Ahoj žienky. Som prvorodička a o tri týždne by už mal prísť na svet náš drobček. Bola som na poučení o epidurálka, ale stále sa neviem rozhodnúť. Prosím Vás o vaše skúsenosti , prečo áno alebo naopak prečo nie. Ďakujem.
myslim, ze sa rozhodnes na mieste, ci ano alebo nie. 🙂 zalezi s akym nastavenim ides do porodu, co chces a co nechces a preco.
@martinamatulka epiduralka vylucuje prirodzeny priebeh porodu, kedze ide o medicinsku intervenciu. Plus kazda medicinska intervencia zvysuje riziko potreby tej dalsej.
Epiduralka zvysuje riziko predlzovania porodu, riziko potreby instrumentalneho porodu (s pouzitim kliestov, vakuoveho extraktora), riziko horsej poporodnej adaptacie novorodenca.
Samozrejme hovorim o zvysovani urovne rizika, nie, ze sa to sa stane urcite.. 😉
Za mna jednoznacne nie.
@martinamatulka ja som chcela, ale nestihla som.. a porodila som aj bez, sú aj iné možnosti tlmenia... pri druhom si neplánujem dať... Ale je to na tebe záleží aj od toho aky máš prah bolesti a rovnako ako pôrod berieš.. každopádne neboj sa toho a teš sa na to a počítaj s tým, že to bude bolieť... tých pár hodín ti ale ubehne ani nevieš ako... Žena je na pôrod stavaná, takže to zvladneš či už s epi alebo bez ;)
Ja som nechcela ale na pouceni som bola pre istotu...nakoniec mi porod vyvolavali, kontrakcie silne, otvarala som sa strasne pomaly, nekonecme hodiny a hodiny, nakoniec som o epi prosila...skoncilo to sekciou...keby to slo od zaciatku same, bez vyvolavacky a tak ako ma, som presvedcena, ze by som epi nechcela...
Presne ako pise @beronsche
Ja som rodila prveho syna 18hodin epidural mnoho krat podany uz som nevedela ani spolupracovat nakoniec porod vakum velmi zle apgar skore, syn je zdravy ale moje depresie boli dlhodobe po porode ho hned brali bez slov, druhy porod zial mretveho babatka epi nebola podana, teraz cakam tretie dievca snad dobre dopadnem kaz do konca epi ani nezvazujem kedze viem to porovnat, drzim ti palce ale ja uz take veci do seba nikdy nedam
Ja som mala pri oboch porodoch a bola som za ne neuveritelne vdacna. A to som mala porod len 4,5 a 3,5 hodiny od prvej kontrakcie do konca.
@martinamatulka ked si bola na pouceni, zrejme si skor naklonena tomu ano...ja som za, nic negativne som nevnimala, dali mi ju na poslednu chvilu a ten najtazsi zaver som dala bez obrovskej bolesti
ja som chcela, ale na mňa to prišlo tak rýchlo, že keď ma poslali do sprchy, tak mi tam začali strašne bolesti, tak keď ma kontrolovali, tak povedali že už vidia hlavičku, takže už nestihli 😀 takže do polhodiny sa narodil, dalo sa to zvládnuť aj bez toho..ale jasne, že ak by som sa mala.hodiny trápiť v bolestiach, tak si ju dám pichnúť
Je tu o tom neskutocne kvantum diskusii so vsetkymi nazormi pre aj proti.Ak znesies (zbytocnu) bolest intenzity ktoru si nedokazes ani len predstavit tak si ju nedacaj.
@maminkadeticiek bolest intenzity, ktoru si ani nedokazes predstavit? To akoze porod?
nuz ak by to takto bolo, neviem, akoby ludstvo prezilo.. Max. by to zena bola ochotna podstupit raz za zivot, nemyslis? 😉
@martinamatulka porod je bolestivy, avsak je jeho intenzita zvladnutelna.. Najma, ak su dovolene ulavove polohy rovnako ako volny vyber polohy a nie je nahleny bez zdravotnej indikacie, umelymi hormonmi (tzv. vyvolavacka).
Prvý pôrod s EPI a po tej skúsenosti ďalšie dva pôrody bez EPI. U mňa sa po podaní EPI stalo toto: zastavenie kontrakcií, úplne zastavená pôrodná činnosť na pár hodín, potom mi musei pichať oxytocín, lebo malý začínal mať problémy, ale ja som vôbec nevedela tlačiť, absolútne nič som necítila, ani tlaky, nič, malého zo mňa doslova páčili, keď už zavolali lekárov, že bude akútny cisársky, nejakým zázrakom sa mi ho podarilo vytlačiť. Bábo malo znížený apgar, ja som mala obrovské vonkajšie aj vnútorné poranenia, obrovské šitie, kvôli ktorému som si 3 týždne nesadla, brala atb, mala som obrovskú jazvu, ktorá sa mi pri ďalších pôrodoch vždy roztrhla (podotýkam, že pri tom prvom ma lekárka aj nastrihla). Keď mi EPI vyprchala, mal som brutálnu triašku, modré prsty na rukách a nohách, sestričky ma zakrývali 3 paplónmi, nevedeli ma zahriať. Bola som asi dva dni totálne mimo. Pri ďalších pôrodoch som sa lepšie pripravil a EPI som pripustila iba v nejakej kritickej situácii. Pôrody boli bolestivejšie, ALE oveľa rýchlejšie, všetko prebiehalo v pohode, po pôrode nával energie, som bola schopná vyskočiť z pôrodného boxu a ísť peši do izby. Napriek tomu, že ma museli šiť som bola úplne v pohodičke, tretí deň po pôrode som sedela v tureckom sede. Ja EPi neodporúčam. Ale mám kopu kamošiek, ktoré s ňou mali pôrod v pohode. Je to VEĽMi individálna záležitosť.
ano, ano a este raz ano 😁
@martinamatulka neplanuj si dopredu, uvidis. Ja som bola vzdy proti. No ked prisli bolesti (vyvolavany porod), tak som o nu prosikala, a to som mala relativne "rychly" porod. Po dobrej tistvrtehodine prisiel doktor, ze mi ju nema kto dat, ale ze kukne, co sa deje. O polhodku som porodila bez. Su zeny, ktore pridu na beznu poradnu a doktori im povedia, ved vy rodite. Poznam aj taku, co isla do porodnice uplne v poho a do polhodiny mala odrodene, prvorodicka. Kazdopadne, uvidis, ako to dopadne. Drzim palce.
Za mňa nie epi. Ja mám vysoký prah bolesti a necítila som nejakú nutnosť. Rozhodnes sa priamo na mieste podľa seba. Poučenie je dobre pre istotu mať.Ale poznám aj baby, kde pomohol.
@martinamatulka 1.porod s epidural, prirodzeny nastup porodu. O 20tej pichli o 22hej syn na svete, myslela som ze ak to bude trvat este par hodin nebudem mat silu na vytlacenie. Vobec som necitila kontrakcie, nevedela kedy tlacit...nevedelo sa ze dieta 4160 a 56cm-sama porodnicka prekvapena.
2.porod bez, vyvolany v 37tt-dieta moc velke 4500. Mimochodom asi som mala stastie, alebo neviem co, ale tie vyvolavacky -2dni, ma boleli ako slabulinky menzes, kukali po mne ako po mimozemstanovi ze mi nic neni a idem vysmiata na salu, jasne ze po prepichnuti vody a dalsich hormonoch ked sa uz rozbehli kontrakcie boleli- je to porod, prechadzanie, sprcha mierne zlepsili, ale citila som kedy to uz ide, vedela som kedy tlacit...sitie trosku postipkalo, ale dalo sa zniest a ked mi doniesli maleho, nic nebolelo. Vela porodnic dava moznost rozhodnut sa pocas, ak je este cas.
@beronsche ako u koho ja som ju mala a mne to praveze velmi pomohlo a urychlilo porod bezne predosle porody trapenie aj 10 hodin a teraz mi ju dali o 9.30 a o 11.20 mala na svete
@andrejka1974 ved pisem len, ze medzi rizika patri okrem ineho aj spomalenie priebehu porodu, to sa vyhodnocuje podla vacsej skupiny zien. Samozrejme, nie u kazdeho sa toto riziko prejavi.. ale na individualnej urovni ide o neprenosnu skusenost.. 😉
ja som planovala, mala som vyvolavacku a porodila som bez epi lebo sme nestihali 😀 tazko povedat ci druhy krat ano ci nie, budem pripravena ale skor nie, okrem asi 20 minut pocas kontrakcii kedy som umierala (ano 20 ale cas je relativny a prislo mi to ako 5) som rada ze sme nestihli a samotny porod bol ok
@beronsche Joooj,precitaj si co som napisala este raz a porozmyslaj nad tym aspon trosku.Nikto nepovedal ze sa to neda prezit.Povedala som,ze ako prvorodicka si nedokazes taku intenzitu bolesti ako zazijes pri porode ani len predstavit.Ale ako si napisala sama,zeny od nepamati podstupuju porod aj bez epiduralky,najlepsie je si to skusit a potom mi kludne napis ake to bolo 👍
@martinamatulka vykuoenie aj pre mna a to som nemala dohodnute pred tym.ale videl ze sa trapim tak mi navrhol.uplne uzasne to je.treba len spolupracovat pri vpichu co je pri kontrakciach dost narocne ale ked ich pocuvas a snazis sa tak je to ok.porod ako taky boli aj napriek tomu ake menej a nie si tak vysilena.ja som sa trapila cca 10 hodin
@maminkadeticiek joooj ja dobre rozumiem tomu, co pises, to nemaj obavy.. 🙂 Akurat nesuhlasim s tonom prispevku, ktory nadhadzuje , ze bud skvela bezrizikova epi, alebo zbytocne trpis v bolestiach nepredstavitelnej intezity... Lebo to nie je celkom tak..
Samozrejme, ze je tazke vediet, co presne to bude, ale to plati aj pre viacrodicky, kedze kazdy porod je iny (u mna subjektivne bol ten prvy lahsi (dieta 4,2kg), ako ten druhy (dieta o kg lahsie)).. Ale pisat o zbytocnej a nepredstavitelnej bolesti v suvislosti s porodom je pomerne scestne..
a aj keby dieta cakam, epi si neskusim, pretoze by som nesla do zbytocneho rizika.
@beronsche Ja hlavne necha em naco sa potom pytas na nazory?Ved si ju nedaj a hotovo.Je to len a len tvoja vec.Skus si to a uvidis sama ako sa rozhodnes pri 2.porode.
@maminkadeticiek mila mamicka reagujuca pasivno agresivne, ja sa na nic nepytam, to si sa poplietla. Ja odpovedam uzivatelke, ktora sa pyta na nazor, preco ano, preco nie.. 🙂
Ja som 2x chcela a 2x mi nedali. Skoda.
Pred prvym porodom takto riesila kamoska. Vraj ona si epi neda, ona vie co je bolest lebo ju kopol kon. Po porode akosi zmenila retoriku. Proste, ono to fakt strasne boli. Od bolesti mi odchadzal zrak aj sluch. Ber vsetko co sa da.
ja som nechcela, bala som sa toho vpichu a podobne. A este pre vela dovodov, ktore su tu spomenute.Ale.. Rychlo som sa otvarala, aj si uzivala kontrakcie a som prehodnotila svoj postoj a stihli mi ju pichnut. Dost vela som nacerpala sil po pichnuti a neviem, ci by som vladala maleho vytlacit bez nej, lebo sa nechcel zrotovat, tak sa ten cas tlacenia natiahol. Pri druhom by som si dala znovu.
Ak ti má epi pomôcť od niekoľkohodinovej bolesti, určite choď do nej. Ja som bola aj na poučení o epi, ale našťastie som ju nemusela využiť kvôli extra rýchlemu pôrodu.
Ja som mala a mala som asi dve hodiny skoro kľud,bola som spokojná .len potom ďalších 8hodin toho najhoršieho som sa trápila bez,lebo veď nebudem vedieť tlačiť tak nebudú dopichavat 🙄🙄 vedľajšie účinky žiadne..ale spolubývajúca tiež mala a ochrnula od krku dole komplet na 4hodiny..necítila vôbec nič,ani sa nemohla pohnúť..a migrény mala take vraj horšie ako pôrod..hrozne trpela chuda a ešte bábo jej každú chvíľku plakalo..takže je to rôzne no..
@martinamatulka iba tie najlepšie skúsenosti. Prah bolesti mám nízko- bolo to vykúpenie.dcera zdravá
@martinamatulka Ahoj, ty mi povedz nápis teda, prosím ťa.
Že aké poučenia tam boli pri tej epiduralke. Tiež sa rozhodujem....
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
@martinamatulka ja som mala a bolo to vykúpenie ..keby sa mám rozhodnúť pri ďalšom bábätku ..určite áno