Ambulantný pôrod - skúsenosti mamičiek

ria2001
23. dec 2020

Ahojte mamičky. Prosím máte skúsenosť ako to je s ambulatným pôrodom? Mám doma rok a pol ročnú dcérku, ktorá je na mňa veľmi naviazaná, ďalšia vec je tá že ju veľmi nemám ani pri nikom dvôvernom nechať..Neviem si predstaviť byť bez nej a ako to zvládne ona bezomna 4-5dní.. Tak sa chcem opýtať na prípadné skúsenosti mamičiek ktoré o tom niečo vedia ale aj tých ktorý podpísali reverz a ako postupovať.. Je samozrejmé že ak by nastali nejaké komplikácie tak to ani riešiť nebudem ale dúfam ze druhý pôrod bude bez komplikácií ako prvý.. A ešte by som sa chcela opýtať či to nejako zasahuje do zamietnutia príspevku pri narodení dieťaťa? Čítala som že iba v tom prípade ak matka opustí zdravotnícke zariadenie v nevedomosti lekárov teda že ju neprepustia dobrovoľne alebo na reverz čiže vlastne riziko. Čiže doslova že útek 😁😁 Ďakujem krásne 💗💗

kaia
23. dec 2020

@ria2001, na SK je tych 72 hod hospitalizacie po porode urcenych na rozne vysetrenia (hlavne babatka). Celkom komplikovane by si ich absolvovala mimo nemocky s novorodencom.
Ale chapem Tvoj zamer, tiez mi pripada fajn ist hned domov (pokial je vsetko OK) 😉

ria2001
autor
23. dec 2020

@kaia Ano to chápem kvôli čomu.. No citala som si info že to vyšetrenie sa dá dohodnúť aj s vlastnou pediatričkou potom alebo prísť dokonca na to samotné vyšetrenie priamo do pôrodnice v deň keby nás mali prepustiť 🙂

martul
23. dec 2020

@ria2001manzel??! Všetky deti sú naviazaný na mamy, je to prirodzené, este ziadnemu sa niečo nestalo kôli tomu, že mamina bola v pôrodnici. Keby to bolo nedajbože niečo vážne, že by si musela byt v nemocne ako by si to riešila?! Presne tak isto to ries aj teraz.

jankalukasova
23. dec 2020

@ria2001 neviem ci Ti v momentalnej situacii povolia absolvovat vysetrenia v porodnici/ na sestonedeli/ novorodeneckom.. neviem kedy mas termin. Ale teraz, ked su opat zakazane aj navstevy fakt neverim, ze by niekomu dovolili raizovat hore dole.

ria2001
autor
23. dec 2020

@martul Prosím ťa rypla si si dobre? Nechápem ake ma opodstatnenie tvoj komentár ale v poriadku. Pravdepodobne si vôbec ale vôbec ani trošíčku nepochopila moje otázky? Neviem máš dojem že som sa pýtala na názor či je to vhodné alebo aký majú nato iné matky názor?

kaia
23. dec 2020

@ria2001, mozno by bolo lepsie dat doveru niekomu, kto by tych par dni zvladol byt s vacsou.
Je to tazke, chapem, ale celkovo to vidim ako lepsi napad 😉

ria2001
autor
23. dec 2020

@jankalukasova Áno aj nato som myslela. Termín mám 17 Februára a to si myslím že by už mohlo byť fajn. Uvidíme🙂

martul
23. dec 2020

@ria2001 fíha ja som normálne odpovedala, prečo by som si preboha mala rypnut, spomenula som otca či sa nemôže postarať, druhá vec bol normálny pohľad na vec, pretože ozaj nedajbože sa niečo stane že budeš v nemocke že ako by si to riešila, normálne len rozmýšľam prosím ťa prečo sa urazas

robin30
23. dec 2020

@ria2001 na sk neexistuje nieco take ako ambulantny porod.Pustia ta ale na reverz a to nema nic spolocne s ambulantnym porodom.Po takom porode opustas nemocnicu po cca 4hodinach so spravou pre teba aj dieta.V At,De su bezne tieto porody ja rodim o chvilu tiez som chcela ambulantne ale nebude lietat s malou hore dole koli vysetreniam.

martul
23. dec 2020

@ria2001 ešte som chcela napísať, že som niekoľko mesiacov ležala v nemocke, doma malinký syn, ktorý bol predtým nonstop so mnou, tiež vbol na mňa naviazaný, lebo manžel pracoval a zvládli sme to lebo proste iná možnosť nebola, nemohla som si ho nasťahovať na gynekologické

ria2001
autor
23. dec 2020

@martul Nikto sa nepýtal na názor či je to vhodné podľa niekoho alebo čo ak sa stane... Prosím mamičky ktoré majú skúsenosť aby poradili. Bohužiaľ sa do diskusií najčastejšie zapájajú len ženy ktoré nemajú ani poňatia o tom čo človek píše a nevedia dannu situácia pochopit!!

bonulinka
23. dec 2020

Mám zkušenost, ale v ČR. Ale možná budou vědět tady http://ambulantniporod.cz/?fbclid=IwAR00g34hgvW..., zda to jde stejně i v SR. Případně i na FB je skupina Ambulantní porod.

loginexistuje
23. dec 2020

@ria2001 ano mozes mat problem s vyplatenim prispevku po porode
treba si to nacitat zalezi ako sa postavi k tomu porodnica ale je to riesitelne
mozes mat ale problemy s vysetrenim dietata akonahle odides je iluzorne si mysliet ze len tak prides na vysetrenia s novorodencom ak ste sa mohli medzitym nakazit covid to si musis inak poriesit (nie kazdy pediater robi tie vysetrenia resp musis na utz mozgu obliciek a pod )
https://zenskekruhy.sk/ambulantny-porod-ako-nep...

jankalukasova
23. dec 2020

@ria2001 uff... no to veru neviem ale drzim palce. Za seba ale hovorim nie. Tiez mam doma taku prisavku, teraz uz dve a s tatinom to vtedy krasne zvladla. Napr. ked sa dcerka narodila, tak jej bilirubin skocil az treti den po porode a nebola nejaka strasne zlta ani voac spava ale hodnoty boli vysoke... ja som ratala s tym, ze nas pustia a veru sme potiahli o den dlhsie a mala sla pod svetlo. Syncek zas bol velmi zlty od oka a tie hodnoty nemal vobec take strasne zle ale sme zas riesili ine veci, tym chcem povedat, ze tieto veci clovek doma neodhadne. A dalsia vec... akokolvek mi bolo smutno za manzelom a dcerkou, bolo super mat tie 4 dni pre seba a maleho a trosku sa zotavit po porode a to som mala oba porody bez poranenia a rychle. Takze tak... teraz ma to caka na prelome aprila a maja zas a tiez som spekulovala, ze co a ako ale netrufam si prist po porode domov a riesit tri deti.. nech by bol manzel akokolvek napomocny, tak tie deti budu vyzadovat aj mna ak budem doma, takze ziaden klud.

ria2001
autor
23. dec 2020

@bonulinka Ďakujem 😉

banderaska29
23. dec 2020

ahoj 🙂 chápem tvoje obavy, tiež som na tom bola pred pár rokmi podobne, dokonca som mala ten istý termín ako ty a doma dieťatko staré rok a pol. tiež sme mali rovnaké puto s prvým dieťatkom (aj máme) a bála som sa celkom presne ako ty. ale poviem Ti, že keď som si na svojej izbe po pôrode odbalila z perinky svoje druhé bábatko, cítila som, že to je náš čas vytvorit si puto. Odbalila som si ho, dala na svoje nahé telo a boli sme tak. a potom som si uvedomila, že tie štyri dni na pôrodnici sú naše a ked som vedela, že o staršie dietatko sa ocko skvelo stará, ocenila som tú intimitu len ja a moje druhé bábatko...... uvidíš sama, teraz tvoje pocity sú oprávnené ale daj tomu čas a využi momenty, ktoré budete mat po porode na seba ty a tvoje druhé bábatko...uvidiš, že to oceníš 🙂

ria2001
autor
23. dec 2020

@banderaska29 @jankalukasova
Ďakujem vám veľmi pekne 😉😉

ninusa221
24. dec 2020

Toto by som si na triko nebrala... ja som mala 5 ked sa brat narodil ocino bol preč niekoľko mesiacov v Rakusku a mama všetko zvládla... mam skor taky pocit že sa bojíš ju niekomu postrážiť... radsej 5 dni by som poriesila ako prist domov a nieco sa stane malému bábätku kedze je Corona tak sa riesi všetko ťažšie ako ja už nepochopim niektoré ženy podla mna takato ved ani nenapadne ale už asi neviete čo od radosti jedna chce doma rodiť druha reverz a ma to v pi no ja už neviem zachvilku asi budete rodiť same doma na gauči pri zapnutej TV🤣🙏🏼

zuzudrnda
24. dec 2020

@ria2001 vo Vyskove v CR nam bola prezentovana tato moznost a nemocnica aj poradne boli skvele. Nakonec som tam nerodila, ale skuste zistit ako je to teraz.

andreatytler
24. dec 2020

@ria2001 A neda sa na Slovensku rodit doma?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nika82
24. dec 2020

@miriam11 jej male ma 1,5r podla profilu ... no aj tak by riskovat nemala

ria2001
autor
24. dec 2020

@miriam11 Áno chápem o čom píšeš.. A viem ze má väčšina mamičiek pravdu no moja dcérka má rok aj 5 mesiacov nie 4 roky... a to je dosť veľký rozdiel si myslím... či je rozmaznana alebo nie to s tým nemá noc spoločné. Potrebovala som sa predbežne informovať od mamičiek ktoré majú skúsenosť ale moja minula skúsenosť ohľade koníka sa potvrdila že väčšina sa tu snaží niečo radiť a skúsenosť žiadna k danej téme 😊

nika82
24. dec 2020

@ria2001 vsetko sa da, len to mat treba dopredu poriesene a pozistovane informacie a dohody s pediatrickou .... ale moze sa aj stat ze teba by pustili v ten den ci na dalsi a male az o dalsi den dva

mogaa
24. dec 2020

@ria2001 v prvom rade si zisti či vôbec máš v okolí ambulanciu kde by ti umožnili rodiť😉 lebo už len to, že pôrod nevieš naplánovať kedy to na teba príde, môže byť problém😉osobne si neviem predstaviť na Slovensku ambulanciu gynekologa čo by to reálne robil, ok ak to príde nepánovane na jeho pacientku a nemocnica je ďaleko tak asi odrodí aj v ambulancii ale s tým že tam má poobjednávané ďaľšie pacientky ktoré budú čakať do skončenia pôrodu, nehovoriac o tom že čo ak na teba príde pôrod uprostred noci😉jedine nejaké súkromné gyn.centrum kde sú na takéto prípady prispôsobený priestormi, vybavením a aj personálom ale tam to bude určite riadne spoplatnené😉

danielahamar
24. dec 2020

Ach ta opicia laska😔 veľmi ťažko sa bude deliť medzi dve deti. Aspoň tri dni treba vydržať a nájsť riešenie,teda snažiť sa ho nájsť.

martul
24. dec 2020

@miriam11 vieš čo autorke sa neoplatí nič písať ani radiť, snažila som sa to normálne v dvoch príspevkoch, ani na jeden mi neodpovedala k veci, len sa nahnevala pourazala ...

jullietka
24. dec 2020

@ria2001 ram neviem naco sa pytas ked vies ake budu odpovede na konikovi 😀 sa opytaj na poradni tam kde budes rodit co je mozne a co nie. Ja som rodila v oktobri a a na 3 den sme isli domov a to mal aj zltacku.teraz dlho nedrzia kvoli covidu. A moja dcera 2 rocna ktora dovtedy len namne bola zavesena,krasne to prezili s ockom a taky krasny vztah si vytvorili az som oci vyvalovala. A uzila som si 3 dni kludu v nemocke 😀

juliet86
24. dec 2020

@ria2001 porad sa s pediatrickou. mam znamych co v oktobri rodili doma s dulou.. pediatricka o tom vedela. pri ambulantnom ti hrozi ze si babo nechaju pustia len teba a navstevy povolene nie su..

ivkazba
24. dec 2020

@ria2001 čakáš rady ale nie si ochotná prečítať si iný názor ako je ten tvoj. Ženy nemusia mať skúsenosť s ambulantným pôrodom, aby vedeli vďaka zdravému rozumu usúdiť, že toto nie je správna cesta. Ďalej, človek nemusí mať medicínske vzdelanie, aby vedel že ak prvý pôrod bol bezproblémový, neznamená že to tak automaticky bude aj s druhým. A do tretice, človek nemusí mať ani dieťa, aby vedel že je v poriadku nechať mladšie dieťa 4 dni iba s otcom či babkou. S druhým dieťaťom to prvé nebude mať 100% tvojej pozornosti, je v poriadku dieťa učiť, že neexistuje len maminka. Skús nebyť sebec a pozrieť sa na to pohľadom rizika z ambulantného pôrodu pre rodiace sa dieťa v prípade komplikácií a pohľadom 1,5 ročného dieťaťa, ktoré má konečne možnosť naučiť sa byť aj s niekým iným ako len s tebou.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre