Dali by ste si podviazať vaječníky pri tretej sekcii?

pataja
19. jan 2022

Ahojte, chcela by som sa spýtať žien, ktoré su/boli v rovnakej situácii ako ste riešili antikoncepciu po 3detoch. O par mesiacov ma čaká plánovaná 3tia sekcia. Mam už skoro 40r. Uvažujem, čo ďalej. Ci si nedať rovno podviazat vaječníky, keď už budem na operačnom stole, alebo radšej dávať antikoncepciu. Co to spraví s hormónmi, čo je lepšie? Diky za rady

nwnw
19. jan 2022

@pataja poslala by som muza na vazektomiu

pataja
autor
19. jan 2022

@nwnw prečo ma toto nenapadlo?! 😀

terezia323
19. jan 2022

@pataja tiež by som to riešila vazektómiou 🙂

anjelicek26
19. jan 2022

Moj muz uz mal termin na vasektomiu, takze vieme, co to obnasa, kedze sme prisli o babo, termin zrusil, dame este jeden pokus o par tyzdnov... ale k teme - je to jednoduchy, bezrizikovy, kratky zakrok. U zeny ide velmi hore riziko rakoviny vajecnikov...

matkahelka
19. jan 2022

@pataja ja sice nemam 3 sekcie za sebou, ale mam doma 13 rocnu a 3 tyzdnovu, tiez takmer 40 a muz sa chysta na vazektomiu, uz bol u urologa. dalsie deti neplanujeme, sexualny zivot mame intenzivny, ja HAK odmietam, muz odmieta kondomy

pataja
autor
19. jan 2022

@anjelicek26 je mi ľúto vašej straty, hádam vám to tento krát vyjde ✊

anjelicek26
19. jan 2022

@pataja tak my sme sa nesnazili, toto bol maly zazrak, co vytlacil spiralu von 😅 Nastavia mi lieky na stitnu zlazu, budem papat vitaminy a preliecime streptokoky v maternici (co asi ten potrat sposobili, krcok bol do 7.tyzdna kvoli skrizenej spirale otvoreny, kym ju vybrali) a potom sa mozeme snazit ♥ Snad sa to uz nezopakuje.

pataja
autor
19. jan 2022

@matkahelka doetarz sme vždy fungovali bez akejkoľvek antikoncepcie, lebo sme si vraveli, že keď tak neva, ale teraz by som už bola predsa len opatrnejšie. Tak idem teda preštudovať, čo ta vazektomia obnasa...

seblicek
19. jan 2022

Moja známa to tak tiež riešila. Už proste nechcela brať antikoncepciu a toto bolo pre ňu to najlepšie riešenie a poviem ti tak, nevie si to vynachváliť

1ryba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
19. jan 2022

@1ryba s tymto bohuzial nesuhlasim, ten zasah v tele zeny ovplyvni vela veci a riziko rakoviny stupa... to je "jedno", ze uz je brucho otvorene. Myslim, ze tymi cisarskymi uz svojmu telu uz nalozila dost a hoji sa toho az az... Aj sa to bude hojit dlho, len to neuvidi... u muza je to maly rez v lokalnej anesteze a o dva dni s vreckom ladu je uplne fit... neporovnatelne.

amelie2017
19. jan 2022

Kebyze mi robia sekciu, dala by som si uz pri 2. dietati. Takto muz caka na vazektomiu, ale kvoli pandemii su strasne terminy a teda 2000€ navyse aby siel sukromne nemam. Tak zatial hak a ked mu daju termin, pojde on.

1ryba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
19. jan 2022

@1ryba alebo jemu urolog ;)

sulejmanka
19. jan 2022

@patajaano ja idem na sterilizáciu pri tretej sekcii. Daj si pozor na termíny, mesiac pred zákrokom musiis mať vypísané a schválené papiere. Je tam tá mesačná lehota

anjelicek26
19. jan 2022

@amelie2017 to kde su take ceny? Muz mal platit 500e a to sme v nemecku, kde su predpokladam vyssie ceny...

murka2222
19. jan 2022

@pataja ja mám urobenú pri štvrtej sekcii.

rorygrey
19. jan 2022

@anjelicek26 zdravim, riziko rakoviny vajecnikov prave pri sterilizacii zeny (najma teda totalnej salpingektomii- teda kompletnom (ale aj ciastocnom) odstraneni vajecnikov) klesa. A ak bude pani uz na operacnom stole otvorena, je to skutocne otazka par minut a nemusi ist opat pod narkozu. Ak by cisarsky rez nemala, vazektomia u muza je oproti sterilizacii u zeny je jednoduchsi zakrok.

anjelicek26
19. jan 2022

@rorygrey toto sa bohuzial odvolava na studiu s roku 1997, tie novsie davaju uplne iny zaver. Mozno aj vonkajsimi vplyvmi prostredia, tazko povedat.

katka5161
19. jan 2022

@anjelicek26 ja ta tak obidvujem ako dokazes na komplet vsetky temy zareagovat 🙂 kedy mas na to cas a energiu?

anjelicek26
19. jan 2022

@katka5161 tak mame audit cely tyzden a sluchadla na usiach, snazim sa odreagovat, aby som urcitych kolegov nepozabijala 😂 Ked su deti doma, tak sa to neda 😂

katka5161
19. jan 2022

@anjelicek26 chapem :D

pininka1
19. jan 2022

Ja mam tiez sterilizaciu po tretej sekcii a teraz sa to uz prepaluje laserom. Moj muz nechcel ist a nenutil ani mna, ja som sa sama rozhodla a nelutujem. Je to mechanicke prerusenie, nema to vplyv na hormony ani na nic ine. U mna sa nic nezmenilo.

vsetkounas
19. jan 2022

@pataja ja som toto študovala nedávno mám 4 týždne po tretej sekcii rozhodla som sa že radšej nie veľa som čítala že hrozi aj predčasná menopauza a iné problémy nevravím o psychike že musí byť žena s tým vyrovnaná predsa len je tam to slovíčko že nikdy už nebudeš mať deti vrátiť sa to nedá a tiež sa zato u nás dopláca nie toľko keďže to je zo zdravotných dôvodou ale dopláca .

liljana
19. jan 2022

Ak mas 40, za par rokov prechod, muz je mozno este starsi. Ma vobec vyznam podstupovat nejaky zakrok a stresovat tym telo u jedneho, ci druheho?

anjelicek26
19. jan 2022

btw. preco studia vtedy vysla v prospech sterilizovanych zien voci nesterilizovanym - tie ktore v roku 1997 brali HAK dlhodobo a vsetci vieme, ake to boli silne davky vtedy... mali proste horsie karty, ako tie, co to uz nebrali. HAk samo o sebe zvysuje riziko rakoviny vajecnikov a krcku maternice vyrazne. Dnes nastastie mame viac moznosti mechanickych (spirala napriklad) a nizkohormonalnu antikoncepciu. Preto pisem, ze sa to neda porovnavat vtedy a dnes.

rorygrey
19. jan 2022

@anjelicek26 bohuzial nie. Toto su studie minimalne z 2018-2019. Odstranenie vajickovodov znizuje riziko rakoviny vajecnikov (zatial to vyzera ze najma high grade serozny karcinom). Teoria hovori ze vznika vo vajickovodoch a presuva sa na povrch vajecnikov. Takze znizuje - uvadza sa od 30-60% plus minus.

anjelicek26
19. jan 2022

@rorygrey skus mi to prosim najst. Lebo vsetko, co som ja nasla je v priamej korelacii s tym, ze HAK je este vacsie svinstvo pre telo zeny a tym padom s toho vyjde dlhodobe uzivanie horsie... nevidim nikde studiu, kde je vzorka zien - bez HAK, s nehormonalnou ochranou pred otehotnenim vs. zena sterilizovana. Lebo inak skutocne nemas relevantne porovnanie.

rorygrey
19. jan 2022

@anjelicek26 no skoro. HAK znizuje vyskyt rakoviny vajecnikov (pravdepodobne menej ovulacii, menej jazvenia...). Moze velmi mierne zvysit riziko rakoviny krcku maternice (moze to byt sposobene znizenim odolnosti epitelu voci HPV virusu alebo len uzivatelky menej pouzivaju barierovu antikoncepciu...). Zaroven znizuje vyskyt rakoviny hrubeho creva a mierne moze zvysit riziko rakoviny prsnika (na druhu stranu, viac toto riziko zvysuje obezita ci konzumacia alkoholu).

A ja nereagujem na porovnavanie zien s HAK a so sterilizaciou. Kazde posobi inym mechanizmom, vyzaduje inu disciplinu (tabletky treba jest pravidelne) atd. Skor reagujem na tvrdenia zvysenia a znizenia vyskytu rakoviny. Antikoncepcia je tema na veeelmi dlhu debatu a vzhladom na individualitu zien si kazda musi vybrat to svoje. 🙂 Vsetko ma svoje pre a proti.

romea
19. jan 2022

@pataja ahojky moja sestra si dávala pri 3sekcii robiť podviazane vaječníkov, ona už 3 deti ma a jedno pri vydáte, nepredpokladá, že sa rozidu, aj keď by náhodou nie, ona je rozhodnutá že deticky uz nechce a to ma 33 rokov. Ak máš 40, dobrý vzťah s muzom a teda je veľká pravdepodobnosť ze budete spolu a nebudeš túžiť uz po babetku ja by som šla. Urobia ti to jedným vrzom

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre