Intuícia verzus pôrod

jersey87
21. sep 2016

Ahojte. Tuto diskusiu zakladam zo zvedavosti, ako to fungovalo u vas.
V jednej diskusii mala baba zaujimavu poznamku, ze treba doverovat svojim instinktom ohladom porodu. Napriklad ci sa porodu bojite, alebo naopak sa nan tesite a ako porod v skutocnosti dopadol. Vsetko zacina v hlave a mnohe komplikacie si clovek dokaze i sam pritiahnut, napriklad aj tym strachom. Ale to sa uz netyka intuicie, ale skor tym, co si dokazeme do zivota privolat.
Velmi ma zaujimaju otazky tohto typu, tak by som bola rada, keby ste sa podelili o svoje zazitky z porodu v suvislosti s vasimi pocitmi pred porodom.
Takisto sa hovori, ze ked je matka v tehotenstve nervozna, bude nervozne aj babatko, alebo ked je vesela, bude take i dietatko. Poznam par zien, ktore boli cele tehotenstvo aktivne, kazdy den cvicili, kade tade behali a potom im babo nechcelo spat a tiez bolo hyperaktivne...
Ake su vase skusenosti?

dominikav123
21. sep 2016

Ja mam len jedno dieta, tehotenstvo bolo ok, ja som dost salamista takze stresy velmi neboli, pôrodu som sa nejak nebála, myslím ze prebehol uplne normálne a dieta mam tiež kľudne. Ale to je skôr o tom ze sme obaja s mužom taký skôr kľudný tak aj dcéra je taká.

sibalka21
21. sep 2016

Ja som sa napriklad tiez nebala porodu, povedala som si ze na tom nic nezmenim, nech je akykolvek.... Ale mala som tazky a dlhy 30hodinovy porod, zasivana zvnutra aj zvonka hodinu na chirurgii, stratila som 1,5litra krvi a tri transfuzky som dostala :D .... Cele tehotenstvo prebehlo uplne normalne az na par mensich zdrav. problemov.... Inak kludne tehotenstvo a maly je v celku usmievavy, normalny rocny chlapec, sem tam mrchavy sem tam zle spi ale to je normalne 🙂

jersey87
autor
21. sep 2016

@sibalka21 takze ak som to spravne pochopila, tak na porod si sa netesila ale ani zrovna nebala. Proste co ma prist, pride a ty to tak prijmes. Tak?

sibalka21
21. sep 2016

@jersey87 Tak myslim ze kazda zena sa boji toho ako to prebehne, ci to bude boliet a ako dlho to bude trvat ale nejak som nad tym nerozmyslala pocas tehotenstva, uzivala som si to ze som tehulka 🙂 Samozrejme som sa tesila na krpca a dufala som ze vsetko bude v pohode a prebehne to rychlo.. No mylila som sa :D Ale stalo to za to a aj napriek tomu, urcite chcem dalsie babo cize nemam ani teray ziadne obavy do buducna z porodu 🙂

atenna
21. sep 2016

Ja som sa na porod velmi tesila, chodila som predtym na predporodny kurz, kde sme raz do tyzdna trenovali specialne dychanie, pozerali si porod na videu a proste komplet vsetky detaily sme si v teorii presli. Hrozne som sa tesila na dietatko a proste porod som brala ako nieco co patri k tomu. na 11. den po prenasani mi ho zacali vyvolavat a bola to cista katastrofa. nakoniec sekcia! Poznam baby co sa hrozne bali a porodili bez problemov do par hodin. Na druhy porod sa velmi bojim kedze viem co ma caka. No aj tak to chcem zase skusit prirodzene..a dufam ze sa pravidlo potvrdi aj u mna a moj strach bude neopodstatneny ako u vela kamaratiek 🙂

majca88
21. sep 2016

Ahoj. Ja som mala celkom fajn tehotenstvo,bez nejakych vacsich zdravotnych problemov. Porodu som sa nebala ved zeny rodia odjakziva. Rodit som zacala o polnoci,o stvrtej zacali vacsie bolesti a o osmej bola mala na svete. Porod bol ok, horsie bolo to sitie. Kedze som rodila prave ked sa menili smeny,tak sa lekar zrejme ponahlal a zacal sit skorej ako mi zacalo posobit umrtvenie. Horsie bolo sestonedelie lebo som sa roztrhla a musela som chodit dvakrat tyzdenne na cistenie. Teraz sa chystam na druhy porod. Hovori sa,.ze druhy je lepsi a rychlejsi, tak napisem o 7 mesiacov 😁

janinah
21. sep 2016

Bála som sa len toho,aby bolo zdravé,ký ho nevidíš a nevyšetria ho,tak sabojíš stále. Samotné pôrody boli super zážitky,lebo som sa na deti strašne tešia a to sa ti vyplavia nejaké hormony šťastia a ide to 😉 nebol bezbolestné,ani bez komplikácií,ale je to presne o tom nastavení sa v hlave

tyelde
21. sep 2016

tehotenstvo som mala dosť o ničom, vychytala som takmer každú možnú komplikáciu a bola totálne na prášky zo všetkého, dieťa je zatiaľ úplný anjelik, kľudná, usmievavá, akurát máva zlé sny, takže sa to prejavuje asi tam....a pôrodu som sa najskôr bála ako čert kríža, potom už som sa nejak dostala do fázy zmierenia, že s tým nič nespravím aj tak a bol dosť komplikovaný, ale prežili sme...takže neviem 🙂

jersey87
autor
21. sep 2016

@tyelde strach ide z rozumu, ked na niecim rozmyslame alebo uz nieco zo skusenosti pozname. Intuicia ide zo srdca, proste nieco vies, tusis aj ked ti to logiku nedava. Takze aky si mala pocit z porodu? Ze to das alebo skor, ze toto nem dopadne uplne dobre... lebo mne pride, ze ked sa musim s niecim zmierit, tak z toho nemam dobry pocit...

flavia1
21. sep 2016

Počas prvého tehotenstva som nad ničím nerozmýšľala, večer pred spaním som si hovorila, že mám rýchly a bezproblémový pôrod a tak sa stalo. Do štyroch hodín som porodila, bolesti snáď ani neboli, dcérka pokojná, úžasná, zdravá. Druhé tehotenstvo tam už mi chodili myšlienky, že či to bude tak isto ako prvý a intuícia mi hovorila, že to asi tak nebude. Druhý pôrod bol o niečo dlhší, aj bolesti som si užila, ale nekričala som, prijímala som to a druhá dcérka tak isto pokojná,zdravá, úžasná, iba trochu zvedavejšia ako prvá🙂))) Som názoru, že nevieme aká bude budúcnosť, čiže strach nie je na mieste. Myslím, že to nezáleží od nás, aký bude pôrod, riadi to niekto iný 🙂)) Čo sa týka intuície, u mňa funguje veľmi silno, takže veľa vecí viem dopredu, nie úplne presne ale približne. Čo sa týka prvého tehotenstva, manžel chvíľu nerobil a ja ako tehotná, som to veľmi citlivo vnímala, bála som sa čo bude a dcérka je doteraz pokojné, prispôsobivé dieťa. Tak neviem, či sa na povahe odráža tehotenstvo a pôrod.

tyelde
21. sep 2016

@jersey87 z pôrodu ako takého žiadny, jednoducho sa tomu vyhnúť nedalo tak som si zakázala nad tým rozmýšľať, aj tak tomu človek neujde

charlie1980
21. sep 2016

Ano. Treba doverovat instinktom pri porode. Syna som prenasala 2 tyzdne a stale som mala pocit, ze uz musim rodit, pretoze mi nie je dobre. Nakoniec mi porod vyvolavali, aj to na moje naliehanie (rodila som v zahranici), mala som zelenu vodu a dieta sa pridusalo. Este v ten den prisla za mnou doktorka, ktora povedala, ze som dobre urobila, ze som tlacila na porod. Takze z mojej strany som sa na porod tesila, na Co viac, pre mna bol porod hotovym vykupenim, pretoze cele tehotenstvo som prezila v strachu, ci bude zdrave. Pre mna to bola velka psychicka ulava. Vtedy som sa zaprisahala, ze tehotna uz nikdy viac byt nechcem, no Ale casom tieto pocity ustupili, cakam druhe. Toto tehotenstvo sa uz tak nebojim, prezivam ho uplne inak ako to prve. Na tento porod sa "tesim", pretoze budem mat CR a pre mna je to ulava. Ulava preto, pretoze sa bojim prirodzenych porodov. Nie kvoli sebe, Ale kvoli dietatu. Prvy mal zle ozvy uz po 2hod vyvolavani porodu.
Pri prvom som chodila do prace do posledneho dna aj s prenasanim, takze som bola aktivna cele tehu. O dietati som do 1r ani nevedela.

jersey87
autor
21. sep 2016

To neviem ani ja, ci sa pocity matky pocas tehotenstva nejako odrazia na prvych mesiacoch zivota babatka, preto som aj dala tuto temu, lebo ma to zaujima. Napriklad kamoska bola posledne mesiace v nemocnici na rizikovom a mala bola dost placliva a nervoznejsia, lebo i kamoska bola v strese, ci bude vsetko ok. Inak vdaka za tvoj pohlad ako silne intuitivnej osoby. 🙂
Inak ten porod sa da nejako "naplanovat", lebo ina kamoska mala taky strach z porodu, ze par dni pred terminom sa jej tak zvysil tlak, ze jej museli urobit cisarsky. Nikdy nechcela rodit prirodzene a aj sa jej to podarilo.

jersey87
autor
21. sep 2016

@charlie1980 ale predpokladam ze si manualne nepracovala, ci?

flavia1
21. sep 2016

Ešte som zabudla, že pri prvom tehotenstve som v 35. a 36 tt ležala v nemocnici, nevedeli mi zistiť čo mi je, nakoniec zápal močového mechúra a to som mala veľmi veľké stresy, lebo pomaly mi chceli počas tehu operať slepák... Našťastie sa zistila pravá príčina, no aj napriek tomu je dcérka od začiatku veľmi pokojné dieťa 🙂 Ale som názoru, že veci si vieme privolať, tak radšej pozitívne myslenie. Ono v konečnom dôsledku, je vždy všetko tak, ako má byť🙂 ako je to pre nás najlepšie, aj keď sa to niekedy na prvý pohľad tak nezdá.

charlie1980
21. sep 2016

@jersey87 To zas nie, v kancelarii a na ploche, Ale prakticky takmer cely den na nohach. Myslela som, ze porod bude lahky a rychly kvoli tomu a fitku borovu😄 Ani sa nespustil, ani porodit som nevedela.

lucinka511
21. sep 2016

@jersey87 ja si nemyslim ze tehotenstvo nejak ovplyvnuje charakter dierata.sestra mala od 27 problemy.prelezala do 34 t v nemocnici .vysoke tlaky a tak a mala je hotovy anjel.Skor dieta ovplyvni ci je matka po porode nervoznamci nepanikari.nestresuje a tak.

malabiba
21. sep 2016

@jersey87 ano vsetko sa zacina v hlave...ale priroda si spravi aj tak co chce...a deti su osobnosti s genwtickou vybavou az pri narodeni, takze ich vrodeny temperament tazko ovplyvnia nalady tehotnej matky...mam viac deti a kazde sa narodilo za uplne inych okolnosti a podmienok, tehotna s prvym som napr. byvala na VS internate, zila studentsky zivot a porodila tyzden po skuskovom ukazkove dieta, co prespalo uz polrocne celu noc

zuzana76
21. sep 2016

@jersey87 ano, v hlave som si "naplanovala" CS a bolo to tak

sunny8
21. sep 2016

❤ kazdy porod boli to je pravidlo aj cez epidural to mnohe opisovali bolestivo ... Patri to k zene v minulych storociach zeny umierali pri porodoch stane sa to neraz az teraz komplikacie s mamickou ci s babatkom akutne sekcie cokolvek... Ale dnes je na tom zdravotnictvo lepsie zeny sa nemusia az tak obavat🙂 porod je aj tak ten najkrajsi zazitok v zivote zeny zena aspon vie pre koho "trpi" a ze ta osobka za to stoji ! Na tie bolesti sa raz dva zabudne ked zena po prvykrat dostane do ruk svoje babenko 🙂 ja som sa bala cele tehu (lutujem to lebo som si to mohla cele viac uzit) pri porode som bola sama a bol tazky a bolestivy ale som tu a stale mam chut mat dalsie diets ;) keby bol porod taky hrozny hz by zeny rodit nechceli :D

zitaje
21. sep 2016

Ja mam tri deti, a na posledny porod som sa poriadne nachystala, lebo to je zaklad, vsetko je v hlave. Nastudovala som si potrebnu literaturu, snazila som sa maximalne odburat vsetky obavy a strachy (uz som vedela, co ma caka). Ked sa to zacalo, bola som zrovna sama doma, pustila som si nahlas hudbu, zaspievala a zatancovala som si (mala som cez 100kg 😅 dobra velryba) zobrala som si k porodu kamosku a hned som im v porodnici povedala, ze si zelam co najmenej pozornosti od nich. Nechali nas same na sale a az na koniec prisli nejake dve porodne asistentky (?), a cele to bolo take... fajn. Rada na to spominam. Jasne, ze porod bolel, ale strasne som sa tesila na babo, kamoska ma povzbudzovala, a pri tlaceni mi asistentka povedala vetu, na ktoru nikdy nezabudnem, to by som hovorila aj ja, ak by som bola pri niecom porode: Uvolnite sa a pustite ho von 😵
No a potom to uz slo a uz som sa len tesila 🙂
A hlavne hormony robia svoje 😉 po porode clovek vacsinou neriesi, aky bol porod zly, ale kopec inych veci - babo, laktaciu, atd.

leto79
21. sep 2016

@jersey87 presne viem, co tym chces povedat - coho sa bojime to si pritiahneme, presne tak som sa na porod pozerala aj ja a snazila som sa "naprogramovat". Ale nie vzdy sa to podari. Rano mi odtiekla voda, kontrakcie ziadne, pripravili ma na epidural, citila som sa dobre, nebala som sa.... Ale dopadlo to zle.... Neviem kde sa stala chyba, mozno som sa vnutorne naprogramovala, ze to nezvladnem, lebo cele tehotensvto som to tak citila...

jersey87
autor
21. sep 2016

@leto79 to podvedomie je silnejsie ako cokolvek. Tazko s nim bojovat. Clovek ho bud utlaci alebo pusti na povrch. A to je na tom to najtazsie. Rozoznat, co sa nam intuicia snazi povedat. Proste clovek ma nejaky pocit, a rozum ho moze potlacit a argumentmi prebit. A zena sa moze "rozumovo" bat a pritom vsetko dopadne v pohode, alebo naopak si mysli "rozumovo" ze aka pohoda a dopadne to katadtrofalne. A ta intuicia a podvedomie pritom aj naznacovali na zaciatku, ze az tak v pohode to nebude.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre