Ahojte, uz tyzden ma trapi otazka ohladne predporodneho kurzu - vsetci mi vravia, ze uz davno som ho mala navstevovat. Ide hlavne o naucenie sa metody dychania a pod. Myslite si, ze je to naozaj nevyhnutne? Trapi ma to, hlavne preto, ze som 30. tyzdni tehotenstva a ked som kontaktovala vybrane centra, vobec sa mi neozvali. Zase starsie kamaratky mi vravia, ze oni ziadne kurzy nenavstevovali a zvladli to v pohode. Ja sa najviac bojim toho dychania - hlavne, ked aj tak vacsinu roka mam nadchu a inak ako ustami dychat neviem 🙂
Dakujem za akukolvek radu.
myslim, ze je to zbytocnost, ked pride porod, tak na cely kurz zabudnes 😀
ja som chodila na kurz, ako prvorodicka som mala vela otazok v hlave, pomohlo mi to, nebola som nervozna z toho čo ma caka, a ziskala som kontakty, aj na vybornu lakt. poradkynu
Súhlasím s babami. Ak máš čas s ktorým nevieš čo robiť tak tam choď. Ale je to zbytočne. Ked to príde tak na celý kurz zabudnes. Na sále mas pôrodnú asistenku ak budeš mať s dýchaním problém ona ti poradí.
ja som tiež bola prvorodička na žiadny kurz som nechodila a s bolesťami celý pôrod trval cca 2 hodky a za ten čas mi bolo na sále vysvetlené všetko ako dýchať, kedy tlačiť,.. a zvládli sme to aj bez kurzu ale ak chceš skús na ten kurz isť a uvidíš 🙂
ahoj. Nie je to nevyhnutne...verim, ze sa to da zvladnut aj bez toho..ja som sa pripravovala na prirodezeny porod pocas celeho tehotenstva, citala, studovala som si vsetko mozne, chodila na cvicenia, na predporodne kurzy..proste, myslim si, ze som bola pripravena a bola som v klude,ale co sa prihodilo? Rodila som akutnym cisarskym rezom. Takze vsetko nastudovane islo do haja.
urcite nieje nevyhnutny. ja som na ziaden kurz nechodila. porodnik a asistentky vam vsetko povedia. na ziadny kurz by som ani asi nesla, aby som sa uz dopredu stresovala, ako dychat a pod.
Ani podla mna to nie je nevyhnutne, ale nie je to ani zle a preco? My sme tam simulovali porod, s babikou, presne som vedela ako to bude prebiehat, ako mi babatko polozia kym mu prestrihnu pupocnu snuru, kedy mam chvilku, potom ide kontrakcia a teda tlacit.... A to dychanie ako psik co vidis vo filmoch 😀 😀 😀 to sa vobec nerobi, predpokladam ze dychat vies, dychas uz dobrych par rockov. Aj pri porode ti budu hovorit, teraz dychaj, teraz tlac.... takze ver mi porodis aj bez predporodnej pripravy. Co tam ale bolo dobre, po kazdom kurze sme mali masaze, neviem ci ich robia aj na sk, ale to bolo prijemne, cely kurz bol pre mna relax a zabava 😵 😵 😵
Nevyhnutny urcitie nie, hoci ti to tvrdia vselijake PA...keby nezneistovali mlade zeny, nekasirovali by ani vysoke poplatky za tie (zbytocne) kurzy.
Ked ma sestricka u gynekologa u kt. som mala rodit (nasa znama) videla aka som vystresovana z porodu, priam panika, strach a hroza, povedala mi, aby som isla na ten kurz. Ja som sa vsak toho kurzu bala, ze to budem este vo vacson strese. Nikam som nesla. na youtube som pozerala videa porodov a nasla som jeden s Ceskou Denisou, mala krasny porod a tam ju PA ucila dychat, 3x som si to pozrela a ked som rodila som postupovala podla toho videa ale aj ako mi hovorila moja PA. Vsetko dopadlo super. A este som si kupila epino, tu je o nom forum. Rodit sm isla s usmevom, vobec som sa nebala, tesila som sa. Ziadny kurz som nepotrebovala. PA a lekar ti povedia ako mas dychat, co mas robit. Nestreuj sa.
nie...prídeš, odrodíš-potrápiš sa a ideš domov.. 🙂
celý kurz je kravina.. ja som chodila, dala za to 55 eur a zbytočne..vôbec mi nepomohol! to ako dýchať ti povedia aj asistentky.. ja som mala dve vyvolávačky a dýchať som mohla kolko som len chcela, lebo som mala kontrakcie bez prestávok - takže nič z toho čo nám tam pani predvádzala sa u mňa neosvedčilo! poviem ti, že pri pôrode som si na tú pani veru spomínala veľmi intenzívne..ale len v tom, že škoda peňazí
ja som na niečom takom bola pred 15r,veru na nič...teraz keď to stojí toľko eur,by som na to nešla....načo? dýchať mi aj tak povedali aj pri pôrode,boli tam všetky super....myslím sestričky...a teraz pri druhom tehu ani nad tým neuvažujem...
tiez si myslim ze zbytocnost...ja som obe deti porodila aj bez kurzu....a verim tomu ze aj ty to zvladnes,vela stastia 🙂
Ja si nemyslim, ze je to zbytocne. Jasne, ze porodis aj bez neho, ale mne ten kurz pomohol a napriek tomu, ze som nemala lahky porod, vsetko som si pamatala. 😉
Určite porodíš aj bez toho, tak sa nenechaj vystresovať premúdrelými hlavami...
Veľa závisí od konkrétneho kurzu, koľko trvá, čo sa tam robí. Napr. tu v BB (vidím, že si tiež od nás) trvá od 20tt, môžeš chodiť až do pôrodu, ako chceš. Okrem pôrodu sa robí starostlivosť o bábätko, kúpanie, dojčenie, kadečo iné. Záleží aj na trvaní a cene kurzu, niekde to stojí 5-10e za dve hodiny, ja som platila 50e a bola som tam 17x, takže cca 3e/2 hodiny... Ja som bola a neľutujem, ak sa podarí aj druhé, pôjdem znova, hoci s vedomím, že je to už naozaj zbytočné po tej fyzickej stránke. Mne to však veľmi pomohlo psychicky. Vedela som vďaka tomu, čo ma čaká, kedy sa čo deje, prečo robia lekári a PA to, čo robia, nemusela som sa pýtať, čo mi to pichajú a dýchanie som si pamätala a veľmi pomohlo. Určite záleží od konkrétneho kurzu a najmä duly/PA/zdravotnej sestry, ktorá to vedie, že akú atmosféru urobí. Našla som si tam kamošky, s ktorými sa stretávame doteraz aj s detičkami. Vždy pred kurzom sme si zašli na koláčik do obľúbenej cukrárne, pokecali, potom šup na kurz, proste popoludnie venované iba nám, pretože sme vedeli, že s detičkami si už taký veget neurobíme 🙂 Ak chceš viac info o BB kurzoch, IP ;)
Dnes treba kurz uz na vsetko! Katastrofa... Ked nechodi clovek plavat s babatkom, je mimo, ked ho neuci znakovu rec, je mimo, ked ho neda v 3 rokoch na 2 cudzie jazyky, je mimo. Vobec nepotrebujes ziaden kurz o predporodnej priprave. Ako mas dychat ti povedia aj na porodnej sale. Ja som si myslela, ako mi to pomoze, ked budem chodit do nemocnice na kurz a naucim sa dychat a na porodnej sale som bola rada, ze som 🙂 Ak by si za kurz mala nebodaj platit, tak na to sa vykasli uz uplne. Podla mna by nebolo odveci nacitat si o kojeni, ale to je vec, kde sa ucis 99% v realite, nie z papierov.
Súhlasím s názorom, že to nie je nevyhnutnosť. Ja som predpôrodný kurz nenavštevovala a porodila som 😉 prirodzene bez epi... Ale na druhej strane to mnohým mamičkám pomáha zvládnuť stres, necítia sa také neisté a vystrašené, hlavne prvorodičky - nevedia, čo ich čaká a predpôrodný kurz ich na to môže pripraviť. Takže je to len na tebe 😉
Ja som nenavstevovala. ja osobne som si nastudovala ako sa tycja v ktorej faze ale ked ma to chytilo tak to dychas tak ako ti to vyhovuje.a sestricka ti predvedie ako dychat. neboj sa ked to pride budes vediet co mas robit.
Ja kurz odporúčam hlavne prvorodičkám alebo mamičkám,ktoré sa nemajú s kým poradiť,porozprávať.Mne to veľmi pomohlo hlavne preto,že v mojom okolí nie je žiadna tehuľka
su to vyhodene peniaze 🙂 mala som genialny porod aj napriek vysokej hmotnosti maleho .. nase mamy, stare mamy ... taketo kurzy nepoznali a su tu ..
Nie je, ale zide sa. Ja som ho mala v nemocke zadarmo, neni nutne si za to platit. Vysvetlili aj ako to v nemocke chodi, ake su tam pravidla, navstevy, ako funguje babetko s mamickou na izbe, epiduralka, dojcenie, kupanie, strava pocas dojcenia, ja sa nestazujem, mali sme velmi milu pani. Co sa dychania - mala som cisarsky, nevyuzila som. Ucili nas aj cviky na spevnenie panvy po porode ci uvolnenie.
Takze nevyhnutne urcite nie, prospesne ano, ale podla mna je ho dobre absolovovat v nemocke, kde rodis kvoli praktickym info, pokial ho robia. Zadarmo preco nie.
Ak máš dobrú pôrodnú asistentku, kurz nepotrebuješ. Ale pokiaľ ťa to ukľudní a pridá ti na kľude, absolvuj ho 🙂 Ja som porodila dve deti, na kurze som nikdy nebola, ale pri oboch pôrodoch som mala fantastickú sestričku, ktorá mi veľmi pomohla.
nie, nie je nevyhnutny, ale neuskodi ;-D. Ked som cakala prvu dcerku, chodila som na Antolsku k pani Jezikovej, bolo to zadarmo a bolo to super. Nacvik dychania mi sice prilis nepomohol, ale dozvedela som sa co a ako tam v porodnici prebieha (porod si nastudujes aj na nete, ale kazda nemocnica ma svoje postupy) aj co to o starostlivosti o babo, ako cvicit po porode..... A hlavne som si tam vzdy riadne zacvicila na fitlopte 😀 ked som cakala dalsie deti, uz som na nieco take nemala cas.
na kurzu som nebola, mne radila asistentka čo a kedy mám robiť už keď ma prijímali tak sme uzatvorili dohodu že ja budem robit všetko tak ako mi povie a bude to pre nás obe lepšie 😀 a keď som nevedela tak som sa jej proste pýtala čo mám robiť aby to menej bolelo, aby to šlo rýchlejšie a tak stačí spolupracovať s personálom a hlavne im dať najevo že chceš spolupracovať. Myslím že prístup personálu je hlavne o komunikácii, je mi jasné že pokud nabehne mamička s tím že bude to tak a tak a budde dupat nohami asi daleko nezajde. Ja som to snimi preberala povedala som čo bych ráda ale tiež som povedala že ráda prijmem ich rady....
Bola som na nom len raz a myslim , ze pri rodeni mi ani na um nezišiel !!
ja som tiež na neho chodila už od 26tt. pomohol mi v tom, že som vedela presne čo ma bude čakať, teda ten priebeh, ked prídem do nemocnice ako to bude prebiehať a nebola som tak v strese. boli tam aj iné mamičky, tak sa podelili a porozprávali sa o skúsenostiach a ako prebieha ich tehotenstvo. boli v tom aj predpôrodné prípravy, cvičenia a dýchania. aj ked som nakoniec išla rodiť cisárskym. chodila by som tam znova.
určite to nieje nevyhnutnosť....aj naše maminy rodili a žiadne kurzy navštevovat nemuseli...ja osobne som nebola na žiadnom a ani som nad tým neuvažovala...
nebola som
Kurz nie je nevyhnutny, ved kolko zien porodilo aj bez neho 🙂 A pravdupovediac, ked zacnu poriadne kontrakcie, tak zabudnes aj to, ako sa volas 😀 Mne poradili asistentky pri porode a veru, krasne som to predychala, zatlacila a za 5 minut bolo babatko vonku.
Mne to v tejto dobe pride uz ako pritiahnute za vlasy. Na vsetko potrebujes kurz - na porod, na dojcenie, na osetrovanie babatka, plavaci kurz, cviciaci kurz, kurz viazania baby satky, kurz komunikacie s dietatom, kurz znakovania, kurz predporodnej komunikacie s plodom 😕 Ja nie som zastanca takychto vymozenosti. Uz si potom pripadam ako blba, ze snad ani nemozem mat vlastny rozum, len na kurze ma vsetko naucia.
Zeny, zacnime pouzivat vlastny rozum a srdce, pocuvajme svoje telo, instinkty a zvladneme to aj bez kurzov (tie su podla mna len na zarabanie penazi pre poskytovatelov). Kto nesuhlasi a neveri si, tak nech ide na kurz. A kto ma vlastny rozum, ten to zvladne aj sam (prip. sa opyta mamy, lekarky alebo niekoho, komu doveruje). Ja nemam za sebou ziadny kurz a som tu (aj moje deti a napodiv su zdrave, stastne, vesele, komunikativne).
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
nevyhnutné to nie je. ja som neabsolvovala, a všetko som zvládla 😝