.Chcela by som sa opytat za par dni idem rodit aky mate nazor na muza pri porode?pocula som ze vraj to dost narusi vztahy ked vas bude vidiet trpiet a ze uz nic nebude ako predtym cize ze to zmeni vas vztah....
urcite by mal byt pri porode. ma stat pri tebe v dobrom aj zlom, moze ta vidiet trpiet aj pri chorobe, nehode atd. preto ma jeden druheho aby sa navzajom povzbudili.
ked bol pri plodeni, preco by nemal byt aj pri rodeni?
da sa to vydrzat aj bez chlapa, niektore veci nemusia vidiet, ja som radikalne odmietla som predsa silna a sebavedoma zena 😉
Ja som asi velmi slaba a bez sebavedomia, ale moj manzel bol pri kazdom mojom zdravotnom probleme so mnou. Vzdy mi bol pomocna ruka.....bol aj pri tych najsmutnejsich chvilach, ako je potrat....... preco by nemal byt teda pri mne pocas najkrajsieho zazitku a nechat si ujst "zarak prirody", ked sa mu ma narodit jeho "vlastny" potomok??? 😅
Ak si to "vyslovene" matka nezela, aby pri nej bol manzel, ci iny pribuzny, tak nevidim najmensi dovod, preco by mal otec chybat pri porode vlastneho dietata.
ja som mala prvy porod dlhy a aj komplikovany- manzel bol cely cas na chodbe. sestricka sa ma prisla 3krat opytat, nema prist manzel ku mne-to mi odkazoval on, aj ked sme sa predtym dohodli, ze nebyde pri poride. ja som kricala, ze ho nechcem ani vidiet-tak na sale sa pobavili.... 😀 keby prisiel, asi by som sa rozplakala, no vtedy som musela bojovat.... a pri druhom bol s prvym synom doma!
No pokial tam manzel ist nechce z vlastneho presvedcenia tak ho urcite nenut. Moj chcel byt pri mne a tvrdi ze by tam mal ist kazdy chlap. hlavne slovo by mal mat on, on najlepsie vie ci to zvladne alebo nie. A my zeny to zvladnut musime-no ale my sme silneksie ako muzski
najlepsie riesenie nechat muza nech sa sam rozhodne ci ANO al. NIE, moj najprv nechcel hoci ja som chcela, dohodnuti sme nakoniec boli ze teda pojde s tym ze moze kedykolvek odist....a neodisiel bol pri mne os stvrtka rana ked s porom zacali az do soboty poobedia ked sme uz boli na oddeleni sestonedelia, dcera sa narodila v sobotu dopoludnia, a vztah to nenarusilo a to nestal len pri lave....
moj tam spo iatku nechcel byt...ze len na vzdychacke....a poto. ani nevedel ako a dostal sa az do saly ked pre odprevadzal a uz tam aj ostal....my sme mali pekny a aj taky ostal ostal nas vztah....a uz teraz odstupom casu sa smejeme aj na tom ze on porodil maleho kedze mi spolu so sestrickou potlacili bruchu aby mali "vyletel" lebo boli komplikacie....ak by tam nebol bohvie ako by to dopadlo.....z mojej skusenosti len odporucit viem....ale spytaj sa od partnera ako to vnima on
podľa mňa je tam zbytočný, ja keď som rodila tak som mu v tom momente bola vďačná za to, že k pôrodu ísť nechcel 😉 Aj bez toho bol doma v priebehu pôrodu dosť v strese, neviem si predstaviť čo by robil, keby bol pri tom.
mne bol velmi napomocny, vtipokovali sme, masiroval mi krize, nemala som epi, isiel so mnou do sprchy, drzal ma za ruku, a ten neskutocny pocit ked sme spolu obaja uvideli nase dieta.. 🙂 stale trvdim ze by som to bez neho nezvladla, bola som na sala viac menej sama (s nim) a lekari chodili iba obcas kontrolovat
Je to uplne individualne, kazdy reaguje inak. Treba sa o tom otvorene porozpravat a ak on nie je presvedceny, ze tam chce byt, tak ho do toho nenut, ak chce, tak mu to dopraj (ak s tym nemas ty problem). Ja som nikoho nechcela a nastastie ani muzovi sa k porodu moc nechcelo. Nakoniec z toho bola aj tak sekcia, takze sa u nas nekonalo ani sklamanie z toho, ze by tam byt nemohol 🙂 cakal na chodbe a Hanku videl len chvilu po mne a potom dokonca viac ako ja, ked este vecer s rodicmi boli na novorodeneckom ju okukavat 🙂
ahoj, to je individualne, stava sa aj take. u nas napr ziadna zmena ci "trauma", ja som ho tam prave povodne nechcela ze aby to videl ale nakoniec som bola rada ze tam bol, naozaj som to lepsie zvladla a bol fakt oporou, bol potom aj pri druhom porode.
takze je dolezite ako to vidi tvoj - ci sa na to citi, ci z toho nema obavy. drzim palce
Ja som mala manzela pri porode a vobec nam to neuskodilo. Je to obrovska opora bol tam a to mi stacilo pomahal a to je na nezaplatenie. Vo vztahu nam to neuskodilo 🙂
Ahoj ja som nechcela aby bol a on sa ani moc nrhrabsl k tomu. Ku koncu som ale zacala dostavat obavy a vsetci naokolo si niekoho ku porodu brali. Tak povedal ze ked mi to pomoze tak pojde. Do poslednej chvile sme nevedeli ci ho tam chcem alebo nie. Ked porod zacal uz som v nemocnici lezala. Volala som ze dnes dnes rodi. A ze to boli a naco by chodil aj tak ledva dycham. On mi na to ze uz je na ceste. Nakoniec sa ma pyta sestra ci niekto bude pri porode. Ja nato ze manzel a dodnes som vdacna ze sme sa tak rozhodli. Mala som epidurak v boxe som bola cez styri hodiny len tak bez bolesti. Takto mi to super rychlo ubehlo. Pokecali sme, popodaval mi co bolo treba, upravil hadicky kukol na cas. Potom ma poslali sa prejst tak mi pomohol..... No proste bolo super. Nakoniec mi aj ratal kontrakcie pripominal ze mam dychat ked som uz nevladala. Ostal aj na porod co som od neho ani nechcela dokonca si to cele aj pozrel. A hlavne bol to on co zakrical ze ide hlavicka a mam vydrzat v momente ked som to chcela vzdat ze nevladzem. Z poslednych sil som zatlacila a maly bol na svete. Potom ked ta siju este moze ostat. Zase epideral takze bolest tlmena tak sme tam boli spolu vsetci uz aj malicky este 2 hodiny a tesili sa volali rodine. stalo to zato. Doktor sa ho soytal ze ci je ok po tom porode a moj ze on chodil v skole na pitvy a toto je podobne 🙂
No ked ma muz zenu len ako babiku na vystavu tak moze utrpiet sok ked ju vidi trpiet
rovnako v takom pripade ani zena nechce aby ju videl lebo sa snad opravnene boji ze sa mu znepaci
inak nevidim dovod preco by jeden normalny chlap mal z toho traumu, naopak vacsina parov citi "v dobrom aj v zlom" a radi aspon psychicky si navzajom pomahaju ked je vypata zivotna situacia
ine je keby kukal medzi nohy (to by som mala traumu asi aj ja, preto nepozeram zaznamy z porodov), ale vacsinou sa tak nedeje, chlap stoji pri hlave a fakticky nevidi nic az cerstve babebtko
tie dovody preco niekedy vztah po porode je naruseny si myslim ma ine priciny nez to ze chlap vidi na par hodin namahu v tvari vlastnej zeny,ono totiz bezprostredne po porode sa zena logicky naviaze na dieta hlavne prve mesiace a mnohi chlapi toto zosadenie z tronu dolezitosti nepredychaju, ze uz je zrazu prve dieta a nie oni, ale to uz je o inom
Pozor ale tym odpovedam len na cast otazky tykajucej sa obavy z narusenia intimity pritomnostou.
Co sa tyka samotnej pritomnosti ako takej - treba dat samozrejme na pocity oboch, v prvom rade zeny kedze ona je ta hlavna v tomto pripade, teda ked ona chce, mal by sa premoct aj chlap ktory prve nechcel, ked ona nie, mal by respektovat. To je bez debaty,tu sa uz nehra na racionalitu a dovody, ale mali by sa tvrdo respektovat pocity. Ide o to aby zena mala take podmienky pri ktorych sa co najviac citi uvolnena a v bezpeci, vtedy postupuje porod najlepsie ako sa v danej chvili sa a ak k tomu pocitu bezpecia moze prispiet partner svojou ci uz pritomnostou alebo nepritomnostou treba to urobit.
Co som videla clanok statistiky dotazovania otcov ktori boli pri porode tak uplne ze drviva vacsina, nepamatam si cislo ale uplne ze 98 perc alebo tak si to pochvalovalo, boli radi ze sa pre ten krok rozhodli a keby bolo treba idu do toho znova. Vacsina uvadzala ze to bol pre nich nezabudnutelny zazitok a uplne naopak nez obavy v uvodnom prispevku si potom zacali zenu praveze viac vazit ked videli co musi zakusit.
Že to hlavne bude chcieť on, teda byť prítomný pri pôrode a nie, lebo on musí. Takže sa s ním porozprávaj, spýtaj sa na jeho pocity a pokiaľ bude chcieť, tak sa nič nenaruší 🙂 ale pokiaľ tam pôjde nasilu, lebo bude psychicky vydieraný, tak potom to možné je... môjho muža som do ničoho netlačila, chcel ísť sám, chodil na každú poradňu som nou, takže videl ako malý rastie a pôrod bol vyvrcholením toho celého a aký to má pre neho následok, pri pozeraní tv, kde sa vyskytne pôrod sa dobre baví, lebo videl pôrod naživo a nič tak dramatické ako v tv to nebolo 😉 Prajem krásny pôrod! 😉
moj manzel bol pri mojich 4 porodoch , pri prvych dvoch nebol, lebo sa to vtedy nedalo a ver mi to puto vtedy sa este prehlbi aj vztah k detom ma lepsi 🙂 🙂 🙂 🙂 ak bude on chciet sam ist, tak nech ide, moj bol tim nadseny 🙂 🙂 🙂 🙂
Keď som išla rodiť prvý krát, bolo samozrejmé, že manžel bude pri mne - ani som sa ho nepýtala, či chce - alebo nechce, akosi samo to tak vyplynulo. Lenže rodila som v inom meste a kto mal vedieť, že budem rodiť tak rýchlo. Hoci manžel porušil všetky dopravné predpisy, aj tak nestihol IDEÁLNY pôrod (takto môj pôrod titulovali gynekológovia pri každej vizite 🙂 ) A vtedy som zistila, že ho tam ani nepotrebujem, takže, pri druhom pôrode som sa ho opäť ani nepýtala, či chce - alebo nechce, rovno som mu povedala, že nechce. A dobre som urobila, lebo ten druhý pôrod už nebol taký dôstojný ako prvý, aspoň pre mňa, lebo pre gynov bol zas ideálny.
Ak je vztah a chlap v poriadku, je to jeden z najkrajsich momentov v ich zivote. Ak chce on ist, tak mu to dopraj. Moj partner este tyzden plakal, taky bol dojaty. A to podotykam nie je ziadna "babovka" 😉
Ja som mala partnera pri pôrode, chcel sám ísť a ja som to akceptovala, bola som rada, že tam bol, čas ušiel rýchlejšie, nakoniec bola teda sekcia, pri ktorej už nebol. Určite mi pomohol, pohladkal, utíšil... ale bolo to aj preňho náročné!
@misiak1985 Moj nazor - muz pri porode mi pomohol viac ako epiduralka...neskutocna psychicka a fyzicka podpora, podla mna nas to este viac spojilo. Ja som urcite za.
mne sa vztah koli porodu nenarusil ale aj porod osamote ma svoje caro aj ked koniec bol iny ako som chcela kedze som si pre vycerpanie nevyziadala to na com by bol manzel trval
Kym som nespoznala svojho manzela, ani by mi nenapadlo mat otca dietata pri porode. Ale pri mojom MM som citila hned, ked som si uvedomila, ze by som ho chcela ako otca svojich deti, ze urcite by bol pri porode. Je to jediny cloek, ktoreho sa nehanbim, nemam pred nim tajnosti, a k porodu z mojho pohladu prirodzene patril. Ja som mala epiduralku a krasny porod, smiali sme sa, rozpravali, netrpela som a ked som tlacila, drzal ma za ruku, povzbudzoval, nas vztah to nijako zle nepoznacilo. Ale kazdy clovek je iny. A kazdy vztah je iny. V prvom rade ty musis citit, ze ho tam chces. Osobne si myslim, ze kvalitny vztah prekona vsetko. Aj problemy s detmi, nevyspatost, kazdodenne problemy, vedia znicit vztah. V kazdom pripade je manzel alebo partner velka psychicka opora pre zenu. Ja som sa mozno aj preto nebala, lebo som vedela, ze bude pri mne a nech by sa dialo cokolvek, tak to zvladnem, s nim urcite.
Ja som rodila pred 14 dňami, po celý čas pred pôrodom som chcela mať manžela pri sebe. Keď k tomu išlo ani ma len nenapadlo zavolať mu, aby ma prišiel podporiť. Samozrejme nejdem ta strašiť mojim pôrodom, pretože vôbec nebol taký hrozný na prvorodičku, len ja som mala strašnú potrebu kričať, dosť mi to pomáhalo a po 2. nedalo sa to ovplyvniť. A viem, že môj manžel by to po psychickej stránke isto nezvládol. Bol by veľmi utrápený tým keby ma videl v takejto situácií. Keď to teraz hodnotím, tak som FAKT šťastná, že tam nebol.
priatel bol pri mne sice nechcel cely ces ked som bola tehotna ale ked to prislo tak si to rozmyslel a isiel a som rada preto som ho tam chcela a bol mi velkou oporou a vztah je medzi nami taky isty ako pred tym ani lepsi ani horsi
No, po narodeni dietatka nic nebude ako predtym, ani vas vztah. Podla mna toto nezavisi od toho, ci je alebo nie je partner pri porode.
Moj manzel pri porode chcel byt, ale syncek sa rozhodol inac, takze manzel by uz nestihol prist. (Vecer na prijme ho poslali domov, ze do rana to nebude a maly sa narodil 1:45 tak rychlo, ze uz by to nestihol 😅). Ked tak na to spatne pozeram, urcite by mi tam vtedy pomohol, ale mozno by som to zase ja brala horsie. Aby sme si rozumeli, obavam sa, ze v jeho pritomnosti by som mozno nebola az taka silna, urcite by padli aj slzy od bolesti a takto som sa musela drzat a bojovat sama. Rozhodnutie som nechala plne na nom a akceptovala by som akykolvek jeho verdikt. Ze sa maly rozhodol inac, to uz je o inom 😀
Ja som velmi chcela aby tam bol a aj on chcel, ale nestihol prist kedze som mala rychly porod. Nabuduce to chce urcite stihnut 😀 a aj ja chcem aby tam bol, aby videl to vsetko krasne co sa deje pri prichode dietatka na svet 🙂
u nas sa nic nenarusilo,pomohol mi....skorej si ma viac vazi....a povedal ze obdivuje zato zeny
Veľmi to záleží od partnera, či sa na to cíti a či on sám pri pôrode chce byť. Môj manžel túto myšlienku od začiatku odmietal, je mu zle už keď vidí doktora o krvi ani nehovorím... Napriek tomu sa situácia vyvŕbila tak, že v pôrodnici mali vtedy málo rodičiek, tak sestrička vraví, že nech ide so mnou na pôrodnú sálu. Bol pri mne od momentu ako sme prišli do pôrodnice až do chvíle keď som začínala rodiť. Keď prišlo na tlačenie, decentne sa ospravedlnil s mierne sivastým nádychom 🙂 a odišiel za dvere 😀. To bol moment, kedy som ho ale ja už vôbec nepotrebovala 🙂, úprimne bolo mi jedno, či tam je alebo nie 😀. Som šťastná, že tam bol vtedy, kedy som ho potrebovala, nášmu vzťahu to dodalo celkom iný rozmer, sme si oveľa bližší a k našej dcére má neskutočný vzťah 🙂. Sám sa vyjadril, že to bolo pre neho hrozné, ale že si nikdy nevedel predstaviť, že priviesť na svet dieťa je tak ťažké 🙂. To, že tam bol, neľutujem ja ani on, napriek tomu, keby mal byť iba pri samotnom pôrode, asi by to bolo o inom a ani ja osobne som ho tam až tak nepotrebovala. Takže veľmi záleží od partnera 🙂 Držím prsty, nech sa rozhodnete akokoľvek 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Spytaj sa partnera, aky ma na to nazor, ci tam chce byt a respektuj aj jeho ÁNO aj NIE. To je podla mna jedina spravna cesta.