Dula pri pôrode - skúsenosti

aandre
14. feb 2014

Podla mna,u nas duly nie su este bezna vec, a je malo porodov s dulami. Ja som este dulu nestretla.

zuz6
16. feb 2014

Škoda, že o nich málo počujeme a, že ešte nie sú bežnou záležitosťou 😒 Pozri tu: http://www.duly.sk/slovenske-duly-o-z/

adelajda2012
16. feb 2014

Ja som dulu pri porode mala a bolo to super. S partnerom sme sa dohodli, ze on pri porode nebude, ale sama som tiez nechcela byt. Dula bola jedna z moznosti a nelutujem, ze som si ju vybrala. Uz pred porodom sme vselico rozoberali a vela ma "naucila", na vela veci pripravila. Dostala ma do takej psychickej pohody, ze som sa na porod tesila. Pri porode bola v prvom rade psychickou pomocou, neustale velmi pokojna, podporujuca, vnimava... pomahala mi prekonat bolesti a jej skusenosti boli prinosom. Navyse bolo fajn mat pri sebe aj "technicku podporu". Odviezla ma do nemocnice, vedela kde co je, nehladala som prijem ani porodnu salu, ani neviem kedy ma vzala do sprchy, vytiahla uterak, slapky, premiestnovala mi tasku s vecami...proste som sa o nic nemusela starat...Nasledne mi velmi pomohla s kojenim, za co som jej neskutocne vdacna.

dorotka2013
16. feb 2014

@adelajda2012 mozem sa opytat ako sa plati taka dula? Plati sa nejako jednorazovo, alebo podla coho?

adelajda2012
16. feb 2014

@dorotka2013 mala som normalnu zmluvu, kde bolo presne definovane, co chcem a dostanem. Myslim, ze tam boli dve stretnutia pred porodom, porod (a veci okolo) a dve po porode. V skutocnosti sme vsak po porode boli spolu viackrat. A vlastne aj pred porodom, lebo som k nej chodila na pripravny kurz (ten bol plateny zvlast, ale bola to nejaka smiesna suma). Platila som jednorazovo okolo 100€ (dufam, ze to tu mozem napisat). Samozrejme tam boli aj storno podmienky, keby pri porode nakoniec nebola.

dorotka2013
16. feb 2014

@adelajda2012 dakujem, priznam sa cakala som viac, myslim ze takato suma je velmi dobre investovana 🙂,my sa este len snazime ale aj ja rozmyslam nad touto moznostou.Mala som o tom presne taku predstavu ako si ty pisala 🙂, nemat tam manzela ale predsa aby som nebola sama...

denika84
15. júl 2014

Rodila som s dulou v aprili tohto roku a vrelo odporucam! Moj povodny plan bol zazmluvnit si porodnika na Antolskej a napokon som rodila bez zazmluvnenia lekara s dulou a na Kramaroch. :D Nuz, ako sa hovori: "clovek mieni a Pan Boh meni". Nasa dula, stretli sme sa s nou 2x pred porodom + 1x par dni pred porodom, ked som si myslela, ze mi odtiekla plodova voda (napokon sa to nepotvrdilo, takze ma po 1 a pol dni stravenom v nemocnici pustili domov) bola mila sympaticka osobka, sama ma dve deti. V den porodu, kontrakcie mi zacali okolo pol noci, prisla ku nam o tretej nad ranom. Chcela som, aby dula bola u nas uz predtym ako pojdeme do nemocnice a aby sme vydrzali doma co najdlhsie a vyhli sa tym nemocnicnemu prostrediu. Napokon sme to potiahli az do poludnia. Dula mi odporucila horuci kupel a sprchu. Inak sme sa rozpravali a ja som pomedzi to predychavala kontrakcie. Do porodnice sme sli asi o pol jednej poobede, ked uz boli kontrakcie naozaj intenzivne (asi minutove v 3-4 min. intervaloch). Dula nas odviezla autom. A dcerka sa narodila o 15:20. 🙂 Navyse som mala stastie na mladu sympaticku pani doktorku, ktora, hoci som uz pri prijme bola otvorena na 8cm, sa ma este opytala na moj porodny plan. Mala som ho vytlaceny u sestriciek spolu s teh. knizkou. Podla mna si ho nestihla precitat, lebo tesne predo mnou robila sekciu inej zene. Ja som rodila prirodzene bez PEDA, napriek tomu, ze moja dcerka mala 4030g. Kedysi sa deti s takouto porodnou hmotnostou rodili bezne prirodzenou cestou, no v dnesnej dobe vam lekari (uz len z preventivneho hladiska) radi spravia cis. rez. :/ Verim, ze aj dule vdacim za to, ze som rodila prirodzene, bez komplikacii, tak ako som si to predstavovala a ze som tymto svojej dcere dala podla moznosti ten najlepsi start do zivota. Dcerka je kazdopadne velmi spokojne babatko. 🙂

ivana012345
10. aug 2014

@adelajda2012 ahoj baby, prosim mohli by ste mi dat kontakt na tie duly ktore ste mali v BA pri porode?
Dakujem krasne

adelajda2012
10. aug 2014

@ivana012345 ja som rodila v ZA. A obavam sa, ze ta suma bude v BA asi vyssia. Ale kontakt mozes kuknut aj tu duly.sk

denika84
10. aug 2014

Ano, aj ja som si nasla svoju dulu na duly.sk. Odporucam!

halminka
4. máj 2017

Ahojte, ak nemáte program na túto nedeľu - 7. mája, v Košiciach sa oslavuje Svetový deň tehotenstva. Na budúce mamičky čakajú prednášky na témy: Pôrod očami dieťaťa, Dula - sprievodkyňa tehotenstvom a pôrodom, Montessori - ako jeden z možných prístupov k výchove, a mnoho iného. Ak bývate poblízku, zastavte sa v HalmiSpace na Hlavnej 21. 🙂 http://halmispace.sk/dentehotenstva

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre