre informovaný súhlas a primerane rozumovej a vôľovej vyspelosti a zdravotnému stavu osoby, ktorú má poučiť. (pozn. napr. poucenie pocas kontrakcie nie je zrovna s ohladom na zdrav. stav...)
(4) Informovaný súhlas je preukázateľný súhlas s poskytnutím zdravotnej starostlivosti, ktorému predchádzalo poučenie podľa tohto zákona (pozn. preukazatelny suhlas je prave ten podpisany inf.suhlas, preto tam treba napisat svoje vyhrady)
(7) Každý, kto má právo dať informovaný súhlas, má aj právo informovaný súhlas kedykoľvek slobodne odvolať. (tj. ty mozes aj pocas vysetrenia povedat ze koniec, viac nevysetrujte a ani nikdy viac, tkaisto ked nieco odmietnes, mozes si to kedykolvek rozmysliet)
(8) Informovaný súhlas sa nevyžaduje v prípade
a) neodkladnej starostlivosti, ak nemožno včas získať informovaný súhlas, ale ho možno predpokladať,
(dalsie pismena odseku su irelevantne). (pozn. ak raz vyjadris nesuhlas, tak keby si napr. upadla do bezvedomia, nemozu uz podla tohto predpokladat ze suhlas das a teda nemozu zasiahnut sposobom ktory si vopred odmietla)

no a ako to odmietnut? Treba jasne povedat ze s niecim nesuhlasis, napisat to aj do informovaneho suhlasu, a rovno hlasit ze im ochotne podpises reverz (budu chciet bud reverz, alebo tvoj podpis v zdravotnom zazname - v tomto pripade v porodopise). Ak chces odmietnut vela veci a bolo by nepohodlne to vsetko vypisovat pomedzi kontrakcie, mozes si to spisat do nejakeho dokumentu, ktory prilozis ako prilohu k inf. suhlasu, do inf. suhlasu napises ze plati iba s touto prilohou. Je dobre mat este druhu kopiu, kde ti potvrdia ze takuto prilohu prijali (aby sa naaaaahodou nestratila). Ak ti spravia nieco s cim si nesuhlasila, mas takto vsetky podklady aby si od nich vymahala odskodne sudnou cestou.

adriana15
autor
17. jan 2012

Dakujem babulky, tesi ma ze nie som jedina co chce rodit "inaksie" ako rutinne na koze s urychlovackou. Urcite si vsetko dopredu spisem, prediskutujem s primarom pred porodom. Zdal sa mi pri navsteve porodnice v Topolcanoch celkom ustretovy a ako jediny porodnik sa ma najprv spytal co chcem JA a ako by som chcela rodit.... len skoda ze to mam tak daleko..

anib
17. jan 2012

tak napr.mne robili ten 10 min zatazovy oxytoc.test do zily a malý začal strácat ozvy,tak mi dali hned kyslík, takze som sa bala,co v pripade pôrodu,nastastie bol spontánny a oxytocin mi pichol dr az v zavere pôrodu kvoli krvacaniu 😒

bubulka722
17. jan 2012

@adriana15 Bola som úplne rovnaká ako ty a prosím nepripadaj si ako divožienka len preto, že chceš rodiť dôstojne a bez chémie. Mne sa podarilo presadiť si v pôrodnici všetko ako som chcela, aj keď to nebolo jednoduché, stálo to za to. Môj pôrod bol nádherným zážitkom. Po mojich skúsenostiach by som sa na tvojom mieste nespoliehala na dobré slovo primárov. Daj si PP podpísať aby si mala relevantný dôkaz ak by pri samotnom pôrode nechceli akceptovať tvoje priania.

abriela
17. jan 2012

@adriana15 Viem, ze je to vyvolavacka. Taka slaba. Tieklo mi to 3 hodky pomaly, a nic som necitila. Dalsia flasa infuzky uz bola spustena za 30 minut. Ked dokvapkala sla som s spoluleziacov v nemocnici do cukrarne a von na prechadzku 😀 .
Horsie boli injekcie - vyvolavacky, kt. sa pichaju kazde 4 hodky. Po nich som vracala, hnackovala. 😝

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre