Dnes ma totiž prekvapil dr.keď mi oznámil,že epi pre mňa nie je vhodná. Prvé dieťa som mala sekciou. Už som o tom niekde čítala,že je to kvôli tomu,aby žena cítila prípadnu ruptúru maternice (hrozne to znie..). To mi aj potvrdil. Chodím ale bežne k inému dr. a ten mi veselo epi odporučil a pre istotu ma poslal aj na predoperačné vyšetrenie kvôli prípadnej sekcii. Nie je totiž jasné,akým spôsobom sa pôrod vyvinie..
Tak teraz neviem,či sa mám s predstavou epi rovno rozlúčiť,alebo je to zase len o individuálnom názore a prístupe pôrodníka.
co dr to iny nazor, ale ked si vezmes kolko je pripadov roztrhnutej maternice pri prirodzenom porode po predoslom CR tak asi tusis na ktoru stranu sa priklonit. kazda zena je original, ja si myslim ze jazva sa da kontrolovat aj ultrazvukom. kazdopadne rozhodnutie bude hlavne na porodnikovi....
je. Ja som rodila. pred 3 mesiacmi a to mi od porodu prveho syna davali kvoli abnormalnej maternici /jednorohej/ info ze dalsie dieta uz len cisarakom. 2 mesiace pred porodom mi ponukli moznosti skusit to prirodzene s tym, ze ak by som doi 6 hodin priebehu porodu neporodila /(tym myslim druha faza porodna/ tak bude cisarak. Zmakla som to a dietatko sa narodilo po 7 hodinach druhej fazy porodnej, uz ma proste nemohli rezat, ked som bola na 9 cm. A mala som epi.
Takze ja len tolko ze sa to da. Samozrejme rozhodnutie nie je na matke, zalezi na priebehu porodu
Rodit klasicky po cisarskom sa da, ak je v pohode jazva.Problem je však ta epiduralka.Jazva totiž predtym ako praskne,začne pobolievat,je to ina bolest ako porodna a ak maš epidural ,tak to necitiš, nevieš na to včas upozornit. Ak epidural nemaš vieš,tie bolest odlišit a stihne sa včas cisarak. Takže rodit s epiduralom po cisarskom sa iste da ,ale ja by som to určite neriskovala.Ja som dokonca bola po prvom cisarskom 11 rokov a predsa mi hrozila ruptura jazvy.Ultrazvuk na to upozornoval.Takže aj druhy porod som mala cisara.
Mne tiež viacero doktorov (pôrodníkov) povedalo, že sú prípady kedy je možný vaginálny pôrod aj po sekcii - no záleží jednak od dôvodu pre ktorý bol robený cisársky a aj od hrúbky dolného segmentu resp. jazvy. Tá sa skontroluje ultrazvukom. Ale, všetci mi zhodne tvrdili, že EPI po sekcii neradi pichajú, je to ozaj veľké riziko....
mne ju teraz dr. neodporuca...aj ked on tvrdi, ze pocas svojej praxe viac ako 30 rokov rupturu nezazil....nie je to az taka casta komplikacia, istota je gulomet 😉
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
@danka79 zial nepomozem ti ale ked porodis daj vediet ako si dopadla tiez som rodila prvykat CR a sla by som na Epi prirodzenym sposobom, dokonca vidim ze mame skoro rovnako stare deti