Je naozaj váha bábätka naznačujúca, že či bude pôrod ťažší?

9. sep 2022

Ahojte. Premýšľala som, či je naozaj váha bábätka naznačujúca, že pôrod bude ťažší? Môj syn mal 3775g 51 cm, take akurát. Ale pre mna bolo najťažšie vytlacit hlavičku, telicko doslova vyslo same, aj kamarátky, ktoré rodili nespominali, že hlavička vyšla ľahko a trápili sa telom, skôr tak ako ja. Hlava bola náročnejšia. Mám sesternicu, ktorá rodila normálne-prirodzene 3kg bábätko a bola cela potrhana, a dosť ju mrzelo, keď jej sestrička povedala, že sa trápi s tak malym dietatom, že čo by robila keby rodila 4kilove. Ja som rodila tamer 4 kilové a bola som bez nastrihu, pôrod rychly. Ako ju povzbudiť, povedala som jwj totiž, že to hlavička zenu potrápi pri pôrode a nie telo, teraz neviem, či som jej nepovedala blbosť 😬

tosomja
9. sep 2022

Nehovor nič. Každý pôrod je iný. Každý má inú panvu, inú stavbu tela, inú pružnosť. Každé dieťatko je iné. Ináč uložené. Sestra mala 2,5kilovu dcérku a vyťahovali ju zvonom, a verím, že "zážitok" na celý život pri Tom strachu, ani nevládala a nevnímala
Netreba ju ani strašiť, ani klamať. Každá žena je natoľko silná, že dokáže porodiť. A doktori sú tam na to, aby jej pomohli. 🤗

autor
9. sep 2022

@tosomja ona už porodila….

tosomja
9. sep 2022

Tak načo ju ideš povzbudzovať? Má to za sebou. Nech si užíva bábätko 🥰 to je omnoho krajšie obdobie ako pôrod.

lelluska
9. sep 2022

Vieš čo je blbost? Presne takéto múdrosti😊Sama si mamička, opisuješ rôzne skusenosti z coho by malo byť asi jasne, že porod je pre každú zenu individuálna záležitosť. Nejde o veľkosť bábätka, a už vôbec nie o hlavičku. Každý mame inú elasticitu tkanív ako aj pôrodné cesty. Nehovoriac o tom, že porod ovplyvňuje hladina hormónov, ktorá ma na toto všetko vplyv a ta je u každej rodičky tiež rôzna. Ak chces sesternicu podporiť, radšej si jej mala povedať, že všetky pôrodné poranenia sa jej zahoja a porovnávanie tu naozaj nie je na mieste.

autor
9. sep 2022

@lelluska Alw však samozrejme že som jej toto všetko pocedala, niesom mimo. Ale keď sa mi zdoverila s tým čo ju na celom pôrode mrzelo najviac že jej sestrička 3 hodiny hucala do hlavy, ze nevie vytlacit 3 kilové dieťa tak som ju chcela proste povzbudiť, ze váha nieje smerodajná pôrodu a zalezi od veľa faktorov 🙄

autor
9. sep 2022

@tosomja dobre

jaond19
9. sep 2022

Mam tri deti, 3000g, 3200g a 3770g. To s najvacsou vahou bolo vonku za 20minut bez akychkolvek zasahov, ani tlacit som extra nemusela pretoze sa "dral" aj sám, tie prve boli s nastrihom, oxytocinom za celkom tazke tlacenie 2-3 hodiny. Takze je o nicom porovnavat vahu 🙂

barborachors
9. sep 2022

Keby mi toto povie sestra v nemocke, tak by som jej na to povedala, nech sa stara o seba a o svoju velku vaginu, ktora by iste vytlacila aj desatkiloveho hrocha. Majsterka sveta.

surama
9. sep 2022

Asi je to velmi individualne. Ja som porodila 4,7 kg dieta a 54cm prirodzene, bez epiduralu (chcela som, nechceli mi dat) velmi rychlo. Robili mi aj nastrih, ale ani neviem kedy. Najtazsie isla hlavicka a pliecka asi ako u kazdej rodicky. Kamoska zas rodila 3kg dieta a vobec ho nevedela vytlacit..museli s takou pumpou tahat..neviem presne ako sa to vola. Myslim si, ze vela urobi aj ked mamicka cvici s Aniballom, kedze napr. ta kamoska necvicila..ze somarina...ja som mala 31cm nacvicenych a hlavne techniku dychania a tlacenia a islo to rychlo.

kiki68
9. sep 2022

Nie vaha nie je rozhodujuca, je tam vela faktorov

kiki68
9. sep 2022

@surama tam podla mna ide o Tu techniku, ze vies co robis. Holky, co s tym necvicili z mojich kamosiek mali dost problem, lebo nevedeli co robit a nejake bezne tlacenie nefungovalo. Ja keby nepouzivam epino, tak maleho nevytlacim, isla som na to doslova rozumom a tou technikou. Totiz stracala som kontrakcie a mne nesmeli dat oxytocin skor alergiu nan. Jedine teda to zanechalo krcove zily pod maternicou

surama
9. sep 2022

@kiki68 Suhlasim, aj u mna tak, len mne dali aj oxytocin, lebo som sa pomaly otvarala. O tych krcovych zilach pod maternicou som este nepocula. To vo vnutri ci vonku na kozi?

kiki68
10. sep 2022

@surama vo vnutri, na by som ani nevedela, len ja som mala uz operaciu cysty a tak zase zacalo pri sexe boliet na jednej strane, tak hybaj ku Gyn a ten ze to keep komplet ciste , len krcove zily su na maternici. Tak je fakt, ze to brusko bolo velke, tlak nebol dobry a ten porod bol trosku rychlo a zbesilo

moonlight1210
10. sep 2022

Jeden z faktorov je aj pomer velkosti hlavicky a panvy matky. Hoci babatko moze byt mensie a pod tri kila.

tosomja
10. sep 2022

To ako mne laktačná poradkyňa vytacala dcérku krížom kražom dobre že nie na chrbát mi ju dala a len hlavu mne pod pazuchou, že taká poloha je najlepšia na dojčenie. A že všetky mamičky takto dojčia najprirodzenejšia poloha. Prd. Každý má svoju. A tiež nie každá dojčí. 😁

zuzanockamt
10. sep 2022

@surama
@kiki68 Neviem, či tie cvičenia robia až také zázraky. Stačí zdravý rozum, počúvať telo a personál. Rodila som druhé dieťa 4270g/55 cm. Od príchodu do nemocnice po narodenie dieťaťa ubehla necelá hodinka. Žiadne cvičenia som nepotrebovala. Prvé dieťa takmer 4 kg a od príchodu po narodenie mi stačila hodinka a pol.

kiki68
11. sep 2022

@zuzanockamt mne tam povedali, ze to epino mi zachranilo kozuch. Ja som mala tazku fazy tlacenia, okolo 40 minut, maly isiel rukou pri hlave a stracala som kontrakcie. Mne to pomohlo hlavne nerobit paniku a presne som vedela kde to dieta je. Co sa mi potvrdilo, lebo ta pani mi hovorila, ze mam bez pauzy tlacit ako sa len da. Cize som isla dobre aj podla seba a aj podla nich. Podla mna ta psychika tam je kluc k spolupraci s nimi.

akbara77
11. sep 2022

Sestrička je trúba sprostá, mala by sa zbaliť a ísť robiť na JRD, rodiť kravy

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre