Ahojte, potrebujem sa len vyrozpravať..
Každu noc mam nočné mory o pôrode, každy deň mam depku a trasem sa cela aj zvonku aj zvnutra pri predstave že budem rodiť, citim že to nedam , niesom nato psychicky pripravena, vzivote som necitila taký strach ako tieto mesiace.. termin mam 31.5..dovtedy sa zblaznim z tychto myšlienok, že čo ak uplne zlyham ako žena a nedokažem to.. v polke sa zrutim a vzdam to..že nejak ubližim babatku tym aka som padavka..že nezvladnem tu bolesť, a byť v bolestiach cca(urcite v mojom pripade) 20hodin...(ak nie 40)..pozerala som vela videi na youtube, niekto si povie ze naco, iba sa stresujem viac, ale chcela som vidiet ake všelijake tie porody mozu byt a hlavne načo sa pripraviť. Som už ztoho uplne zufala najradsej by som bola keby to niekto odrodil zamna..alebo aspon keby som spala ,zobudila sa a mala po tom.. ani sa neviem tešiť na moje babo kôli tomu..neviem ako sa mam spravne naladit, to sa podla mna ani neda
Určite nie si jediná, ktorá má takéto obavy. Odporúčam psychológa, ja osobne by som to tak riešila na tvojom mieste. Skutočne keď pri pôrode nebudeš spolupracovať a budeš panikarit môže to ublížiť bábätku aj tebe. Držím palce 🙂
Myslim, ze kazda mamicka sa toho boji. Niekto viac, niekto menej. Mam trocha pocit, ze si sa na to zacala prilis fixovat. Porod mas este daleko. A nakoniec z akehokolvek dovodu (napriklad zle otocene babatko) aj cisarsky. Ak nie, tak porod je nutne zlo v tomto celom procese. Ale trva len urcity cas. Myslim, ze mat problemy cele tehotenstvo, byt na rizikovom a bat sa o nenarodene babo 9 mesiacov je tazsie. Moj porod trval napriklad 7 hodin (prvy), druhy 3,5. Dlzku porodu si bohuzial nevyberieme, ale pristup k nemu ano. Rovnako stresujuce je to isto aj pre babatko, ktore sa ma narodit. Je to cele taky maly zazrak - od splodenia az po porod. Urcite navstiv dobry predporodny kurz, mne to velmi pomohlo - spravne vediet predychavat a tak. Ak ani to nepomoze, tak potom zvazit navstevu psychologa. Je to v zaujme babatka aj Teba. Drzim palce.
No ja som urcite skôr za toho psychologa lebo citim nasebe, ze to nieje normalny strach s ktorym by som sa vysporiadala.. je to vyslovene moja najväčsia nočna mora.. na nejake predporodne skupinkove cvicenia idem okolo 30tt tusim aj s mužom, to je ono?
Rodíš až za 4 mesiace, takže dovtedy sa všetko zmení. Ja som sa tiež strašne bála, revala som každý deň jak debil, mala som nočné mory, že ja to v živote nedám
Myslela som si, že to dieťa zabijem, lebo sa vo mne určite zasekne a ja ho nevytlačím a teraz keď mám dva týždne pred termínom, som úplne kľudná a vyrovnaná. Vôbec sa pôrodu nebojím skôr naopak, teším sa. Chcem nech to mám čo najskôr za sebou, lebo úprimne je to na konci už hrôzaaa... A nepotrebovala som psychológa ani nič podobné.
mas strach ze ublizis babatku? a co si myslis, ze robis doteraz? stresujes, panikaris, a este sa vobec nic nedeje. do tvojho tela je vylucovana riadna supa stres.hormonov a tvoje dieta v tomto chemickom koktejly, ktory mu kazdy den miesas musi zit. vzchop sa a zacni robit nieco, co ta upokoji a nie dobrovolne pozerat videa, ktore ta este viacej rozhodia. prestan pasivne panikarit a zacni to aktivne riesit s pomocou psychologa, homeopata, ci akehokolvek ineho terapeuta.
Co by si nezvladla...takych je nas viac co sa balo...ako mi raz jeden mudry pan doktor povedal"nebojte sa mila pani, ked to islo dnu, tak to pojde aj von" dodnes na to s usmevom spomínam ked ukladam naseho synceka spat
Nestresuj sa, možno budeš mať taký v pohode pôrod ako ja 😀 počas kontrakcií som ešte chodila po nemocnici nech rýchlejšie porodim 😀 bolesti sa v pohode dajú predýchať, najväčšia bolesť je už potom keď treba tlačiť a to už trvá len chvíľu.
@777januska777 naozaj pri tlačeni? Akože brucho boli alebo to ked ide hlavička a rozťahujes sa?
Mala som to iste.posledne 2 mesiace som preto chodila k psychoogicke.velmi mi pomohla,sama by som to nezvladla a prezila som.
A v takomto stave sa radsej priprav aj na epiduralku.mne velmi pomohla.jednak samozrejme v case porodu,ale aj predtym ze som vedela co vsetko mi moze pomoct od bolesti,takze po psychickej stranke
Pouvazuj aj nad dulou,ale urcite navstiv psychologa,vravim.mne velmi pomohla.
Skus sa pripadne spojit s dulou, mozno je ten strach o niecom uplne inom... Mimochodom, suhlasim s tym co bolo povedane, na konci uz predstava porodu je vyrazne prijemnejsia ako kazdy dalsi den tehotenstva
Skus sa porozpravat s gynekologom a pripadne objednat na psychiatriu a poprosit o planovany cisarsky rez. V zahranici je prilis velky strach matky legitimnou indikaciou k elektivnemu cisarskemu rezu. Pripadne si zajdi na ocne a popros o odporucanie, mnoho zien ma SC nariadenu od ocneho (a myslim, ze dobra polovica z nich nie opodstatnene, ale proste si to vybavili)
Nie je to prave sposob, ktory by som podporovala, ale pokial nenajdes inu cestu, ako si normalne dostojne tu sekciu vybavit, toto je moznost. Najprv by som ale zasla za gynekologom, pripadne rovno sa skusila nakontaktovat na porodnicu, kde mas rodit, aky je postup, ak chces planovanu sekciu.
A tiez by som odporucila predporodnu pripravu, zisti si o epidurale vo svojej porodnici atd. mozno zistis, ze ked budes informovana, Tvoj strach sa stane prekonatelnym, ale ak budes dalej pocitovat uzkost, urcite by som to riesila. Zacala by som uz teraz zistovat a vybavovat potrebne na elektivnu sekciu a mozno Ta to upokoji natolko, ze zistit, ze ju ani nepotrebujes.
Netusim, ako je to bezne v porodniciach na slovensku, preto spominam moznost s ocnym, viem si predstavit, ze mnoho pracovisk nie je velmi ochotnych vyjst matke vustrety
Ahoj,naozaj sa nemas coho bat.porodna bolest nie je ako bolest zuba,je v nej nieco samozrejme,kontrakcie su prerusovane,mas cas si oddychnut,tvoje telo vtedy vie samo,co ma robit,budes plna hormonov,ktore ti to pomozu prekonat.nebudes nad tym vobec uvazovat a zrazu,ani si to neuvedomis,budes drzat svoje dieta v naruci.a to je vsetko.akokolvek si teraz myslis,ze si padavka,tak nie si,zvladnes to,uz teraz sa v tebe vsetko pripravuje na to,aby ste to s malym dali.je to ako ked ides preskocit kaluz,neuvazujes nad tym,vies co mas robit.
V prvom rade prestaň pozerať videá pôrodov. Kazdá sme iná. Môžeš mať rýchly pôrod. Skús psychológa.
Ahoj, mame rovnaky TP. Moje to bude už tretie babo. Skus sa upokojit lebo si ten strach privolavas sama. Potom budes pri porode stuhnuta ako ja pri prvom ze aj pri vysetreniach som sa dole tak vzpinala ze ma ma nemohli ani skontrolovat poriadne a mna to bolelo ako šľak. Vysledok bol blby. Krcok stuhol, prestal sa otvarat, dietatu klesali ozvy a ja som musela zacat tlacit na 3prsty otvorená. No skoro nsom skončila cisarom.
Porod bol vyvolavany, 5dni po TP. Este dlho som mala nocne mory. Trval 8 hodin.
Ale druhy bol perfektny: rano o piatej mi odtiekla voda (ako vo filmoch) isli sme do nemocky. Trval sice 25 hodín ale iba asi 2 h. Bolesti. Nemala som totiz kontrakcie. Pri každom vyšetrení som sa snažila max. Uvoľniť to istenpri kontrakciach a samotny porod od vylezenia nankozu trval asi 5 min. Bolo to nieco nádherné rychle. Dúfam ze aj tteti bude taky. Bola som na tom tak perfektne ze bych zo saly presla na izbu po svojich. Aj hojenie bolo jednoduchsie.
A moja rada, nesustred svoju pozornost na to ake je to zle a bolestivé ale na to ako budes mat uz babo pri sebe. Uvolni sa. Vsetko bude dobre. Ved tam budu lekari aby na vsetko dohliadli. Mysli pozitivne a psychológ je fajn voľba ak sa chces vykecat ale zakladom si ty. Precitaj si nejaku knizku o babatku a porode. Panika ti nepomoze. Uchom nevošlo, uchom nevyjde. Drzim palce
Ahoj. Odporúčam kurz Hypnopôrodu. Pomáha sa pripraviť na pôrod, uvoľniť sa počas tehotenstva, dáva istotu že to prebehne v poriadku a bude to čo najmenej bolestivé. Veľmi odporúčam 😉
Odporucam kurz hypnoporodu. Mna velmi upokojil a kazdy den som pocuvala nahravky a odburala strach. Nic zle som si nepripustala, porod bol dost rycly a dopadlo to dobre. A dokladne vybrat porodnicu, nech sa citis dobre.
Prestaň pozerať videá, chod na predporodny kurz, k psychologovi. Naštuduj si možnosti zmiernenia bolesti a prestaň si nahovárať, koľko to určite nude trvať. Aj keď by si mala bolesti 20 hodín, vo väčšine prípadov je to minimálne do polovice asi ako prvý deň ms. Skôr diskomfort, ako bolesť. Ja som mala pri oboch deťoch skutočne “bolesti” asi len poslednú hodinu. Dovtedy som síce vnímala kontrakcie, pri staršej do krížov, pri mladšom mi vystreľovala bolesť do nôh. Ale nič hrozne to nebolo. Pred tebou to dali miliardy zien, das to aj ty.
Ahoj skús kontaktovať dulu vyzerajú ako veľmi seriózne ženy určite majú skúsenosti kde scim pomôžu poradia dodajú odvahu ako ich sledujem...je to podľa mňa najjednoduchšie nájdi zoznam dul a.volaj uvidíš čo ti povie . Držím palce
Mozno keby sisi nasla nejaku porodnu asistentku-dulu s ktorou by si sa o tom rozpravala, by ta pripravovala na porod a ktora by tam mozno bola neskor s tebou ako podpora?
Akoze boli aj to, ale to nie je až take, ale celkovo tie kontrakcie sú vtedy najsilnejšie, ono to aj vtedy vieš, že musíš tlačiť, lebo to ti až samo ide 🙂 takže ja som také najväčšie bolesti mala 20 minút 😀 a predtým, keď som mala bolesti, tak som to najskôr v pohode predychavala, neskôr som si skočila do sprchy a potom som už išla rodiť 😀 a to som mala vyvolavacku, takže po nej máš bolesti tak každých 30 sekúnd 🙂 a to som si myslela, že som padavka, keďže mňa aj obyčajné porezanie prstu pomaly bolelo ako keby som si prepichla tepnu 😀
Ležala som v nemoce s jednou pani co mala tiež taky panicky strach a na základe potvrdenie od psychiatra jej robili plánovanú sekciu presne aby pri tlačení nevypla a neublížila sebe aj babatku. Možno je toto cesta aj pre teba.
Mne pomohli priborvej dcere take emotivne videa porodov, ale nie na kazdeho to posobi rovnako. Tiez som sa strasne bala porodu, na konci uz som sa tesila na to. Nejak mi to dodalo odvahu, ze to dam a vzdy ma dojala emocia na konci, ked matka drzala svoje dieta v naruci. Ja som rodila 20h, mala som epi. To mi pomohlo. Za chvilu ma to caka zas. Viem, ze ma caka aj bolest, ale nebojim sa, viem, ze to zvladnem. Viac sa bojim zubara na cistenie kanalikob 🤣
Psychológa a čím skôr tým lepšie, nutne potrebuješ niečo robiť s tým strachom a byť v pohode. Ako sa chceš "pripraviť" na všetky okolnosti pôrodu? Pôrody sú rôzne, to hej, ale reálne žena toho veľa nezmôže - nevyšetríš sa sama, nevidíš si tam, neštudovala si to, ak by si aj mala nejaký problém tak ho nevieš vyriešiť... na to je tam doktor. Ty máš vtedy len správne dýchať aby malo dieťa dosť kyslíka a tlačiť keď doktor povie. Ak máš nutkanie sledovať videá, tak si mala radšej pozerať také, ako je ženské telo úžasné, ako sa všetko na pôrod nachystá, ako sa dieťatko otáča atď. Samozrejme v ideálnom prípade. Ale to ovplyniť nevieš.
Ja som prvé dieťa rodila 3 hodiny, ostatné ešte menej. Najbolestivejší bol vyvolávaný pôrod -lebo chémia... ale zvládla som. Tak ako milióny žien predomnou 😉
Zo 2x som aj ja mala blbý sen, ale inak som fungovala normálne. Ak je to také ako si opísala, tak to rieš.
Ak to inak nepôjde tak by si mala dostať odporučenie na cisársky, ale dieťa by počas tehotenstva malo byť u teba v bezpečí, v pohode. Čo takto nehrozí... aby potom nebol problém po pôrode ale u dieťaťa pre zmenu...
Neboj sa, ja som rodila o mesiac skor, spontanne, takze pre mna to bol sok ze tak skoro, nestihla som sa zorientovat 🙂 Bola som prvorodicka a od prvej kontrakcie po poslednu to trvalo 4 hodiny. Nebudem ti klamat, bolest je to velka ale da sa to zvladnut (pre to rodime my zeny a nie chlapy). V hlave som si stale opakovala co mi vravela moja mamina pocas tehotestva. Ked ta mala vyjde von, vsetky bolesti prestanu. A bolo tak. V sekunde ako sa mala dostala von presli vsetko, zasivanie som si priam uzivala. Nalad sa pozitivne, nehovor si ze to nedas, jasne ze to das, kazda sme to dali, drzim palce
V prvom rade, nepozeraj videa, to je načo dobre??? Ja som videla jedno, sice už po pôrode, ale keby som ho videla pred, tak asi ani neporodim!
Nebudeš tam predsa sama, budú tam doktori, ktorí ťa nasmeruju! Ja som mala bolesti 17 hodín, ale všetko sa dá predychat bez stresu, kriku!
Mala bola na tri zatlacenia vonku, musíš počúvať svoje telo, budeš vedieť kedy máš tlačiť a kedy zbierať sily 😉 ja teraz čakám druhé babo a tiež mam strach, ale ved to je normálne, každá mame nejaké obavy, niektorá malé niektorá veľké!
A máš ešte čas, ja budem rodiť mesiac po tebe 😉
A okrem toho, niesi prvá ani posledná, čo ide rodiť! Už to tu bolo spomenuté, preto rodime my ženy, lebo keby to bolo na mužoch tak ľudstvo vymrie 😂 keďže ich položí aj sopeľ!!
Teš sa na ten malý uzlicek a keď to príde, budeš presne vedieť co máš robiť! Držím silno palce 😉
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Možno by ti pomohlo prihlásiť sa na predporodny kurz... Ale ak máš ten strach ozaj chorobný (tokofobia) tak by bolo dobre aby si navštívila psychológa, pokiaľ viem potom máš možnosť rodiť cisárskym.