Druhý pôrod a stres

28. máj 2024

Ahojte, po prvom porode som sa zaprisahala, ze druhe dieta mat nebudeme. Mam z porodu traumu, vyvolavacky, dieta zaseknute v porodnych cestach, sestricky co mi skakali po bruchu, natrhnuta asi vsade, stratila som vela krvi, davali mi tranfuzie. A to som sa pripravovala na porod(aniball, masaz hradze, naparka, predporodny kurz…) nic nepomohlo.
Manzel ma ukecal na druhe dieta.
Chcem sa informovat, ci mozem odmietnut porod spontanne, ked mam “traumu” z prveho porodu. Ci je to nejaky dovod na sekciu, lebo druhykrat to zazit nechcem. Ked si na to spomeniem je mi nevolno.
Aj ked vsetci hovoria, ze druhy porod by mal byt jednoduchsi.
Dakujem za info🙂

thereisabear
28. máj 2024

Na tvojom mieste si zazmluvním lekára, s ktorým sa vopred dohodneš. Ak nie, tak by si mala mať "papier" od psychiatra, to by mali akceptovať všade.

lorin29
28. máj 2024

Chod k psychiatricke...ked budeš mat papier od nej z neodporúča sekciu tak ti ju musia spraviť

autor
28. máj 2024

Dakujem🙂

beata_k
28. máj 2024

Len tam musi byt vyslovene, ze neodporuca klasicky porod. Inak ta mozu odbit a neurobit ti sc.

sasesoe
28. máj 2024

Ahoj, ak by si mala správu od psychológa al psychiatra, tak by to mohol byť dovod na sekciu. Informuj sa v pôrodnici, kde chcela rodiť.
Napíšem Ti ešte moju skúsenosť - prvý pôrod otras, napriek príprave, cvičeniu s epinom atď... Ja som vedela, že chcem druhé dieťa, ale nie takto. Prve, čo som vedela, že chcem rodiť v inej pôrodnici - nie tam, kde sa niečo dá vydupat, ale tam, kde je štandardom prístup, ktorý chcem.
Uprednostnila som menšie okresné mesto bez JIS oproti krajskej s JIS, čo bol argument pri prvom, že ak by čosi... Po druhé,išla som na osobnú konzultáciu k PA (pôrodná asistentka), s kt sme si prešli čo ako bolo pri prvom pôrode, kde nastali komplikácií a aj mi vysvetlila AKO cvičiť, najmä dýchanie (s epinom/anibalom). Tento postup nájdeš i v skupinke cvičíme s epinom/anibalom pod mojím nickom - status s otázkou ako cvičiť a v komentári som pridala postup/odpoveď. Mne kombinácia týchto veci pomohla (iná pôrodnica, iný spôsob cvičenia) a po druhom pôrode napriek vyvolávacke (cipok), som mala pocit, že v poho môžem ísť rodiť znova ďalší týždeň, podobne tretí pôrod bol už v poho, hoci vyvolavany. Nie vždy je všetko ideálne, ale nemusi to byť otrasné. Základ je zvoliť si lekárov/personál, ku ktorým máš dôveru + sama byť nachystana v rámci moznosti. Samozrejme k tomu patrí i prijať to, že možno ďalšie dieťa bude sekciou a to tiež je OK, niekedy je to vzhľadom k situácii lepšie rozhodnutie. Držím palce

blaazi
28. máj 2024

Aj ja som mala traumu po prvom porode. Na druhy som si zazmluvnila lekara, rodila v mensej regionalnej, nie fakultnej nemocnici, a vdaka Bohu tento porod traumu vyliecil. Inak odporucana mi bola aj psychoterapia.

doda26
1. jún 2024

Inak skus radsej zapracovat na tej traume a najdi si naozaj top lekara alebo porodnu asistentku a skus to prirodzene 😊 vazne. Ja som mala prvy porod presne jak ty az na tu transfuziu. Dokona dcerke poskodili pri porode krcny sval. Ale pri druhej som si povedala ze uz to nedopustim a budem mat situaciu vo svojich rukach. Vela som citala, pocuvala podcasty s porodnymi pribehmi a musim povedat ze druhy porod bol doslova liecivy 😊 vratil mi sebavedomie a vieru v samu seba, ze dokazem priviest na svet dieta bez zasahu inych ludi. A neviem si osobne predstavit ist na cisarsky a potom sa doma starat o starsiu dcerku a novorodenca. A takto som behala ako lan uz v den porodu. A to som sa nakoniec aj vykaslala na aniball, lebo som si povedala, ze nestoji mi to za energiu, ked pri prvej mi to nijak nepomohlo 😀 a nakoniec som mala len jemne sitie

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre