Bude druhý pôrod automaticky cisársky, keď prvý bol cisársky?

miskahryzka8
12. mar 2016

Ahoj maminky, aké máte skúsenosti? Keď ste prvý krat rodili cisárskym rezom, bol Vám aj druhý pôrod odporúčaný a vykonaný cisárskym rezom?

andrejqqqa
12. mar 2016

No teraz bude druhý a odporúčajú cisársky

petra3312
12. mar 2016

@miskahryzka8 toto zaujima aj mna, este nemam zdaleka pred porodom, ale uz od osmeho tyzdna tehotenstva ma tak trochu tlacia do druheho cisarskeho, ze by to bolo lepsie, pritom to ale nechavaju na mna, ze ja sa mam rozhodnut....tak mam na najblizsich 22 tyzdov o com rozmyslat a sama zvazovat pre a proti

senta_sofia
12. mar 2016

@miskahryzka8 rodila som prirodzene

katarinamarkova
12. mar 2016

@miskahryzka8 ono je to vysoko individualne......rodid prirodzene po cisarskom ma svoje vyhody, tak isto ako aj rizika.....rovnako ako dalsi cisarsky ma svoje vyhody ako aj rizika.
treba zvazit vela veci a vybrat najvhodnejsiu alternativu.
- casovy odstup
- stav jazvy po cisarskom
- zdrav. stav mamicky
- zdrav. stav dietatka
- velkost dietatka
- poloha dietatka
- a mnostvo inych veci
asi nie je univerzalny recept co je lepsie
ja som rodila 1 - klasicky, 2 - cisarsky, 3 - po dvoch rokoch po cisarskom klasicky

stepanka274
12. mar 2016

@miskahryzka8 ja som tiez rodila prirodzene a vobec ma nan nepripravovali

miskahryzka8
autor
12. mar 2016

@andrejqqqa ja mam koncom juna termin zaciatkom jula tiez termin 🙂 a ty chces radsej cisarsky alebo by si chcela radsej prirodzeny? @petra3312 a ty si k comu radsej naklonena, ci zatial vobec nevies 🙂?

@senta_sofia a nemala si potom problemy, ze by sa ti antiahla alebo popraskala jazva po cisarskom?

miskahryzka8
autor
12. mar 2016

@stepanka274 a tiez neboli problemy s jazvou?

firstbaby
12. mar 2016

ja som mala odstup medzi porodmi 2 roky a 2 mesiace a dr mi povedal, ze vsetko sa ukaze az pri samotnom porode. Nakoniec som druhu dcerku porodila spontanne co povazujem za omnoho lepsie. Prvy cisarsky neznamena nevyhnutne, ze aj druhy porod musi byt cisarsky.

mirkaaa80
12. mar 2016

@miskahryzka8 ja som mala aj druhu sekciu. A veru som mala obrovsku dilemu, lebo som strasne chcela rodit normalne, na druhej strane je tam uz zvysene riziko pri klasickom porode, zvazuju sa rozne okolnosti...ja som mala odstup 4 roky, jazva bola v pohode,ale babatko sa javilo velke...tak ma primar tlacil do sekcie. A naozaj poznam niekolko pripadov kedy ten druhy porod po prvej sekcii dopadol tragicky...nie pre babatko ale pre mamicku, a kedze som uz doma jedno dieta mala, nesilila som to a urobili mi druhy cisarsky. A co sa tyka velkosti babatka, tak to mozu aj nemusia na sone spravne odhadnut...mne pri prvom synovi robili sono 4 doktori a vsetci mi hovorili ze maly bude mat 4,3 kg a nakoniec mal len 3,75 kg...a to je podla mna dost velka odchylka - takze ja som to neriskovala. Ale rozhodnut sa musis sama a viem ze to rozhodovanie nebudes mat lahke.

miskahryzka8
autor
12. mar 2016

@mirkaaa80 a nechali doktori teba ze si sa mohla rozhodnut? Cize ak by som sa rozhodla pre cisarekyk kvoli bepecnosti, nemali by ma tlacit do prirodzeneho?

miskahryzka8
autor
12. mar 2016

@mirkaaa80 lebo ja mam porod cisarsky ale ze to iste miesto mam este dve operacie slepe crevo laparoskopicky a cystu operovanu laparoskopicky, cize aj ked bude medzi synmi 6 rokov a jazva v pohodem druhy je uz hlavickou dole, prvy nebol, taks a bojim rpirdzene aby sa mi to vsetko tam nepotrhalo.

petra3312
12. mar 2016

@miskahryzka8 zatial vobec neviem, ja som bola v tom, ze lekar rozhodne, co je nutne. Neviem to vobec posudit, od prveho mam 4 roky, co sa vtedy pokazilo neviem, v 38.tyzdni mi praskla voda, pichli mi vyvolavacku, rychlo som sa otvorila, postupovalo to celkom ok, sestricky, ze uz vidia vlasky a tak...potom sa tam nejako zasekla, ani vakuum extraktorom ju nemohli vytiahnut, nasledovala sekcia. Dcerka bola relativne mala - 3200g. V podstate mi nic nebrani, aby som rodila prirodzene. Uvidim, ako to pojde dalej.

smatka
12. mar 2016

@miskahryzka8 prirodzene,ani nepadla zmienka o sekcii.Zalezi po akom case si otehotnela a dovod 1.sekcie

cerez
12. mar 2016

Prvý cisársky, druhý prirodzený po 6 a pol roku. Indikácia bola KP a nedostatočné vyživovanie placenty a dcérka mala nohy v zlej polohe. Medzi pôrodmi som mala 2 laparoskopie, po prirodzenom pôrode nasledovala tretia laparoskopia. Celú dobu ma monitorovali.
Určite ti urobia pred pôrodom vyšetrenie interné, anesteziologické a po pôrode samozrejme prirodzenom kontrolujú ženám aj jazvu z vnútra.

mirkaaa80
12. mar 2016

@miskahryzka8 no to rozhodnutie nechal vlastne na mne, primar mi povedal, ze mi to dieta porodi ako budem chciet, teda ak budem trvat na prrirodzenom, tak taky bude, ale on mi to neodporuca lebo uz mal take porody, ktore sa neskoncili dobre. A ja som teda ten typ, ze si necham poradit, predsa len ma viac skusenosti a rozumu v tejto oblasti ako ja. Ja myslim ze keby si povedala ze chces znova sekciu, spravia ti ju. Alebo najst porodnicu v ktorej to robia automaticky. Lebo nie vsetci doktori su o tom presvedceni ze sa da rodit normalne po sekcii.

miskahryzka8
autor
12. mar 2016

@mirkaaa80 a kde si rodila?

mirkaaa80
12. mar 2016

Myjava

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andrejqqqa
13. mar 2016

@miskahryzka8 toto sa aj ja bojim keď počujem o tých prípadoch že chceli ísť normálne A tak sa začali trhať až im robili rýchlo sekciu. .. ja som rozmýšľala nad prirodzeným aby som bola rýchlo fit aj pri dcérke 2 ročnej ale zo zdravotného hľadisa sa priklaňam k druhému cisárskemu

senta_sofia
13. mar 2016

@miskahryzka8 hrubku jazvy ti sleduju pocas tehotenstva, pretoze keby sa s nou nieco dialo, tak je to problem. Ak vsak drzi a nemeni sa, neroztahuje sa, tak je moznost rodit aj prirodzene. Jedine, cim ta mozu strasit je mozna ruptura maternice, ale percentualne tam nie je vyssie riziko ako u ktorejkolvek prvorodicky, resp. rodicky. Inak sami lekari sa nevedia dohodnut, velmi zavisi aj od porodnice, ktoru si vyberies, pretoze u niektorych je predchadzajuci cisarsky rez indikaciou k dalsiemu. Ked som sa na to pytala svojho gynekologa, povedal mi, ze pre nich je to proste jednoduchsie, planovany cisarsky.

henrike
13. mar 2016

Ja som mala prvu urgentnu sekciu (hypotrofia dietatka a odlucovanie placenty) a druhy porod prirodzeny - po dvoch rokoch a 7. mesiacoch. Ja som veeelmi chcela prirodzeny porod, aj ked lekari chceli a odporucali sekciu. Cele tehotenstvo som vsak vsetko konzultovala aj so skusenou porodnou asistentkou a kedze som vedela, ze je vsetko ok, jazva ma nebolela (a predtym pred otehotnenim ma pritom bolela), dietatko bolo v poriadku, nasla som si taku porodnicu, kde sa dalo dohodnut, ze sa aspon pokusime o prirodzeny porod. Hoci jazvu som mala velmi tenku a niektori lekari sa obavali. No porod bol fantasticky, cele to trvalo asi 3 hodiny a hned po nom som si povedala, ze takto by som rodila aj kazdy rok (bez vyvolavania a akychkolvek nezelanych zasahov do porodu). Prirodzeny porod a moznost hned sa postarat o babo sa podla mna neda ani len porovnat so sekciou ...
A bola tu aj otazka ohladom vzhladu jazvy. Po druhom porode moja jazva vyzera omnoho lepsie. Predtym sa mi hojila keloidne a po druhom tehotenstve a porode je uplne tenulinka a omnoho menej viditelna.

erienka
13. mar 2016

@henrike dakujem za tento prispevok, o par dni ma caka prirodzeny porod po sekcii, tak si ma povzbudila

henrike
13. mar 2016

@erienka drzim Vam palce, aby ste mali taky krasny zazitok z prirodzeneho porodu ako ja! Pozeram, ze ste z Trencina a tam mate dobru porodnicu (zda sa mi ze som to niekde citala) s ustretovym personalom, takze mate vysoku sancu na bezproblemovy porod ... hlavne je verit sebe a dietaku (a samozrejme aj osetrujucemu personalu, ale rodi VZDY mama a dietatko sa rodi, takze ti ostatni su len kvoli "dohladu"). 😉

rica1
13. mar 2016

ahojte kočky, ja teraz rozmýšľam ako budem rodiť aj keď ešte predbieham lebo som úplne na začiatku tehotenstva ale každopádne som otehotnela po 9tich mesiacoch po prvej sekcii.
Prvá sekcia bola akútna a napriek dvom odporučaniam lekárov na sekciu to primár v porodnici neakceptoval a povedal že budem rodiť normálne. Tak sme čakali na termín půrodu a deň pred termínom sa mi vnoci pekne rozbehol ale po 5tich hodinách to bolo tá akútna sekcia, dieťa neschádzalo do půrodnych ciest a strácala masívne už ozvy☹ bolo to hrozné to kričanie na mňa to behanie personálu ☹ mám z toho dosť traumu a po prebudení prišiel primár na jisku na vizitu a maximálne povedal že akoby som za to mohla je že mi zlyhala psychika ☹ ( už potom som im tam dosť vystrájala keď tie ozvy klesali ) pritom dieťa malo obvod hlavy 38cm!!!! a bolo na mňa veľké čo trvrdil aj doktor Grochal v Martine čo je veľký odborník že to bude 100% sekcia a taktiež aj moj gynekológ ale primár v žiadnom prípade ☹ no a teraz mám veľký strach a to už takto na začiatku že ako dopadne toto druhé ak to dotiahneme do štastného konca , určite sa prikláňam k sekcii napriek tomu že npr aj prvé tehotenstvo som cvicila s epinom a bola som aj pripravena aj chcela som rodiť prirodzene.. ale už teraz viem že by som to druhý krát nezvládla.. a straší ma vlastne aj ten krátky odstup lebo viem že sa odporúčalo dva roky počkať kedysi ale tak asi vedeli prečo dva roky 😕

henrike
13. mar 2016

@rica1 nema cenu za kazdu cenu chciet rodit normalne. Naozaj mate veeelmi kratku dobu na zhojenie jazvy ... a este ked ste takto traumatizovana a sama citite, ze sa bojite prirodzeneho porodu, je uplne jasne, ze bude asi vhodnejsia sekcia. Ale nerieste to takto dopredu! Mate este kopec casu a aj Vase pocity sa este mozu zmenit ... Uvidite o par mesiacov. Ja velmi odporucam konzultacie u porodnej asistentky ... mne to velmi pomohlo a dodavalo mi to odvahu a vieru v seba a dietatko ...

rica1
13. mar 2016

@henrike ďakujem za odpoveď no traumatizuje ma to už teraz ☹ no ja práve teraz už nebudem chciet rodiť prirodzene, keby bol odstup dva roky tak by som sa tak na to štelovala ale mám pocit a myslím že sa nebudem mýliť nakoľko trochu poznám našu porodnicu že tam su maximálne za prirodzené porody
☹ a nebudu rešpektovať to v akom psychickom stave budem ale áno je skoro predbiehať len mam strach že ma to opantá natoľko že celé tehotenstvo prežijem v strachu.. už ten prvý krát keď to primár neakceptoval že by to mala byť sekcia tak som znervoznela ale čakali sme.. no uvidíme dúfam že všetko dobre dopadne. Ja som celkovo mala celý život strach z porodu ani neviem prečo odkiaľ to pochádzalo, ale potom keď som pri prvom tehotenstve cvicievala s epinom tak mi to psychicky pomáhalo a verila som že to dám len dopadlo to ako to dopadlo.. Ono strach mám preto lebo mám pocit že doktori niekedy až moc riskujú a kryjú sa tým že robia čo je správne a čakajú ako sa čo vyvinie ved potom príde veta robili sme všetko tak ako sme mali a urobili sme maximum len keď sa niečo pokazi už je neskoro ☹

leporeloo
13. mar 2016

@rica1 Ahoj myslim ze ty mas traumu z akutnej sekcie takze by som a na tvojom mieste nebala prirodzeneho porodu mozes si o tom viac nastudovat a zisti co by si chcela najviac ty. Akutna sekcia je obravsky stresova zalezitost ale uz sa nebude musiet opakovat.
http://zenskekruhy.sk/temy/vbac/vaginalny-porod...

rica1
13. mar 2016

@leporeloo no nie , ja mam teraz už stres aj z prirodzeneho porodu lebo sa bojím že jazva nebude dosť silná a už by som prirodzeny porod neriskovala.. akutna sekcia bol stres to ano .. a uplne najhoršie čo by sa mi mohlo stat by bolo že nebudu akceptovať sekciu budu ma nútiť do prirodzeneho porodu a dopadne to akutnou sekciou 😀 ☹

mirkaaa80
13. mar 2016

@rica1 vyber si inu porodnicu! Ako moze primar arogantne odmietat odporucania svojich kolegov??? Mas velmk kratky cas medzi tehu, druhy urcite chci sekciu. Ak ti jh nebudu chciet urobir, hladaj inu porodnicu. Ked sa nieco stane bude neskoro.

astonka
13. mar 2016

@miskahryzka8 určite to nie je automatiky...ja som 6r.po cis.rodila prirodzene...ale pred porodom som bola na ultrazvuk aj jazvy aj maternice či je všetko ok (dietatko bolo dole hlavičkou) či može byť prirodzený porod,lekár vyhodnotil,že nie je dovod na sekciu...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre