Ako vybaviť cisársky rez?

mimi5986
16. mar 2024

ahojte,
momentalne som v 25. tyzdni tehotenstva. Bude to prve dieta. Mam obrovsky strach z porodu , v noci sa budim, pri myslienke na prirodzeny porod sa mi urobi az zle ..uprimne poviem tehotenstvo nebolo planovane a stale som akasi vystrasena.
Chcela by som preto ist radse cestou planovaneho cisarskeho rezu. Rada by som sa dozvedela k tomu viac informacii co ako vybavit, co k tomu treba, ako to prebieha. Ďakuje pekne 🙂
Nestojim o presviedcanie ze prirodzene je to lepsie a podobne, poprosim o respektovanie ....uz ma doma tlacia preco takto a ja nemam silu to pakovat a branit sa, mozem sa rozhodnut ako to citim.....a rada by som dostala realne informacie k tomu cisarskemu.

´Dakujem.
Pekny den

tenerifka
16. mar 2024

@mimi5986 myslim, ze na sukromnej klinike, ak si zaplatis, ti ho urobia bez reci.
V statnej nemocnici jedine na doporucenie psychiatra, ze mas traumu/panicky strach z prirodzeneho porodu.

beata_k
16. mar 2024

@mimi5986 Potrebujes papier od psychiatra, ze porod nezvladas a neodporuca ho. Ide o tokofobiu.

mimi5986
autor
16. mar 2024

treba aj vymenny listok ked z tohto dovodu potrebjem navstivit psychiatra? alebo rozmyslam ci ked sa zdoverim svojmu gynekologovi ci mi bude vediet nejako pomoct

viestta
16. mar 2024

K psychiatrovi vymenny listok nepotrebujes

martinkatinka
16. mar 2024

@mimi5986 tak bud mas naozaj zdravotnu indikaciu alebo potom cestou psychiatra. Ale ten ti moze pomoct prekonat tento strach. Skus aj predporodnu pripravu..

stanulienkat
16. mar 2024

Ohh zeny, keby ste videli vyskumy, co sa tyka zdravia dietata aj v dospelosti. Cisarske deti maju niekolko nasobne vyssiu nachylnost na mnohe ochorenia.

mimi5986
autor
16. mar 2024

prosim je tu niekto kto ma s tymto realnu skusenost? a povie na rovinu ..dakujem 🙂

martinkatinka
16. mar 2024

@mimi5986 ja som mala indikaciu na cisarsky a aj tak skusili vyvolavat, nakoniec som mala akutny cisarsky. Pokial nemas iny zdravotny problem, skus toho psychiatra, mozno ti naozaj pomoze ten strach prekonat.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tenerifka
16. mar 2024

@stanulienkat a prirodzeny porod tiez moze dopadnut zle.... To je skratka vsetko bud-alebo. Ak ma z toho blok a strach, tak nie je o com, ale na Sk si bude musiet mozno zaplatit

beata_k
16. mar 2024

@stanulienkat Ale no taaak, uz by ten hon na carodejnicu menom sekcia mohol aj skoncit. Nemyslis?

mimi5986
autor
16. mar 2024

@tenerifka .............rátam s tým, že to nebude len tak a bude treba za to jednoducho zaplatiť. Nedokážem vypustiť ten panický strach a obavy..jednoducho chcem ísť touto cestou a viem, že ma budú presviedčať a podobne.

silvena
16. mar 2024

@mimi5986 ja som si pri 2.porode vybavila,lebo som po 1.porode uz nechcela rodit normalne ,doktora som mala vybaveneho.Ale musim ti napisat aj to,ze si mozem vybrat tak urcite nieeeee cisarsky podla mna je to ovela horsie ako prirodzeby porod,viem porovnat tak preto ti pisem moju skusenost.

slavka1988
16. mar 2024

@stanulienkat a kdezesi taký výskum čítala

banalu
16. mar 2024

Najprv smer psychiater, normalne mu porozpravas, ze sa bojis porodu, ze sa v noci na to budis, ze ani tehu si neplanovala a proste to nedas.
Ked ti da papier s odporucanim na cisarsky rez, musis sa popytat v okoli na dobreho porodnika co s tym nebude mat problem. Kontaktovat ho, stretnut sa a porozpravat a nakoniec, ked sa dohodnete, tak zazmluvnit ako aj k normalnemu porodu.
V porodnici odporucania od inych specialistov casto beru len ako zdrap papiera - ved oni uz odrodili kde co, co im ma co neurolog, ortoped, kardiolog ci psychiater kafrat do remesla 🫣 to ako potom dopadaju niektore porody vieme... ale oni maju ciarku, ze dali prirodzeny...
Skus sa spytat aj svojho gynekologa, ci nevie ako na to.
Moja je gyn/porodnik a viem, ze by mi sekciu spravila keby som chcela... ale bola som hlupa a dala sa presvedcit...

darkswan
16. mar 2024

@stanulienkat moje dieta z cisarskeho uz velka slecna byva extremne malo chora, aj doktor hovori, ze je to najtensia karta, myslim, ze imunita zavisi od vela inych faktorov

darkswan
16. mar 2024

@tenerifka napr koch robi aj komisie kvoli sekcii, takze to nie je vseobecne pravidlo

zenulkaaa
16. mar 2024

Ak mas dobreho lekara staci mu povedat co je vo veci a urcite najde nejaky dovod aby odporucil cisarsky. A vobec, do konca tehotenstva sa naozaj aj dovod najst moze, napr babatko nebude dobre otocene, tak bude treba cisarsky.
Akoze nie je to o nic lahsie ako normalny porod, akurat sa vyhnes vsetkym porodnym bolestiam a tlaceniu. Ale bolesti po mozu byt este vacsie. Nestrasim len hovorim. Ale povedzme si na rovinu, miliony zien denne rodia a zvladnu to, aj napriek strachu a bolesti, tak preco by si to nezvladla ty?

lujza123
16. mar 2024

@mimi5986 skus to najskôr cez svojho/svoju gynekológa, ked nie tak cez psychológa, ze trpíš úzkosťami , nočnými morami nech ti dá nejaké potvrdenie.
Následne si obvolaj nemocnice, či to akceptujú. Možno by som skúsila súkromne kliniky, zahraničie

Každopádne aj tak sa pokus sama si ten strach nejako spracovať, čítaj si pekne pôrodné príbehy… Strach je normálny, všetky prvorodičky ho cítia.

zuzanna33
16. mar 2024

Stačí ak budeš mať svojho pôrodníka s ním sa dohodnes a naplanujes aj termín a on všetko vie zariadiť

rivini
16. mar 2024

@mimi5986 ak mas gynekologa, ktoremu doverujes, tak mu povedz, ze odmietas rodit vaginalnym sposobom. Niektory ti „najde“ dovod na sekciu, iny ta posle za psychologom. Strach z porodu, potvrdeny psychologom je indikaciou k sekcii. Zena, ktora o vaginalnom porode nie je presvedcena, nespokupracuje a skonci napokon vacsinou aj tak sekciou. Ja som mala planovany cisarak (dovodom bola poloha dietata). Bola to fajn skusenost. Fungovala som hned. Dojcenie tiez ok. Dalsie pripadne dieta budem rodit presne takto. Vyhodou bolo, ze som napzaj bola rychlo fit, mohla sediet pri dojceni, nejrvacala som v sestonedeli tak, ako po prirodzenom. S k tym vyrokom o chorlavosti-u nas sa nic take nepotvrdilo, dieta je fit a nebyva casto chore. Horucku nad 38 v zivote nemalo.

lujza123
16. mar 2024

@mimi5986 ale cisár nieje tiez ziadne terno nemyslí si. A jazva vyzerá na 90% otrasne, vytvára sa nad ňou tukovy previs, veľa žien to ma tak hnusne ze musia ist na plastiku, tak isto obrovské riziko diastazy (na to ta nikto neupozorni) raz ako sa tie svaly a tkaniva rozrežú nikdy nebudu ako predtým.

Cítiš tu ranu aj rok co ta občas pichne.

Po psychickej stránke je cisársky môže byt az traumatizujúci, hlavne ked je akútny ze si v narkoze, preberies sa a zrazu ti len donesú dieťa. Dlho trvá si to v hlave naozaj pospájať s tehotenstvom, vedome to vieš ze mas dieťa, no podvedome ako ten mozog nezažil pôrod a všetky hormóny s ním spojené tak to proste chyba. Veľa ženám sa po cisárskom spusti poporodna depresia alebo až po rokoch cítiš určitý pocit zlyhania, ze si nevedela porodiť vlastne dieťa.

Mám tri kamosky + ja sama co porodili cisárom, z toho jedna si ho vybavila (našťastie mala doktora ktorý s tým nemal problem) a každá mame takúto skúsenosť, dokonca aj ta ktorá si ho vybrala.

Každopádne si myslím ze by žena mala mať možnosť voľby, no treba si vedieť aj sama sebe pripustiť ze cisár ma aj negatívny dopad.

rivini
16. mar 2024

@lujza123 ja neviem, kde ti robili sekciu, no mne nezostala ani skareda jazva, ani previs, ani diastaza. Jazva vyzera ako taka vraska. Previs casto zostava zenam, ktore mali v tehu viac brusneho tuku. Diastaza vznika samotnym tehu a ci sa stiahne, zavisi od milionu faktorov-sekcia je sice rizikovym, no velke tehotenske brusko tiez. Prvykrat behat som bola 9 tyzdnov po sekcii. S dovolenim lekara. Nasledky nemam ziadne, neboli a nepicha ma nic. Mozno je rozdiel v tom, ci je sekcia urgentna, alebo planovana, pri ktorej ma lekar cas. Pokial ide o vztah k dietatu, ten si zena buduje najlepsie vtedy, ak je spokojna a stastna. So mnou na izbe bola mamicka po traumatickom vaginalnom porode, a teda o dieta sa vobec nezaujimala, mala dost sama so sebou. U mna dosli endorfiny hned, ako mi pocas operacie dieta prilozili. Ziadne pocity zlyhania nemam ani teraz, po rokoch🤷‍♀️

stanulienkat
16. mar 2024

@slavka1988
@beata_k na skole sme mali prednasky od porodnikov. Je vyssie riziko v buducnosti na rakovinu, cukrovku, imunitu, psychicke ochorenia. Vyskum sa robil tusim 20-30 rokov. Nepamatam si.

lucia147852
16. mar 2024

@lujza123 tak ja som opačný prispad. Po proridzenom postraumaticka stresová porucha. Sekcia jeden úžasný zážitok. Po týždni som ani nevedela že niekde niečo rezali. Mlieko nabehlo hneď, vztah s malou detto. Po hroznom, spackanom a násilnom prirodzenom pôrode som bola jedna deprimovana kôpka nešťastia. Všetko má svoje plusy a mínusy. Ale! Žena má právo rozhodovat o svojom tele pokial ide na potrat, ale o pôrode už právo rozhodovat nemá? Jej telo, jej volba.
Autorka, ak sa na to necitis skús terapiu, ak nepomôže chod si za svojim a nedaj sa zblbnut rečami a úžasnom prirodzenom pôrode.

mili2016
16. mar 2024

@mimi5986 ver že po cisárskom budeš banovať že si nešla prirodzene. U mňa to bolo úplne naopak strašne som sa bála cisárskeho nemať kontrolu nad svojím telom +tie bolesti potom. A tak isto po pôrode sa musíš starať o bábätko a nie o ranu ktorá sa ti môže ale nemusí zahojiť bez problémov. Rodila som 2x prirodzene druhý krát to bola bolesť akú ti neviem ani len opísať, ale po pôrode má už nič nebolelo áno možno trochu tam dole ale nič strašné. Chápem že sa bojíš a ak naozaj psychika nepustí tak si to teda výbav držím prsty nech ti pôrod dopadne dobre

sasesoe
16. mar 2024

@mimi5986 nejdem Tá presviedčať, ale nie som za to, aby sa človek nechal viesť strachom. Ten je zlý radca. Skús si zanalyzovať, čoho konkrétne sa bojíš, akých scenárov, ako sa na to môžeš pripraviť...
Ja som mala opačný problém - mala som hrôzu toho, že budem musieť ísť sekciou.. a aj keď najskôr všetko vyzeralo ok, tak pred koncom bábo nedobre otočené atď a už som videla prínosy sekcie a začala zvažovať/študovať I viac o nej a postupne ju začala akceptovať ako možnosť...
Nevravím, že to takto bude i v Tvojom prípade, ale zvaz to
Určite odporúčam začať s výberom pôrodnice, lekára a potom dobrá predporodna príprava, cvičenia pre tehotné atď... A aj keď sa napokon rozhodneš pre sekciu, budeš vedieť, že to bolo na základe uváženia celkovej situácie a nie len strachu...psychiater je určite dobrý prvý krok. Držím palce

banalu
16. mar 2024

@stanulienkat na to aby som tym vyskumom verila, by sa to dieta muselelo este raz, prirodzene narodit a prezit svoj zivot rovnako.

lienka.7
16. mar 2024

@mimi5986 cisársky si normalne vybavíš. Tam kde chceš rodit sa dohodni s lekárom. Bežná prax

lienka.7
16. mar 2024

@mimi5986 a ešte ti fakt uprimne poviem, že aj ja som od začiatku bola presvedčená, že prirodzene to nedám... tiež som mala nočné mory. Bola som s lekárom dohodnutá, ze keby niečo, bude CR. Myslím ze mi to sľúbil aby ma proste upokojil a ja sa uvoľnila. A fakt to pomohlo. Ked som si potom videla baby po CR, bola som rada ze som to dala prirodzene. Ono rezať brucho nie je zase len tak... vieš, ako budeš potom fungovať? Starať sa o babo? Aj toto zvaz .. pohovorila by som si s PA alebo s dulou o svojich obavách. Kde chceš rodit už vieš? Chod tam a pytaj sa... Verím, že to nakoniec das aj prirodzene, uvidíš ✊🍀

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre