Ahojte 😵 Prosím aby sa hlavne zapojili mamičky, ktoré majú za sebou oba typy pôrodov ... 7 rokov mam obrovský strach z ďaľšieho tehotenstva po prvom veľmi dlhom ,ťažkom, bolestivom pôrode, na ktorú mam najhoršie spomienky. Neviem pochopiť, pre koho je prirodzený pôrod krásnym zážitkom, ale týmto nechcem nikoho uraziť, to vôbec. Mám pohnútku , že možno by som išla aj do druhého tehu,ale už teraz viem, že nechcem spontánny pôrod. Myslíte si že indikácia od psychológa je dostačujúci dôvod ,resp dá sa rodiť CS s indikáciou psychického charakteru ? Ja chápem, že to je závažná operácia a viem že ta rana určte strašne bolí, ale mňa po prirodzenom pôrode takisto rana bolelo,a dobre 2 -3 týždne, čo som ledva chodila, o sedení ani nehovorím.Beriem to tak, že CS ma odbremení tých strašných kontrakcií... myslím, že hojenie je rovnaké ako pri spontánnom pôrode. A poznám mamičky, ktoré mi hovorili, že aký je CS hrozný a pritom majú 3 deti. Keby bol taký hrozný majú len jedno .... prosím je niekto v podobnej situácii ako ja ? 🙂)))
@paris1813 ja som bola po prvom (prirodzenom) pôrode rozhodnutá ze druhé dieťa veľmi dlho nebude. Kontrakcie som mala 33 hodín, rodila som ani nie poriadne otvorená, nastrihli ma a o siti ani nehovorím. To bola tiež dobra pol až 3/4 hodinka ďalšej bolesti. 3 týždne som nevedela sediet na zadku, iba som na boku ležala. K tomu som sa zle zrastla a po 6nedeli som musela ísť znova na prerezanie toho co sa mi navyše zrastlo 🙈 co na túžbe po 2 dieťati vôbec nepridalo. Co čert nechcel (netuším ako sa to mohlo stať 🤣) 2 mesiace po pôrode som znova otehotnela. Plakala som týžden, iba kvôli tomu, že budem musieť zažiť toto iste znova. 4 testy som si robila ci to je naozaj pravda.. Druhý pôrod opäť prirodzený a presne ako píšeš, a to naozaj hovorím vážne, užila som si ho, všetko, videla som ako mi dcérku vyberajú ako každý kúsok jej telicka ide von, pekne postupne. Kontrakcie tentokrát iba 5 hodín. Teraz čakáme 3 bábätko 😊 ale na nič ta nechcem nahovárať, len chcem povedať ze nie vždy to musí byť trauma 😊
Ale pravdou je, že na prvý pôrod som sa vôbec žiadno nepripravovala. Druhý som si už dala záležať. Pila som alchemilku a malinik, masírovala hrádzu a jedla lanové semienka
Prvy porod prirodzene, rodina som po termine, trval takmer dva dni. Strasne. Dieta ozivovane, nizke apgar. Nastastie to dobre dopadlo. Druhý pôrod sekcia. Spinal. Zplna parada. Ak porovnam tak druhy pôrod bol uplna pohodicka oproti prirodzenemu. Sc som mala indikovanú,planovanu.
@paris1813 mam obe za sebou, druhý pôrod akútna sekcia... nikdy by som si dobrovolne nevybrala sekciu...po sekcii som mala strasne bolesti a dlho...
@paris1813 Mám za sebou akútny cisársky,čo je čiastočne aj dôvodom,prečo nechcem rodiť nikdy viac. Myslím si,že keď sa na to vopred pripravis,vieš do čoho ideš,tak je to asi iné.Ja som bola dosť v šoku po prebratí,cítila som sa ako kus mäsa,brrrrr. A zaskočilo ma,že sa krv zo mňa liala,napriek tomu,že som bola akože vyčistená z vnútra.Pre mňa osobne hrozna bolesť, celková neschopnosť postarať sa o seba a dieťa. Okrem strachu o malého si spomínam,že som mala v sebe veľký hnev. Cítila som sa strašne bezmocne a v živote ma nič nebolelo tak,ako brucho po sekcii.. ja som bola asi hrozna,ale bola som rada,že mi malého dali natrvalo až na tretí deň :( Nezvladla by som starostlivosť o neho ani fyzicky ani psychicky.
Ale tak,ako ten,kto rodil prirodzene netuší,ake to je byť doslova pozliepany po cisárskom,ani ja netuším,aké nepríjemné je byt zašity zdola, mať dlhé kontrakcie,roztrhať sa atd. Ani jedno nie je príjemné.
Aj keď už to nejak špeciálne neriešim, nikdy sa nebudem cítiť tak,že som rodila.Chyba mi to ako skúsenosť,ako niečo,na čo sme my ženy prirodzene stavané a čo je vyvrcholením deväť mesačného tehotenstva.Taky ten pocit,že je dobojované...a ten "ahoj efekt" s dieťaťom.Na druhej strane,nebyť sekcie,možno nežijem ani ja ani dieťa,čiže som za ňu vďačná, lebo napokon všetko dobré dopadlo.
Čo by som ja poradila a čo by som pred druhým pôrodom určite urobila: prevencia a informácie 😃 poctivo sa pripravila,pila čaje a pod.,naštudovala možnosti atď.
Rodila som prvy x 37h kontrakcii a citila sa potom umučena. A prvy rok dva som myslela ze to by som nikdy nechcela zazit znovu .. ale potom prisla tuzba Po druhom.. potom som rodila v 18tt a nic ma nebolelo iba srdce .. a povedala som si ze to za to stoji za zdrave zive krasne babo kludne by som trpela aj dlhsie. A posledny porod. Bol vyvolavany koli vysokemu tlaku. Den po TP. S oxytocinom za 4.5h ziadne mega bolesti len krce a potom az ked som isla tlacit to zacalo byt .. take .. ze panika .. pocit ze ma roztrhne ale trvalo to len 9minut aj ked som mala pocit ze 30 😅a sestricky ze spm rock star ze som to dala bez epiduralu. Ale pre mna to bol uplne v pohode pocit potom prisla Ta poporodna euforia. Prvy porod ma potom zasival primar 40minut druhy midwife asi tak isto 45m jasne ze ten prvy x clovek citi tu bolest aj hojenie dlhsie. Tento x to bolo uplne nic jednu noc sme ostali v nemocnici koli tomu tlaku a druhy den sme sli domov a dalsie rano som robila vsetkym ranajky mama bola u nas spala do 9 😆( varovala malu kym sme boli v nemocnici) hnet Po porode som randovala ze kludne aj tretie dieta citila som sa super ze ozaj by som kludne hnet sla zas rodit. Ja by som sekciu nechcela koli traume iba ak z dovodu na nu nevyhnutnu,Nikdy som nemala ziadnu operaciu ani zlomeninu Proste chcem mat telo v dobrej forme. Ono by ti ten dalsi porod ked to nebudes tlacit na sekciu dal druhu moznost zahojit uplne tie spomienky a traumu z prveho. Das to urcite lepsie druhy x .Kazdy porod je ozaj iny a uz by si to lepsie zvladala aj fyzicky aj psychicky len by si musela chciet. Prvy porod som mala jednu midwife teraz viem ze ina by mala iny pristup .. druhy sama len mi dr dala 2x tabletku .. 3 super midwife Takze zalezi skym rodis Niekto mà lepsi postup. A dole som sa druhy x zahojila uplne fajn . Sekciu Niekto mà super zazitok Niekto horror. Kamosku pol rok bolela rana. Ale ked by si sa mala poskladat od strachu tak skus teda co si myslis ze je lepsie aj ked neverim,
@oblecenie99 mas pravdu, aj jedno, aj druhe moze amt vyhody, ci nevyhody, pripadne komplikacie.
ja som uz vyssie pisala,a le nie konkretne,
mala som prirodzeny porod. po 4 dnoch vyvolavaciek. netrval dlho, z uplne slabych kontrakcii zrazu prisli take kontrakcie a take bolesti, ze uplna hroza, vacsiu volest som nikdy nemala a to ma vselico uz trapi. ked sa porod rozbehol, prebehol rychlo a dcera sa nestihla spravne ulozit, isla von s ruciskou pri hlave. vdaka tomu som mala obojstrannu rupturu krcka maternice a kompletnu rupturu hradze 4. stupen ( cize az natrhnuty konecnik ), museli zavolat chirurga,a by ma dobre zasil,a by som neskoncila na plienkach.
prisiel primar chirurgie a ked to videl, nakazal dr. nech ma uspia. az potom ma sili. krcok mi uz predtm sila gynekologicka, chirurg len hradzu. ked ma dosil, chvilu ma nechali na porodnej sale a potom na izbu, stale som mala nejake neprijemne bolesti brucha a celkovo som bola nejaka slaba, hlava sa mi tocila. som si myslela, ze som nejaka citlivka, co bolo pre mna nove, myslela soms i ze toho zvladam vela.
sestricka ma chodila kontrolovat ( aj krvacanie ) a zrazu anmerala tlak 80/50 ( ak si dobre pamatam ), zavolala dr. ta prisla so sonom, zavolali dlasiu dr. stale do tej obrazovky kukali a nevedeli sa vymotat z toho, ze co je co a preco mam amternicu tak vysoko. potom ta skusenejsia mi pozrela "medzi nohy" a vytiahla krvnu zrazenimu. uz im doslo kolka bije, krvacala som do maternice. vytiahli zo mna 1l krvi a zrazenin,.
na porodnej sale dr. zasivali opat krcok, cistili maternicu,s estricky sa mi snazili apichnut skolabovane zily, rychlo zhanali transfuziu,. naliali do mna 3 krvne konzervy nulky negativ a plazmy, okrem toho infuzie, pichali mi injekcie na stiahnutie maternice. pri transfuzii mi praskla zila a mala som cele lave predlaktie modre akoze to ma nijak netrpilo, trapilo to viac zdravotnikov, ked videli,a ko hrozne ta moja ruka vyzera, ale zazila som horsie veci v den porodu,a ko je modrina na ruke. inak do tych zil ma pichali rcite dobrych 10x. dali ma na pooperacku,a z neskor na odd. za 2 dni opat transfuzia, lebo som mala este stale tazku anemiu z vykrvacania, aj som to citila, samozrejme. a teda ja mavam prirodzene vysoke, az chlapske hodnoty hemoglobinu a cervenych krviniek. dokonca som nemala problem ani ako tehulka, co ine zeny mavaju, lebo som mala stale slusne vysoke hodnoty.
nastastie to dopadlo dobre, dcera bol OK. 2 dni mi ju nosili, lebo som este nebola OK. a po 2 transfuzke uz som ju mala pri sebe,
@slnecnica82
@oblecenie99 baby je velky rozdiel akutna sekcia a planovana.
@paris1813 ja som mala aj prirodzený aj cisársky.. prirodzený bol hrozný bola som celá dotrhana a vtedy som si myslela že nič horšie nemôže byť... to že si nemôžeš sadnúť je nič oproti tomu keď zakasles alebo kychnes po cisárskom..pravdaže pokiaľ som nezažila cisársky .tri dni sa nemôžeš ani hýbať horko-ťažko sa otocis na druhý bok v posteli.najhorsie je na tom to že na tretí deň príde sestrička a ty sa musíš postaviť z postele a ísť v tých neskutočných bolestiach do sprchy...cítila som sa doslova ako zombie..ty sa pravdaže musíš čím skôr rozhýbať pretože ti donesú bábätko a musíš sa oň postarať.no pre mňa to bolo oveľa horšie ako prirodzený pôrod..a normálne sa čudujem ženám ktoré si to vyžiadajú a rodia len cisárskym...ja som musela zo zdravotných dôvodov...ale je pravda aj tá že každý človek je iný...niekomu vyhovuje prirodzený a niekomu zas cisársky..
Prvý pôrod prirodzený komplikovaný, druhý cisársky plánovaný
Ja som mala prvy porod tiez traumatizujuci.
Neeotvarala som sa, oxytocin, porod nepostupovaval.
Vysledok: ja komplet roztrhana, nutne transfuzie krvi, 7 dni v nemocnici, nevedela som sediet mesiac. 2x nutne cistenie v celkovej anesteze.
Dieta modre, nedychalo, Apgar skore 1/5, pobyt na JIS 10 dni, cely rok rehabilitacie kedze nedychala niekolko minut a neokysliceny mozog mohol byt poskodeny. Ten strach, ze dosledkom otrasneho porodu mozete mat postihnute dieta neprajem nikomu.
Dlho som sa odhodlavala na druhe dieta, hlavne kvoli dcerke, chcela surodenca.
Po 6-tich rokoch sa mi narodila druha dcerka planovanou sekciou. Povedala som si, ze jedine takto. Sice prvych 36 hodin otras bolesti, ale na 5-ty den uz OK. U mna jednoznacne sekcia.
@chiara_elle presne ako u mna
skus emdr psychoterapiu na spracovanie traumy. ono vies. mozes dostat psych indikaciu na cisarsky. ale ak sa ti rozbehne porod skor a prirodzene co potom??
Este dodam, ze je uplne jedno, ci sa dieta narodi prirodzene alebo sekciou. Dolezite je, aby boli tak matka ako aj dieta zdravi.
Radsej si tu bolest par dni/tyzdenov odtrpim ja, ak mi zaruci bezproblemovy porod a dieta bez zdravotnych nasledkov.
Kolko je pripadov, ze bezproblemove tehotenstvo a spackanym porodom sa narodi postihnute dieta. A to uz je ozaj len trapenie cely zivot 😪.
@makova333 Presne,preto som aj písala,že keď do toho ide človek plánovane,tak asi je to lepšie.
Ja som mala dvakrát SC. Raz akútny, raz plánovaný. V zásade nič hrozne (ak je to bez komplikácií). Prvý akútny bol ďaleko horší, druhý bol už úplne v pohode. Prvý deň je taký, že ja sa už nikdy nepostavíme, druhý mierne sklamanie, že stále zle, tretí deň zrazu zázrak a výrazne lepšie, štvrtý deň som v pohode odniesla autosedačku s malým. Dva týždne je to bolo také, že nerehotat sa, nevyskakovat, ale žiadna trauma sa u mňa nekonala. Pri prvom v kompletnej anestéze mi pomáhali sestričky sa postaviť, pri druhom som sa postavila sama a zavolala sestričky, že s lezanim končíme. V oboch prípadoch na štvrtý deň som šla domov.
Ak nemáš komplikácie, tak je to v pohode podľa mňa. Ale veľa je o psychike. Na izbe som mala tretorodicku, ktorá mala prvé dva prirodzene a tretí akútny cisársky. Ona sa úplne zosypala. Stále opakovala, že prečo, odmietala sa postaviť, odmietala spolupracovať s lekármi. Brala to ako koniec sveta, na tretí deň prišli po ňu dvaja zdravotaci, ktorí ju postavili a chodili s ňou po izbe. Bolo hrozne ju tak vidieť, ale pomohlo jej to, keď ju postavili, osprchovali, trochu sa prebrala. Ona bola proste v takom šoku, že bol cisársky. Naozaj je to veľa o psychike, treba spolupracovať s lekármi, počúvať ich. Pri prvom cisárskom som sa vždy bála každého kroku, postavenia, odlepenia rany a vždy som zistila, že môj strach bol horší ako realita. Druhý už bol s takým nadhľadom a tým, že to bolo plánované, tak bol iba spinal, čiže som bola silnejšia a pripravená.
Nevychvalujem cisársky, verím, že prirodzený je určite lepší pre oboch, ale keď to inak nejde, netreba sa báť.
Ja som zazila len sekciu ale na moje prekvapenie to nebolo nic hrozne. Bolesti som mal ale dalo sa to vydrzat, praveze som cakala ovela horsie. Najbolestivejsie sa bolo na druhy den postavit....ale s pomocou to slo a na 3 den som lietala po oddeleni akoby nic a ani lieky od bolesti som uz nebrala.
ja mam zatial za sebou len 1 porod prirodzený ale presne uvažujem rovnako ako ty.. chceli by sme druhe dieta a som povedala že rodim jedine cisarskym... a to som mala pritom velmi rýchly porod .. rano od 7mej tochu bolesti o 10tej som hovorila v nemocnici kedže som tam už ležala kvoli prenasaniu že asi mam kontrakcie a 14tej bola mala na svete.. ale mala 4050g a 54cm nevedela som ju vytlaciť isla von tým vakuom nastrih natrhnutie nekonecne sitie...malej natrhli sval na krku co sa zistilo až ked mala mesiac a tak sme pol roka cvicili vojtovku...nastastie je vsetko OK ale po tomto zazitku som povedala že už len cisarsky.. dokonca sestricky na novorodeneckom sa cudovali že mi nespravili sekciu ked bola taka velka .. takže ak sa mi podari otehotnieť tak si tu sekciu proste vybavim ...po prirodzenom som si 5 týždnov ani sadnut nevedela vobec som nevladala ani chodiť dlho.. kocikovanie bolo utrpenim a kamosky co rodili sekciou po týždni ani nevedeli fungovali uplne normalne.. radsej si vytrpím možno viac bolesti prvé 3 dni ako zase ohroziť aj zdravie dietata...
Ja som na tom rovnako. A nebojím sa pôrodu kvôli bolesti, na tu sa zabudne. Ale žiadnej žene neprajem ten pocit bezmocnosti w strachu, keď porod nejde ako má, dieťa umiera v pôrodných cestách w ty s tým nič nevieš urobiť. Ženy, ktoré mali ľahký prirodzený porod to nikdy nepochopia. Sorry, nechcem sa nikoho naozaj dotknúť, ale je to tak. Ani ja by som si to nevedela predstaviť, kým som nezažila. Takze tu nejde o bolest, tá bude aj pri jednom a pri druhom. Plánovaná sekcia je ale bezpečnejšia a iná ako akútna. Autorka držím ti palce. Skús najist chápaveho dr, poprípade viem že niektoré pôrodnice akceptujú papier, ale od psychiatra. Psychológ je malo. Existuje diagnoza, tokofobia. Je to neprekonateľný strach z pôrodu. Často vzniká po prvej hroznej skúsenosti
Toto je veľmi individuálna záležitosť. Ja som zažila obidva pôrody a po cisárskom som bola hneď fit, kdežto po prirodzenom som ešte mesiac nevedela sedieť...
Ja mam prvý pôrod sekciu, druhý po roku a pol prirodzený, keď porovnám sekcia bola pre mňa masaker, na jiske to strašne bolelo, a ked som mala sa postaviť a rozchodit som revala v kuse od bolesti. Zotavila som sa ako tak po 3 mesiacoch, mala som aj strašný problém so stolicou po sekcii. Prirodzený bol pre mňa lepší aj rýchlejšie zotavenie. Mam kamošky ktoré rodili prirodzene 1 34 hodín a už odpadavala, ďalšia 28 a nakoniec akútna sekcia, druhé tehu išli zas prirodzene ale to už lekári im navrhli ak do par hodín to nepôjde, nebudú trápiť a pôjdu na sekciu. 1 po 8 hodinách dali na sekciu keď to nepostupovalo a druhu po 6-tich. Ja byy som sa skúsila dohodnúť s lekármi ci by nedali takúto možnosť ze ak tto nebude postupovať dlho netrápit.
@koala666 ja som mala skoro 22 hodinový pôrod , katastrofa ako to šialene bolelo ..mala som mať indikáciu na cisársky už pri prvom od očnej lekárky ale nedala mi to s tým že aby som si neprešla peklom menom cisársky ako ona , bola tesne po materskej . Ja vtedy mlada , som to akosi prijala že teda dobre . Vopred som si dohodla epiduralku , bez nej som odmietala rodiť . Nedokázali mi ju zaviesť ani po asi 5 vpichoch , vtedy som znenavidela všetkých , keď mi oznámili že to bude musieť ísť bez nej . Dali mi cipok a aj do žily oxytocín , pre mňa to bolo ako klinická smrť normálne taká bolesť . Malú som nechcela mať pri sebe tri dni 😓😓😓😓😓úplne som po pôrode rezignovala na celý svet , tak strane som bola ubolená
@paris1813 ja sommala vela komplikacii a aj mam trvale nasledky porodu - mam prolaps maternice, diastazu a pupcny pruh. no co sa tyka porodu, najhorsie pre mna boli tie hnusne kontrakcie. ja naozaj vydrzim dost, kolkokrat neriesim bolesti, fungujem s nimi uz roky, raz to, raz hento,a le teda kontrakcie, to bola ina sila. a zrejme mi ich tie vyvolavacky zjorsili, moj gynekolog bol hotovy, ze preco tak dlho vyvolalvali, ved to sa tak dlho nerobi. a udajne jednej aj 6dni vyvolalvali. tieto umele hormony nerobia vzdy dobrotu.
a teda keby som rodila SC, nemusel byt moj zivot ohrozeny, nemusela som mat tieto trvale nasledky.,
@uzanka16 a naco je dobre podstupovat riziko pre dieta, trapit matku kontrakciami a nakoniec aj tak skoncit ako akutny cisarak, namiesto planovaneho, ktory je podstatne lepsi z viacerych hladisk? Len preto, ze sak vyskusajme? A co su zeny pokusne kraliky?
@paris1813 ja si realne z mojho prveho porodu (prirodzene) nepamätam takmer nic, bol to tak traumatizujuci zazitok pre mna (vyvolavanie, bolesti dva dni, odtecena voda a dieta, ktore museli ozivovat na porodnej sale), ze mam uplne okno. Mne rodina hovorila, ze stale vyvovavali do nemocky, vraj som s nimi aj nieco hovorila, ja si nic nepamatam. Ked som porodila a prisla na izbu (bola noc), kocky co so mnou boli na izbe zazli, tlieskali, plakali, mysleli si, ze to nedam. Aj toto viem len z rozhovoru po par dnoch s nimi. Ja som si to nepamatala. Moja mysel vytesnila cele dva dni akoby neboli. Z planovaneho cisaraku v spinali si pamätam upne vsetko, aj to, na co by som rada zabudla (dva trapasy, co sa mi stali) 😀
@makova333 pre prestíž. Čím viac prirodzených, tým sa viac môžu pýšiť. To že ohrozujú životy, že sú postihnuté deti následkom pôrodu, že niektoré deti a ženy to neprežijú, to už je jedno. Lebo len čísla. Hovorím, vraciame sa o 100 rokov dozadu. 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️ Ja mám následky v podobe rozpadnutej panvové kosti a zlomenej kostrce. Ta panva sa mi už nikdy do kopy nedá. Bolesti denno denne. Do konca života. Ďakujem pekne za taký prirodzený porod. Na druhej strane keby to neodnesiem ja moja dcéra tu už buď neni alebo je ležiak. Ale mohli sme byt obe ok, keďže dôvodov na sc som už pri nej mala habadej. Od ksrdilogickeho cez úzku panvu a veľké dieťa
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
ja som zazila len jeden prirodzeny porod, ale teda tiez bol tazky. poradit neviem,a le chapem ta. tiez som dlho vahala,a le potom som si uvedomila, ze moja dcwra nema v nasej rodine zoadneho rovesnika. a tak sme sa s mm rozhodli pre druhe.
zial skoncilo to ako MA v 13tt. no tentokrat by som mala SC,a le nie koli psychike, ale koli poporodnym poraneniam a nasledkom - hlavne teda koli tomu, ze mi prepadava maternica. no tym druhym tehu sa nieco udialo a uz som neotehotnela a uz to ani neriesime. uz mam dost rokov, preto sme sa zmierili s tym, ze druhe nebude, nastastie dcere pribudol bratranec, cize aspon 1 dieta. a ma aj nevlastneho bratranca.