Ahojte.Som v 32.tyz,teda resp.uz ani neviem,lebo včera skrz problémy som zašla za iným a ten mi vravel,ze bud.je mala extrémne veľká,alebo s najväčšou pravdepodobnosťou som uz na prelome 34-35.tyz.Ako to vlastne zistím?Včera mi oznámil,ze vzhľadom na problémy a úzku panvu čo mám mám rátať s cisárskom.Ja som bola nachystana na prirodzený pôrod a zrazu cisarak.Termín mám oficiálne 20.6 a doktor vravel ze týždeň pred uz sa ide ležať do nemocnice a 2-3 dni pred terminom sa robí cisarak.Dosť ma včera nastrasil,ked mi vysvetľoval ako ťažko sa zotavuje po cisaraku.Mám z neho panický strach,mne nemá kto poradiť ohľadne pôrodov,môj gynekológ sa somnou na túto tému nebaví.Teraz neviem čo mám robiť v noci som nespala len rozmýšľala,čo a ako.Veď aj baby čo píšu na MK opisujú spravovanie.po cisárskych rezoch katastrofálne.Poraďte prosím,dakujem! 🙂
Ahoj,
bola som v podobnej situacii - asi 3 tyzdne pred TP mi povedali uz v porodnici kde mi robili sono, ze babatko je na mna moc velke a nevytlacila by som ho, preto sa bude musiet urobit cisarsky. Sla som tam potom este znovu na sono aj pasy (boli to 4 dni pred TP) a mne v tej chvili na pasoch zacali kontrakcie (necitila som nejaku velku bolest, co som sa cudovala) a teda sa slo hned na infuzku a potom na operacny na cisarsky. "vyhoda" cisarskeho je, ze je babatko celkom rychlo na svete a pre teba je to relativne bez bolesti (len pocas zakroku citis tahy a tlaky, ked babo vyberaju). Potom musis lezat 24 hod. a az potom sa postavit. Ano, je pravda, ze nez sa postavis a prejdes tak to "chvilu" trva, ale ked uvidis babatko a budes ho mat v naruci, aj tak si povies, ze to stalo za to. Potom jes az cca na 3 den a aj to taku riedku kasovitu stravu. Moze ta boliet ked si budes chciet sadnut, alebo sa postavit, ako po kazdej podobnej operacii, ale potom tie bolesti ustupia. A nemala by si otehotniet cca 2roky od cisarskeho. Kazdy clovek sa z toho dostane individualne. Na izbe som mala 2 baby po cisarskom a v pohode si mohli sadnut do tureckeho sedu na 4. den, mne to trvalo aj 10 dni. Ale ak Ti uz raz lekari povedali, ze by to mal byt cisarsky, ver im, vedia co robia a to babatko potom, to je to najkrajsie co mozes mat 🙂 drzim palce, vsetko dobre dopadne, uvidis 🙂
@kotatko1232 a ako tobprebieha celý cisarak?Všade sa za epiduralku platí?Si viem predstaviť ked mi to oznámia deň vopred aké stresy budem mat
@henikapetko tebe ked idu robit cisarsky Epiduralku ti davat nebudu.den pred tym ti ovedia ze nemas po 00:00 jest .rano alebo kedy budes na rade ta zoberu do Vzdycharne tak ta pripravia to sa nemusis bat budes to je v pohode 🙂 ked budes na rade sestricka ta vezme na salu tam si sadnej na stol umrtvia ti nohy alebo dostanes celkovu anestezu.ale ja som nechcela spat chcela som vidiet malicku tak som vnimala co sa dialo.proste trvalo to max 20 min uz aj zo sitim 🙂 ukazu ti dropca a odvezu ta na izbu.a uplne nic necitis bolest vobec!!!
@henikapetko neboj sa, nie je dovod.
zrejme dostanes len spinalku, takze budes pri vedomi, len nebudes citit nic od pasa dolu. aj babatko hned uvidis🙂. anesteza sa v tomto pripade neplati.
ani zotavovanie vobec nie je take hrozne, da sa to v pohode zvladnut. inak ten zastupujuci lekar je s prepacenim debil, ak takto strasi pacientku..a ten tvoj asi tiez nebude nic moc 😖. lekarby ti mal odpovedat na vsetko, takze na tvojom mieste by som ho najneskor po porode vymenila..a ked uz budes chodit do nemocnicnej poradne, daj si to vsetko vysvetlit tam.
@henikapetko daju ti spinal do chrbta na znecitlivenie...po porode Ťa prevezu na izbu, kde musíš 24hod. ležať. Nesmies sa postaviť, resp.ani to nedokazes, lebo si nebudeš cítiť nohy...daju ti cievku...prilis sa nehyb, aby si nedostala neskor migrenu...bola som na izbe s babou, ktora sa stale nadvihovala, chcela vankuš...a na druhý den dostala silne migreny, tak jej anesteziolog prisiel prefuknut vpich po spinalke...
@klincek to nebol zastupujúci lekár ale iný vyhladala som ho skrz problémy a môj mi v kuse vravel,ze je to ok.On mi včera strasne nahnal strach tak ma postrasil....a ja čo sa Bojim ešte aj injekcie...a na ktorý týždeň sa mám spoliehať 32. Či skoro 35.???
@billam a tá spinalka to je čo to boli?
@henikapetko ahoj cisarsky je uplna malina 😉 na druhy den rano som uz cupitala po izbe sestricka len nestacila pozerat 😉 do tyzdna som sa citila super a do mesiaca som mala vsetky tehu kila prec 😉 a urcite je lepsie ist na pripraveny cisarsky akoby sa ti malo bejby niekde zaseknut a tahat ho kliestami von...uvidis bude to dobre...dokonca som v porodnici na izbe obskakovala dalsiu mamicku 😉
Ja som teda este nerodila, ale tiez mi hrozili cisarskym, tak som spovedala vsetky kamosky ako to prezili a ukludnili ma, ze to ziadna tragedia nie je. Nie je to sice prijemne, ale da sa to prezit. Vsetky sa dali relativne rychlo do poriadku. Prvych par dni mali bolesti, ale to by si mala aj po prirodzenom porode. Jazva sa im pekne zahojila. Vela zavisi od porodnika a od teba ako sa potom o seba staras. Su kocky, ktore by radsej rodili x krat CS ako prirodzene, lebo boli dotrhane a pod. Je to mensia operacia ako kazda ina. Mne operovali pred dvomi rokmi mocovy mechur a tiez som sa bala ako cert, lebo som nikdy predtym operaciu nezazila, ale s odstupom casom som to tiez zhodnotila, ze to nebolo take hrozne, ako som ocakavala. Strach bol vacsi ako realita len preto, lebo som nevedela co ma caka a slovo operacia nahana kazdemu strach. Ale toto su celkom banalne veci, co sa deju kazdy den, takze az taka katastrofa to byt nemoze. Mimochodom moja sesterka cvicila brusaky uz mesiac po sekcii 😉
no pre mna to bola bolest neskutocna!! a ze cisarsky rez je pre fajnove panicky!!! cha cha!!! jedina "vyhoda" je, ze to nie je prekvapeniea ze vies co ta caka. ale teda mne ked na druhy den povedali, ze sa mam postavit tak som myslela ze umrem od bolesti.. ale boli tam aj baby co vyskakovali ako srnky.. takze je to individualne. a mozes otehotniet rok po sekcii.. ja som otehotnela este skor. a nic sa nedeje... a moj lekar je uznavany odbornik, vie co vravi..
@henikapetko spinal je podobne ako epiduralka...pichnu ju do chrbta.
@evka_evka ja som sa po včerajšku strasne zlakla on má tak nastrasil,že som sa domov vrátila uplakana a zmätená.Ja som strašný strachoput čo sa lekárov týka.Ja idem len k zubárovi a 2 dní pred tým uz nespim 🙂 a on mi včera také veci povedal,ze si mám zabezpečiť k malej opatrovatelku aspoň na prvý týždeň ked prídeme domov lebo,ze sa nebudem vedieť postarať o seba nie ešte o malú,no mne nema kto pomôcť,partner je stále v práci a ja som sama doma.A ako to je s tými týždňami,mám sa spoliehať na 32.ci 35???Najbližšiu poradňu mám 15.5 potom uz začnem chodiť na poradne do nemocnice?A ako často?? A ked mam termín 20.6 kedy asi pôjdem uz ležať do nemocnice?Dakujem baby za ochotu a rady 🙂
@henikapetko:
Po prve, odvazit sa babo priamo v bruchu neda. Takze vzdy su mozne odchylky.
Velkost, teda dlzka, sa rata podla dlzky stehennej kosti. Moj syn mal dlhe nohy, takze nepriek tomu, ze mi na obed vypocitali, ze bude mat 50cm, vecer sa narodil a mal 45cm.
To iste s hmotnostou. To sa vypocitava podla obvodu bruska babatka a inych mier. A podla toho, ktory vzorec sa berie, je to babo tazsie alebo lahsie. Syn mal mat cosi vyse 3 kil, mal 2850g. Takze sa sekli ako v dlzke, tak aj v hmotnosti. Lebo je to iba odhad.
Mozu byt odchylky aj druhym smerom, samozrejme.
Co sa tyka cisarskeho, necitis porod samotny, ale asi 3 dni potom som mala bolesti pri sadani si a vstavani. Ja som mala spinal, syna som hned videla, a len co ma zasili, uz som bola na izbe, kde ma cakal manzel so synom. Syn sa narodil vecer o 19:15, rano som vstala s pomocou sestriciek a sla na wecko, teda po vyse 12 hodinach. Dostavala som aj tabletky proti bolesti, ale iba tie prve 3 dni, potom som sama povedala, ze nechcem, kedze ma bolelo iba sadanie a vstavanie, a na to sa nemusm pchat tabletkami. O syna som sa starala od toho rana vlastne sama. Kazdy den chodila porodna asistentka a kontrolovala, aj mi ho tie prve dni podla potreby kupala. Ale prebalovanie a obliekanie som robila normalne sama.
Migreny som nemala ziadne, ale niekedy mozu prist.
Informuj sa o cisarskom, ale iba objektive informacie, necitaj hororove zazitky, to ti nepomoze. Zmier sa s tym, ze tvoj porod asi bude cisarskym, ked to akceptujes, bude to lahsie po psychickej stranke. Ja som dlho vedela, ze bude cisarsky, tak som sa cosi informovala, spytala som sa lekarky a porodnej asistenky, co ma zaujimalo a hotovo. V klude som absolvovala predoperacne vysetrenia a do porodnice som sla v pohode.
A suhlasim s @klincek, obaja lekari, u ktorych si bola, su nejaki divni. Ak sa da, tak si najdi ineho, ktoremu mozes doverovat a ktory ti odpovie na tvoje otazky. Daj si odporucat aj napriklad tu na fore niekoho z tvojho okolia. Jeden ta stresuje tym, ze ti nic nepovie, a druhy ta stresuje tym, ze mas velke babo. To sa vsetko da povedat a vysvetlit aj normalne, ze je moznost, ze bude cisarsky. Ale zase aj prirodzeny porod sa moze zvrtnut a je z toho cisarsky. To nik nevie dopredu povedat.
V kazdom pripade vsetko dobre!
@henikapetko ahoj.Myslím,že sa nemáte čoho báť.Ja som 2 krát rodila normálne a raz cisársky.Keď mám povedať pravdu,tak ak by som mala ešte rodiť,tak keby sa dalo určite si vyberiem cisársky.
@henikapetko ja mám za sebou dva cisárske, pri prvom to bolo narýchlo, akútna sekcia, pri druhom plánovaná....A nie je to taká katastrofa, relatívne rýchlo som sa z nich vystrábila...Horšie to bolo, keď sa mi zapálil prsník, alebo keď som mala týždeň zápchu....A tú pomoc by som ti určite radila..Keby ti mohla mama prísť pomôcť, bolo by to super 😉
A mňa poslali v nejakom 37 tt na predoperačné vyšetrenia a potom som už chodila do nemocky na poradne..Ale to som bola len raz a to ma hneď objednali na sekciu, tá bola o týždeň od tej poradne.
Prišla som deň predtým-ráno, prijali ma a druhý deň ráno sme šli na to 😉 V utorok ma robili a piatok sme cupkali domov 😉
@henikapetko každá žena je iná a každá sa zotavuje z niečoho lepšie z niečoho horšie. Niekto po prirodzenom pár hodín lieta ako laň, niekto sa nevie postaviť a sadnúť si ani na tretí deň a tak isto to môže byť po cisárskom. Tiež som sa bála zotavovania, keďže prvý pôrod bol prirodzený a v podstate na druhý deň som fungovala.... Po cisárskom bolo najhoršie prvé postavenie... u mňa aj kvôli tomu, že mi veľmi letel dole tlak, takže snaha vstať bola, ale tlak ma nepustil.... Postavila som sa napokon po 26-tich hodinách (prvý pokus sestričky po 14-tich hodinách kvôli tlaku zlyhal... takmer som odpadla). Ale potom 😉 Potom to už bolo každým krokom lepšie a lepšie. Rodila som v piatok o pol jednej poobede a v sobotu o pol tretej poobede som odkráčala sama cez celú chodbu z pooperačnej izby na obyčajnú. Základ je rozchodiť to.... Rana ťa bude každým krokom menej ťahať "do zeme". Ale musíš sa v rámci možností hýbať. Ja som na tretí deň po cisárskom dojčila v tureckom sede na posteli, sestrička z novorodeneckého ostala vo dverách s otvorenými ústami. Domov som odchádzala narovnaná, bez bolestí, doma som vstávala v pohode z postele... nie tak, ako ma strašili, že tri mesiace sa budem prevaľovať na bok, ak budem chcieť vstať....
Každé telo je iné a bojuje s danou situáciou ináč 🙂 Hlavne pozitívne myslenie 😉
@henikapetko ináč ja som mala mať najprv tiež plánovanú sekciu, vraveli mi, že cca 9 dní pred termínom. Napokon mi dovolili rodiť prirodzene (pôrod sa sám spustil na začiatku 38tt), ale aj tak som skončila na akútnej sekcii..
@henikapetko tak ho pust z hlavy, je to blbec 😠
injekciu som ja vobec necitila, treba len vydychnut a uvolnit sa, a robit co ti povie anesteziolog.. vobec sa nemas coho bat 🙂
na ktory tyzden sa mas spolahnut, ti veru nepoviem, to preber s tvojim lekarom alebo priamo v nemocnicnej poradni, kes tam pojdes. hlavne nerob paniku. ale trvaj na tom, aby ti vsetko riadne vysvetlili, to ta upokoji viac nez my mudrlantky tu 😅
@henikapetko ahoj, vidím že si zmätená zo správania lekárov a informácií ktoré ti podali... 😉
Sekcie sa neboj! ja mám za sebou dve - prvá bola akútna a druhú mi odporučili po prvom dieťati SC.
Áno je to operácia a nesie so sebou aj isté riziká.... ale ak sú na to objektívne dôvody, tak radšej 2dni na lôžku na chrbte ako 10-14 dní sa nevedieť posadiť pre potrhanú hrádzu z prirodzeného pôrodu, ktorá pri úzkej panve často býva...prípadne mať vnútorné poranenia alebo kliešťový pôrod...
Ja som bola pri oboch SC pri vedomí a mala som spinal - a v pohode som to zvládla. Pri druhom pôrode som už vedela do čoho idem a užila som si aj to ležanie - malého mi pravidelne nosili a po ležiačky som ho prvý deň aj dojčila. Na 5-ty deň nás pustili domov.
Rozhodnutie je samozrejme na tebe... rozhodni sa podľa toho čo je najlepšie pre dieťa a pre teba aby si bola schopná sa o bábo po narodení starať a byť fit 😉
@henikapetko prosim Ta to mas co za lekara, ked Ta strasi ako tazko sa zotavuje po cisarskom reze? Mozem Ti z vlastnej skusenosti povedat, ze som sa rychlejsie a ovela menej bolestnejsie zotavila po sekcii ako po tzv. prirodzenom porode. Po sekcii som kojila do 24 hodin a to bez najmensich problemov. Po prirodzenom som mala problemy sama so sebou nieto riesit nejake kojenie a tak to aj dopadlo. To, ze lekar Ta strasi mi v poriadku nepride.
Ehm... Cisársky bolestivý??? Možno taký, čo nastal po komplikáciách, keď je žena ubolená a taaaak, to možno. No plánovaný je v pohode. Neboj!! 😉 Mám za sebou dva.
@jabadaba ahoj a čo mám robiť ?extra na výber čo sa týka lekárov nemám a koniec koncov ležala som v nemocnici 3 tyz kde sa "na mne" vystriedalo asi 7 lekárov a tiež žiadna sláva ked som povedala,ze krvacam doniesli mi kvapky žiadne sono zistenie príčiny krvácania nič.Prišla som tam s tvrdnutim maternice a za 3 tyz som vraj mala 2cm hematom,1cm kŕčok(nohy mi hore nedali) a nízko nasadajucu placentu.Keď ma po prepustení prezrel moj gyn nič z toho nenašiel vraj je všetko ok.Včera ten co ma pozeral mi vravel,ze mam strasne tvrdé brucho zase.Tak za kým mám ísť odkedy som tehotná,vystriedala som tých doktorov habadej a potom všetkom sa mi ešte niekto dokáže čudovať,ze mam strach z pôrodu.Myslím si,ze je rozdiel ci som v 32. Alebo skoro v 35.tyz..
A z nemocnice SOM sa vrátila s vyrastkom na nohe,horúčkami a pod.Takže som došla domov v horšom stave ako ked som tam išla preto sa uz všetkého bojím.Bola som v nemocnici mala som kanilu v ruke a po 4 dňoch sa pýtam sestričky kedy ju vymenia,ze kým neboli neni treba,baby ... Vybrali mi ju po 11 dňoch ruka modrá,skoro som junrozkopala od bolesti ked mi ju vyberala.Prvý krát v živote som sa od bolesti počurala :( v živote som nezažila horšiu bolesť,kanila bola uz čierna,tak čo vám mam na to povedať?A niekto mi povie ze sak si v nemocnici tam sa o teba postarajú.2 tyz po príchode z nemocnice SOM sa pomaly doma nedokázala postaviť!!!
@henikapetko Den pred cisarakom som nastupila do nemocnice. V den cisaraku mi dali infuziu, ziadny klystir ani holenie, ani cievkovanie. Na sale som sediac v predklone si dala napichnut spinalku. O deviatej rano mi urobili cisarak. Nebolel, len to tahalo. Potom ma odviezli na izbu, kde som do vecera lezala bez hnutia s vynimkou okamihov, ked mi menili misu, do ktorej som sa po leziacky vyprazdnovala, kedze pri cisaraku treba vela pit. Dalsie dve infuzie. Bolesti som nemala. Na druhy den som uz sama chodila po oddeleni, rychlejsie ako prirodzene rodicky. A najvacsi problem bol sa nesmiat, lebo vtedy ma bolelo brusko. Najhorsi moment z celeho cisaraku bolo 15 minut po, ked ma triaslo od zimy. 🙂
Takze nie kazdy cisarak je horor. Ten moj bol uplna pohodicka.
@kveta a tá spinalka boli?čo všetko si sebou mám zbaliť do nemocnice?
@henikapetko v prvom rade nestresuj.
prvy cisarsky som mala akutny
druhy planovany , nastupila som den vopred
treti planovany, nastupila som v ten den ako mi cisarsky robili
ANI POJEDNOM porode mi nebol nikto pomahat vsetko som normlane zvladla sama. ziadnu opatrovatelku urcite nepotrebujes
@henikapetko spinalku som ani necitila a v porodnici ti daju zoznam co si mas zbalit
@henikapetko podanie spinalu je bezbolestné, ja som to vôbec necítila a je to bezpečná metóda pre teba ja pre dieťa. Ide len o zasunutie dutej ihly na chrbte v mieste medzi stavcami pod úrovňou pľúc - a potom ti tam zavedú liečivo, ktoré zabezpečí znecitlivenie od bodu podania až po nohy. 😀
Zoznam vecí do nemocky nájdeš na každej stránke o tehotných - ja odporúčam mať pôrodnícke vložky zo zdravotníckych potrieb a osvedčili sa mi aj špeciálne sieťované nohavičky od Hartman - sú to nohavičky na stavy po operácii v malej panve, teda aj po pôrode - odporúčam veľkosť L aby ti boli pohodlné a netlačili ťa. cena za 2ks bola tuším 2,5€ - a potom ich môžeš zahodiť. 😀
@henikapetko ak sa Ti nechce uz menit lekara, v poriadku. Neva. Ty sa najma musis upokojit, ziadna drama sa nekona, ked mas indikovany cisarsky, pretoze to drama ziadna nie je. Rizika su vyssie v pripade sekcie akutnej. Planovana je v tomto ohlade bezpecnejsia. Spinalu sa tiez neboj, pokial si v klude a je sikovny anesteziolog, co isto aj bude, tak Ta pichne opatrne a bezpecne. Cela operacia trva cca 25 minut, nie je to nic co sa neda zvladnut, anesteziolog Ta permanentne kontroluje takze si pod dohladom, aby Ti neklesal tlak, nebolo nevolno a pod. Lezis, nic necitis, lekari vyberu dietatko, ukazu Ti ho a odovzdaju personalu na osetrenie. Medzitym Ta pozasivaju a potom prevezu najpr na intenzivku. Ako po klasickej operacii. U nas je standard lezat vv klude na lozku po sekcii so spinalom 24 hodin. Je to sice otrava, ale je to prevencia pripadnych komplikacii. Odporuca sa pit vyprchana kola, po duskoch a absolutny pokoj, bez prudkych pohybov - aby Ta nerozbolela hlava. Po 24 hodinach Ta postavia, co je uplne ziaduce kvoli obnoveniu fungovania organizmu od travenia az po svaly. Nie je to ziadna tragedia, ide to. Do sprchy Ti personal najprv pomoze, pockaju Ta a potom uz ides na normal izbu. Postupne si uplne pohybliva. Tohto sa teda bat nemusis. Na 5. ty den ides domov. Finito. Hlavnym predpokladom dobrej rekonvalescencie a aj dobreho zvladnutia samotneho zakroku je tvoj klud. Nepanikarit, nenervovat sa. Vsetko dobre dopadne. 😉
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
@henikapetko ahoj ja som mala cisarsky pred 10 mesiacmi a nieje to katastrofa ako tu pises.je pravda ze musis ist skor uz lezat do nemocnici ale hadam to zvladnes nie.den predtym ti povedia ze ti idu robit cisarsky.a ja si myslim ze skor sa zotavis ako ked by si bola o prirodzenom porode.ja napriklad som uz 3 den chodila normalne a aj z postele som sa postavila a ta baba co bola v izbe somnou tak ako som sla ja domou este poriadne sa nevedela hybat.a doma to bolo celkom ok.jasne citila som podbruskom take male pichanie ale nemyslela som nato ked som videla moju princezničku.
Co z toho vypliva ze sa nemusis voooooobec bat.
a ked mas nejake otazky alebo nieco take tak mi napis spravu🙂