Je cisarsky rez bezpečnejší ako prirodzený porod?
Ano, je bezpecnejsi.
Bohuzial nie. Je to operacia ktora sa ma vykonat len ked je indikovana. Zenske telo je biologicky pripravene priviest na svet mlada. Priroda to tak zariadila, aby to bolo bezpecne. Ak nastanu pripady, ze to ok neni, je v poriadku ak zdravotny personal indikuje operacny zakrok. Vzhladom na vyspelost mediciny a jej postupov to je v dnesnej dobe bezpecna operacia. ALE netreba sa tvarit, ze to neni operacia. Rozrezu sa tam vsetky vrstvy tkaniv az do vnutra maternice aby sa vybralo babatko, takze neni to nejake odskabnutie znamienka na koznom, ale seriozna operacia nesuca so sebou vsetky rizika operacneho zakroku.
Nie, nie je. Lebo je to veľká operácia brucha.
Áno, je bezpečnejšia ako prirodzený pôrod
@michaelajednorozec keď počujem, že ženské telo je nastavené na to, prirodzene porodiť dieťa, otvára sa mi nožík vo vrecku
Pochybujem o tom že je cisársky bezpečnejší ako normálny pôrod. Keďže cisársky rez je najväčšia operácia kde sa myslím naruší 7 vrstiev (koza svaly a tak ďalej) nehovoriac o anestezii a následnej rekonvalescencii. A samozrejme aj to že ako po pôrode tak aj po cisárskom musíš proste hneď fungovať a samozrejme po cisárskom to ide horšie.
Tak dievcata, neviem preco pisete blbosti, ze prirodzeny porod je bezpecnejsi. Pri CS u nas ziadna zena este nezomrela a neviem ani o pripadoch dozivotneho zmrzacenia. Co sa u prirodzenom porode skutocne povedat neda. O tom, ze su poskodene deti pretoze porod nesiel ako mal, dieta sa pridusilo, zlomili mu klucnu kost, rozne dysfazie a ine mentalne poskodenia pre nedostatok kysliku.
Planovana sekcia je vyrazne bezpecnejsia ako prirodzeny porod. Urcite su k tomu aj statistiky. Mne to sam od seba povedal aj moj porodnik.
@226lenka od čoho je potom podľa teba odvodený pojem “prirodzený pôrod”? Ak prirodzený pôrod nie je pre ženské telo prirodzený..
Súhlasím s príspevkom od michaelajednorozec. Cisársky rez predstavuje operáciu, vždy je tu riziko že sa môže dačo neplánované prihodiť. Rozrezané brucho nie je maličkosť.
@hyta a embolia pluc, natrhnute intimne partie, intenkontencia, poskodenie dietata je maličkost?
Ja nechapem co je toto za nova moda...
Ved cisarsky je normalna operacia!
A mas nasledky cely zivot...
Ma byt vykonavany len v naliehavych pripadoch.
Podla indikacie lekara.
A nie,ze chcem...tak bude
@osky a ake dozivotne nasledky su po cisarskom reze?
@osky ake nasledky mas po sekcii cely zivot? ja nemam ziadne, mam miniaturnu jazvu, ktoru ani nevidiet a po sekcii som bola fit po fyzickej aj psychickej stranke omnoho skor ako po strasnom prirodzenom porode.
@kittykat22 trosku prehanas...nie?
Odjakziva sa deti rodili spodkom.
A vies o tom,ze deti narodene cisarskym rezom maju ovela nizsiu imunitu a vela inych negativ...su o tom studie.
Vsetko si to nepamätam.
Volakedy zenx rodili na poli,mali mnoho deti...
Ja nevravim,ze to bolo v pohode.
Viem,ze vela tych deti zomrelo.
Ale dnes uz mame lekarov,nemocnice,duly...netreba ist do extremov
@kittykat22 tak tak. Mam kamosa porodnika a ten raz povedal, ze priroda to s porodom dako nedomyslela. Privelka hlava a primaly otvor.
@osky ale aj zeny zomierali pri porode a relativne casto. Moja prastara mama pri porode 7. dietata…
@lilope
@dennissa16 čo je prirodzené na Tom, keď každú ženu musia pri pôrode nastrihnut, potom ju musía zašiť, po pôrode ma potom obrovské bolesti, že sa nevie ani hýbať. A už nehovorím ani o tom, koľko žien a detí pri prirodzenom pôrode zomrie
@kittykat22 Myslíš si že p cisárskom reze nemôžeš dostať embóliu? K tomu odborníci tvrdia, že dieťa ktoré prechádza pôrodnými cestami má pre začiatok života lepšiu imunitu, než pri cisárskom. Od toho sú snáď odborníci, aby podľa zdravotného stavu ženy i polohy bábätka rozhodli čo je najlepšie.
Nie nie je kazde prinasa riziko pisem to ako sestra na operacnej sale a matka dvoch deti ktorá ma za sebou dva porody jeden prirodzeny a druhy cisarsky .....
Ani jeden nie je lahsi pri kazdom su rizika , prirodzeny mozes ohrozit zdravie dietata , moze sa cosi posrat pri pororde moze ostat ochrnute, moze sa stat cokolvek tak ako aj dietatu aj matke matka moze vykrvacat prasknut aneuryzma.....
Cisarsky je vacsie riziko pre matku moze dostat emboliu plodovou vodou vykrvacat dostat pooperacne komplikacie a hoji sa to dlhsie pri tomto porode je vo vacsom bezpeci dieta ....
Ja ako matka mam za sebou prvy prirodzeny velmi zla skusenost , dlhy tazky s ohrozenim zivota mojeho a hlavne dietata , mesiac sme skoro boli na porodnici a do 3 rokov som cakala ako sa bude vyvyjat nastastie je zdravy 💙 dakujem Bohu , o mojich komplikaciach nehovorim mam po nom hemangiom na chrbtici z tlacenia a analnu fisuru taku ze amen
Druhy som si zvolila cisarsky rez ano sama ! A to kvoli tomu aby som neohrozila moje dieta aby sa narodilo zdrave a nic sa neposralo bohuzial vidim to sama ze komplikacii pri prirodzenom je az az , takze ano zvolila som si cisarsky.
Uspali ma vybrali a bolo bolesti som mala velmi dlho po nom a mam diastazu ale to mi je jedno mam zdrave deti 💙❤️
Voľba je na matke a mali by tomu priposobit aj personal a lekarov matka nosi ma pravo si ho aj porodit tak ako chce
Hej,presne,prinajmensom tu jazvu.
Ak chces viac deti,si obmedzena,lebo viac ako 3 uz sa neodporuca mat.
Si sita,telo uz nie je prirodzene elasticke,cize vzdy mas väcsie riziko potratu,prasknutia maternice,ci tej jazvy...
A mnohe zeny tu jazvu aj celozivotne citi-pri zmene pocasia.
Proste,ako kazdy umely zasah do organizmu.
A o vyhodach prirodzeneho porodu pre dieta som uz pisala,mozete si to nastudovat 🙂
@simsalabim ja vravim predsa ,ze to viem.
Ale sme v 21.storoci...
Nie?
To sa asi neda porovnavat..ci?
@osky ciastocne ano. Lebo prirodzenym porodom zmrzacenych zien aj deti je stale viac ako dost.
Ok.
Priznavam,ze prirodzeny porod za sebou nemam.
Takze z vlastnej skusenosti to nemozem porovnat.
Ale teda cisarsky nebol ok...
A hlavne,je to tak prirodzene dane...
Cize...velmi kontroverzna tema
Poznala som 2 osoby čo zomreli pri prirodzenom pôrode keby mali sekciu boli by medzi nami. U mna tiež čakali na prirodzený pôrod až bolo o 5 min 12.
@osky len nie vsetko prirodzene je aj vzdy ok 🤷♀️ Napriklad, toto si pamatam zo skoly - mnoho ludi ma privela zubov na svoju ustnu dutinu, zakrivenie chrbtice priam garantuje bolest vo vyssom veku, vyvin semennikov vo vnutri brusnej dutiny a ich nasledne (ne)zostupenie…
Ale ano, aj cisarsky nie je prechadzka ruzovym sadom.
Keď som rodila dcérku, tak jednej mamine tam robili sekciu a jej bábätku zarezali skalpelom tesne pod očko. Kolegyninmu synovi zarezali skalpelom do hlavičky. Tak ja neviem no... Mňa teraz čaká pôrod, prenášam tretí deň, bojím sa aj vyvolania pôrodu (už som to zažila, bolo to peklo) a sekcie ešte viac.
Štatisticky je plánovaný cisársky rez bezpečnejší ako nepredvídateľný prirodzený pôrod, to sú slova pôrodníkov a je to fakt. Teraz nehovorím o akútnych sekciách kedy su už žena aj dieťa vyčerpanim na prahu smrti. A môže sa každý rozčuľovať koľko chce, ale je to tak. Pôrod bol vždy nebezpečná vec. Kedysi sa hovorilo o tehotnej žene, že je jednou nohou v hrobe. Kopec žien aj deti pri pôrode umieralo, pretože naozaj každá žena nie je uspôsobená rodiť deti. Anatomicky malý otvor, veľká hlava. Dnes je bohužiaľ trend sekcie zrážať čo najviac a nemocnice sa predbiehajú, kto ich ma menej. Preto často nechajú rodiť prirodzene aj veľmi rizikové ženy, kde sa predpokladá, že pôrod môže byt naozaj komplikovaný. Tým tu máme boom obrovských popôrodných traum, či iných mentálnych s fyzických následkov. Ja mám za sebou aj aj a sekcia bola jedno z najlepších rozhodnutí môjho života a veľmi ľutujem, že som za ňu nebojovala pri svojich problémoch už pri prvom pôrode. Takže nie, nie je prirodzený pôrod vždy to najlepšie pre matku aj dieťa. Nejaká slabšia imunita je nič oproti DMO, mentálnej retardaci, či smrti dieťaťa. Bohužiaľ toto niektorí ľudia nikdy nepochopia. A pokiaľ tu idú ženy vykrikovať, že žena ma právo na potrat, lebo je to jej telo s môže si s ním robiť čo chce pri otázke cisárskeho rezu, to odrazu telo ženy nie je a všetci sa starajú do iných žien, ako chcú priviesť na svet svoje dieťa. Sorry, ale nikoho do toho nič nie je, či žena porodí vaginálne alebo sekciou. Každý nech sa stará o svoj pôrod a rodí kludne aj dole hlavou ako netopier.
@lucia147852 velky suhlas 👍
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.