Ahojte. Som 38 tt a dieťa je stále KP otočené. Samozrejme lekári už zvažujú cisár , a mňa neskutočne chytá panika. Neviem čo čakať. Nedokážem si predstaviť ako to zvládnem. Budem mať čoskoro predoperačné vyš., zvažujem byť ochrnutá od pása dole. Ale neviem si predstaviť pichanie do chrbta, cievkovanie, byť pri vedomí ako ma rozrežú... Normálne ma od strachu ide poraziť 😭 následné cievkovanie tiež neviem čo čakať...pomocc ako sa mám uklidniť
Ja som najprv mala rodit prirodzene, odtiekla mi plodova voda a cakala som co dalej. V nemocnici sme cakali 14 hodin na to, kedy pridu kontrakcie a aj prichadzali, ale pomaly a slabe. Otvorena som bola trochu, maly sa neposuval dole. Tak ma vzali na salu, nech to “urychlia”. Aj vzali, napichali ma vsetkym moznym a odrazu zacali rychlo klesat ozvy - srdiecko a pohyby maleho sa znizovali. Na vetu “uz nic nemozte spravit pre babatko len dychat” asi nikdy nezabudnem a “dychaj” povedala doktorka vtedy asi 100x
Zacali okolo mna kmitat, uz som videla, ze je zle. Do 10 min som bola na sale a sice v komplet anesteze takze si nic nepamatam, ale vdacna, ze to uz budem mat za sebou. A pre zmenu mam ja teraz strach z normalneho porodu a nechcem rodit uz nijak inak ako cisarskym. Je to fakt v pohode a vsetky tieto ceremonie a kontrakcie “preskocis”. Cievkovanie povedz ze chces az po spinali a nebudes citit. Nie je to ozaj nic hrozne a kvoli dietatku zvladnes vsetko, aj to co si nevies predstavit. Jasne, ze prirodzeny je prirodzeny, ale zbytocne ohrozovat seba aj babo. A jazvu mam este lepsiu ako po slepom creve 😄.
@miska210 Prosit tak, ukludni sa. Coho sa bojis. Mam dva cisarske v priebehu 3,5 roky. Oba planovane a za mna, lepsie ako prirodzeny. Uplna pohoda. Cievkovali ma raz este "za ziva" a absolutne ziadna katastrofa. Ty robis z toho ake bububub sko neviem co. Pichnutie do chrbta vobec necitis. Ako pise miadi, na to su profici, nie nejaka sestricka ucnica, co ti na paty krat najde zilu a mas modrinu na pol ruky grrrrr. Tiez ta najskor hysteria, ci je spinal wobei mozny. Ja som oba razy po ca. 6tich hodinach uz bola na nohach. Dieta mi dali hned na sale "pricucnut" a mala som deti vzdy celp cas pro sebe. Ak vsetko prebehne dobre, co je pri planovanych cisarskych väcsinou tak, tak sa potom treba hned ako to bude mozne vela hybat. Nic take, ze 24 hodin lezat.
Ja mám 2 krát SC a normálne by som rodiť nešla. Mala som spinal, hneď mi dali bábätko,na sále sme sa rozprávali,bola super nálada. Po 12 tich hodinách ležania som ráno išla sama do sprchy a mne bolo fajn. Cievkovanie necitiš, pichnutie pinalu v pohode, anestéziológ sedel celý čas pri hlave, žartoval,pohladil ma po líci. Ja mám na obe SC len najkrajšie spomienky. A čo najskôr vstať a rozchodiť. Príjemný pôrod prajem 🍀
@miska210 netreba sa bat, pri normalnom porode je ovela viac rizik si myslim. So mnou lezala na izbe zena, mala mat tretie, druheho syna jej vytahovali z porodnych ciest tym zvonom a bohuzial nedostatok kyslika - dozivotne to dieta bude mentalne postihnute. Na tretie si vybavila cisarsky. Ja som mala 2 cisarske, prijemne to prve 3 dni nebolo, pre mna bolo hlavne, ze su deti v poriadku. A to mi spinal pichali za kontrakcii na 3x, lebo uvolnite sa a darmo som sa snazila, ked akurat isla kontrakcia. Druhy cisarsky bol planovany, takze to som vedela, ako to bude prebiehat. Hlavne nech si hned daju nieco proti bolesti a kludne si pytaj od sestriciek.
@majka99999 Ja som po oboch pôrodoch ani nevedela, že som rodila. Počas pôrodu to išlo ľahko. Takže vec pohľadu. Bola som na izbe so ženou, ktorá mala druhý cisársky, povedala že keby môže, rodí prirodzene. Všetko ju bolelo, nič nevedela robiť. No každá sme iná.
@miska210 môžeš sa dať uspať keď máš z toho paniku, no ak predsa chces byť pri vedomí, cievku ti po dohode môžu zaviesť až po umrtveni. Pichanie do chrbta nie je až také hrozné no a potom už ani nebudeš vedieť kedy ťa rozrezali. Celkovo to prebehne rýchlo, samotná sekcia je v pohode, horšie to je pár dní po nej keď ťa bude bolieť rana ale určite to zvládneš.
Neboj, pre malicke to zvladnes. Bude to rychle a uz budes potom s babätkom. Stoji to za to !!
A po cisarskom nebudes mat ani problemy so sexom napr..ako zeny co rodili prirodzene.
Ja som sa dozvedela, že malý je KP, až keď som prišla do pôrodnice - a to som posledných 10 týždňov chodila do rizokovej poradne 🤦♀️ Pôrod sa už rozbiehal, takže nebol čas na nejaké úvahy. Tesne pred pôrodom som dostala zápal močových ciest, takže cievka bola vykúpením. Spinál mi pichli, ani neviem ako. Takže ja samotný cisársky rez hodnotím veľmi pozitívne. Najhoršie bolo, keď ma na druhý deň ráno vyhnali z postele...
Ja som 2x po cisárskom. Neboj sa zvládneš. Ja som bola v celkovej lebo som mala akútne iba. Ale dalo sa to zvládnuť. Hlavne kľud. Hlavne po tom veľa pi a keď ta budu stavať na nohy tak opatrne. Prvé dni sú náročné ale nieje to nič co by si nezvládla. Ja som na 3 deň po cisárskom išla domov a hneď upratovala byt 😂. Sme ženy a tie predca všetko zvládnu 💪💪 držím palce.
@miska210 ešte by som to nevidela tak cierne. Moja sa otočila týždeň pred pôrodom a to mala vyše 4,5 kilá. Čiže všetko je možné. Ja som mala 2 sekcie a nieje to až také strasne. Horšie zvladam návštevu zubára. Podstatné je aby ste boli v poriadku. Samozrejme že hojenie po sekcii boli ale kvôli detom zvládneme všetko. Držím palce
Mala som sekciu v spináli a bol to nádherný zážitok,skvelí šudia okolo mňa,malý zdravý veľký "nepopučený" z pôr. ciest.Je to presne o tom ako sa nastavíš v hlave.Jednoducho prežiť to musíš a je len na tebe či v dákej panike alebo sa budeš tešiť na babetko a veriť oper. tímu a užívať si to ,ty sa rozhodni ako to chceš mať.Ja som mala aj manžela za sklom,videli sme sa.Môžeš si ale vybaviť aj celkovú anestéziu,možno to bude pre teba lepšie,že všetko prespíš,čo by ale mňa mrzelo,lebo bolo to zaujémavé a krásne.
Ja to napíšem možno kruto (prepáč)
Ale to babetko musí ist nejako von... Na výber nemáš. Takže klidek, musíš si tým prejsť, zvládli to milióny žien, zvladnes to aj ty.. Neni to vôbec hrozne.
Ja som mala akutnu sekciu pre nepostupujúci porod.
Ja som mala spinal a nelutujem vobec ze som nesla prirodzene 🙏🏼 Mam na porod krasne spomienky (a vlastne vsetko tak rychlo prebehlo 🙈) cievkovanie bolo neprijemne pre mna asi najviac ale neni to nic co by bolelo alebo sa nedalo vydrzat. Injekciu ked mi vpichovali som necitila vooobec a to som zatala paste a cakala na bolest a oni ze uz to je a ja pozeram ze vazne vsak som nic necitila 😂😂😂( tiez som citala ako to boli velmi atd.) Ked ta postavia na nohy snaz sa rychlo rozchodit (to boli ale tiez nic co by si nevedela prezit) a mas vyhrate.Na treti den som uz bola akokeby som nerodila ani a teraz som cca. 2 tyzdne po porode a to uz som aj zabudla uplne ze som rodila😂😂 (inak neviem si predstavit ze mi davaju klistir pri kontrakciach +prirodzenom porode🙈)
@sashka22 a ako asi pomôže pôrodná asistentka zmeniť polohu dieťaťa v 38tt? Cviky, mačacie chrbáty a podobné "metódy" fungujú (ak vôbec) možno tak okolo 32-33 TT najneskôr. Potom jedine od 37 tt otočenie lekárom hmatmi ale ani to sa nedá vždy a funguje to len u 50 percent žien. Keď je dieťa KP, tak na to má zvyčajne dôvod - pupočník , placenta, abnormality v maternici, tuhé brušné svalstvo matky....cvikmi v tomto štádiu si môže nanajvýš ublížiť a ohroziť seba aj dieťa.
@asia83 ja neznasam bolest a prezila som 2 cisarske, myslim, ze to vacsina zien da, ked musi. Tiez by som radsej mala bezproblemovy prirodzeny porod, ale to moje dieta prve malo velku hlavu, neviem, ci by ma az po zadok nemuseli zasivat. Druhy cisarsky som dala bez utisovacov bolesti, len co mi prvy den kvapkala infuzia. Druhy raz clovek vie, do coho ide, tak som sa len snazila kojit a mastit si bradavky. Nastastie maly bol ako prisavka. Pri prvom som to horsie znasala, aj ked bolesti boli mensie.
Choď rodiť do Trenčína,tam ta v pohode odrodia prirodzene aj Kp😂
Tiež som mala dcéru KP, neotocila sa do termínu pôrodu,tak som šla radšej na cisársky,aj keď ako píšem u nás rodia kp prirodzene..no ja som bola rozhodnutá,pre zdravie dcéry,že nebudem rodiť prirodzene..strach som mala tiež,ale celé sa to rýchlo zomlelo,na 8,00 som prišla do nemocnice a pred 12,00 už bola malá na svete..všetko sa dá vydržať,určite to zvládneš👍
@miska210 ja som sa takto velmi bala prirodzeneho porodu a "nastastie" som mala oba porody cisarskym.. Netreba sa tym velmi zaoberat a riesit to, pri cisarskom je vyhoda, ze je to par minutova zalezitost. Pocas zakroku vedia dat nieco na ukludnenie, mozno aj pred nim.. po zakroku, ak treba, daju infuziu/lieky od bolesti, ale to uz je dieta pri Tebe a ine velmi neriesis. Cievkovanie a to vsetko okolo toho som ani nevnimala, kedy robili..
Ďakujem vam všetkym za odpovede 🙏
Ziaden strach🙂
I keď aj ja som mala... mala som ani plánovaný a ani neplánovaný cisarak. Za mna úplne OK, už keď som vedela že nebude prirodzený pôrod, opadol zo mna istý strach ... predsalen nikto nevie ako čo dopadne. A pri cisárskom som vlastne nemohla ovplyvniť nič....
Spinal úplne v poho, pichnutie ani necítiť, cievkovanie som mala pred, čiže plne citlivé ale v pohode... vtedy človek prežije všetko, myslela som len a len na to, nech to dobre dopadne, ja aj malé nech ostaneme zdravé a ostatne už nech ide...
Za mna boli horšie tie dni po, keď som to mala rozchodiť, zrazu taká slabá .... ale bol to len môj pocit. Stále som bola silná, športovkyňa a zrazu taká “operácia”.
Všetko ale dobre dopadlo, len mat dobrý tím lekárov ;)
Držím silno palce ! 🙂
@lenulka_14 môžem sa ta spytat kde ti robili cisárak? Bola si spokojná s personálom?? Ďakujem..
@nikaill môžem sa ta spytat kde ti robili cisárak? Bola si spokojná s personálom?? Ďakujem
@lenuskaa92 robili mi to v LV a doktor-Batovsky a asistovala mu Tothova. Hore na porode uplne super personal kazdy jeden ale potom sestonedelie katastrofa 🙈😂😂😂
@lenuskaa92 Bola som v Krompachoch a bola som velmi spokojna 🙂 Personál veľmi milý, úctivý, slušný, nápomocný....presne taký ako má byt všade.
Veľmi má podporovali od začiatku
Ja som tam bola na “ obhliadku” cca mesiac pred pôrodom, to som ešte nevedela že bude cisársky
A dohadovala som sa s primárnou ... chcela som pri pôrode ju
( ale na mieste som zistila že v pohode aj iný lekár ;) )
Jedna mladá tam bola tiež veľmi zlata, ta má veľmi povzbudzovala, kým sme čakali či sa spustí spontánny pohoda lebo nie
Ja som tam sla z KE, lebo tu som mala samé zle ohlasy na pôrodnice
Robila som si teda prieskum asi u všetkých kamarátok mamičiek 🙂))
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
@miska210 ukludni sa. Rodila som prirodzene ale skoro 2dni a ku koncu s epidural. Pichnutie do chrbta je nic . Sestricka co mi nevedela trafit žilu na ruke a vyrobila mega modrinu bolo x horsie. Ten co picha do chrbta nic ine cele dni nerobi len Toto uplne hop šup a je ani nevies ako. Ten strach je horsi. Aj ma cievkovali ani to som vdaka epiduralu necitila hoci tiez som z toho mala fobiu. Tak ratam ze od pasa dole nic nebudes citit. A pol hodinu ma šil primar dole bo mala ma dotrhala hlboko a nic som necitila. Kamoska take mala sekciu od pasa dole necitila nic a foto ma este aj stou plachtou -ze neuvidis co ti robia a novorodenca uz pri sebe a vyškerena ako herecka v casaku. Ja som sa po tych 2dnoch bolesti a unavy nevladala ani usmiat. Proste snaz sa nerobi si stres nebude to take hrozne ako čakàš.