Baby, aké máte skúsenosti s prikladaním dieťatka hneď po narodení na brucho, resp. hruď. Mám na mysli bonding v pravom zmysle slova - teda OKAMŽITÉ priloženie a NEPRETRŽITÝ kontakt koža na kožu aspoň dve hodiny. Podarilo sa vám si ho niekde dohodnúť? A niektorej aj po cisárskom reze?
J sa chystam rodit v Bardejove a tam to funguje a nechaju ti male dve hodiny. Dokonca aj po sekcii, ale tu neviem ci az dve hodiny. Nechavaju dotepat pupocnik, je to samozrejmost, tam friendly baby hospital funguje.
Mala som dohodnutého pôrodníka a hned ako sa krpec narodil mi ho priložili na hrudník
Po chvíli ho vzali odmerali, odvážili, zabalili a potom mi ho dali spat, mala som ho dlho, celu dobu co som bola na sále.
Závisí vela od priebehu pôrodu a popôrodnej adaptácie babatka
@qidko a preco nie dve hodiny? Preco sa ti to zda dlho? Ak je dieta a matka ok tak preco nie? Ja som sice na SK nikdy nerodila, rodila som v Nemecku (a tu je ten cas aj dlhsie a je to bezne), posledne pred 6. mesiacmi a to cisarskym a malu mi hned prilozili a sme sa mohli mojkat kolko sme chceli a za plachtou zasivali. Neboli sme ale na sale dve hodiny, je tam zima. Keby ze mne nebola zima, mozno by sme boli aj tie dve hodiny. Len dieta matka zohrieva vlastnym telom a kedze mne bola strasna kosa, tak nas po zasiti hned previezli. Pokym som sa dostala na izbu mal dieta moj muz a krasne bondingoval koza na kozu on.
@qidko ano. To sa neda ani porovnat s tym, co tu obcas citam. Ze napr. niekde zoberu dieta a nosia len na krmenie atd. Neviem a ani si to nechcem predstavit. Ci po normalnom alebo po cisarovi, tu v DE je to samozrejmost, ze mas dieta stale pri sebe. Nik ti ho nikdy neberie, ak musia vazit atd. tak ides s dietatom , aj na vsetky vysetrenia. Samozrejme nemusis, ak sa necitis dobre. Po normalnom porode to väcsinou nie je problem, ja teraz po cisarovi som vstala az po par hodinach a behala az rano na druhy den ale meranie, vazenie, atd. vsade bol moj muz. Ja som mala dokonca mala u mna v posteli takmer cely cas aj ked postielka bola prirazena k mojej posteli. Ale jednoducho som sa vytuzeneho dievcatka nevedela nabazit. 😉
A inak, chlapi vedia tiez super bondingovat 😉
@patpop aby sme ostali pri tvojej otazke. Kamoska rodila dvakrat v BS, oba razy cisarskym a mohla tiez bondingovat. Nie dve hodiny ale aspon mohla. Jej muz bol pri druhom cisarsko. Prvy bol akutny, tam ho na salu nepustili ale druhy planovany, takze nebol problem. Deti maju 12 a 8 rokov. Tak ak sa tam za tie roky nic nezmenilo k horsiemu, tak tam je tiez moznost bondingu.
@qidko fuuuuu to fakt 6? No to si neviem predstavit. Ved to sa tam nik nevyspi. U nas je standard dve a ja som mala privatnu izbu, bola som sama. Skamosila som sa tam s jednou, maly sa jej narodil v ten isty den ako nasa princeznicka a nahodou byvame v jednej dedine (fakt cista nahoda) a ta bola este s jednou mamickou a povedala, ze uz to je o drzku. Ked jej maly spal v noci, tak reval ten druhy a opacne. Cize na spanie nebolo ani pomyslenie. A mne mala prespala celu noc, tak som sa aj ja vyspala. Ja som kojila, aj este stale kojim, a dieta sme na kojenie v noci nebudili. Prisli sice kuknut ale deti sa nebudia. Ked su hladne, tak sa hlasno ozvu 😉 A tak aj bolo.
@yanni V Presove su 2porodnice a takto to je v starej mozno v novej to je lepsie🙂najviac co ma mrzi je ze zrusili Jis v starej porodnici a teras deticky ktore to potrebuju prevazaju do Kosic v aprili min.roku tam bol aj susedin drobcek velmi si chvalila ako sa sestricky starali nerobili rozdiely mojkali deticky Ked ich krmili a vzdy sa s nimi rozpravali ako zo svojimi 🙂
@yanni no mne sa to v BA zdá po cisárskom úplne nemožné. platíš 30 eur za partnera pri pôrode, no na sál ho nepustia, akurát sa môže pozerať, ako bábo ošetrujú a potom mu ho dajú na ruky, samozrejme, už zakuklené v tej podľa mňa hroznej perinke, kde mu neuvoľnia ani ruky.... takto ho potom ukážu aj tebe na operačke, na chvíľku priložia - líčko k líčku a berú preč. zažila som to dvakrát rovnako, teraz pri treťom by som to chcela inak, no zatiaľ mi sľúbili akurát to, že mi dieťa prinesú na izbu, keď tam prevezú mňa. nepáči sa mi to.
@qidko ak nie je v poriadku, tak samozrejme, že nech sa o bábo starajú. ale základné vyšetrenia, ktorým zistia, či je v poriadku, sa dajú robiť (aj v zahraničí sa aj robia) na tele matky. no a vážiť a merať ho hneď nemusia, za tie prvé hodinky určite nepodrastie ani nepriberie.
@patpop Skus sa blizsie popytat na tu BS. Co viem od kamosiek, tak asi vsade kuklia. Tiez mi pripadaju tie perinky hroznie. V Nemecku to ani neexistuje. Tu deti pekne volne lezkaju vo svojej postialke. A ako som uz hore napisala, ja som tie tri dni v nemocke mala malu stale na izbe a takmer stale u mna v posteli. A to este po cisarskom. Po normalnom porode je to este lepsie. Samozrejme zalezi aj od porodu ako takeho a od zeny ako sa citi.
@patpop viem, ze zistujes slovenske porodnice,a le pozeram, ze si zo Senca..neuvazovali ste nad Hainburgom? Do BS by si to ako tretorodicka mala dost daleko.
Uprimne, neviem s predstavit keby som mala rodit bez moznosti bondingu a inych uplne prirodzenych veci, ktore su za hranicai Slovenska bezne.
Nech sa rozhodnes rodit kdekolvek, prajem ti krasny porod 😵
@slniecko77 Mna tiez napadlo to Rakusko. Ale nemusi si tam vsetko platit? Ci preplati SK poistovna?
A ako je to v Kochu? To ej sukromna, tam by to mohlo byt ine ako v obycajnych nemocniciach.
@patpop skus si este najst diskusiu o Koch klinike. Popytaj sa bab, co tam rodili.
@yanni nieco by doplacat musela, z casti by to mala preplatit slovenska zdr. poistovna...Koch, neviem presne ako je to s bondingom a ostatnymi vecami ako vyber polohy, rutinna epiziotomia, neurychlovanie porodu atd...ale financne to vyjde velmi pribuzne, dokonca to Rakusko asi este aj lacnejsie 🙂
Ja ked citam, ze dievcata maju uplne normalne a prirodzene poziadavky ohladne porodu a ako im to je odopierane v slovenskych porodniciach je mi z toho smutno, a este tragickejsie mi pride ked sa do nich ostatne mamicky navazaju, ze vsak co by chceli ☹
Ja som rodila u Kocha a malho mi dali hned na hrud potom zobrali a premerali zvazili skontrolovali ,trvalo to ai 5 min, a hned mi ho vratili na hod.a pol lezal na mne . najkrajsi zazitok v mojom zivote ...
@patpop V nemocnici na Antolskej v BA to robia už každej rodičke po normálnom pôrode, po cisárskom neviem. Druhú dcérku som porodila pred 2 mesiacmi a hneď ako mi ju dr vybrala z bruška mi ju dala na hruď, potom si ju zobrali premerať atď. manžel išiel s nimi urobiť video a nahú mi ju priniesli a celé dve hodiny mi ležala na brušku a snažila sa prisať. Bolo to neopísateľné 🙂
@slniecko77 ty si tiez nie na SK?
No mne nie je len smutno, mne sa chce niekedy plakat, ked tu citam, co sa este v dnesnej dobe robi v Sk porodniciach. Ako keby zaspali dobu. Este aj to mi je dost cudne, ze aj ten rooming-in nie je vsade. Co by malo bat samozrejme. Preboha, ved je to moje dieta. Tu sa dokonca po normalnom porode bez komplikacii mozes po par hodinach zbalit a ist domov. Mam kamosky a zname, ktore boli po 5. hodinach po porode doma. Ziadne zbytocne trcanie v nemocnici tyzdne. Ja som teraz po cisarkom na treti den tiez uz prchala.
Inak ten rooming-in vravi moja mama, bol v BB zavedeny uz pred 31-32. rokmi. Mpj brat sa narodol v BB v novej nemocnici pred 31. rokmi a mama ho uz mala cely cas u seba na izbe. Nikto jej ho nebral a nenosil len na kojenie.
@yanni nie, ja zijem v UK 😉
Ja som oba moje porody bola v nemocnici pod 8 hodin, 6 hodin po porode sme sli domov 😉 na moje poziadanie (v UK ked je vsetko v poriadku pustaju najskor po 6 hodinach).
Mne sa rozum zastavuje nad urcitymi praktikami v slovenskom zdravotnictve - a nie je to len porodnictvo.
Btw aj nas starsi sa bondingoval s tatikom 😵
Rooming-in bol zavadzany postupne, co ja viem tak 25 rokov uz je na SVK urcite, samozrejme + - vsade sa zavadzal v inom case..tiez si neviem predstavit, ze by mi dieta niekto bral a nosil by mi ho kazde tri hodiny na dojcenie..si predstav, ze niektore zeny si to chvalia ako si mozu po porode oddychnut...pre mna absolitne nepredstavitelne.
v Bardejove detičky ani nekuklia, to je hrozné....áno, balia ich do periniek ale bez tej plienky okolo hlávky, dávajú čiapočky
dcérka sa narodila skôr, takže tú mi na bruchu nechali len chvíľku a vzali ju na vyšetrenia, našťastie bolo všetko ok, tak mi ju po chvíľke doniesli nazad a holučká bola celé dve hodiny s nami na sále, potom "musela" do inkubátora a to už je iná story
ale teraz ako som rodila malého, to bolo niečo neskutočné, hneď ako som ho porodila mi ho dal lekár na brucho, detská sestra ho potom preložila vyššie, bližšie k prsníku, poutierala, prekryla dekou a tak sme boli tiež celé dve hodiny, iba čo ho na dve minútky vzali zvážiť a zmerať, lebo doktor kázal 🙂 malý sa asi po hodine ukážkovo prisal a keďže som rodila večer o šiestej, tak si ho tú prvú noc nechali sestričky, ráno priniesli a už sme boli len a len spolu celý čas, ak som ja šla na sono, odniesla som ho, nech je pod dohľadom a ak ho brali oni, išla som s ním, iba raz som nebola, pri vyšetrení sluchu, lebo som raňajkovala
na izbe som si ho vždy rozbalila (lepšie sa mi kojilo) a na prenášanie po chodbách zas zabalila, ale žiadne kuklenie, to nie 😅
takže ak to nemáte ďaleko, Bardejov je podľa mňa top 😉 😵
Dceru som rodila este v Cr odkial pochadzam,hned po porode mi ju dali na brusko,a chvilu nechali,potom ju zobrali na umytie,vazenia atd,a zas mi ju doniesli,bola zabalena len v plachte,a lezala v postielke,to bolo este na sale,potom dosla sestricka z novor. Skusali zme orve prisatie a potom vravela ze ju uz vezme,a ze mi ju bude nosit na kojrnie,po dvoch hodinach mna previezli na jizbu,dali mi najest,o polnoci do sprchy,a o 2h.rano na kojenie,a rano o 7 mi ju doniesli na jizbu a uz zme boki celu dobu spolu,len ju vzdy zobrali na vysetrenie,u maleho to bolo celkom jinac,mala som akut.sekciu maleho som vobec nevidela,az na druhy den,
@slniecko77 ďakujem 🙂 rozmýšľala som nad zahraničím, aj nad Krnovom v ČR, ale finančne je to pre mňa prináročné
@patpop to ma velmi mrzi ☹ prajem kazdej zene tak krasne porody ako som mala ja..verim, ze aj na SVK v nejakej porodnici ti umoznia tvoj vysnivany bonding..este raz, vela stastia prajem 😵
@yanni aj ja som si malého vyberala z tej perinky a postieľky ku mne na posteľ, sestričky mi dávali pocítiť nevôľu (napr. pozor, aby vám nepadol z tej postele, pozrite, aké má studené ruky, je mu zima...), ale kašlala som na to. bola tam akurát jedna doktorka, ktorá im povedala, že toto je pre dieťa najlepšie, no zdalo sa mi, že sestričky názor nezmenili
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
@patpop Ja som rodila skor bola som na sale sama tak mi lekarka dala podrzat a prilozit dceru na hrudnik bolo to krasne ale urcite nie dve hodiny trochu vela nemyslis?Ved babo treba prehliadnut co keby nahodou nieco nebolo v poriadku?