Druhý pôrod

liviana1111
7. apr 2012

ahojte chcem sa opytat ako to byva pri druhych porodoch ,hlavne s nastrihom.Ja som pri prvom bola velmi nastrihnuta mala som 15 stehov a vyse pol roka som si poriadne nemohla sadnut na zadok este rok po porode som to citila .Teraz ked si to predstavim, ze by ma to malo cakat opät, je mi z toho mierne zle ☹ som v siedmom mesiaci a zachvilu pojdem druhy krat rodit,tak ci dakto nevie odpovedat a poslat daku psycho utechu ,ze ci je to lepsie pri druhom ako pri prvom 😉 prvy porod aj trval velmi dlho nakolko som sa neotvarala, bola som prijata do nemocnice s kontrakciami v utorok a porodila som az stvrtok,s tym ,ze stale som bola otvorena na jeden prst a v utorok dali jednu vyvolavacku ,v stredu druhu a stvrtok mi museli este aj plodovu vodu prepichovat.A ja som bola z tych kontrakcii taka nevyspata po dvoch nociach ,ze som myslela, ze ju uz asi ani nevytlacim.No samotny porod uz trval velmi kratko,to ani neviem jak zo mna vypadla,len zase to zasivanie och 🙄 netesim sa nato ak ma to ma cakat aj druhy krat ,tato ceremonia ☹

gemini2
7. apr 2012

@liviana1111 väčšinou nastrihavaju aj pri druhom porode. Tiez som toho velmi ala, ale nakoniec som dvojicky rodila (prirodzene) tak lahko a rychlo, ze som to ani neregistrovala. Ale musim priznat, ze sitie po nastrihu ma bolelo viac, ako samotne kontrakcie 😅 😅

juliagregor
7. apr 2012

@liviana1111 urcite to bude v poriadku a mozno aj bez nastrihu...ja mam druhe sekciu, tak osobna skusenost to nie je..ale mam kamosku, kt. porod sa podobal tomu tvojmu a druhe dievca bolo vonku bez nastrihu a za 3 hodky...
drzim palce a hlavne mysli pozitivne... 🙂

liviana1111
autor
7. apr 2012

@gemini2 hej ved to aj mna ,ze tie trojdnove kontrakcie sice boli psychiatria zvlast ,ked mi v noci povedali doktorky, ze sa mam pokusit zaspat a to sa pri nich nedalo,tak som chodila cele noci do teplej sprchy,ale to sitie fuj radsej mat tyzden kontrakcie, ako byt zase doplatana ako vrece a tak vela ☹

traktor
7. apr 2012

@liviana1111 kazdy pôrod je iny..cize nikto ti nezaruci, ze ten dalsi bude/nebude lahsi..a nastrihovat ta vôbec nemusia, vela zalezi aj od dietatka, od lekara..mna pri poslednom nenastrihavali, mala som vyborneho lekara, ktory sa takto pri pôrodoch snazi nenastrihavat 😉 ..nestresuj uz dopredu, lebo si tym len pôrod sama stazis, zvladla si prvy, zvladnes aj druhy a mozno budes prekvapena, ze ovela lepsie a lahsie 😉

liviana1111
autor
7. apr 2012

@juliagregor aj moja mam ami hovori ze som sla ryhclejsie von ,tak toho sa azt ak nebojim ,vlastne ono to ani neni o strachu,skor ze sa mi to nechce absolvovat,bo to sitie bolo fakt otrasne...ked mi niektore zeny povedia, ze neboli nastrihnute vobec ,alebo mali max 2-3 stehy ,jooj to je moj sen takyto porod ....

liviana1111
autor
7. apr 2012

@traktor ja ani nestresujem skor zbieram statisticky ,ci to je lepsie alebo horsie ,nech sa viem dopredu adaptovat 😀 ja to tiez berem tak, a brala som to aj pri prvom, ze rozchodili ine ,rozchodim aj ja..a to iste aj pri druhom bude urcite tak,len teda keby mi tu napisalo viacej ludi, ze druhy mali taky ako ty ,tak sa mi to lahsie nesie 😀 😀 😀

tehula
7. apr 2012

ako pise @traktor, je to indivindi ako bude porod prebiehat. Nikde nie je napisane, ze to bude rychle a bezbolestne, ale mam dojem, ze okolo 80% su azda lahsie uz tie dalsie porody, mozno je to aj tym, ze rodicka uz vie, do coho ide a nie je zbytocne vystresovana.
ja ani neviem posudit, ci druhy porod bol jednoznacne lahsi, no co viem isto a aj od kamosiek potvrdene, po druhom porode bolo zotavenie bleskove a celkovo lepsi stav.
Prvy porod som mala spontanny, rychly nastup, nenormalne kontrakcie, mala sa narodila bez zabratia epi do 3hodin. Nastrihavali ma, co ma pri hojeni dost bolelo a este dlho som mala pocit, ze to pri sexe citim.
Druhy porod bol indukovany, lebo mala sa von nechystala, od sameho zaciatku bolesti tlmene epiduralom, normalne som si to uzivala bez bolesti. Jedine pred koncom pri tlaceni teda naplno. Mala bola ale vacsia a zle rotovala hlavicka, takze opat nastrih (zda sa mi, ze bol mensi ako pri prvom) a konecne do asi 5h som porodila. Ale uz do 2hodin som bola fit, ze mi ani sestricky neverili. Nastrih sa okamzite hojil, pri sexovani ziaden problem nebol neskor. Inak sitie samotne ma nebolelo ani pri jednom, lebo umrtvili mi to vyborne.
Tiez som sa bala druheho porodu, lebo prvy bol bolestivy, no dobre vsetko dopadlo, mam 2krasne dcerky, co zas vymazu akukolvek negativnu spomienku na porod.
Neboj sa, pojde vsetko dobre 😉

karap
7. apr 2012

neboj sa nastrihu.Ved uz si ho raz zazila a prezila si 😉 Ja mam za sebou 3 porody,prve 2 boli z nastrihom,no treti porod bol velmi rychly,dokonca az tak,ze lekar ani nestihol dobehnut a nastrihnut ma 😒 Skaredo som sa potrhala,takze som sita riadne.Teraz som uz 5 mesiacov po porode,no sitie citim veru stale.Hlavne pri styku je to bolestive.Takze ja som ZA nastrih.

gabuci
12. apr 2012

Pri prvom pôrode som mala nástrih,ale šitie nebolelo.Prvý den som pekne sedela,tak pol dna som skoro nič tam necítila 😉 potom také 2-3 dni to bolo horšie.Potom už ma moc nebolelo.Druhý pôrod som mala bez nástrihu,bez trhania,bez šitia.Pri prvom som necítila len slabučko maternicu(vlastne všetko ako sa stiahne)ked som kojila,pri druhom niekedy ked mi dieťa ťahalo z prsníka tak som si myslela,že mi celé brucho vypadne.Tak dva dni to bolo také skoro pri každom kojení.Ináč postup skoro to isté,myslím ako sa rozbehol pôrod,len 1.sa mi začínal s tým,že mi odtiekla plodová voda doma,pri druhom mi vzali v nemocnici.aj ja tvrdím,že pri druhom som mala doktorku,ktorá nie je moc za nástrih,len v nutných prípadoch.

anika11
12. apr 2012

mna pri druhom porode nenastrihavali vobec.ani ma nezasivali a po dvoch hodinach povinneho lezania som uz behala po chodbe a sedela akoby som ani nerodila.vobec ma to tam dole nebolelo,som sa az sama cudovala ako mi je super.lebo prvy porod bol ovela horsi,bola som zasivana a este som mala aj komplikacie s krvacanim,ktore mi museli hned po porode zastavovat dost drasticky a po porode som dostavala krv.vsetko ma bolelo a dva dni som sa nevladala ani len v posteli otocit,nieto este vstat 😖 no druhy porod uplna pohodicka.keby som mala rodit este raz a bol by dalsi porod este lepsi,tak to uz asi pojdem z porodneho stola rovno domov 😀

lujza_s
12. apr 2012

ja by som sa chcela opytat, ci ste niektora este po roku a pol citili to sitie pri sexe? mozno by som aj chcela druhe babo, no tiez, ked si spomeniem na moj prvy porod - nic moc, mala som aj nastrih a ked som malinku asi po hodine ledva vytlacila, tak sa mi este aj placenta neoddelila sama, museli mi ju manualne vyberat, co bolelo tiez dost....jasne, ze s pohladom na dcerku sa to vo vsetko "zabudlo", no dalsieho porodu sa bojim ako cert kriza.uz som aj prehlasovala nazor, ze jedine cisarkym...

maruska.s
13. aug 2012

@lujza_s ahoj, ja som rok a mesiac po porode a sitie citim stale, nie len pri styku...v decebri by som mala rodit druhe babo a moc sa bojim tej bolesti, kedze to stale nie je zahojene....je to normalne?

lujza_s
14. aug 2012

Ahoj, mozno ta potesim, ja uz sitie takmer necitim, tak aj tebe sa to asi zlepsi casom. Len pri styku ale len zriedka, pouzivame lubrikacny gel, vyskusajte, mozno pomoze.
Tak to ta obdivujem, ze uz v decembri budete mat druhe. Ja sa dost bojim druheho porodu. Dokonca to bolo az tak, ze som uz nechcela dalsie dieta...A ty si mala aky prvy porod? Normalny, ci boli aj komplikacie? Sice hovori sa, ze druhy porod byva lahsi, tak sa neboj az tak. Urcite to stoji za ten vysledok 🙂.

verka18567
20. aug 2012

Ahojte mna pri prvej nenastrihli chvalabohu tak teraz by ma tiez nemuseli?ktovie od coho to zalezi.

liza2222
24. aug 2012

Mna pri prvom nastrihli a šili bez injekcie ,pri každom stehu som prosila nech mi to umrtvia ,pôrod bol oproti šitiu nič ,bala som sa 10r mať dieťa len koli šitiu som ho nechcela ,ostala som tehotna a 9mesiacov som sa iba toho bala ,druhy porod bol dlhši ťažši ale lekar si šiel lahnuť ,rodila som pri sestre a ta ma nenastrihla vobec ani som sa nepotrhala ,ked došiel lekar čudoval sa že som ako pred porodom,,on by iste strihal,nedajte sa zbytočne strihať ,brante sa tomu ,mne nastrih nestal za to ,zašivanie bolelo viac ako oba porody dokopy

maruska.s
4. sep 2012

@lujza_s dakujem 🙂 a aky si mala porod, ked si sa tak zlakla druheho porodu? ja som mala normalny, len ma dost maly vytrapil, 10 hodin, v noci, mozno to nie je az tak moc, ale na mna to bolo akosi vela, uz som nevladala tie bolesti, napichavali ma, vskuse pod sprchou, lebo som sa neotvarala...tak sa bojim, ze ako to bude teraz. Keby to tak bolo aspon trosku kratsie a lahsie...

liviana1111
autor
7. sep 2012

@karap
@verka18567
@liza2222
@maruska.s no taaakkedze som tu uz nejako nebola na tejto teme ,ktoru sm tu zalozila ,tak sa tu opät vraciam uz dva mesace po porode 🙂 vyskerena jak leco 😀 chcem len povedat ostatnym maminkam ktore idu rodit druhy krat ze sa fakt nemaju coho bat,ja som ten druhy porod mala taky easi ze az,co sa tyka nastrihu neni to pravda ze nastrihuju zakazdym!!! ja som sa presvedcila na vlastnej kozi ze to tak nieje,ja som rodila a hoci som prenasala 5 dni rodila som tak ze doktor cakal ci hlavicka prejde a sam zvazoval ci nastrihnut alebo nie ,nakoniec musel lebo povedal ze hlavicka by nepresla ale nastrihol ma len malilinko ,mala som len jeden steh zvonku a potrhal sa mi krcok tak tam som mala stehy dva,celkkova bilancia dva stehy vnutorne na krcku jeden vonkajsi,este v ten den som sedela behala a o par dni som uz seela aj po turecky 😝 teraz som dva mesiace po porode a ani neviem ze som rodila to uz som taka od troch tyzdnov po porode.akze od coho zavisi nastrih? od toho ake je velke dieta ,hlavne jeho hlavicka, od toho ako zena tlaci-lebo ked tlaci zena zle tak jednak sa dotrha a jednak moze nastat komplikacia asi taka ze sa dieta moze zaseknut v porodnych cestach a este moze skoncit maminka na sekcii ,takze treba pocuvat sestricky a doktora ako a ked zatlacit , no a v do tretice zavisi to aj od toho ake su porodne cesty elasticke vacsinou pri druhom porode uz su elastickejsie ako pri prvom preto tie druhe s tie po nich su u lehasie a lepsie a netreba nastrihovat samozrejme ak zena dobre tlaci!!! vsetko spolu suvisi a sa ovplyvnuje jedno z druhym 🙂 takze pohoda netreba sa bat 😀 ja viem mne sa uz teraz frajeri ked to uz mam zasebou :-P drzim palec kazdej ktora mala obavi zo sitia ako ja 😉

liza2222
9. sep 2012

@liviana1111 blahoželam nech ste zdraví obaja,a myslím si že si mala fajn lekara no malo takich je malo strihaju vačšinou automaticky

liza2222
9. sep 2012

@liviana1111 a je to aj o tom či ti urychluje sestra tlačenim na brucho ako mne pri prvom urychlovali zbytočne a aj strihali zbytočne viem že by somsa nepotrhala ako aj pri druhom ,tiež lekar tvrdil že musí byť nastrih a nemusel porodila som bez neho a nepotrhana takže neverte im

cantharis
9. sep 2012

ahojte, akurat som objavila tuto temu a hned citam, ze o nastrihoch pisete... neviem ako to funguje inde, ale ja som bola pri prvom porode s porodnikom dohodnuta, ze nebude strihat rutinne a tak aj bolo. dlho, dlho nic a az ked mala liezla von a ja som mala trochu problem ju vytlacit a ked videli hlavicku zistili, ze je vacsia ako predpokladali, tak mi dr. oznamil, ze bohuzial musi strihat. takze som z toho celeho mala ferovy pocit - ze sa snazil tomu vyhnut a ked uz sa mu to zdalo nevyhnutne tak ma dopredu upozornil... tolko moje skusenosti s nastrihom 🙂

liviana1111
autor
10. sep 2012

@liza2222 NEVERTE IM? 😀 no vies ja ti poviem takto,neviem kde si rodila a je mozne ze si vychytala zleho doktora,ktory fakt rutinne nastrihaval,ale na druhej strane musis byt trosku aj objektivna,pretoze ty lekarka niesi a nevidis priebeh porodu z tej opacnej strany a teda s pohladu lekara. Prve porody su spravidla vzdy tazsie ako tie druhe,pre telo je to novinka a porodne cesty su neni take elasticke a polopate povedane "roztiahnute" ako pri dalsich porodoch. nemozes povedat ze neverte doktorom,lebo ako pise @cantharis tak oni to vedia posudti ked babo ide von a vidia cio hlavicka prejde alebo neprejde ,nemozes naistotu povedat ze ta zbitocne pri prvom nastrihli ze ty by si sa urcite nepotrhala,lebo pri druhom si sa nepotrhala vobec, ja som mala pri prvom aj doktora vybaveneho a bola som velmi nastrihnuta lebo porodne cesty som mala nepriechodne a dieta by samo nevlo nevytlacila by som ho ,pri druhom som nemala vybavenreho nikoho ale vychytala som jedneho z naj doktorov a ten ako isla hlavicka tak mi sam hovoril ze zvazoval ci nastrihnut no nakoniec musel trosku lebo povedal zeby nepresiel ale nastrihol len na jeden stych .Takze ono nemozes hadzat vsetkych dpo jedneho vreca a povedat ze NEVERTE IM to je si myslim nefer,ale kazdopadne som rada ze ti ten druhy dopadol tiez podla predstav a ze ste zdravucky 🙂
@cantharis

liza2222
10. sep 2012

@liviana1111 každa žena to citi inak ja nap som mala male deti ,porody lahke druhy bol prave o niečo dlhši ,lebo som sa zle otvarala ,prve bolo o kilo menšie ,nehnevaj sa ja neverim tomu žeby som sa pri 2,70kg dieťatu potrhala nie som uzkej panvy

liza2222
10. sep 2012

@liviana1111 chcem tym len tolko povedať že často su nastrihy zbytočne ,,aj ked niekedy naozaj treba ale nie v takom počte ako sa u nas striha ,najviac ma dodnes štve že mi to neumtrvil a šil naživo ,s tym som sa nezmierila ani teraz

liviana1111
autor
10. sep 2012

@liza2222 ale ved ja ti to neberem ,ja ta plne chapem a aj suhasim s tebou ze su lekari ktory nastrihuju rutinne ,ale to neznamna ze ich treba hadzat vsetkych do jedneho vreca a odporucit buducim matkam aby im neverili, zena ma celkovo a hlaven prvorodicka obavy s porodu a zo vsetkeho co ju caka a ked jej este odkazes aby neverila dokotorvi tak to si moze rovno hodit 🙂 neviem kde si rodila a mrzi ma ze si mala taky zly zazitok ,nakoniec ja ten prvy som tiez nemala easy a sitie ma tiez neuveritelne bolelo hoci som bola opichana 2x a citila som to akoby som opichana nebola vobec ,a sili ma pol hodinu bolo to hrozne ja viem o com rozpravas a fakt sa viem doteba vcitit a bala som sa toho ze bude ma to cakat opät a to ja som mala celkom deti prve 3200g a druhe malo 3470g takze ziadny drobci a vidis pri tom druhom mi to dopadlo lepsie ako priprvom 🙂 mozno keby nebol maly taky velky tak ma ani nastrihovat pri druhom neni treba 🙂 kazdopadne dopadlo to lepsie ako to prve 🙂 a poviem tak ze nedam dopustit na Zilinsku nemocnicu nakolko ja som rodila tam 🙂

iwky
11. sep 2012

@liviana1111 rada čítam o takomto pozitívnom zážitku 🙂 Ja budem rodiť síce až koncom februára, no hrooozne sa bojím pôrodu, dokonca sa mi o tom stále sníva. Sama neviem prečo, prvý pôrod som mala relatívne krátky. Začala som rodiť síce až po dvoch vyvolávačkách, kontrakcie sa mi začali keď mi spustili vodu, čo bolo asi 2 hodinky kým malá prišla na svet. Malá mala 4450g a 53cm .. obvod hlavičky 36cm ... bola som nastrihnutá ale šitie som skoro necítila. Dnu som nemala ani štich, to som tlačila presne 1 hodinu, potom už hlava-nehlava, či kontrakcia či nie. Síce som si asi 4 dni nemohla poriadne sadnúť, len na koleso.... sama si uvedomujem že som mala skvelý pôrod, rýchly a rýchlo som bola fit. Teraz sa nenormálne bojím, možno toho, že bude horší ako ten prvý.

tinuska216
11. sep 2012

@iwky aj ja idem rodit druhy krat a bojim sa :( a pri prvom som na porod vobec nemyslela a teraz sa bojim a pritom prvy som nemala az taky zly (bodaj by som aj druhy mala taky ako prvy) len sitie ma katastrofalne bolelo,viac ako samotny porod 😢 neviem preco sa bojim teraz,mozno naozaj ako ty pises za bude horsi ako ten prvy

iwky
11. sep 2012

@tinuska216 presne, pri prvom som sa ani ja nebála. Ani som si nečítala fóra, kde baby písali o svojich pôrodoch... nič... len som sa tešila, kedy to už príde. Síce som tesne po pôrode chlapovi povedala, že už nikdy ... o dve hodiny som zmenila názor a potom tvrdila že takých pôrodov aj 10...a teraz?? Odkedy viem že som tehu, nemyslím na nič iné.... :/ takto si to sama privodím. keby mi tak niekto zaručil že bude zase super ... ale to neurobí nikto. a to si nechcem predstaviť ako budem hysterčiť keď budem tesne pred ... 😀

nefertiti7
11. sep 2012

a aká je pravdepodobnosť že po prvej sekcii pojdem znovu rodiť cisárskym? Ak by mi hrozil normálny porod, som schopná nájsť lekára, ktorý by mi sekciu urobil lebo tie kontrakcie a bolesti 3 dni už nechcem zažiť a potom malý prestal dýchať a mna rýchlo brali na cisársky a už bol modrý...takže za 5 min 12 ☹
Mám 35 r., viem, že to záleží od vela faktorov ale potrebujem povzbudiť

tinuska216
11. sep 2012

@iwky presne tak aj ja hned po som povedala ze nikdy viac a po par dnoch som uz ani nevedela ze som rodila 🙂 svagrina sa mi vzdy cudovala ze ma obdivuje ze chcem druhe ze ona nikdy viac a ja stale ved co neni to az taka katastrofa a pritom teraz mam strach.mozno aj preto ze ako to bude doma s prvym synom ked nebudem doma.a ja uz skoro 4mesiac len lezim,tak by som to chcela mat cim skor za sebou ale na ten just budem este pretahovat a to budem stresovat uz uplne 😒 nech uz kocikujeme 🙂

liviana1111
autor
11. sep 2012

@iwky neboj sa urcite to bude este lepsie 🙂 to malo kedy sa stane zeby bol druy horsi ako ten prvy 🙂 budem drzat palec a daj vediet ako si nakoniec dopadla 🙂 treba hlane mysliet pozitivne a nakoniec pride deviaty mesiac a zrzau ti bude jedno aky bude porod,lebo budes mat vsetkeho uz tak dost ako ja ze budes len chciet aby uz bolo vonku a mala si ho v naruci ,uz ta nebude trapit co bude hlavne aby bolo vonku ver mi 😀 mne uz bolo vsetko jedno uz som to hlavne chcela mat zasebou bo ja som este 5dni prenasala a pribrala pocas tehu 25kg tak mna uz bolel cely clovek 😀 a ani som uz nestihala rozmyslat ako to bude 😀

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre