Aký je postup pri darovaní pupočníkovej krvi do verejného registra?

ballenka
20. nov 2012

Viete kde sa hlásiť, ako sa nenechať odbiť, záleží od tej ktorej pôrodnice? ešte nie som rozhodnutá, kde to bude.
Prosím uveďte Vaše skúsenosti. Lenka

sisaha
20. nov 2012

mna sa snazili este na sala presvedcit o "vyhodnosti" vlastneho uskladnenia cez Eurocord a tam som povedala, ze jedine iba ak do verejneho. A po porode urobili odber.

stanislavao
20. nov 2012

treba to nahlasit porodnikovy, ked k nemu budete chodit do poradne pred porodom. alebo aj svojmu gynekologovi a on to zaznaci do tehotenskej knizky.

lucik194
20. nov 2012

ahoj no tak to bude tažke, my sme tiez chceli ale nehrozilo splnit vsetky podmienky..... napr. dieta sa musi narodit aspon 4kg....
do toho verejneho nepoznam nikoho kto by dal..... prave kvoli podmienkam ☹ co je skoda
ked si to zaplatis sukromne moze mat dieta aj dve kila, ale do verejneho malokto splni vsetky podmienky 😢 😢 😢 😢

euka210
20. nov 2012

mna sa opytali pred porodom, ci chcem odobrat a povedala som, ze chceme darovat. Myslim, ze staci ak informujes personal.

hradnapani
20. nov 2012

ak ide o darovanie do verejnej banky, ma sa to nahlasit uz pred porodom lekarovi, ktoremu chodis do poradne. Pretoze ine su kriteria pre odber na vlastnu potrebu, ine do verejnej banky - tam treba vylucit rozne ochorenia a pod. Inak nic, len to nahlasit vopred.
Na vlastnu potrebu mozes nahlasit vraj aj priamo na sale.

eaka
20. nov 2012

No priamo na sále, to sa mi nezdá, to musí byť nejaká pôrodnica zabezpečená odberovými sadami...určite ešte pred pôrodom, nech to tam majú pripravené, ale ako tu už písala @lucik194, splniť podmienky je náročné, musí byť veľké bábätko a aj určité množstvo tej krvi, dalo by sa povedať, že takmer nesplniteľné 😉

evko1
20. nov 2012

Chcela by som sa opýtať, poznáte niekto spoločnosť na Slovensku, ktorá by bola ochotná dôjsť k odberu pupočníkovej krvi pre vlastnú potrebu k pôrodu do Hainburgu?

katkapapacova
20. nov 2012

ja som chcela darovat do verejneho registra ale pocas tehu som si pichala injekcie na riedenie krvi, brala neskor lieky na tlak a tak som nemohla, pri verejnom darovani musi byt rodicka zdrava bez akejkolvek liecby a dieta musi mat cez 4kg,odber je priamo na sale robeny ludmi zo spolocnosti co ma vacsinou aj sukromnu banku, povedali mi priamo v nemocke ze malokedy ale skutocne len minimalne chodia ked chces darovat

jkadankova
20. nov 2012

Ja som v deň pôrodu mala váhový odhad malej na USG 4kg a sestrička sama za mnou prišla, či by som nechcela darovať. Chcieť by som aj chcela, ale nešlo to pre moje zdravotné problémy. Nakoniec sa malá narodila len 3,5kg. Inak je to riadne svinstvo, že zvýšili minimálnu váhu na odber do verejného registra. :(

cordbloodcenter
21. nov 2012

V prípade záujmu odberu pupočníkovej krvi v Hainburgu sa nám prosím ozvite na mail.

K odberom pupočníkovej krvi do verejnej banky:
Na Slovensku darované odbery pupočníkovej krvi realizuje verejná banka pupočníkovej krvi Eurocord-Slovakia. Informácie ohľadom darovania nájdete na jej webovej stránke alebo Vám ich poskytnú na bezplatnej infolinke. Nie všetky pôrodnice vykonávajú darované odbery, preto si vopred pozrite ich zoznam. Pred darovaním pupočníkovej krvi mamička v pôrodnici vypĺňa anamnestický dotazník (podobne ako pri darovaní krvi), podpisuje informovaný súhlas a musí spĺňať prísne kritéria. Darovaná pupočníková krv je určená pre cudzieho príjemcu, preto kritéria sú prísnejšie ako pri uchovaní pre vlastnú potrebu dieťaťa.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre