Druhý pôrod

29. aug 2024

Jedna sa o druhy porod, prvy bol bez epiduralky, myslela som, ze robim dobre pre seba aj pre babatko, ale dnes ma zaskocila reakcia lekara a tiez aj anesteziologicky, ktora sa ma rovno spytala, ci som nemala epidural, lebo mi ho nestihli dat, lebo inak to asi nedava zmysel. Lekara som sa dnes pytala, ci by bola moznost rodit v inej polohe ako lezat na posteli, ci by som mohla sediacky, proste mi ta poloha v preklone robila pri prvom porode dobre a ked ma dali na postel, zrazu som uz nemala ani take nutkanie tlacit a len som citila konstantu bolest a vobec som nerozlisovala, kedy prichadzaju kontrakcie, naco mi povedal, ze co chem, ked som rodila bez epiduralky 🥲 a ze podla jeho nazoru, je prirodzeny porod precenovany a dolezite je, ze aj matka aj dieta su v poriadku a nie riesit polohy proti bolesti, ked na bolest je epidural. Ozaj som divna ak nechcem epidural? Mna ta injekcia desi a uprimne sa bojim, ze nedokazem malemu nijako pri porode pomoct, ak nebudem nic citit :( ake su vase skusenosti/ nazory?

domka222
29. aug 2024

Prvý s epidurál,nevedela som tlačiť, ozvi dieťaťa klesali,hrozil kliešťový pôrod. Druhý bez,vedela som tlačiť . Ľutujem, že som si dala pri prvom

andreakotesova
29. aug 2024

@domka222 moja sestra to iste. Skoncila s akútnym CR. Dieta sa jej narodilo pridusene. Chvalabohu je v poriadku.

jablkovastrudla
29. aug 2024

Ja som od zaciatku chcela epidural, pri prvom som prisla neskoro (8 cm otvorena) zle mi ho pichli- ihla nebola hlboko takze mi zabral iba na tlacenie, bolesti som si pekne odtrpela. Druhy porod bol bleskovy, o 9 som prisla na kontrolu do porodnice, okolo 10 mi praskla voda, okolo 11 zacali kontrakcie, o 12 mi konecne dali epidural a maly sa narodil pred 1, doslova na druhu kontrakciu. Ano, zvladla by som to aj bez epiduralu ale ja nevidim zmysel v bolesti.3 dieta neplanujem lebo by som porodila asi doma v posteli

any3108
29. aug 2024

Ja som mala prvý s epiduralom ( trval dlho a bola som už vysilena tak som si dala epi) bolesti boli ale znesjtelne
Druhý som mala rýchlejší tak som si povedala že zvládnem bez a popravde ak by som rodila tretí raz tak nevaham ani sekundu a epi si dám 😂 bolesti pri druhom boli na nevydržanie a taktiež šitie -citila som všetko
Pri prvom nebolo ani šitie bolestivé a kontrakcie som cítila ale úplne znesiteľnejšie

angeli121212
29. aug 2024

Ja mam pozitívnu skúsenosť... Pôrod s epi necítila som bolesť ale tlak áno čiže som vedela kedy tlačiť.. neľutujem mám dobre spomienky na pôrod

alineawalo
29. aug 2024

Nedala som si ani ja zo strachu z epí a ani by som nechcela dať. Prežiť som prežila, pôrod bol ok. Ak nechceš epí, nútiť ťa nemôže nikto 🙂 pôrodník, čo povie, že nie sú dôležité polohy je somár. Takému ide len o odrodenie ďalšieho dieťaťa XY. Niektoré nemocnice už umožňujú polohovanie, zistite si, ktorá ☺️
Mne moja PA ponúkla spí, odmietla som a priznala som sa ,že sa bojím ihly a vedľajších účinkov. Na to ma upokojila a ponúkla, že veď mi môžu dať niečo iné od bolesti. Bola som prekvapená, myslela som, ze nič iné mi dať nemôžu. Keď som bola už cca na 8cm a musela som ležať na CTG lebo sledovali ozvy po prepichnuti vody, prišli také silné kontrakcie, že som pýtala niečo od bolesti. Niečo mi dali cez infúziu. Možno novalgin. Nejak extrémne to nepomohlo, ale rýchlejšie prišla úľava po kontrakcii ☺️ informuj sa o svojich možnostiach

maminkadeticiek
29. aug 2024

2 porody a 2 epi.Najlepsie rozhodnutie.Nedikazala by som to bez nich,kazdemu budem len odporucat.Nevidim zmysel v zbytocnom utrpeni,ktore vycerpa matku a koniec koncov aj dieta.Bolesti som si dlhe predlhe hodiny pred podanim uzila hrozne,2 minutove kontrakcie,sialene.Moment podania epi bol pre mna jednym z najkrajsich okamihov ever.

mozno_sima
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilli110
29. aug 2024

Ja mam za sebou 3 porody, prvy porodila som do 7 hodin, druhy do 2 hodin a treti trval 17 hodin, co som absolutne necakala. Vzdy som bola proti epiduralu, ze vsak dieta nejak vytlacim. No pri 3.porode som to olutovala, bola som uz unavena, otvarala som sa pomaly, ze chodit aby dietatko zostupilo do porodnych ciet...??? Haha 🤦🏻‍♀️to som uz nevladala po tolkych hodinach bolesti. Bola chvila, kedy som lutovala, se som na pouceni EPI nebola. Netvrdim, ze prve dva porody neboleli, boleli a sakra, ale co som zazivala pri tretom, tak to ma prekvapilo riadne tie šupy. Kazdy porod je individualny. A ja ti poradim ist na poucenie, nic za to nedas. Uvidis aky bude priebeh porodu a podla toho sa rozhodnes, ci budes rodit s EPI, alebo nie. Ked budes mat poucenie za sebou, EPI odmietnut mozes, no bez neho ti ju nepichnu. Drzim palce 🥰

petronellla87
29. aug 2024

Mne hovorila lekárka co mi ho pichala že pred tlacenim sa už nedopichuje, aby som vedela vytlačiť bábätko 🤷‍♀️ inak ja som mala epi pri oboch, pri prvej bez problémov a pri druhej tiež po podaní začali klesať ozvy, hrozil cisársky ale nakoniec mi pichli niečo na zosilnenie kontrakcii a za 10 min bola malá na svete.

denden77
29. aug 2024

ja som mala epidural, na hodinu a pol mi neskutocne pomohol od bolesti, oddychla som si.. ale davka vyprsala necelu pol hodinu pred tlacenim a uz mi nedopichli dalsiu, cize som si to "uzila".. dopichli az ked bola dcera vonku, na sitie, co bolo super 🙏

vilma7
29. aug 2024

Ja som rodila 2x bez ,a ináč by som ani nešla. Nam ani pôrodná baba a ani na predpríprave neodporucali žiadne lieky a tým pádom ani Epi.
Ja som ale chcela rodiť a zažiť pôrod tak, ako sa rodilo vždy.
Neviem co to je za lekára.. Aši berie za každý predaný liek svoj podiel...ináč si to neviem vysvetliť ze toto aj Dr.podporuju.

patusss
29. aug 2024

Ja som išla prvý bez epi, bol covid a na ARE všetci zachraňovali ľudí na ventiláciách. Trvalo to 28 hodín... pri druhom si ho určite dám.

mili2016
29. aug 2024

Obidva pôrody bez epiduralky, pri prvom som chcela ale sestrička má odrovnala že oni to neposkytujú 🤦🏻‍♀️ takže som si to pekne vytrpela. Pri druhom som už ani neuvažovala 😂

kiki68
30. aug 2024

Ja som nemala a ani som velmi nechcela. Ani nebol cas, porodila som bez nejakych extras. Jedine som mala jednu nospa, vobec to nezabralo. Mne to neprislo ako nejaky extrem zase

marzii35
30. aug 2024

Ja som asi divná alebo mi ho pichli zle ale teda mne ho dali a ja som si to riadne odtrpela. Kontrakcie také že som myslela že umieram proste celé zle . Ja keď čítam ako po podaní si ženy oddýchli a pospali tak má ide šľak trafiť 😂 akože ak takáto bolesť bola s epi nechcem vedieť čo by bolo bez 😄

lucia245
30. aug 2024

Okamžite zmeniť nemocnicu v ktorej plánuješ rodiť. Lekár s takýmito nazorovymi nezmyslami môže pracovať fakt len na Slovensku 🤦

autor
30. aug 2024

Dakujem za skusenosti, ste ma ukludnili, ze ten epidural neni taky strasiak 🙂 uz som sa celkom ukludnila a predychala to, uvidime, ako to bude cele prebiehat, ale skor som naklonena ist bez. Pri prvom porode som necitila takmer nic, iba chvilkovo obcas nejake kontrakcie slabe az do 6 cm alebo aj viac. Na salu ma dali nikedy medzi 21-22hod a maly sa narodil o 1:48, tam sa to tiez celkom dalo vydrzat, velke bolesti som mala az neskor, to som sa pytala do vane, ale kym
mi ju pripravili uz som tlacila, netusim kolko co trvalo, v podstate si na velku bolest pamatam len pri tlaceni a to skor ako ma maly trhal a ze sa to vsetko zlialo a uz som nerozlisovala, kedy prichadzaju kontrakcie. Povedal mi tiez, ze by mal byt dalsi porod lahsi, v najhorsom pripade taky ako prvy, co teda beriem 🙂

lulu8491
1. sep 2024

Nečítala som ostatné komentáre, ale teda od takého lekára preč na 100 kilometrov...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre