Ahojte mamičky, alebo buduce mamičky. Chcela by som Vás poprosiť o vaše skusenosti alebo názory... Prvý pôrod som mala velmi tazky a nakoniec to skoncilo tak,ze malu vytahovali kliestami. Nastastie je zdrava 🙂 Avsak pred sebou mam druhy porod a ja uz teraz nespavam z toho, ako velmi sa bojim. Mam neskutocny strach a obavu aby vsetko dobre dopadlo, aby nenastali take komplikacie ako pri prvom porode. Dr. my navrhol ze mi moze napisat do papierov ze mam rodit sekciou. Neviem co mam spravit ☹ Ocitli ste saaj vy v takejto situacii? 😔
@luciferkax ahoj, dakujem za povzbudive slova... Bolesti sa nebojim vobec, len ja mam stale take hlupe predstavy ze co ak nahodou... Ale tak dufam ze ako vravis, ze do porodu najdem istotu 🙂
@alex1983 Hádam tá istota príde sama 🙂 🙂 🙂 ja som zas hladala odvahu 🙂 otehotnieť :D kedže prvé tehotenstvo skončilo kadejako... podarilo sa, podarí sa aj tebe 😉 😉 😉
@alex1983 Moj pohlad je takyto - prveho porodu som sa hrozne bala, lebo pre mna je dolezite vediet do coho idem. Teda viem zniest bolest, ale neviem zniest to, ze neviem vopred aka ta bolest bude. Takze som sa hrozne bala, porod zacal v nedelu, skoncil v utorok a bol dost bolestivy (nakoniec mi ho museli vyvolavat a vyvolavany boli viac, resp. tie bolesti nastupia rychlejsie, prekvapivejsie a menej prirodzene ako pri normalnom porode) a porodila som nakoniec aj tak sekciou. Druheho porodu sa uz nebojim, lebo uz mam aku taku predstavu do coho idem, uz si verim, mam pocit, ze to budem mat lepsie pod kontrolou, aj ked samozrejme, ze to bude boliet 🙂
Komplikacii co sa tyka babatka sa myslim, ze nemusis bat, velmi velmi je dolezite, aby si teraz na babatko vplyvala pozitivne, som presvedcena o tom, ze babatko moze pri porode dost spolupracovat, a ked uz teraz mas paniku z toho, tak ako ma byt ono pri porode kludne?
Sekcia - neda sa jednoznacne povedat, ze je to "lepsi"" porod ako klasicky, vobec by som to nevidela tak. Ja som napr. nemala problem ale vyhladaj si tu temy o sekcii a niektore baby to teda rozchadzali pekne dlho. A predsa len mas vacsiu pravdepodobnost prirodzeneho kontaktu s dietatkom po klasickom porode ako po sekcii.
Takze zhrniem to - ak sa nebojis o seba a nebojis sa bolesti, skus sa "naladit" na dietatko a skuste sa psychicky pripravit na to, ze vies, ze Ti pomoze a vsetko pojde ako ma. A az ak to naozaj nebudes mat vobec pod kontrolou, potom by som skusila sekciu.
Ja mam 17stehov na bruchu a otehotnela som 4mesiace po cisarskom, druheho porodu sa nebojim (aj ked prave ze teraz mozu nastat komplikacie), ale pri prvom porode som si overila ako vela sa da zvladnut vobec svojim nastavenim. Takze klido pido 🙂
@alex1983 prajem veľa odvahy, ja som tiež mala prvú pôrod ukončený vakuoextraktom, pretože som už bola veľmi unavená a nevedela som už tlačiť a malý bol už v pôrodných cestách, takže sekcia už nebola veľmi možná, tak to rýchlo riešili takto. malý je úplne zdravý. Keďže druhý pôrod bol do 2 rokov po prvom, neboli s ním komplikácie, lebo pôrodné cesty a maternica boli ešte v štádiu zotavovania a prichystané- roztiahnuté, myslím, že by nemal byť problém ani u vás, nakoľko som si všimla tiež malý rozdiel medzi detičkami. Hovorí sa totiž že ak je už vačší rozdiel medzi detičkami 4-5 rokov a viac, vtedy sú už opäť ťažsie pôrody- cesty sú už opäť stiahnuté ( niektoré kamarátky mi to potvrdili).
Odporúčala by som sa prihlásiť na kurz prípravy pred pôrodom, mne to rpi druhom veľmi pomohlo, hlavne časti pôrodných dôb, ľahšie sa mi potom zvládol (už som vedela o čo ide a lespˇie som sa na neho dopredu pripravila a pri pôrode vyvarovala určitých vecí čo som pri prvom robila zle alebo nerobila vôbec). Držím palce, nech to v poriadku zvládnete!
ja osobne by som neriskovala :( a dala cisarsky.... neni o nic horsi... :((((
akoze fakt.... klieste mozu poskodit dieta ..... :((((( netreba riskovat
ked som rodila, mohla som tlacit kolko som chcela, maly von nevysiel. . nepomohlo ani ked sa na mna zvalila sestricka, ani nastrih. Ked povedal doktor ze musia malemu pomoct inac, myslela som ze ma tam porazi, lebo som vedela kolka bije. maleho nakoniec vytiahli kliestami uplne bez problemov. skratka musis tomu doktorovi verit. je pravda ze nie kazdy to vie urobit 100%. ten moj mal nastastie bohate skusenosti, takze ziaden problem. 2,5 tyzdna som si nemohla sadnut z toho aka som bola ubolena. Ale ani tak ma to neodradilo a urcite to este raz absolvujem. a som rozhodnuta ze aj s tym istym porodnikom. Hlavne ziaden stres, pretoze ta caka krasne male babo ktore za to urcite stoji 🙂
@alex1983 ja som na tom bola rovnako, prvá dcérka sa tiež narodila po komplikáciách kliešťovým pôrodom, nebola som ani len dostatočne otvorená takže následkom bolo asi následné skoro 2-hodinové šitie a dlhé zotavovanie sa z pôrodu(myslím fyzické), na šestonedelí ma volali ,,vyšívaná", takže žiadna slasť a veľmi som sa obávala ako dopadne druhý pôrod. Keď už došlo na vec a začali sa kontrakcie na prvý pôrod som ani nepomyslela, sústredila som sa na daný okamžik a brala všetko ako prišlo, pôrod síce od prvých kontrakcií po narodenie synčeka trval skoro 24hod. ale nakoniec dopadol nad moje očakávania, synčeka som porodila prirodzene, dokonca ma vôbec nemuseli nastrihávať, nemala som ani jeden steh, pôrodná asistentka zahnala moje posledné obavy, nikdy nezabudnem na jej slová:,,mamička, teraz na nič iné nemyslieť, bábatko vás potrebuje, toto je váš reparát,,. Rovnako tebe želám aby druhý pôrod nesprevádzali komplikácie a aj po zlom prvom pôrode môže byť ten druhý ok. Nebude ľahký, veď to nie je žiaden, ale na konci ťa čaká nádherné dieťatko v tvojom náručí a na to mysli celú dobu, všetko ostatné prejde a je to len cesta ktorou treba prejsť aby si ten malý uzlíček už mala pri sebe. Držím palce.
@alex1983 ja som sice nezazila kliestovy porod, aj ked mam dva za sebou, ale myslim si, ze strach je najvacsi nepriatel porodu, tak sa neboj, lebo aj babo sa bude bat, co tak zobrat si k porodu dulu??? podla mna jednak by ti mohla pomoct sa na porod pripravit a jednak by ta mohla aj pri porode upokojovat, aby si prekonala strach a ulahcila ti porod?
@alex1983 pozri aj tu 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/ako-zmiernit-panicky-strach-z-porodu/
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/mam-velky-strach-z-porodu-je-to-normalne/
https://www.modrykonik.sk/forum/tema/snazeni-o-...
https://www.modrykonik.sk/forum/2-trimester/ako-sa-zbavit-strachu-z-porodu/
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/homeopatika-na-ulahcenie-porodu-mate-skusenosti/
@martuliena brnkla si mi na strunu, prave som napisala jednej znamej ktora je dulou 😉 asi jej verim viac ako lekarom
@alex1983 moja znama mala prvy porod velmi velmi dlhy, a skoncil kliestami, teraz par tyznov dozadu rodila druhe a uplne v pohode,, za 3 hodiny porodila uplne v pohode prirodzene, a bez kliesti, maly je ok aj ona, pri prvom sa trapila skoro 2 dni, rodila v anglicku obe, teraz pri druhom, porodila pred obedom a vecer isli vsetci domov,,, takze rozumiem,ze mas obavy a je to dobre,lebo ta nutia sa na porod pripravit,,,, a neboj bude dobre, 2x to ide lepsie a rychlejsie , drzim palce.... ja mam iba jedno babo,a mala som super porod, ale bala by som sa asi este viac ako na prvy,,, asi je to normalne bat sa... drzim palce,, bude dobre 😉
@alex1983 uz len to, ze si opat otehotnela znaci, ze si aspon cast strachu z dalsieho porodu uz prekonala 😀
len tak dalej 😀 skus sa v myslienkach viac sustredit na drobceka - ako sa nanho tesis a ake to bude, ked tu uz bude. a ohladom toho porodu by si sa mala poradit s lekarom - on ti bude skor vediet povedat, ci ti hrozi dalsi kliestovy porod....
@alex1983 Ahoj, ja teraz troska mimo- tiez cakame a mame termin presne v ten den ako vy 🙂 a mame dcerku, kt. je len o mesiac mladsia od vasej 😉 A teraz aspon trocha k veci: pri porode som teda problemy nemala, akurat ze bol vyvolavany a kontrakcie nastupili hned intenzivne a v strasne kratkych intervaloch, ale to je suviks proti tomu, co tu citam od ostatnych mamin. Ale pred prvym porodom som sa tiez bala ako slak (nikdy predtym som v nemocke nelezala, nikdy mi nic nesili a nikdy som nedostala ziadnu infuzku a podobne), ale ako sa porod blizil, tak to nejako postupne zo mna opadlo, jednoducho som vedela, ze sa tomu uz nevyhnem a zbytocnymi stresmi mozem sebe a hlavne babatku len ublizit. Podla mna je dolezite, ze mas- zda sa- normalneho lekara, kt. chape aj tvoj stres a da sa s nim porozpravat. Mozno sa skus poradit hlavne s nim, on predsa pozna najlepsie tvoj stav a takisto bude poznat momentalny stav teba a babatka, ked sa uz termin bude blizit. Mozno by bolo fajn, zaistit (=zaplatit 😒 ) si ho k porodu, ak sa to da v tomto pripade, snad by si bola kludnejsia..?
@alex1983 Ahoj ja som sice kliestovy porod nemala ale prvy bol velmi tazky, do 8 cm ma strasili sekciou ze sa neotvaram, tlacila som asi tri stvrte hodiny aj s doktorom na bruchu a bola som pozasivana az po usi. Maly mal zly apgar, hned ho zobrali bez toho aby som ho videla, potom mi ho doniesli ukazat na 5 minut a zase brali prec, ziadne prilozenie atd. Druhy porod bol krasny, trval cca. 2 hodiny z toho prvu hodinku som mala len take bolesti ze som len cakala ci sa to rozbehne alebo zastavi, ani nalez sa nic nemenil... takze v podstate som aktivne rodila len hodinu, bolo to sice brutaaalne ale rychle, dokonca bez nastrihu, doktorka ledva stihla si dat rukavice... a drobcek mal 3900g. 😀 😀 Sice som sa slusne dotrhala aj teraz, ale citila som sa stokrat lepsie nez po nastrihu, od prveho momentu som dokazala bez problemu sediet a mala som pocit ze sa ani zotavit nemusim, nemam z coho. 😀 Ale ja som sa na to uplne optimisticky pripravila pocas celeho tehu a sice som mala tiez obavy ze to zle dopadne ale zaroven som aj verila ze to bude tentokrat dobre. 😉 Uz teraz sa tesim na treti porod a som zvedava ci to stihnem do nemocnice. 😀 😀 😀 Hlavne sa neboj, bude to OK.
Baby dakujem za Vasu podporu, moc moc si to vazim ! Opisem Vam teda aj ja moj porod 😒 Na vzdycharen ma dali okolo 20.30 aj s manzelom. Bola som otvorena na 1 cm, tak mu povedali ze ci nejde este domov, ze tak skoro to nebude. Esteze nesiel, lebo o 2 hod. som uz bola otvorena na 7 cm. Sa az cudovali ze na prvorodicku to rychlo postupuje. Potom som uz mala kontrakcie kazde 3 min. ale voda mi sama neodtiekla a tak mi ju v ambulancii podotykam ze nie na sale, prepichli. Ja som im tam zacala rodit 😝 Povedali mi ze nech to zadrzim a musela som prejst zhruba 3 miestnosti na porodnu salu. Inak, myslela som si ze porodim za jazdy. No a ako ma dali na porodnu kozu, kontrakcie ustupili a mne to proste uz neslo. Sestricka mi kazala ze mam zatlacit ze by som mala mat kontrakciu, ale ja som proste nic necitila. No tlacte, ked sa Vam nechce. Potom mi uz po bruchu skakali sestricky, lekarke co ma rodila prisiel pomahat dalsi doktor, potom tam uz prisla aj primarka a uz mi davali kyslik a muza poslali prec... Nakoniec vse dobre dopadlo, mala je zdrava!!! Ale po porode nezaplakala, ukazali nam ju len na okamih, hned do inkubatora a na jisku a narodila sa 00.18 a priniesli mi ju okolo 13tej hodiny poobede. Dovtedy mi nik nebol schopny povedat co s nou je 😠 No a ja som vyzerala asi tak ze cele brucho modrinove, tvar monoklova a ocne bielka zaliate krvou 😝 No a sitie hodinove a citila som kazdy jeden vpich... Ale tak bolest preboli a viem ze to vydrzim aj tentokrat, len prosim Pana Boha aby sa nasa druha dcerenka narodila bez komplikacii a zdravucka
neboj,všetko dobre dopadne.ja som rodila 4x.a hneď pri prvom som vravela....už nikdy viac.sestričky ma teraz varovali,že pri 4tom dieťatku treba hneď pri kontrakciach do pôrodnicelebo že to pôjde rýchlo.aj sa tak stalo.a trvalo to dlkšie ako pri ostatných 3detičkach.pri každom jednom som mala obavy s toho,čo bude.ale dobra rada..ak maš dobreho manžela čo stojí pri tebe stale,nevahaj a oslov ho či by nešiel pri pôrod.je to fakt super.a neboj všetko dobre dopadne.... 😀
@alex1983 Momentalne sa citim rovnako. Prvý porod ukonceny vakuovym extraktorom a druhy ma caka za cca 8 tyzdnov. A presne ako pises, bolesti sa nebojim, ved ono to nebude trvat dlhsie ako den... ale ten strach, aby to dobre dopadlo...
O prvu dcerku som sa velmi bala, vytiahli ju ako sa vravi o pat minut dvanast, po tristvrte hodine tlacenia, dve sestry mi tiez doslova skakali po bruchu... Len mi ju ukazali medzi dverami. Nastasie je dokonale v poriadku.
A uprimne, keby mi dnes lekar navrhol cisarsky, idem bez vycitiek svedomia do toho, nech si zastankyne prirodzenych porodov moralizuju ako chcu... Prvy den po porode som prelezala zacievkovana rovnako ako baby po cisarskom. Aj nasledujuce dni som sa vdaka velkej strate krvi po porodnici ledva motala, pridruzili sa problemy s mliekom a najma trauma, ze som ten porod vlastne "nezvladla".
Ale verim, ze to tentokrat bude ryyychle a ok, ked porodim, mozem Ti napisat, ako to dopadlo... 🙂
@alex1983 Neboj sa, to, že si mala prvý kliešťový, vôbec neznamená, že druhý bude tiež taký. Ja som tiež mala prvý hrozne ťažký a nakoniec boli použité kliešte a tiež som mala panický strach nielen z pôrodu, ale už aj z obyčajného gynekologického vyšetrenia. Avšak druhý pôrod bol úplne v pohode, až som sa čudovala, že pôrod môže byť aj takýto "ľahký". Tretí pôrod tiež bez komplikácií. Naozaj, každý pôrod je jedinečný. Daj potom vedieť, ako to dopadlo.
@alex1983 pred cca dvoma mesiacmi som Ti sľúbila, že dám vedieť ako "2. pokus" dopadol v mojom prípade.
Tak už to mám za sebou. Prvá doba pôrodná sice trvala trošku dlhšie, ako by sa na druhorodičku patrilo, ale bolesti sa dali predýchávať. No a keď došlo na tlačenie, z ktorého som mala takú hrôzu, na druhú kontrakciu bol malý vonku. Nemohla som tomu uveriť, bola som neskonale šťastná, vyobjímala som najbližšiu sestričku... No a ten pocit, keď Ti prvýkrát položia dieťa na hruď bol proste neopisateľný... 🙂 Pár hodín po pôrode som bola úplne fit, sedela a chodila a na tretí deň aj kojila... 🙂 Jednoducho tentokrát všetko prebehlo hladko a bez komplikácií.
Snáď som ťa trošku povzbudila a držím palce nech aj tvoj reparat prebehne na jednotku. 🙂
@davija jeeeeeej ahoj, som na Vas myslela 😉 V prvom rade zo srdiecka gratulujem a zelam obom vela vela zdravicka. No tak to je uzasne, tesim sa spolu s Tebou. Bodaj by si mala pravdu a aj mj porod by som si "uzila" Urcite dam vediet ako sme dopadli. Zatial sa drzte a dakujem za Tvoje uzasne a povzbudive slova 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Ak ideš rodiť, musíš si byť istá sama sebou, že to zvládneš, že to dopadne dobre... prajem ti, aby si do pôrodu našla tú istotu. So strachom sa rodí ťažko..
Ak by si tú istotu nenašla, predsalen by som zvážila sekciu...