Ako ste zvládli cisársky rez?

naty_10
9. júl 2024

Dobrý deň,
čakáme prvé bábätko, termín mám 5.9.2024 ale zo zdravotných dôvodov budem rodiť cisárskym, vychádza to tuším na 22.8.2024, čo nie je teda podstatné, ale podstatné je, že sa chcem opýtať žien, ako zvládli cisársky ? A hlavne ten rozdiel medzi prirodzeným. Ja som bola skrz tie moje zdravotné problémy rada, že to nakoniec takto bude, ale moje okolie akoby mi to chcelo znepríjemniť a len ma vystrašiť 😔😔 Aké to bude hrozné.. viem, že keď ma budú rezať, tak aj nejaké zotavovanie musí byť, ale je to až také strašné? Prosím podelte sa o nejaku dobrú a pozitívnu skúsenosť, aby som mala povzbudenie. Veľmi to potrebujem.

mamickalisticka
9. júl 2024

@naty_10 za mňa lepšie ako prirodzený, kontrakcie boli des. Fungovanie po tom normálne, vajíčka som z izby na 4ty deň odniesla sama pred nemocnicu, keďže kovid 🙄🫣 a mala som dvojičky. Bolelo kašlanie a kýchanie, ale dosť rýchlo som bola fit, nemala som na výber, mala som zrazu doma tri deti pod 2.5 roka.

veronika_sk000
9. júl 2024

@naty_10 zvladnes to, neboj, druhy den som mala pocit, ako keby som bola v plamenoch, tak ma palila rana, ze som nonstop pochodovala po izbe, pre mna ale najpodstatnejsie bolo sa najviac hybat hned ako to bolo mozne, nelezat ako mrtvola, prisla som z porodnice a v ramci moznosti som zacala varit a upratovat, jazva samozrejme pobolievala, ale nebolo to vobec take hrozne, ako kazdy hovoril, zotavila som sa velmi rychlo

beata_k
9. júl 2024

@naty_10 Bude to take ako si to nastavis v hlave. Ak do toho ides so strachom tak to cele preochkach. Ak do toho pojdes s rozumom tak to bude v pohode.

naty_10
autor
9. júl 2024

@mamickalisticka ďakujem za podporu, viem že žena keď musí, nájde toľko síl, že ani nevie kde. Ďakujem za podporu.
@veronika_sk000 ja to tak aj beriem, že to nebude bezbolestné, a som s tým zmierená, ale tiež som nastavená v hlave, že to bude fajn a všetko zvládnem. Ďakujem aj Tebe za podporu.
@beata_k áno tak isto si to aj ja myslím, ja som sa nastavila zatiaľ pozitívne, len to okolie dokáže tak človeka zneistiť. Ďakujem za podporu.

norikaro
9. júl 2024

@naty_10 sestra rodila cisarskym a niekolko dni potom ju to tahalo cize sa priprav na bolesti chrbta. no zvladnes to uplne v pohode. drzim palce.

lucia147852
9. júl 2024

Mám za sebou obe. Cisársky ťažká pohoda. Išla by som znova. Po prirodzenom som sa davala do kopy roky. Psychicky aj fyzicky. Samozrejme po to boli, ale treba chodiť,chodiť, chodiť. A vždy sa najskôr vyrovnať, nie v predklone. A veľa robí ako sa psychicky nastavia. Ak budeš so sekciou ok, bude to ok. Žiaden strach. Není to vôbec také hrozne...

krasneleto
9. júl 2024

@naty_10 nie je to med lizat... ale ide o to , co chces porovnavat.. ak prirodzeny porod na dve zatlacenia, bez poskodenia hradze a sitia... tak cisarsky je o dost narocnejsi na zotavenie sa... ked porovnavas porod, ktory sa rozbieha 18 hodin a ty si v bolestiach s nastrihom a 30 stichmi vnutornymi a vonkajsimi, dovolim si povedat ze sekcia je lahoda... ja mam za sebou sekciu, rekonvalescencia bola asi taka ze vsetko ma bolelo ale doniesli mi malu a na vsetku bolest som zabudla... bolel ma chrbat, lebo som 24 hodin lezala na chrbte a to bolo asi jedinych 24 h v mojom zivote, kedze spim na boku.. ale inak sa to da prezit... rana sa hojila dobre, jazva sice dlhsie, ale to je velmi individualne. rodila som v spinali, nemala som ziadne problemy, doma soom fungovala dobre, aj ked vstat z nizkej postele dalo zabrat... ale ako som povedala, vzala som malu vytuzenu do ruk a nic mi nebolo...

tinalia
9. júl 2024

Ja som išla rodit prirodzene a po hodinách trápenia musela nastať akútna sekcia. Bola som z toho sklamaná, ale musím povedať, ze dokopy som sa dala tak rýchlo, ako som si to v hlave dovolila. V den sekcie som už musela stáť na nohách a asi 2 týždne sa mi ťažšie vstávalo z postele, ale o mimčo som sa zvládla starať. Kojenie prišlo až po prepustení z nemocnice, bonding sme si dali tiež až na izbe, keď ma pustili z jisky. Ale rana ma už vôbec nebolí (2,5mes po pôrode) a vďakabohu, že ma dole nič nebolí z prirodzeného pôrodu 🤭 ako sa hovorí: "všetko zlé je na niečo dobré", takze sa snaz v tvojej situácii vidiet to najlepsie a žiadne hororove a negativne pôrody nepočúvaj, nalaď sa na to, že budeš s tvojim bábätkom a to ti dá silu sa pozviechať svojim tempom 😊

cali2016
9. júl 2024

@mamickalisticka mne sa najviac páčilo, že to bolo naplánované na presný deň. Ráno sme prišli s manželom do nemocnice a vedela som, že o pár hodín sa narodí naša dcéra. Žiadny dlhý pôrod, bolestivé kontrakcie. Bolo to vcelku rýchle. Prvé dva dni boli asi najťažšie, ale potom sa to každým dňom zlepšovalo.Ja som väčšinu tehotenstva vedela, že to bude sekcia (dieťa bolo KP celý čas) a aj vďaka tomu som tehotenstvo prežívala v pokoji a bez myšlienok na bolestivý pôrod.

tanuuulka
9. júl 2024

Mam 3 cisarske, trikrat pohoda. Je to len o nastaveni hlavy... Vstat, hecnut sa a nelutovat sa. Po poslednom som malu dostala nastalo hned, ako som sa postavila. 😊

ivik4
9. júl 2024

Odporne
Ani nebudem pisat vsetko okolo toho radsej

anjelikdianka
9. júl 2024

Ja som mala 2x prírodzený pôrod a s dvojičkami sekciu.Prvý deň po sekcii som povedala že radšej porodím 10 x prírodzene ako 1x sekciou.Tá bolesť pri každom pohybe bolo neskutočné.Najviac my bolo smutno pre to lebo som prvú noc dvojičky musela dať na novorodenecké oddelenie lebo som nevedela zíst z postele.Ale druhý deň už keď som to poriadne rozchodila už bolo fajn.A neviem či to súvissí ale pré dve deti som kojila 3 roky a teraz dvojičky dva mesiace,v nemocnici som musela dokrmovať lebo my nenabehlo mlieko,možno prevto lebo nemohly biť chneď od začiatku pri mne a nevedela som ich chneď prikladať.

snowflakenel
9. júl 2024

Mam za sebou aj, aj. Neboj sa, nic strasne to nie je. Brucho bude par dni bolave, no s kontrakciami sa to porovnat neda. Ja som velka stresacka a citliva na bolest. Sekciou by som sla este raz. Drzim palce

snowflakenel
9. júl 2024

Prve 2 dni su bajhorsie, potom bolest ustupi. Dona ma bokelo brucho ako pri svalovici, do 4 tyzdnov som o reze nevedela

malaopicka
9. júl 2024

Absolútna pohoda. Postavili na po 12 hodinách, to bolo také zvláštne, keďže som bola po spináli. Ale ráno som sa postavila ako nič a normálne aom fungovala. Veľmi mi pomohol popôrodný pás, inak som fungovala normálne. Žiadne kňučanie, ľutovanie. Musela som fungovať, tak som sa nastavila a tak aj bolo. Neprešiel ani týždeň a ja som chodila aj 10km s kočíkom sama bez problémov.

mamickalisticka
9. júl 2024

Ešte napíšem k tomu, že priprav sa na najhoršie, môže ťa to len príjemne prekvapiť. Ja som si prečítala všetky fóra ohľadne cisárskeho, všetko čo sa deje pred, počas po ňom. Takže som mala nacitanych dosť veľa pohľadov žien. Spravila som si vycuc, vedela som o čo pôjde. Bol to pre mňa pekny zážitok a čakala som to oveľa horšie. Pravdou jej, že keď budeš držať bábo v rukach, celá bolesť sa stratí.

mia_von_prag
9. júl 2024

Mám za sebou oba pôrody a cisarsky hodnotím ako príjemnejší. Po oboch pôrodoch ma bolel chrbát, chodila som v predklone, boleli ma bradavky a najviac bolí zavinovanie maternice. Ten stav po oboch pôrodoch bol podobný, len som mala zašité iné miesto.

Brala som niečo od bolesti, sústredila som sa na dieťa a fungovala som normálne.
Zaprisahala som sa po prvom pôrode, že už sa na to nikdy nedám a po 4 mesiacoch som zabudla, chcela som ďalšie dieťa 😁

naty_10
autor
9. júl 2024

Ďakujem všetkým ❤️ verím, že so správnym nastavením mysľe to zvládnem ❤️

mimi3008
9. júl 2024

@naty_10 Napisem to v kocke - 1.porod skoncil kliestami, syncek skoro zomrel, velka fyzicka a psychicka trauma, fyzicky som sa zotavovala 3-4 mesiace. 2.porod bol preto planovana sekcia v spinale, do 2 tyzdnov som bola totalne fit, aj to tie prve 2 tyzdne neboli ziadna drama, najhorsie bolo z lahu do sedu sa dostat, to v noci, ked maly plakal, manzel ho prebalil, kym som sa vyskrabala a doniesol mi ho na kojenie. Takze neboj

snowflakenel
9. júl 2024

Ano,,najhorsie je vstat z postele. Ale pomoze ak si pritlacis rez. Poradili sestrrcky. Potom som vstavaka akoro bez bokesti.
Po prirozdenom som mala traumu a nastrih, ani som sa nerozkojila z toho. Po sekcii som kojila.

cookie29
9. júl 2024

Porod je porod. Ano sekcia je operacia. Mam za sebou dve, ani jedna nebola planovana. Z tohoto hladiska, prva sekcia bola narocna. Este pol roka som nemohla normalne fungovat. Druha sekcia, ani neviem ako... a to som bola vypluta, lebo ved doma starsie narocne dieta a islo o super akutnu sekciu, lebo dieta sa im nepodarilo vybrat ani po 45min tlacenia a zvonom, zostalo zaseknute v porodnych cestach, takze som mala vlastne nevyhody prirodzeneho porodu aj sekcie... a bola som fit, samozrejme trosku pobolievalo ale ja som sa po tej prvej zufalo bala a vsetko v pohode.

uhrikovci
9. júl 2024

Budeš mať cisársky od pása dole? Alebo v úplnej narkóze?

svokrinjazykmonika
9. júl 2024

@naty_10 samotný cisársky bol pre mňa krásny zážitok, najhorší bol iba klystír a hadička na moč. Doktor a sestričky boli úžasne milí, necítila som žiadne bolesti len dotyky na koži, to bolo také zaujímavé. A zrazu bola malá vonku a ukázali mi ju a ja som bola prekvapená aké má dlhé prsty 😂 neviem prečo mi práve to tak udrelo do očí a utkvelo v pamäti 😁 Zotavovanie som veľmi dobre neznášala ale to je individuálne. Bolo brutálne postaviť sa a chodiť bolo utrpenie pre mňa. Ale keď mi dali malú na starosť tak ma hneď všetko prestalo bolieť 😅 ale iba na chvíľu.

katulienocka999
9. júl 2024

@naty_10 ja mam iba cisársky...hovorili mi,že to treba "iba" rozchodiť a áno mali pravdu..prvy deň, vstavanie bude to najhoršie ale na to sa ani nedá pripraviť.. ale o deň to bude o niečo lepšie, potom zase a zase 🙂 ak ta už postavia tak sa pomaly prechádzaj, toto pomáha.. ono to príde a odznie samo..joj a ešte nauč sa potom vstávať cez bok, pomaly jedna noha a druha noha z postele a ono to pôjde 🙂 pre mňa bol prvý cisársky hrozný, sruhy už o dosť lepšie keď som sa držala rad sestriciek z prvého pôrodu...držím palce 🧡

majlo1234
9. júl 2024

Mam za sebou dva, ten prvy akutny bol horor, lebo to bolo uplne necakane po piatich dnich vyvolavania. Ale planovany, dojdes si do nemocnice v pohodicke, ziadne bolesti nic, ja som nemala ani klystir, a cievkuju hadam vsade uz v narkoze(aspon dufam, kedze nie sme v streodveku) pokial mas spinal, niekde uz umoznuju aj bonding, cize dostanes babatko rovno na seba. Potom si trochu polezis, zalezi ako kde, budu ti davat lieky od bolesti, neboj sa pytat si podla potreby.
No a potom ta postavia, to je neprijemne, treba zatat zuby a rozchodit. A to je vsetko, za par dni si z najhorsej bolesti von, prides na to, ako ti bude najlepsie vstavat a robit okolo babatka a budes fit ani sa nenazdas 🙂 ja mam sedem tyzdnov po a davno uz neviem, ze som rodila.
A plusom je suska v neporusenom stave😂😂😂
Samozrejme je lepsi prirodzeny, ale ked sa neda, tak sa neda.

marcellka32
9. júl 2024

Mám za sebou oba, keďže pri normálnom hrozilo, že obaja neprezijeme, druhý bol cisársky, ťažká pohodička, len jedna vec bolela prvé vstávanie z postele keď prestali účinkovať lieky ;) po 4 dňoch som išla domov čistá a bez bolesti

janica_
9. júl 2024

Mam za sebou akutny cisarsky pred 3 rokmi. Viem porovnat s operaciou pruhu a este jednou brusnou operaciou po ktorej mam celkom velku jazvu. Cisarak bol najjednoduchsi co sa rekonvalescencie tyka, nemala som problem chodit, ani sa otacat na posteli hned v porodnici, vstavat, ci sediet v tureckom sede. Nebola som nejak extra premotivovana, jednoducho to moje telo super zvladlo. Uvidime ci sa vyhnem druhemu alebo pojdem vbac.

heln
9. júl 2024

@naty_10 pozri je to velmi individualne, po prvom som bola celkom v pohode, akurat ma bolel chrbat, ale bola som sebestacna. po druhom som dokazala ledva vstat z postele a trvalo mi dlhsie dat sa dokopy. priprav sa na to, ze to nebude prechadzka ruzovou zahradou, ale budes to mat za sebou.

tianna
9. júl 2024

@naty_10 oproti klasickému pôrodu je cisársky pohoda 🙂 mala som jeden prirodzený čo sa skomplikoval a skončil kliešťami a 50 stehmi 🙄 a 2x plánovaný cisársky 🙂 kľudne by som šla aj na tretí. Najhorši je cca 3. deň keď rana začne páliť, ale teda po druhom cisárskom som už po týždni cupela pri malom keď sme boli na poradni a dávala som ho do vajíčka. Po tom prirodzenom masakri som mala problémy s chôdzou ešte pol roka 😑 držím palce a najmä nepočúvaj okolie, mňa tiež strašili 😆

oblecenie99
9. júl 2024

Ja som mala akútny a priznám sa, že som nebola pripravená, aj som bola vyplašena a mala strach o malého, tak ma to dalo dole. Bola to bolesť, áno, bola hrozna, ale!!!! dalo sa vydržať. Čo ťa nezabije, to zvládneš. Na druhej strane, prekvapujúco rýchlo som sa dala do poriadku. Keď mi vyberali stehy, už som fungovala úplne v pohode. Začiatok hrozný, ale každým dňom je to lepšie a lepšie. Zvládneš, určite zvládneš.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre