Aký je váš názor na epidurálku?

doliva
1. júl 2013

Mali ste epidurálku alebo sa to dá v pohodičke zvládnuť aj bez nej?

marian86
1. júl 2013

za epiduralku asi treba platit, ale zvladneš aj bez toho... 🙂

doliva
autor
1. júl 2013

@marian86 hej vraj u nás 100eur....a to je dosť veľa!

raviela
1. júl 2013

Ahoj,ja som bola bez a bolo to v pohode, nelutujem, urcite ju nebudem chciet ani v buducnosti...

marian86
1. júl 2013

a ked si žiadaš epiduralku, tak budes mat zavraty a bolesti hlavy pri chodeni..dost dlho ..skoro dva tyzdne, a cena je cca 150 eur...

mia18112
1. júl 2013

My sme prisli do porodnice neskoro, takze mi ju uz nomohli pichnut.....dodnes lutujem. Mamicky, co ju mali su vysmiate, poznam aj take, co si pocas porodu citali, sms - kovali, dokonca zdriemli. A mna sa pytaju zacudovane, ze co ma tak bolelo pri porode a siti? No co asi?????????? Jasne, ze sa to da zvladnut aj bez nej - lebo nic ine Ti nezostava, ale naco trpiet, ked nemusis??????

aristka
1. júl 2013

@marian86 aké závrate a bolesti,z epidurálky,neviem či si ju mala ,ale ak ti tak bolo tak určite nie z epidurálky,...

doliva
autor
1. júl 2013

@mia18112 no o to ide že keby si môžem pomôcť,ja mám nízky prach bolesti a naozaj o nej uvažujem

henikav
1. júl 2013

@doliva epiduralka je fajn, ked je vpichnuta v pravy cas, ale samozrejme ze zvladnes aj bez, ved ked uz to pride nemas na vyber a ku koncu to uz ide tak rychlo ze bolest ani velmi nevnimas 🙂
@marian86 k tvojmu prispevku len podotykam, ze ked ty si mala zavraty a bolesti hlavy, to vobec neznamena ze ich ma kazdy 😉

eeffka
1. júl 2013

@doliva samozrejme, ja som aj chcela aj som nestihla a po 2porodoch pre mna uz ani netreba, prve dieta 4hod druhe 2, z toho takych 30min to bolelo, a neslo o peniaze.
Zavisi od toho aka si povaha, ja zatnem zuby aj ked velmi netrebalo a vydrzim ako rusky vojak, niektore tam knucali ...OMG ja sa drzim toho ze kym vladze fnukat nie je to take zle.

Daj sa poucit, pre kazdy pripad a potom sa rozhodnes podla situacie.

slavka_a_maros
1. júl 2013

Ja som mala epi, rodila som dlho, takze mi ju asi trikrat dopichli a vzdy som sa tesila, ked som zbadala, ze sa blizi anestezilogicka 🙂 bola to velka ulava. Nakoniec som isla akutnou sekciou, vdaka epi mi len pichli anestetikum a za 10 minut ma rezali a bola som pri porode pri vedomi. Ja by som si ju dala znova 😉

marian86
1. júl 2013

@aristka
@henikav jas om nemala iba kamoška, a aj lekar mu potom potvrdil že bolest hlavy bolo od epiduralky..

doliva
autor
1. júl 2013

@henikav
@eeffka ja sa vieš už aj smejem že ak som dať dnu,musím aj von 😀 ale ked si môžem pomôcť tak prečo nie?

doliva
autor
1. júl 2013

@slavka_a_maros no toto vravím že ked si možeme pomôcť prečo nie

chloe001
1. júl 2013

Uprimne, ja by som asi bez epi umrela. Nic mi po nej nebolo, ziadne zavraty, bolesti hlavy, nic. Ale tak ako vo vsetkom aj tu je to individualne.

katren
1. júl 2013

@doliva takýchto diskusii je tu minimálne päť. ...myslíš, že ti do novej diskusie napíšu iný názor? 😝

mamcas
1. júl 2013

Da sa to zvladnut v pohode podla mna,tie ozajstne bolesti su az na konci a to uz ide rychlo. Ja som rodila spolu 24 hodin a epi by som nechcela ani v jednom okamihu. Ale zvaz si podla toho co vydrzis,vsetko ma svoje pre a proti a kazda sme ina. Drzim palce 🙂

aristka
1. júl 2013

@marian86 a to jej povedal kto, gynekológ,z epidurálky sú bolesti hlavy neni...pri spinálke ano ,môže byť,ak sa nepostupuje ako má po spinálke ,ale tá sa dáva pri sekciách....

eeffka
1. júl 2013

@doliva ved jasne to je prudko individualne, mne epi nejak nevadilo, ja som to brala tak ze papiere podpisane mam, pri prvom som kricala od dveri ze EPIIII, doktor na mna kukol pomeral a ze pani vylezte si na kozu ideme tlacit, ja som bola oba razy v nemocnici len po 40min 😀
a na 2x som isla na poucenie len tak pre pokoj mojej duse.

ked mam pravdu povedat najviac som sa bala klystiru, ze mam tlaky a oni mi este daju prehanadlo, kkso uff az teraz ma mrazi ( nestihli ani jeden raz :D )

halci
1. júl 2013

keby som sa mohla rozhodnut teraz, tak si ju pichnut nedam. spomalila mi porod, mala som slabe kontrakcie a nakoniec mi museli podat oxytocin, takze som si to dost odtrpela. bolest hlavy ani zavrate som nemala. ale poznam aj zeny ktore nemali ziadne problemy s epi.

henikav
1. júl 2013

@marian86 no ved dobre, to nebolo v zlom, ale ja som mala epi 2x a nebolo mi nic. Preto ze niekto ma zavrate, neda sa povedat ze vsetci ich budu automatickymat. Pri prvom porode sme sa smiali, epi bola vpichnuta nacas, pri druhom som ju dostala uz neskoro nestihla zabrat a rozdiel to bol poriadny.
@doliva ja by som si epiduralku urcite rezervovala a uvidis, ked budes citit ze to zvladnes aj bez, tak si ju davat nemusis, lenze ak citis ze uz od zaciatku kontrakcie nezvladas a vies ze to bude este silnejsie, tak si ju radsej daj a to reklamuj silno a hlasno akonahle budes otvorena na 5-6 prstov, aby potom nebolo neskoro 😉

marian86
1. júl 2013

@aristka nie to mu povedal jej lekar, nie gynekolog....

marian86
1. júl 2013

pridavam ti ja tu jeden članoček..s ktorym naozaj suhlasim

Epidurál ako výhra?
Strach, strach, strach - to je to, čo nás pred pôrodom núti zamýšľať sa nad
tým, ako to celé prežiť, ako to prežiť čo najľahšie.
Keď sa s tým zdôveríte svojmu lekárovi, pravdepodobne vám povie, že predsa
existuje taká úžasná vec, ako je epidurál. Áno, máme možnosť použiť
najnovšie výdobytky medicíny, ale...
Riziká spojené s jeho aplikáciou
Keď som rozmýšľala nad svojím prvým vlastným pôrodom, prišla mi predstava,
že mi má ktosi čosi pichnúť medzi stavce priam desivá. Fuj, neznášam aj
obyčajné injekcie, toto teda určite nie. Viem si však predstaviť, čo sa deje v
mysliach budúcich mamičiek, často takých, ktoré mali prvý pôrod naozaj zlý
fotozdroj:www.sxc.hu
alebo ktoré sú vystrašené rozprávaniami „dobrých duší“. Sebavedomie ženám
nepridá ani to, že im naznačíme, že pôrod nezvládnu.
Zvládnu... je nás na svete 6 miliárd a všetci sme sa niekomu narodili.
Doporučujú či nedoporučujú?
Jedna mamička mi rozprávala, ako pred pôrodom svojho prvého dieťatka debatila s lekárom, ktorý jej EDA
neodporučil. Prijala to, porodila bez neho, 6 dní po termíne jej pôrod vyvolali. Porodila, ale s bolesťou, ktorú
už nikdy nechcela. O rok a pol neskôr sa toho istého lekára, počas svojho druhého tehotenstva opýtala to
isté. Odhodlaná "epidurálku" si vydupať. Aké bolo jej prekvapenie, keď jej ju ten istý pôrodník vrelo
odporučil! Prečo? Čo sa zmenilo? Je v tom nevedomosť, presvedčenie či peniaze?
Riziká epidurálu
Chcela by som dnes napísať aj o nevýhodách takejto analgézie, pretože mám pocit, akoby mamičky boli
zavádzané a nik im o rizikách nehovoril. Nechcem nikoho od EDA odhovárať, chcem len, aby ste sa
rozhodovali s objektívnymi informáciami.
Informácie, ktoré tu napíšem sú z knihy Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu od Henci
Goer. Je to kniha, ktorá zahŕňa množstvo štúdií, výskumov a faktov, nielen o analgézii. Vrelo vám ju
odporúčam...
Spomeňme výhody epidurálnej analgézie
V prípade, že sa pôrod „zasekne“, je možné, že dokáže akoby odblokovať a povzbudiť telo do ďalšej
činnosti. Mnohokrát je žena ustráchaná a stuhnutá a bolesť jej nedovolí ísť ďalej. Čo však má za následok
veľkú snahu maternice, ktorá akoby nasilu tlačí. A to samozrejme – ako snehová guľa – nabaľuje na seba
ďalší stres a ďalšiu bolesť...
Taktiež môže epidurál pomôcť ženám, ktorá majú z pôrodu panický strach. Je to podobné ako v prvom
prípade. Strach zastaví proces rodenia...
Pri dlhom a ťažkom pôrode sa po EDA môže žene uľaviť, nepociťuje bolesť intenzívne, dokonca si
môže pospať.
Nevýhody EDA počas pôrodu
• Spomaľuje priebeh pôrodu, čo má za následok častejšie používanie prostriedkov na povzbudenie činnosti
maternice – najmä oxytocínu, ktorý ako je známe spôsobuje silné sťahy maternice a cit: „...môže spôsobiť
tieseň plodu“
• Preventívne dostane takmer každá mamka infúziu, čo druhotne môže spôsobiť, najmä ak je naraz podané
väčšie množstvo roztoku za krátky čas – preťaženie organizmu tekutinou. A citujem: „Tento stav vedie k
prieniku tekutín do pľúc matky i dieťaťa, k vzniku materskej anémie a k narušeniu chemických
procesov v krvi – opäť ako u matky, tak i u dieťaťa.“ (str. 190)
• Žena musí byť napojená po celý čas na monitor, čo bráni v akomkoľvek pohybe a (podľa výskumov)
zvyšuje pravdepodobnosť sekcie
• Obvykle je budúca mamička aj cievkovaná – to znamená, že namiesto normálneho „cikania“ sa do
močovej trubice zavedie cievka a moč sa „vyberie“.
• Spôsobuje väčšie percento epiziotómií, vákuových a kliešťových pôrodov, a dokonca i cisárskych rezov.
Mamičky zväčša hovoria o slabom či žiadnom pocite na tlačenie. Nevedia v tej chvíli intuitívne pomôcť
dieťatku vlastný telom. Celú prácu nechajú na neho...
• Pokles krvného tlaku, ktorý ohrozuje i dieťatko
• Alergický šok – osobne poznám mamičku, ktorej sa práve toto stalo. Opisovala to ako neustále
zvracanie, vysokú horúčku spojenú so zimnicou a so stavmi, kedy strácala vedomie. No neviem ako vy, ale ja
by som v takom stave rodiť nechcela. Ona však už musela – keďže mala samozrejme pichnutý oxytocín a
tak, ako povedala: „pôrod pokračoval bezo mňa“.
K samotnému zákroku
Zavádzanie ihly a roztoku do určeného priestoru môže vyvolať, budem citovať: „Epinefrínový test môže
vyvolať tieseň plodu. Používanie vzduchu k lokalizácii epidurálneho priestoru môže spôsobiť
neurologické a iné komplikácie. Katéter môže poraniť krvné cievy a dráždiť nervové zakončenia.“

A ešte zaujímavé: „Ak ihla alebo katéter naruší krvnú cievu, čo je v tehotenstve obzvlášť jednoduché,
pretože cievy majú väčší objem, alebo ak ihla prenikne hlbšie než iba do epidurálneho priestoru, alebo
ak sa posunie hlbšie katéter, môže dôjsť k vzniku kŕčov, ochrnutiu dýchania či k srdečnej zástave."
Výskumy uvádzajú, že posledné dve komplikácie sa vyskytujú relatívne často – v 1 prípade z 3000.
Pre porovnanie: "Keby takúto frekvenciu vážnych a nežiaducich účinkov vykazoval nejaký liek, bol by
stiahnutý z obehu alebo by bolo jeho použitie aspoň obmedzené zákonom.“
Po pôrode
Ženy najčastejšie spomínajú na popôrodné problémy. Pôrod ako taký môžu pociťovať ako fajn, pretože sa
zbavili bolesti a zamerajú sa pri spomínaní, len na komplikácie po tom.
• Úplne najčastejšie sa stretávame so zvýšenou teplotou, ktorá môže pretrvávať i niekoľko dní (jedna
mamička mala dokonca teplotu takmer dva mesiace – bez iných príznakov)
• Bolesti hlavy – častokrát veľmi silné
• Pocit stŕpnutých nôh, prípadne nepohyblivosť dolnej časti tela
• Neschopnosť udržať moč (urinárna inkontinencia), ktorá je pravdepodobne spôsobená poranením alebo
poškodením nervov, ktoré majú za následok dočasné svalové oslabenie
• Poruchy vnímania
• Vznik hematómov
Vplyv na dieťatko
Je len samozrejmé, že anestetikum sa dostane i k dieťatku. Kto tvrdí opak, ten podľa môjho názoru, klame.
Idem na to celkom po lopate, laicky. Anestetikum sa z mozgovomiechového moku dostáva do krvného
obehu mamky. A teda, celkom logicky, i do krvného obehu dieťatka. Ako sa to môže prejaviť? Spomalením
srdečného tepu dieťatka.
A keď sa mrknete vyššie, osobne by som nechcela aby sa moje bábätko rodilo s pomocou klieští či
vákuového extraktora...
Pôsobenie na psychiku
Požičiam si citát zo stránky českého pôrodného domu, www.pdcap.cz: „S pôrodom je to podobné ako s
výstupom na vysokú horu. Ak ste zdravé, môžete na vrchol vystúpiť samy. Na vrchole sa budete cítiť
dosť unavené. Po chvíli si ale vydýchnete, rozhliadnete sa a zistíte, aký krásny je okolo výhľad. A blaží
vás pocit, že ste sa k tomu vrcholu dostali vlastným úsilím! Prekonali ste samy seba a vydržali ste. I v
živote niečo vydržíte! Pôrod Vás posilní i pre výchovu detí.
Na rovnakú horu môžete vyjsť lanovkou alebo vás tam môže dokonca dopraviť vrtuľník (epidurálna
analgézia, cisársky rez na prianie). Výhľad na vrchole bude rovnaký. K výstupu ste si však zvolili
ľahký spôsob. Uľahčili ste si prácu. Niekto iný ju za vás vykonal. Nemuseli ste nič prekonávať,
predovšetkým nie samy seba. Z hory bol krásny rozhľad: pôrod pre Vás bol úžasným zážitkom, veď
vôbec nebolel..., ale bola vaša cesta i posilou pre ďalší život? Bola tréningom? A všetky ťažké situácie
v živote budete takto obchádzať? I výchovu detí?“
Zavedením kanyly s následnými záležitosťami je váš pôrod... vlastne, myslím, že to už nie je váš pôrod. Už je
to čiste technická záležitosť. Za nitky ťahajú tí, ktorí sú pri vás. Oni rozhodnú kedy máte tlačiť, kedy pridať
či ubrať oxytocín atď.
Neodhováram vás od toho, ale ja osobne by som si ho nenechala ukradnúť.

marian86
1. júl 2013

@henikav ved ja som ani nepisala že to ma každy...

eeffka
1. júl 2013

@doliva este ma napadlo ze kedze prvy porod bol bez epi nejak som ani neplanovala druhy mat ale bola som v nemocnici na monitore ci ako sa to vola, pocuvali ozvy ked na prijem prisla zenska revala jak besna, no prisamvacku som myslela ze sa tam cigani nozikmi pichaju, som sa skoro posr... na lehatku a to ze porod. KKso ja jedno dieta porodene, oci ako pinpongace, sa pytam sestricky ze to co bolo sak to tak neboli, sa len zasmiala, ze niektore si rady zakricia, rovno odtial som utekala na poucenie, stara 35vydesena baba 😀 😀 😀

aristka
1. júl 2013

@doliva ja ti to poviem takto ak si prvorodička daj si ,.tam sú pôrody dlhé a ku koncu možno nebudeš vládať,ale analgéziu ti môže dať anesteziolog až vtedy jak budeš otvorená aspoň na 4 prsty,čo môže trvať hodiny kým sa k tým 4 prstom dostaneš,ak by sa niečo zviezlo pri pôrode a bol potrebný väčší zásah dajú ti dávku a môžu si tam dolu robiť čo chcú tj. aby ti zachránili dieťa ,ak by sa to zvrhlo na sekciu dajú ti analgéziu cez epidurál a môžu robiť cisarák...ja som mala ,rodila som dlho celé sa to zvrhlo a keby som ju nemala spolupráca 0 bodov a malý by tu určite nebol a lebo od bolesti by som im odpadla..ak nato máš daj si ju...

katren
1. júl 2013

@doliva ja som zažila pôrod s epiduralom-prvy, bol to skvelý pocit úľavy a preto som sa vôbec nebála druhého. pri druhom som mala tiež ale nezabrala, takže som nemala iné na výber a pri treťom nestihla prísť anesteziologicka...keby idem rodiť zas, tak nevaham a pýtam ju znova

wena
1. júl 2013

Ja ju rozhodne budem chcieť, peniaze sú to posledné čo by ma od toho odradilo.

gubcikova
1. júl 2013

ja som zažila oba pôrody bez a som rada

zuzanockamt
1. júl 2013

@doliva porod sa da zvladnut aj bez epiduralu, chcela som ju, no nestihla som 🙂 ... porodila som bez epiduralu takmer 4 kilove dieta ... od prichodu do porodnice po narodenie syna ubehlo cca 2,5 - 3 hodiny 🙂 ... uz si nepamätam presne ... ale teda je jasne, ze to boli

gubcikova
1. júl 2013

a ja som pri prvom nestihla.ja som mala neuveriteľne rýchly pôrod.o 10:40 začali kontakcie o 11:35ma dali na kozu že mi idú pichnúť epidurál,ale len stihli zakričať rodíme a malá 11:40 bola vonku

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre