Cisársky rez - skúsenosti

nikool701
25. nov 2022

Rada by som si vypočula vaše skúsenosti s cisárskym rezom. Mňa to čochvíľa čaká a začína ma z toho chytať neskutočná panika. Neviem si to predstaviť, strachom sa asi zbláznim. Zaujímalo by ma ohľadom toho viacero vecí:
-keď ste sa prebrali, resp.keď vám anestéza už vyprchala, boli tie bolesti také neznesiteľné?
-ako ste sa dokázali starať o bábätko, keď ste ledva vedeli fungovať? (Neviem si predstaviť s rozrezaným bruchom vstávať s postele, skrátka, že budem na všetko sama viac menej bez pomoci, že budem z toho všetkého vyčerpaná psychicky, nervózna)
-koľko dní u vás trvalo, kým ste sa ako-tak rozhýbali?
-ako dlho ste boli v nemocnici?
Viem, že je to u každej individuálne, len nech viem, čo ma čaká a s akými "hroznými" scenármi mám rátať, nech sa viem psychicky pripraviť.
Ďakujem vám🙂

lenull103
25. nov 2022

@nikool701 ahoj 🙂strach je normálny,to asi aj patrí k tomu,ale uvidiš,že to zvládneš a bude to v pohode. Ja mám za sebou 2 cisaraky,jeden celková a jeden spinal.v celkovej po prebratí ten prvý pocit bola bolesť😅ale nebola som ešte úplne prebratá,trochu som sa asi začala hádzať,tak mi hneď čosi dopichli a ešte som si schrupla.ďalšie zobudenie bolo už v pohode 🙂
Fakt treba zatnut zuby a postaviť sa.a potom zas a zas.asi ten prvý deň je najhorší,ale keď vieš,že musis..tak tobude stále lepšie a lepšie.pri celkovej a synovi som to mala horšie,akútny a veľa problémov so synom,takze tam som sa davala dokopy dlho,ale to je na inú tému.po plánovanom cisaraku druhom som už na 3 deň fungovala,aj keď jemne a pomaly,ale už všetko.cez celu chodbu pre čaj,všetko už.aj my povedali,že jak srnka mlada,akoby som nerodila.
Len to rozchoď a fakt budeš rýchlo ok.jasne že ešte týždeň-dva budeš opatrne vstávať a nebudeš umývať podlahy,to nie 😂ale je to ok 😉
A po tom 2.cisaraku som šla domov na 4.deň
Držím prsty🙏🏻

riskoh
25. nov 2022

S hroznými scenármi vôbec netreba rátať,je to najkrajší zážitok a pocit na svete aj napriek bolestiam....dôležité je snažiť sa čím skôr rozhýbať,mala som sekciu no nie v celkovej anestéze ,stavali má po 24h,dieťatko mi na izbu nosili kazde3,hodiny na kojenie a ku mne ho dali po 48hodinach od sekcie,začiatky boli ťažšie,ale pocit šťastia predčil všetku tú bolesť,domov má púšťali po 4dnoch,to už som fungovala úplne v pohode a ono ak sú bolesti veľké,vždy vedia v tej nemocnici pomôcť....

morgane1975
25. nov 2022

@nikool701 2 týždne v nemocnici lebo som mala niečo s krvou. Nie je to nič hrozné, určite by som nemenila za spontánny kde sa niektoré x hodín trápia. Ak nie sú problémy myslím že do týždňa matku pustia domov.

beata_k
25. nov 2022

@nikool701 Spinal - ziadna narkoza. Bolesti zacali az po niekolkych hodinach.
Babatko ti hned nedaju. Prinesu ti ukazat, ale starat sa nemusis. Daju ti ho az ked toho budes schopna.
Rozhybala som sa na druhy den. Cim viac budes chodit tym lepsie. Z postele vstavaj cez laket a nohy dole. Nie, cez priame brusne svalstvo.
Pustili ma na 5 den.

zazalienka
25. nov 2022

Áno, je to stres, áno, nevieš do čoho ideš .. je to síce už skoro 13 rokov, ale nemám zle spomienky .. mala som spinalku, rodili ma v stredu , ja som išla domov až v pondelok, lebo som chytila zápal prsníka a mala som teploty .. suseda po cisárskom šla v sobotu domov.. ona bola už po druhom, ja po prvom, ona sa nevládala postaviť na druhý deň, ja som druhý deň vozila aj môjho aj jej v jednom Tom vozíku hore dole.. áno, mala som pocit že mi odpadne brucho , keď ma prvý raz postavili, našla som si systém, ako sa pozviechať z postele, nie rovno, ale bokom.. doma som fungovala relatívne normálne, nikoho som nemala, muž bol doma tuším 5 dní, ale bál sa na malého aj dychnut že ho zlomí 😁 sama som sa odviezla na stehy, chlapi doma varovali spolu.. po týždni už úplne super .. mne bolo v nemocnici super, mala som skvelú kočku na izbe, starostlivosť perfektná .. a inak väčšieho stresmena ako som ja nepoznám.. bývalá suseda bola môj anestéziológ, pochvala mi spinal, pred pôrodom mi domov musela doniesť ukázať ihlu, lebo par obstrekov predtým som mala .. ako som sedela už na sále a robila mačací chrbát, tak to zo mňa opadlo a už to išlo .. a bolo to skvelé.. akurát tie nohy , keď som si necítila, to bol zážitok .. jak gumená Anča 😂

marianarem
25. nov 2022

@nikool701 Ja som bola so sekciou spokojna. Mala som spinal, bolesti po vyprchani neboli nejake hrozne, hoci otocit sa na bok bolo nemozne, tak len na chrbte. Neznesitelne to ale vobec nebolo. Trochu som mala problem postavit sa na druhy den, tocila sa mi hlava. O babatko som sa starala v pohode, ono nic moc nerobi a je lahucke. Sekcia bola v utorok, z nemocnice som isla v sobotu. Co mne osobne najviac vadilo, ze som vyse 2 dni nemohla jest, len infuzky davali. Ako mne potom chutila ta neslana kasovita seda nemocnicna strava 🙂

liloastitch
25. nov 2022

Prvý cisársky úplná pohoda,nemala som bolesti o malého som sa vládala starať hneď keď mi ho dali. Domov sme šli po cca týždni. Druhá sekcia katastrofa. Po prebudení nenormálne bolesti ako sa zavinovala maternica. Domov som šla na druhý deň, ešte dlho som sa nevedela pozbierať, priateľ ma musel aj pretáčať na posteli. Čaká ma tretia, som zvedavá ako to bude teraz.

dettilv
25. nov 2022

Ahoj. Ja som rodila v pondelok a v piatok sme už išli domov. Bola som na tom ako ty, nevedela som do čoho idem ale kľud, nie je to nič horšie. Pre mňa bol najhorši spinal a prvé vstávanie. Ale ani to nebolo také zle. Keď toto je cisársky tak môžem rodiť každý mesiac😀no a bábätko mi nechali na druhý deň a to som aj zabudla či ma niečo bolí😀

bluemoon24
25. nov 2022

@nikool701 akutni sekce, planovana je asi lepsi, nejsi jeste vyflustla z kontrakci.
Bolesti jsem mela prvnich asi 8h v klidu, ale vzdycky mi neco pichli, pak uz jen pri vstavani. S kazdym vstavanim je to lepsi a lepsi, ale boli to dost.
Postavili me po necelych 12h, no des. Mimi mi nosili kdy jsem chtela, prvni noc si ho nechali a dalsi uz jsem ho mela u sebe. Kdyz mas stesti na spici dite, tak je to pohoda, kdyz mas dite, co nonstop breci a ty musis stale chodit a vstavat, je to fakt des, ale za to uz 2 den jsem fungovala normalne.
Celkove bolesti jsem mela asi 3 tydny, hlavne, kdyz jsem se spatne stavela. Nastesti mi pak prijela pomoc mamka a pak babicka, jinak nevim, co bych delala.
Porodila jsem v nedeli vecer a ve ctvrtek jsem sla domu.

dada13288
25. nov 2022

@nikool701 ahoj ma mam za sebou 2 sekcie. Prva, najkrajsi zazitok, spinal a nic mi nevadilo. Lezala som 24 hod, bolesti boli ked sa zavinovala maternica, stavanie bolelo ale k veceru som aj chodit vedela. Ale bolo to drsne, brucho ako kamen, velmi ma tahalo k zemi. Kojenie - uz vecer v den porodu som mala mlieko. Maleho mi dali po 48 hod. A vela urobilo to, ze som sla domov na treti den 🙂 a doma uz nic nebolelo :D si zober, ze 4 dni.
Druhy porod, sekcia samotna neviem preco ale bolela ma a nakoniec ma uspali. Als malu som videla. Lezala som 24 hod a psychicky sa pripravila na stavanie, ktore bolo, ze bez problemov. Nic nebolelo, netahalo, len hlava sa krutila. Zavinovanie maternice bolo ale strasne ale to je zle aj pri prirodzenom porode. Sla som domov az na 4ti den lebo novy primar, ine pravidla. Kojenie tiez bez problemov a doma som necitila, ze som rodila

michaelavet
25. nov 2022

@nikool701 ahoj u mňa akútny cisarak,brala som to ako vykúpenie. Mala som len epidurál,bolesti po odznetí boli ,ale nič neznesiteľné. Cisársky o 16:00,ráno o 7mej som bola v sprche,musela som prejsť celú chodbu a v pohode to bolo. V noci mi malú priniesli prikladať,ráno o 9tej mi ju priniesli a už zostala so mnou na izbe. Toľko endorfinov žena má,že starať sa o to klbko je radosť a aj keď ťa niečo bolí tak zabudneš (aspoň u mňa to tak bolo ).Domov sme šli presne po 72hodinach od pôrodu.

martinaju
25. nov 2022

Ja som išla domov normalne alo mamičky po prirodzenom pôrode. 72 hodin muselo byt babo v nemocnici a islo sa domov. Jedine ma strasili so zltackou a brali mu 2x krv ze ci ostaneme alebo ideme domov ale chvala bohu isli sme domov. Nie nebolo tam tak zle len jednoducho som bola nadstavena na 3 dni a nemienila som tam uz byt.
Bolesti boli ale hned na sale som dostala nieco a na izbe zas… na dalsej izbe zas tak neviem dost som prespala. Poobede som uz bola hore a aj celu nov sa mi nedalo spat. Rano boli bolesti hrozne ale teda pichli mi injekciu a fungovala som normalne s malym. Doma to iste len teda vstavanie trvalo trosku dlhsie ale inak pohodka. Ale teda strach som mala strasny ked som išla na sálu.

nikaeli
25. nov 2022

Je to od pôrodu k pôrodu 🙂
Mám za sebou dve sekcie, obe plánované:
1) dcéra, celková narkóza, bolesť po prebratí z narkózy neznesiteľná (nikdy viac som takú bolesť nezažila) - podráždené hrdlo, nemohla som ani odkašľať, posunúť nohu a keďže som nedočiahla na zvonček, iba som sa modlila, aby sa vo dverách konečne objavila sestrička. Dcéra sa narodila ráno, 1x som ju videla až poobede, nik mi ju nepomohol priložiť, večer som musela vstať a ísť si umyť zuby. 8 dní v nemocnici. Doma som fungovala ťažko, asi 3 týždne som mala triašku a večer zvýšenú teplotu.
2) syn, spinal, úžasný zážitok s manželom na sále pri hlave, drobca mi doniesli na izbu hneď ako to bolo možné, manžel bol ešte chvíľu s nami, sestrička mi ho hneď pomohla priložiť. Pri presune z pooperačky na izbu mi pichli do bruška 'blok', bolesť som cítila len mierne, akonáhle sa stupňovala, dostala som ďalšie analgetiká. Bruško mi zaťažili ľadom. Syn sa tiež narodil ráno a večer som si sama umývala zuby, ráno som sa s pomocou sestričky sprchovala. V nemocnici 5 dní. Doma úplná pohoda (vrámci možnosti samozrejme 🙂 )

Držím ti prsty, zvládnete to 💜

1maminkaaa
25. nov 2022

@nikool701 môj prvý pôrod bol prirodzený, to bol masaker s originál traumou na veľa rokov. Druhý som si objednala cisársky a lepšie som nemohla urobiť 🙏 tá bolesť sa nedá u mňa porovnať. Po cisárskom som stála na nohách ešte v ten deň hádam. Po 4 dnoch som išla domov, doma som hneď normálne fungovala. V nemocnici ti dajú lieky proti bolesti zakaždým keď o to poziadas 🙏 takže žiadna extrémna bolesť, a to ja mám prah bolesti skutočne veľmi nízky. Som 2 mesiace po cisárskom a ani neviem že som rodila, jazva sa tiež rýchlo zahojila 🙏 mne pomohlo že hneď som sa hýbala ako mi odznela anesteza, aj keď iba po leziacky nohami v posteli, čím skôr sa postaviť a proste to rozchodiť. A potom masáž jazvy je tiež dôležitá, aby bolo tkanivo pružné, rýchlejšie sa tak hoji... Ale to som začala až keď mi vybrali posledný steh na 6ty deň.

1maminkaaa
25. nov 2022

@nikool701 Inak ja som sa v súvislosti s cisárskym bála iba zavedenia katetra 😆 ale aj to bolo nakoniec úplne v pohode. Taky cytologicky ster u gynekológa je omnoho nepríjemnejší, toto som takmer ani necítila

betulinka1
25. nov 2022

@nikool701 za mna cisarsky uplne v pohode. Bolesti po prebudení a prvy den, ale nic vazne. Proste citis, ze ta tam boli, plus som mala z tade drenáž (ci ako sa to vola) a ta hadicka mi vadila viac. V noci som rodila a na druhy den, ma postavili, ze do sprchy, a po obede mi doniesli maleho. Do 48 hodin som ani bolesti v zásade nevnimala. Kazdy ma strašil, ze nebudem vediet po schodoch na dome behat hore dole atd….. ale nic z toho sa nekonalo. Babi po cisarskom sme behali v pohode a zeny co rodili normalne, jedli po stíhačky, nakolko su nevedeli ani sadnut. Tazsie ako porod, bola prva stolica. Prednosta mi povedal, ze ma pustia o den skor ale musim mat stolicu. Tak som sa snazila ale to bola bolest 🤣🤣🤣 Ale je to individualne, aj bolesti po cisarskom. Mnoho zien sa dlho trapi. Ja Dakujem Bohu, ze je som to mala take lahke.

1maminkaaa
26. nov 2022

@betulinka1 na tú stolicu je super glycerinovy cipok, ja som mala blok v hlave a tiež ma nechceli pustiť domov kým nebude stolica, preto mi sestrička doniesla cipok že s tým to bude v pohode a mala pravdu 👌 to je hotový zázrak 😆✨

miriter
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dada13288
14. apr 2023

@miriter no ja som mala uplne iny cisarsky ako pani :( ale mala som stastie. Ziadna JIS, babatka (2x cS) som videla a boli prilozene ku mne. Hned ako ma prelozili na odd som babatka uz mala na sebe a hned sa pracovalo na laktacii. Babatka mi nosili na poziadanie babatka aj v noci. Uz vecer som mala mliecko 🙂 bolest len pri vstavani a nasledne uz nic. Viac ma bolelo stahovanie maternice pri kojeni. Doma som bola po 72 hod od porodu 🙂 rodila som na svk, ziadna utopia .. nebola som protekcna, nedala ziadne prachy 🙂 jazva je neviditelna

fazulka21
14. apr 2023

@nikool701 ahoj, tak ja som mala sekciu pred 3 rokmi.
Keď sa prebudíš, je to dosť bolestivé, ale len chvíľku, lebo ti dajú lieky.
Na druhý deň už by si mala ísť na nohy. Áno bolí to strašne. Zakašlať, kýchnuť, smrkať, prdnúť...nemožné. Najhoršie sú prvé 2-3 týždne. Odporúčam potom kúpiť poporodny pás. Na bábätko som bola sama (aj som doteraz) a všetko sa dalo zvladnuť. Akosi ti to nepríde tá bolesť dôležitá. V nemocnici sme boli 9 dní, ale my sme mali komplikácie, bežné je tuším po sekcii 5-7 dní (nie som si istá)
Dojčila som úplne v pohode.
Toš, veľa šťastia, neboj, bude to v pohode 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre