Epidurál - negatíva

31. aug 2022

Ahojte,
Mám krátko pred pôrodom a zvažujem epidurál. Mám pred tým rešpekt. Zaujíma či mal niekto nejakú negatívnu skúsenosť? Výhody sú mi známe.
Ďakujem

babovka2321
31. aug 2022

Pre mna negativum, ze mi bolo realne na 2 veci, kedze mi ho na tlacenie nedopichli, musela som si odtrpiet. A druhe, ze ma strasne svrbel este niekolko dni chrbat z leukoplastu, co mi drzal hadicku cez cely chrbat. Inak dam si pichnut pri dalsom porode zas.

thereisabear
31. aug 2022

Mne to asi zle pichli a vôbec nezabral.

vifoncitta
31. aug 2022

Nezabral mi...A nakoniec som rodila akutnou sekciou

ivuska00
31. aug 2022

ja som mala postpunkčný syndróm, hned po pôrode strašná bolesť krčnej chrbtice, závrate, počula som robotický hlas, keď na mňa niekto hovoril...keď som prišla domov, nemohla som sa postaviť na nohy, lebo som mala neskutočné pulzujúce bolesti hlavy, nepredstaviteľné.... ale pri pôrode zabral ako mal...

andreakotesova
31. aug 2022

Sestre spomalil pôrod a musela ísť na akútnu sekciu, keďže dieťaťu výrazne slabli životné funkcie.

simulienka2207
31. aug 2022

Za mňa žiadne. 2x pôrod, 2x epid, bez problemov🙏

denden77
31. aug 2022

na tlacenie mi ho sice nedopichli ale ta hodina a pol bez bolesti bola mega super.. potom dopichli na sitie, co bolo este viac super 👌😁

yoxinka
31. aug 2022

Mne epidurál úplne zastavil pôrod. Do pichnutia všetko OK, kontrakcie boli, po pichnutí 8 hodín nič. Nakoniec do mňa začali liať oxytocín, bábo malo problémy, doktorka totálne panikárila, keď zvolali lekárov na akútny cisársky, malého som nejakým zázrakom vytlačila. Mal znížené Apgar skóre, urevanejšie dieťa som nezažila. Ja som mala obrovské poranenia, nevedela som vôbec tlačiť, nič som necítila. Nasledovalo dlhé šitie (to bol jediný moment, kedy som bola rada za epi, lebo som to necítila). Šili ma dvaja doktora asi hodinu 🤦‍♀️. Rana sa mi zapálila, brala som atb. Po odznení epidurálu prišlu obrovské bolesti. Som tam ležala v posteli a plakala, že zo toto je pôrod? Kde je tá eufória a všetky tie pekné pocity? U mňa sa nič nedostavilo, len pocit bezmocnosti, vyčerpania a totálnej bolesti. Ďalšie dve pôrod som epidurál odmietla a ten rozdiel bol neskutočný! Úplne som cítila, čo telo potrebuje a to som robila, po pôrode aj ma šili, ale po dvoch hodinách som vyskočila z postele akoby sa nechumelilo. Keď mi dali do rúk bábo, totálne šťastie, pokoj. Pôrod bolí, ale po pôrode je dobre a tak to má byť. Ten mix hormónov je neskutočný koktejl a mám pocit, že epi všetky tieto prirodzené deje v tele zastaví alebo nejako ovplyvní a potom je problém. Ja po mojej skúsenosti epi neodporúčam, odporúčam dobrú prípravu na pôrod, prípadne kuknúť kurz hypnopôrodu, nemusíš všetko dodržať, ale mne mnohé techniky odtial pomohli a tom som si to len čítala, na kurze som nebola. A nebáť sa. Strach pôrod ovplyvňuje veľmi negatívne.

autor
31. aug 2022

@ivuska00 preboha...a koľko trvalo kým to prešlo...a normálne v nemocnici priznali že je to z epiduralu?

miadi
31. aug 2022

V pohode po 30h trapenia sa kontrakciami to bolo vykupenie. Len Asi spomalilo druhu fazu porodnu a tlacila som 2h .. dalsi porod bez epiduralu som tlacila len 9minut. Ale kto ho vie ci to bolo epiduralom . Kazdy porod je iny . Pichli mi ho ale dobre a v pohode som sla domov 2h po porode. Takze Za mna je to dobra vec .

autor
31. aug 2022

@denden77 tak to je super, ja som mala prvý pôrod prirodzene, bez a dosť som si vytrpela...a to šitie ani si nechcem spomenúť

ivuska00
31. aug 2022

2 týždne po pôrode ešte...nikto to nikdy nepriznal, ani v prepúšťacej správe to nemám..

mimi3008
31. aug 2022

@yoxinka Mala som podobnu, nie uplne rovnaku ZLU skusenost, teda upresnim, ze nazory sa roznia, ale vacsina gynekologov sa vyjadruje, ze za toto mohol epidural:
Prvy porod, vytuzene, vymodlene dieta, ktore sa nam nedarilo vyse roka. Prisiel den D, v noci mi odtiekla voda, tesila som sa, ze za par hodin budem uz drzat nase babatko v naruci a na vsetky tie pocity stastia. Dala som si pichnut epidural, porod sa spomalil, ale babo uz bolo zakliesnene v porodnych cestach, nemohla som ho vytlacit, tlacili mi na brucho, na sekciu uz bolo neskoro, skusali vakum extraktor, ten nepomohol, zachranili to klieste. Vytiahli modre babo, ktore neplakalo, potom ho nastastie predychali, osetrili, zahrievali, mal sice znizeny apgar, ale teraz uz 3 rocny syncek je vdaka Bohu v poriadku, je velmi sikovny, cize nasledky to nezanechalo, no bolo to nieco hrozne vtedy. Ja som si na chvilu, ako tam synceka ratovali, davala v hlave dokopy, ze ci to odidem z porodnice domov bez toho dlho ocakavaneho a vytuzeneho babatka (nevedela som, ci to prezije). A vies, aka som bola dotrhana? Od predu az dozadu, naozaj, v hroznom stave som bola, tiez ma sili cca hodinu, stratila som vela krvi, asi 3 mesiace som nevedela poriadne sediet a mesiac a pol som chodila na siroko. Vtedy som si povedala, ze epi nikdy viac, ze radsej vytrpim tu bolest pred tym. Ale druhy porod bola uz sekcia, co si velmi pochvalujem v porovnani s prvym...

modraslamka
31. aug 2022

mne ho pichali na 4 x lebo ze mam "zlu chrbticu, nieco tam mam, ze to nejde" to uz som myslela ze ju poslem kade lahsie a mam pocit ze nezabral, takze mi to bolo na prd vlastne.

autor
31. aug 2022

@yoxinka ďakujem pekne za zdieľanie skúsenosti...no veď práve ten strach čo ste napísali...ja mám strach z pôrodu a pred nedávnom som absolvovala operáciu (už v tehotenstve) a dosť som si vytrpela tak preto to zvažujem

biankaaaa
31. aug 2022

U mňa všetko v poriadku

lamonita
31. aug 2022

Baby, tie co píšete svoje narocne príbehy... skláňam klobúk ze ste sa po tých zážitkoch dali "ukecat" na druhé dieťa. Veľký obdiv

yoxinka
31. aug 2022

@lamonita
Ja som po pôrode myslela, že už v živote rodiť nebudem 🤷‍♀️. Ale časom tie zlé spomienky vybledli a druhý pôrod bol u mňa prenádherný. Je to už 6rokov a dodnes, keď si naň spomeniem, mám zimomriavky ❤️. A máme nakoniec deti tri a tretí pôrod bol ako z americkej komédie, dodnes sa na ňom smejeme 😂😂😂. Takže dobré spomienky vysoko prevažujú nad zlými, pokiaľ ide o rodenie … hlavne, bez epidurálu 🤪👌

majlo1234
31. aug 2022

Mne ho pichali snad na 10 krat, az si musel doktor/medik zavolat ineho lekara, ktory sa trafil. Zabral na prvy krat, spomalil porod, pri dopichnuti druha davka uz sla mimo a prestal ucinkovat. Nakoniec porod skoncil akutnou sekciou

ibajaanikiny
1. sep 2022

Mame v rodine gynekologicku/porodnicku a ked som zvazovala epidural pred porodom,tak mi pekne krasne vysvetlila,co moze sposobit,az som sa “zlakla” a tento napad zamietla. Napokon som sa s “porodom” akoby zmierila v hlave,ze ano,bude to bolest,ale nejako to babo uz von musi ist a ze to bude “len par hodin”. Pred porodom som “oddychovala”,chodila na prechadzky,robila masaz hradze,cvicila poctivo s aniballom. Kontrakcie boleli,nechali ma 15h s kontrakciami,ale potom porod ukazkovy,na 4ty zatlacenie mala von a bez jedineho poranenia. Kamoska rodila mesiac a pol po mne a po epidurale sa nedokazala postavit z postele,mala taku bolest hlavy,tocenie,grcala,ze si ani prve dva dni nedokazala pritulit babo. Miesto vpichu citila este pol roka a zastavilo jej to porod,odtrpela si svoje…

yoxinka
1. sep 2022

Len operácia a pôrod je rozdiel. Pôrod je prirodzená vec a ženské telo je na to stavané. Ono vie, čo má robiť. Veľmi často nastanú problémy, keď sa do pôrodu začne zasahovať zvonku (epidurál, oxytocín, lieky), vtedy je ten prirodzený dej narušený a začnú sa veci kaziť. Fakt odporúčam pozrieť si nejaké hypnoporodné videá. Ja inak nie som žiadna alternatívna osoba, ani naturálna, ani by som dieťa doma nerodila, ale toto je fakt vec, ktorá žene môže pôrod uľahčiť. Konkrétna vec, tá bolesť pri rodení sa dá prijať. Ja čím viac som sa snažila bolesť potlačiť (zaťaté zuby, telo v kŕči) bola bolesť horšia. Ale keď som s ňou takpovediac “splynula”, že som ju nechala sebou akoby prechádzať ako také vlny, prišla vlna, odišla, a každú kontrakciu som takto predýchala, bolesť bola znesiteľná a krásne som sa otvárala. Malú som porodila na jedno zatlačenie. Posledných asi 10minút som bola úplne mimo, pamätám si len také záblesky, muž mi hovoril, že som vôbec nevnímala, len doktorka mu hovorila, že som úplne ponorená do rodenia, že to je super, odtrepali ma nejako na box a na jednu kontrakciu som porodila. Neskutočné, ako to telo dokáže, ako fakt to bol zážitok. Preto odporúčam aspoň kuk ten hypnopôrod, tam sú aj tie dýchacie techniky. Ako som porodil dieťa a placentu, museli ma šiť, ale ja som normálne bola schopná sa potom postaviť a odkráčať si s bábom na rukách do izby. To mi, jasné, nedovolili, ale bolo to skvelé! Keď si spomeniem, ako som tam po epi ležala dva dni, ubolená a zrevaná, tak mi to je nenormálne ľúto, že som sa tak veľmi bála tej bolesti a nechala sa namotať na epi.

andreakotesova
1. sep 2022

Inak sa opýtaj anesteziologicky, ci by si dala pichnúť EPI...

autor
1. sep 2022

@andreakotesova idem zajtra na vyšetrenie, skúsim 🙂

autor
1. sep 2022

@yoxinka fuuuha tak to Vás teda obdivujem, ja som už raz rodila a bez epi a teda bolo to nesmierne náročné, práve preto mám obavy ... museli má šiť, dosť dlho a niekoľko týždňov som mala problém si sadnúť ... po pôrode som mala bolesti sa otočiť alebo postaviť z postele....
Čo sa týka operácie, áno je to iné..ja som tým len chcela povedať, že som si len nedávno (ani nie mesiac) a odtrpela som si týždeň intenzívnych bolestí v nemocnici a následne ešte pár náročných týždňov doma..a stále nie som fit ..a práve preto som nad epi uvažovala

autor
1. sep 2022

@yoxinka ale ďakujem za rady, skúsim si to preštudovať ;)

aurorastone
1. sep 2022

Tiež som ho mala zle pichnúť keďže celú pravú časť tela vertikálne som si cítila každú jednu brutal kontrakciu a v ľavej časti nič akoby som ani ne rodila, divne to bolo a malému potom slabli ozvy tak sa mi sestrička nakoniec zvalila na brucho keďže som vedela poriadne kedy mam tlačiť, ale pri siti som nič necítila nastastie

maryetta
1. sep 2022

Ja som si pri prvom dala lebo dr ze to bude este na dlho. Tak po 24 hodinach od kedy odtiekla voda som si teda dala pichnut a nic. Ako mi to dali nie ze nezabrala ale akoby mi cely porod zastavilo. Za dalsie 4 hodky porod absolutne nepostupoval. Cakali kym sa otvorim aspon na 4. A potom behom 4 hodin absolutne. Ani kusok. Tak ma brali na akutnu sekciu. Kedy ma museli uspat kedze toto nezabralo ako malo.

Dalsie dva prirodzene porody bez epi a bolo to pre mna a moje telo ovela lepsie.

mirka438
1. sep 2022

@yoxinka ja suhlasim, tiez cim som pri porodoch viac dychala a predychavala tak tym to bolo znesitelnsjsie 🥰 kym som vydychla, kontrakcia slabla 👌👌👌dnes si maminky myslia, ze cim hlasnejsie budu kricat, tym si viac ulahcia porod ale ja si myslim pravy opak. Porovnat neviem sice, ani pri jednom som ani hlaska nevydala ale rodila som 2x a mam len tie najkrajsie spomienky ♥️

anavixy
3. sep 2022

Pridam sa este tak neskor… najvacsia nevyhoda z mojho pohladu (sestra v porodnici) je to, ze dost casto konci porod s epiduralom vakuom. Na tlacenie sa dava menej latky, pretoze tam je potrebne citit kam tlacit, prvorodicky s tym mavaju problem. Niektore zeny cakaju, ze s epiduralom neucitia nic a su potom zaskocene, ked to tak nie je (mozno nie u vsetkych). No ja osobne by som do epiduralu sla urcite 🙈 treba nan mat dobry nalez a pravidelnu cinnost (skor by mohol porod “ustat”), takze tie bolesti tam najprv budu. Ja som nemala ani poriadny nalez ani cinnost, len bolesti jak 🐷, takze som o PEDU skemrala, no vykupil ma az spinal pred sekciou 🙊😄

tamvtme
3. sep 2022

Mne ked to pichli, tak malej zacali padat ozvy, rychlo kyslik, zrazu okolo mna kopa personalu, velmi ma to vystrasilo, uz ma skoro brali ma salu ale potom.sa ozvy dali do poriadku a vsetko bolo ok...zevraj sa to stava...inak si epi chvalim

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre