Cisársky s dvoma operatérmi

deninka233
26. dec 2023

Mala som preeklampsiu a tak po neúspešnom vyvolávaní pristúpili k cisárskemu rezu v spinálke. Je to už pár týždňov, no odvtedy mi to vŕta hlavou. Stretli ste sa s tým, že cisársky vykonávali dvaja operatéri? Mňa rezala moja doktorka a aj primár, každý mal “svoju polovicu” rany.
Teraz neviem, či to bolo naliehavosťou situácie (malého vytiahli doslova za 2 minúty), alebo moja doktorka nemala “atestáciu” na cisárske a musel byť pri tom primár ako zodpovedná osoba…? Alebo dačo iné..?
Mala ste to niektorá tiež tak?

catherine87
26. dec 2023

@deninka233 ja som mala 2 plánované sekcie a vždy boli dvaja

jakubkoanjelik
26. dec 2023

Mala som 3 sekcie a pri každej som mala dvoch ( pri druhej až troch ) lekárov. Jeden z nich bol vždy sekundárny lekár . Zhodov okolností som pri sekciách mala vždy tú istú lekárku ako sekundára.

kornelies
26. dec 2023

Vzdy su dvaja lekari gynekologovia porodnici pri sekcii. To ti kto povedal taku hlupost, ze kazdy mal polovicu rany 😳 . Proste primar asistoval tvojej lekarke, resp dohliadal skusenejsi.

huxy
27. dec 2023

Vždy sú dvaja operáteri. A tiež neviem ako si prišla na to, že každý mal svoju polovicu rany. Či máš rontgenove oči? Alebo to komentovali: "na Anička, teraz si rozrez brucho na tvojej strane ..." 🤦‍♀️🙈🙊

ckatka
27. dec 2023

@deninka233 operateri sú obvykle dvaja, niekedy traja.
Niekedy sa mladší učí od staršieho, starší je podpisany pod operáciu ale časť výkonu nechá spraviť mladšieho. Inak by sa to nenaučil...

deninka233
autor
27. dec 2023

@huxy komentovali to dosť. Anesteziológ ma rozptyloval a žartoval so mnou, aby som nepočúvala, ale minimálne trikrát som počula “na tej tvojej časti…” tak som si to domyslela a vidíš, zle. 🤷‍♀️

deninka233
autor
27. dec 2023

Ja som sekciu nečakala a nikdy som si o nej viacej nezisťovala, preto ma to zaskočilo. Teraz vidím podľa reakcií, že je to bežné. Človek sa holt celý život učí, keby som sa neopýtala, tak vlastne ani doteraz neviem.

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ckatka
27. dec 2023

@deninka233 hej to si identifikujú akože "moja a tvoja strana..." Resp možno jej určil ktorú bude rezať alebo šiť ona aby si to skúsila....alebo len potrebovali nejako nazvať priestor v ktorom pracujú. To je normálne a vôbec sa nemusíš nad tým zamýšľať. Spôsobov a postupov vedenia operácie je x. A mohlo byt ďalších X možností ako to mali dohodnuté. Kľudne sa tej tvojej lekárky spýtaj, keď ťa to zaujíma. Podľa mňa v pohode s tebou o tom pokeca.

adkoalauri
27. dec 2023

Vždy sú dvaja

nahodnemeno
27. dec 2023

pri operacii akejkolvek /brusnej / su dvaja lekari , hlavny operater a asistent...treba aj drzat háky, odsávat atd...na ruky jedneho dr by to bolo privela manipulacii a tak...a atestacia na cisarske rezy neexistuje, ak raz je gynekolog, tak je atestovana

siska53
27. dec 2023

@deninka233 Mne by bolo jedno, kolko ich tam je, hlavne je, ze ja a dieta sme ok.. to je za mna podstatnejsie, nez pocet operaterov.

huxy
27. dec 2023

@nahodnemeno súhlasím, pri akejkoľvek operácii sú aspoň dvaja, nielen brušnej. Akurát pri krcnych/nosnych býva 1

deninka233
autor
27. dec 2023

@siska53 mne to tiež bolo jedno až teraz keď sme ja a dieťa už zaručene ok, tak uvažujem nad blbosťami…

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre