Aký spôsob predýchavania kontrakcií je najefektívnejší?

csina
2. feb 2013

Ahojte... otázku tu zakladám, pretože z mnohých zdrojov sa mi dostalo niekoľko informácií,ktoré sa ale líšia... Nie som síce prvorodička, ale popravde, táto otázka ma trošku máta, pretože si naozaj nepamätám, ako nám vysvetľovali na predpôrodnej príprave správne dýchanie pri pôrode predtým a ani si nepamätám, či som podľa toho aj dýchala. 🙂 Teraz už som na žiadnej príprave nebola ale budem rada, ak sa so mnou podelíte o svoje konkrétne a overené skúsenosti. Tak ako..? Pomaly a zhlboka? Rýchle nádychy plytko? Prosím pokúste sa to opísať najlepšie, ako sa dá, ale nie z teoretickej stránky, čiže nie odporučené postupy, ktoré vás učia, ale ešte ste to v praxi nemohli overiť.. 😉 ďakujem.

lejla77
2. feb 2013

Mne v nemocnici povedali, ze mam dychat ako pes - rychlo, ked som chytila nejaky kyslikovy sok - zacali mi trpnut ruky.

yana.
2. feb 2013

ja som dychala normalne, tu desnu bolest dychanim neprehlusis... 😒

zuzka1008
2. feb 2013

sestra ti vždy povie, ked este nemusis tlacit tak dychaj zhlboka, mne sa stalo(mimovolne) že som pri kazdej kontrakcii zadrzala dych (to by sa nemalo), a zrazu mi povedali, že s malou je zle, ma malo kyslika... tak som bola ešte aj vystrasena 😒

lubikan
2. feb 2013

ako pes...mozes sa snazit akokolvek,ale telo ti aj tak nedovoli sa poriadne kontrolovat,budes mat pocit malych pluc,mne sa fakt dalo tak ako pes....ked som zadrzala dych,bolest bola silnejsia

danusskaaa
2. feb 2013

sestra ti poradi ako spravne dychat, aj vsetky tie pripravy su sice teoreticky super... ale mne ked prisla bolest zatala som len zuby s pastami a dychala o zavod, z toho nic nebolo lebo to len zvuky vydavas a neokyslicujes telo, cize vsetko mi trplo, ale inak sa proste nedalo 😉

suuzi
2. feb 2013
Používateľ suuzi je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od suuzi.

ja som chodila na preporodne cvicenia:

1. pocas kontrakcie, ked babo este netlaci na konecnik, mas predychavat hlboko do brucha - aby sa babu dostavalo co najviac kysila a nebolo v tiesni
2. ked uz babo tlaci na konecnik, ale nie si dostatocne otvorena, aby si uz mohla tlacit, tak treba predychaval plytko, ako pes - rychlo a kratko a nie do brucha ako v bode 1

tolko teoria, prax ukaze - termin mam za tyzden🙂

januliku
2. feb 2013

Ja som dychala rychlo a plytko (ako pises) cele 4 hodiny, pomaly to neslo. Uvidis sama, co ti najlepsie pomaha.

vejula
2. feb 2013

@csina tak ja som dychala zhlboka, ale potom mi v nemocke poradili aby som dychala plytšie, a skutočne bolo to omnoho lepšie. Najmäna zaver, ked už na mna šli tlaky a ja som ich mala predychavať, dalo sa to zvladnuč len extrarychlym prlytkym dychaním. Je pravda, že som mala potom uplne vysušene pery, ale tie som si olizovala alebo mi ich manžel ovlažoval vodou.
A čo SA TYKA NEJAKYCH babskych rad. Tak podla mna najlepšia je horuca sprcha alebo vana, ulavuje od bolesti, teda su ale podstatne menšie a to ešte aj nejaky čas po vyjdeni zo sprchy

lilyen2011
2. feb 2013

pri malom som dýchala rýchlo a jediné čo som z toho mala, že sa mi úžasne točila hlava a vyschlo mi v hrdle po každej jednej kontrakcií som sa musela napiť... pri malej som dýchala pomaly, nádych nosom, pri najväčšej bolesti som zadržala trochu dych( inak to ani nešlo nevedela som v tej chvíli ani čia som) a potom pomalý výdych ústami.. snažila som sa dýchať pravidelne, no myslím, že pri tej bolesti je žena rada, že sa vôbec nadýchne a vydýchne a je úplne jedno ako, každému vyhovuje niečo iné... ani 100 kurzov nepomôže, v danej chvíli je to všetko o momente a 1prax je viac ako xy- počutí, videní, čítaní či tréningu 😉

moon1979
2. feb 2013

@csina

ja som najprv rodila prirodzene, zažila som 26 hodín kontrakcií, ale môžem povedať z vlastnej skúsenosti, že dýchať rýchlo ako pes, je riadna volovina, akurát tak sa maximálne predýchaš a bude sa ti krútiť hlava a trpnuť telo ...

ja som robila nasledovné a veľmi sa mi to osvedčilo - časť kontrakcií som strávila v sprche (mala som krížové bolesti) takže pri každej kontrakcii som z hlboka pomaličky dýchala (akoby som sa ju snažila predýchať) teda hlboký nádych, hlboký výdych a striekala som si horúcu vodu aká mi vyhovovala na kríže ...

keď som bola mimo sprchy, tak som sa oprela rukami vystretými o stenu, nohy rozkročila a keď prišla kontrakcia tak dýchanie znova hlboké a pomalé a bokami som sa pohupovala pomaličky do strán ...

a tretia varianta bola, že som kontrakcie "vyskákala" na fit lopte ... ja som mala kontrakcie na roztrhanie, ale som sa neotvárala, takže ku koncu po tých 26 hodinách som mala kontrakcie na tlačenie ale stále som bola len na 4 prsty, takže to ukončili sekciou .... ale môžem povedať, že tieto spôsoby, ktoré som využila a odskúšala na sebe boli skvelé a z ďaleka to nebolo také hrozné ako som očakávala ... základ je dýchať, chyba je zadržať dych, alebo rýchlo dýchať, to ti zostane akuráttak zle, lebo si spôsobíš hyperventiláciu ...

piacere
2. feb 2013

Zo zaciatku pomaly, potom, ked uz boli tlaky neznesitelne, tak to dychanie bolo same od seba rychle, pomaly to uz proste neslo. Ale cely cas to bol nadych nosom, vydych ustami a ani raz som nemala pocit nedostatku vzduchu. Co sa tyka postoja, pocas celej doby som stala, laktami zapreta do postele, nohy mierne rozkrocene a ako tu uz niektora pisala, jemne pohyby bokmi zo strany na stranu. Otvorila som sa za 3,5h 🙂 Na prijem som prisla zamknuta na sto zamkov.

hradnapani
2. feb 2013

ja len pridam taku skusenost: mala som vopred nastudovane, ze sa treba snazit mat uvolnenu celust (teraz nehovorim o tlaceni, to je ina kava). Ale pocas predychavania. Vraj usta su nejakymi drahami spojene s lonom. Ak su uvolnene usta, celust, tak su volnejsie aj porodne cesty. Mala som to na pamati, ked sa dalo, vedome som sa o to snazila a myslim, ze to aj pomohlo, islo to naozaj pomerne lahko a rychlo... K tomu uvolneniu vedie skor pomalsie a hlbsie dychanie.
co sa tyka dychania: nevedela som si spomenut na nic z teorie, tak som sa musela spolahnut na seba a asistentku, akurat si pamatam, ze to slavne plytke dychanie som nepotrebovala

lejlla
2. feb 2013

Mne sa perfektne osvedcilo co mi poradila sestricka
nadych nosom pocitat si jeden,dva,tri,styri a vydych ustami tiez pocitat do 4-roch...odreagovala som sa pri pocitani trosku aj od bolesti pri kontrakciach a robila som to tak pri oboch syncekoch...no ku koncu ani nebolo casu pocitat 😀

kattrin5
2. feb 2013

Dat si epidural a mas to bez kontrakcii🙂 ja som pocas nich pozerala televizor hihi

chovancova27
2. feb 2013

ja som dostala epidurál, ale absolutne mi nezabral, najväčšia blbosť, pri druhom si určite nedám, prešlo to aj do malého, zbytočne, pôrod sa dá v pohode vydržať aj bez toho... a na kontrakcie - sama uvidíš, ako je ti najlepšie dýchať, to vlastne ani v tej bolesti nevnímaš ako dýchaš...🙂 chodila som aj na predpôrodné cvičenia ale realita je iná, tam si na civčenia ani nespomenieš... 🙂 😀

ikke
2. feb 2013

nadych a na 7 dob vydychnut vsetok vzduch (fu-fu-fu-fu-fu-fu-fuuuuuuu 😅 viem na to aj par prislovi v holandcine, ale tie by ti asi nepomohli 😀 )
urcite nedychat velmi zhlboka, pretoze nebudes mat silu vsetok "nadychnuty" vzduch vydychnut a hrozi (?)hyperventilacia (vlastna skusenost 😝 )

qwen
2. feb 2013

Ja som nebola na žiadnej príprave, nikto mi nevravel ako mám predychovať, proste situácia si vyžiadala aby som predychovala tak ako som to cítila ja, potom sa ma pýtali, či som chodila na nejakú predprípravu, pretože dýcham úplne príkladne. Proste situácia si to vyžiadala tak 🙂

dahra
2. feb 2013

Ja som nechodila na žiadnu pripravu, ked prisli kontrakcie zadržiavala som dych od bolesti. To vravela aj moja mama, že v krcoch sa stahovala a krcila. No potom mi porodna asistetka poradila, ze sa mám pomaly nadychovat ako prichádza vlna kontrakcie a uvolnit sa, nesnazit sa stahovat a vydychovat tiez pomaly ako kontrakcia odchadza. Treba mat pritom pootvorene usta, ako ked kricite "aaaaa", no kricať som potrebu nemala. 🙂 A fakt mi to velmi pomohlo, ta kontrakcia sa lahsie prezila, ako to nedychanie a stahovanie sa predtym.
Vacsinu casu som presedela na fitlopte, lebo mne islo roztrhnut panvu a bolest koncila v stehnach a kolenach. V sprche som mala chvílami pocit, ze ma nohy neudrzia, hoci voda pomahala. Tak pre svoju vlastnu istotu som radsej sedela.

henikav
2. feb 2013

Dychaj tak ako to tebe v danej chvili vyhovuje. Celkovo tie dychacie cvicenia, dychcanie ako psik ci dychanie zhlboka je len pokus ako ti odputat pozornost od porodnych bolesti 😀

zuzi0911
2. feb 2013

mne vyhovovalo nedychat 😀 alebo psie dychanie mi pomahalo aj ked estricky behali ako mam dychat no mne pomahalo iba hento.ono je to tak intuitivne ze budes dychat tak ako ti to vyhovuje

cubanka
6. feb 2013

ja sa tentokrat budem snazit vyskusat hlboke dychanie a vydychovanie ale nie ustami ale nosom, chodim na tehotensku jogu a tam cvicime tieto dychacie cviky, resp. joga je o dychani aj, a tak verim ze mi to pomoze ... tiez si myslim ze pri otvorenych ustach sa dost vysusuju, tak uvidim ci to bude lepsie so zatvorenymi a vydychovanim len nosom 🙂

elzu
19. feb 2013

Měla jsem kontrakce co minutu, takže jsem si zkusila různé typy dýchání...z hlubokého se mi hrozně zvedal žaludek, protože jsem všechen odkysličený vzduch nedokázala vydechnout a tzv. hyperkapnie způsobuje i nevolnost a pocity na zvracení. Tak mi asistentka řekla, ať dýchám při kontrakci plytce a krátce, ne rychle, tak akorát, a fakt se mi ulevilo-od bolesti ne, ale od pocitu na zvracení jo.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre