Cisársky verzus prirodzený pôrod

20. dec 2024

Preco je bezpečnejšia sekcia? Oxhvilu budem rodit a chcem si vybrať nemocnicu kde mi povolia sekciu aj bez indikácie... prirodzeného pôrodu sa bojím nakoľko tam môže byt milión komplikacii

marhulka13
20. dec 2024

Odkiaľ máš, že sekcia je bezpečnejšia?

dadka1997
20. dec 2024

Milion komplikacii nemôže byt aj pri cisarskom?
Ja osobne by som cisarskym nešla, veď tolko vrstiev musia otvoriť a veľa rizík, čo pri prirodzenom nie je, čiže skôr ide o tvoj strach ako komplikácie, no určite pri dobre zvolenej porodnici, budeš môcť si priať ako chceš rodit ;)

janai1
20. dec 2024

čo ja viem, ja sa skôr bojím operácie a nikdy by som na ňu nešla dobrovoľne.
To ze je bezpečnejšia máš odkiaľ ?

autor
20. dec 2024

@marhulka13 čítala som o tom, q pri prirodzenom porode sa môže hocičo stat napr. Dieta sa zasekne nebude mať kyslík tým pádom ostane choré alebo mrtve

lucinika
20. dec 2024

To je síce pravda, stane sa že bábätko má niekedy komplikácie ale vtedy sa urobí rýchlo cisársky rez. Takto som odrodila syna. Mám za sebou 2 cisárske,prvý akútny,druhý plánovaný ale čo sa týka bolesti a rekonvalescencie po pôrode,ak by sa dalo rodila by som prirodzene.

colsami
20. dec 2024

To je nejake selektivne citanie. Ze kolko komplikacii o prirodzenom si citala, ale komplikacie z cisarakov nic.

gabca025
20. dec 2024

Mam za sebou sekciu a aj prirodzeny porod. Ja urcite odporucam prirodzeny porod a to som mala sekciu bez akychkolvek komplikácií. Ak chces viac info, tak mi napis

mimer
20. dec 2024

Hmm tak ja mam za sebou aj aj. Druhy porod cs dvojicky. Bala som sa prirodzeneho ako cert kriza,nevedela som si predstavit porodit dve deti po sebe,kedze som vedela ake to je porodit jedno. Keby si mam vybrat a vratim cas spat,urcite idem do prirodzeneho alebo teda nemala by som z neho take obavy. Ja som mala baby uplne zle otocene,preto bola sekcia. Pri akomkolvek porode su vzdy rizika,vzdy!
Urcite najdes nemocnicu kde ti to umoznia,ak mas cas treba si najst terapeuta ktory ti pomoze pracovat zo strachom .. 🙂

maryetta
20. dec 2024

To asi nebude tvoja prva tema ze?
Ja som mala prvu sekciu-akutnu.
Bala som sa jej ako cert kriza-teda ja isto aj viac. Az natolko ze moj organizmus neprijal nic. Uplne som bola odstavena. Nezaberali lieky. Ani epi nezabrala. Ked ma brali na sekciu aj ma uspali a ja som im tam na stole oci otvorila 😂😂😂😂
Dalsie porody prirodzene. Vyvolavane. Ale.... brutal rozdiel. Pre mna su tie dalsie 3 porody fakt ze zazitok.

mimer
20. dec 2024

Este dodam ze nepochopim fakt zeny ktore mozu rodit prirodzene ale zaplatia si cisarsky. Mam na mysli modelky,herecky a pod..

ivik4
20. dec 2024

Pana boha 😃
Moja akutna sekcia bola tak bezpecna ze som rezanie citila tak ma rychlo uspali, dieta dostalo streptokoka a mal zapal pluc a mne sa zapalil pankreas, usla som hrobarovi z lopaty a som chora na celi zivot.
Spolubyvajucej zas fajne hnisala rana a museli jej hnis vytlacat von.
Nech sa paci uzi si operaciu 😃🖐

kvietocek203
20. dec 2024

Mam za sebou aj prirodzený pôrod aj sekciu..... Bez váhania prirodzený by som si vybrala ak nie je nevyhnutný cisársky..... Po cisárskom je aj hojenie dlhšie a práveže prirodzeným pôrodom dieťa viac získava imunitu..... Komplikácie môžu nastať v oboch prípadoch ale na čo sa dopredu stresovať ak všetko vyzerá dobre. A neviem ako iné mňa po cisárskom prisatie malej bolelo akoby ma žiletkami rezali horšie bolesti než kontrakcie síce len kým sa prisala ale mala som už myšlienky ze ju prestanem kojiť a prejdem na umelé mlieko. Kľud je to prirodzené veľa žien tak denne rodí hlavne dat do Božích rúk a všetko bude dobre 😉

ivik4
20. dec 2024

A to zotavovanie po cisarskom, otras otrasny, fuj nikdy viac. Chvalabohu ze ja som vzdy chcela len jedno dieta 😃

kiki68
20. dec 2024

Kamoska skoncila po sekcii na dva tyzdne s popaleninou, zle zareagovala rana na obklad. Museli robit plastiku. Lahsia cesta to neni

beata_k
20. dec 2024

Dobre si citala, pre dieta je sekcia bezpecnejsia.

mameha7
20. dec 2024

Chvalabohu, že som mala sekciu. Neviem si predstaviť tie následky, aké by zanechal prirodzený pôrod na mojom dieťati. A do prirodzeného by som aj tak nešla, straší ma predstava poklesu močového mechúra, úniku moču atď... Ďakujem, neprosím.

anjelicek26
20. dec 2024

Riziko maju oba typy porodu... sekcia je bezpecnejsia pre dieta... ale pre teba? Riziko pooperacnych tazkosti nie je vobec zanedbatelne... stavy po narkoze, tazke nohy, migreny niekolko mesiacov (a skus mat k tomu vrieskajuce kolikove babo doma), zle hojenie jazvy a hnisanie krvacanie zvonka, zrasty v brusnej dutine (dlhodobe ovulacne a menstruacne bolesti cele dalsie roky), nedobre zrastena jazva na maternici (dierka) - nasledujuca laparka, aby sa to napravilo... to len take perly z okolia... mala som cisarsky a mala som styri prirodzenen porody, za seba mozem povedat, ze cisarsky bol wow super aj to hojenie bolo bezproblemove... ale to je "vzorka" ja... viem, ze kamosky si to po cisarskom niektore tiez pekne odtoto... a nie nemam po detoch ani poklesnuty mechur, ani uniky mocu, ani vybehanu vaginu ani ziadne perly 😂 Tazko radit, rob ako to ty citis, hororove scenare na nete su to najhorsie, co moze zena pred porodom citat. Doveruj svojim lekarom, inak to nema zmysel.

mameha7
20. dec 2024

@anjelicek26 Ja som mala tiež bezproblémový cisársky, bez iných komplikácií. Ale zrovna minule som pozerala dokument o spadnutých mechúroch a ako jednu z príčin uvádzali práve prirodzený pôrod. Aj moja babka to mala, preto to sem píšem.

anjelicek26
20. dec 2024

@mameha7 ale to sa u vela zien uz stane pocas tehotenstva, ze velke babatko tak tlaci dole, ze sa to potom bez poriadneho cvicenia (alebo dokonca zakroku) neuprace na spravne miesto... a jasne porod tomu tiez "nepomoze", ked tade ide hlavicka. Ale pri tak velkych babatkach v dnesnej dobe uz robia cisarsky skoro automaticky... uz to vedia dobre odhadnut, mojho maleho teraz odhadli na 20g presne... u dcery pred 18 rokmi sa strelili o 600g 😅

ullala
20. dec 2024

Tema sa nam tu zvrtla na dokazovanie aky je cisarsky nebezpecny. Ozaj radost to tu citat tesne pred tretim planovanym cisarskym. Dajte teraz nieco aj o nebezpecnom prirodzenom porode, nech som kludnejsia 😀

autor
20. dec 2024

stačí si pozrieť štatistiky úmrtí zien/deti pri prirodzenom porode a pri cisarskom , takže určite je cisarsky bezpečnejší

autor
20. dec 2024

Pri cisarskom u nas ziadna zena este nezomrela a ani za dieta nezmrzacilo , co sa u prirodzenom pôrode povedat neda pretoze porod nesiel ako mal, dieta sa pridusilo, zlomili mu klucnu kost, rozne dysfazie a ine mentalne poskodenia pre nedostatok kyslika

katka13katka
20. dec 2024

Po prirodzenom porode som este v ten den bola ok, mohla si uzivat babatko, fungovat relativne normalne, zatial co moja spolubyvajuca trpela na izbe. Rana sa jej zapalila. Neviem, ktory porod je bezpecnejsi, pri oboch mozu nastat komplikacie. A preto rodime v porodnici, s personalom, ktory vie co robit. Ak teda nie je nejaky zdravotny problem, sla by som do prirodzeneho porodu. Aj ja som mala obavy, citala si hororove scenare, bola pripravena na najhorsi zazitok. Ale opak bol pravdou. Vobec to nebolo take priserne. nakoniec to hodnotim ako krasny zazitok, pretoze som dokazala priviest na svet krasne, zdrave dietatko. 🙃

ina2405
21. dec 2024

Jemine začni čítať pozornejšie prosím ťa. Tá žena v Žiline, ktorá na jar tohto roku dostala riadne komplikácie, si nemyslí, že žiadna žena u nás po cs neumrela. Lebo je mŕtva. Lekári nijako nepochybili. Bola to nepredvídateľná komplikácia.
Cs má svoje indikácie a je super, že ženy a deti už neumierajú napr. pri nepostupujúcom pôrode. Ale nie je to prvá voľba.

januska12323
21. dec 2024

Cisársky rez je regulerna operácia a má riziká ako každá iná operácia. Keď už o tom čítaš čítaj všetko.

veronika2316
21. dec 2024

Mala som oba po prirodzenom som hneď fungovala všetko bolo ok ani som nevedela že som rodila (dobre viem niekto má ťažký pôrod je dotrhany a podobne ale sekcia môže mať tiež komplikácie). Čo sa sekcie týka tak teda horor nevedela som sa otočiť na posteli rána má hrozne ťahala a sripala malý má 4 roky a ja neznesieme keď sa ma tam niekto chytí to miesto mám stále tak čudne citlivé

nevenka
21. dec 2024

Tak ja som sekciu nemala. Ale pri 4.dietati mi hrozila. A lekar sam mi povedal, ze pri tom, ako ja rodim (pomerne rychlo), tak by to bola velka skoda, ze on ma rezat nechce. Mala som vysoky tlak a babatko uz nemalo dost dobre ozvy, ale rozhodol sa, ze sekciu teda nie.
Ak je babo naozaj dobre otocene a zrotovane, fakt sa nema co stat. Toto ale kontroluju. Nedavno rodila jedna baba z rodiny a sice masaker, dlho sa otvarala a ked bola na 8 cm, tak zistili, ze maly mal zle zrotovanu hlavicku a akutna sekcia to bola nakoniec. A uz bola tesne pred finale.
Naozaj, sekcia je velka brusna operacia, reze sa niekolko vrstiev tkaniv. Ja ked si predstavim, ako chodil muz po operacii zlcnika a to mal laparo a nie je posera, co s 37 a soplikom umiera, ale naozaj zvlada toto aj v praci, tak by som veru nechcela dobrovolne sekciu.
Chodila som po 2.porode na rehabky s diastazou a videla som tam zeny, co boli po sekcii so strasnymi bruchami, creva im cez tu dieru bolo vidno a fyzioterapeutka presne hovorila, ze najvacsou komplikaciou je potom horsie hojenie toho brucha, zrasty k tej diastaze, prerusenie nervov, ciev, ze to sa ovela tazsie regeneruje ako po prirodzenom porode. Samozrejme, zle to moze byt aj po prirodzenom, ale je tam pri tej sekcii dalsia komplikacia navyse.
Ja mam aj sitie citlive a nie peknu koznu riasu na hradzi, ano, je to dan za prirodzeny porod, ale nemuselo ani to byt a chcela som si to dat opravit pri dalsom porode, ale tam ma nestrihali a nemala som ziadne sitie. Ani pri dalsich dvoch. Takze ja som dole na pocit, akoby som iba jedno dieta porodila, o tych 3 ani "neviem". Ono ked je lekar ako ma byt, vysvetli, pomoze, tak aj klasicky v tom polosede porodis bez poraneni. Mne chranil hradzu a nemohla som napriklad tlacit hlava nehlava, bolo jedno potlacenie a cakalo sa, aby sa mi hradza a tkaniva prisposobili a trosku natiahli. A vela tam robia aj hormony, zmaknu tie tkaniva. Ale tak ja viem, ze su aj komplikovane a tazke porody, ci uz take alebo onake. Ale hned vopred byt nastavena, branit sa prirodzenemu porodu je take zvlastne. Poznam jednu babu a dovolim si tvrdit, ze ona sa tak sekla a zablokovala sama seba (v hlave), ze si velmi priala sekciu, ze ten porod naozaj postupoval len tazko. Tam psychika zohrala velku rolu. Ja som sla do toho vzdy s tym, islo dnu, musi aj von nejak a som silna zena a dam to a s kazdou kontrakciou som si predstavovala, ako sa otvaram, uvolnujem a ono to fungovalo. No uz ako sa rozhodnes a ako bude, je len na Tebe, len chcem prispiet svojou troskou. Ze aj 4 deti sa daju porodit prirodzene a v pohode. Ale ja viem, ze aj sekcia je riesenie. Len je to ta operacia a mala by mat odovodnenie. To si myslim.

snazilka_bio_mamka
21. dec 2024

ja som rodila 4 mesiace dozadu a nikdy viac. Maleho mi
museli z brucha vyrazit lebo sa zasekol
a nemal kyslik, museli ho ozivovat, mal uplne spicatu hlavicku a ako bonus, placenta sa mi neodlucila takze mi robili manualnu lyzu co bolo horsie ako porodit koňa,. Ale toto je mon zazitok. keby mam druhe, idem
do sekcie kvoli bezpecnosti bábätka. Sice nemam skusenosti so sekciou ale tak stacil
mi pohlad na moje bábätko ( teraz je v. uplnom poriadku, zdravucke) a pohlad na bábo ktore slo sekciou.

snowflakenel
21. dec 2024

Ja ked som sla.na cisarak, tak som sa,strasne bala. Sestricka na sale mi sepla,do ucha, ze sa.nemam coho bat,ze je to bezpecnejsie.....
Mam za.sebou prirodzeny aj,sekciu a teda sekcia bola proti normalnemu malina. Ale kazde telo,reaguje inak. Urcite to treba zvazit.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre