Ako ste prežívali sekciu?

24. feb 2024

Ahojte. Ako ste prežívali sekciu? Ako ste to zvládli? Myslím skôr psychicky pri spináli. Že ste všetko počuli, že ste boli pri vedomí a vnímali čo sa s vami deje. Všeobecne ten pocit a myšlienky v hlave, že vás otvárajú, režú, operujú.
Strašne obrovský strach mám z toho. Dosť sa bojím, aby to nepoznačilo moju psychiku…

mariba77
24. feb 2024

Ahoj, v prvom rade sa nie je čoho obávať, mám za sebou 3 sekcie. Všetky tri v spinalke. Ono ako ta pichnúť do chrbta a položia na stol budeš cítiť teplo od nôh… celý proces pojde rýchlo. Ja som mala všetky 3 detičky do pár minút (fakt asi do 10 minút) vonku. Pri poslednom mi ho dokonca priložili na hruď, tak už len budeš počúvať ako babatko plače, povedia ti miery a váhu atd a vlastne pri tomto ma už šili, samotné šitie trvalo oooovela dlhšie ako cele rezanie a vyberanie, vyberanie budeš vnímať len ako zvláštny tlak ale žiadna bolesť a je to pár sekúnd... Neobávaj sa, ja som si to užívala a teda išla by som zas 🙂

sim_mi
24. feb 2024

Myslela som len na to, ze o chvilu bude dcera pri nas, ze ju konecne uvidim, ze sa stanem mamou. Akonahle som ju pocula plakat a ukazali mi ju, tak mi uz bolo uplne jedno, co so mnou robia lekari. Cele to trvalo ani nie hodinu, pri prirodzenom porode sa mozes trapit i den, dva. Po sekcii to nie je ziadna slava, ale motivuje ta babatko, bolest som uz na druhy den ani nevnimala. Pocas sekcie sa nepozeraj to tych svetiel nad tebou, tam su casti, v ktorych je odraz. Nemas sa coho bat, mysli na babatko, pre mna je to pekna spomienka 🙂

marianarem
24. feb 2024

Ja som bola praveze rada, ze som pri vedomi a ze vsetko sledujem. Videla som maleho hned po vybrati, to bolo super. A celkovo moj porod bol velmi dobry. Bolo to v decembri, bolo uz dlhsie take hnusne sede sychrave pocasie. Ale v den porodu na par hodin zazracne vyslo slnko, takze porodna sala bola slnecna, porodnik bol mne osobne velmi sympaticky a robil dobru atmosferu, no a potom prisiel maly. Jedine take divne bolo, ze som si necitila nohy, to bol taky zvlastny pocit.
Inac ze ta rezu, to absolutne nevidis ani necitis. Jedine, co som citila, boli tlaky a tahy, cize v principe som citila len to, ked vytahovali maleho. A to bol vlastne dobry pocit, ze zo mna vychadza dieta. Urcite to je uplne ine, ako ked vyjde prirodzene, ale pocit porodu bol pre mna aj toto.

anavixy
24. feb 2024

Nevnimala som to nijako.. pracujem v porodnici, videla som stovky sekcii nazivo, vedela som co kedy robia, kedy zarezali, ale absolutne ziadne negativne pocity som z toho nemala.. no moja sekcia bola vykupenim po hodinach bolesti, takze mozno to bolo trochu ine. Kazdopadne ked nic necitis (teda okrem pohybov a mozno tlaku ked budu dieta vyberat..), nic ta neboli, neries co sa s tebou prave robi, sustred sa na to, ze o (skutocne) par minut budes vidiet svoje dietatko a mysli aj na to, ze spinal je pren lepsi, ak ti to pomoze 🍀

luxus10
24. feb 2024

budes mat v sebe tolko oblbovakov, ze nebudes citit prakticky nic,,,ani bolest, ani strach...

luxus10
24. feb 2024

zato potom, ked oblbovky ustupia...to je ine tango...ked sa budes mat dalsie dni sama osprchovat...pohybovat...atd...a po 5 dnoch sama starat o babatko aj o seba pripadne...

lucianne
24. feb 2024

ahoj ja som to mala podobne.Strasne som sa bala bola mi zima a triaslo mnou.Ked sme uz isli na to (pichat spinal) ze pani vyskocte si tu hore na stol to bola tak prva chvilka co zo mna opadol strach lebo mi to bolo strasne vripne ako si mam ako 95kg vyskocit 😂😂 pichla na prvy krat lahla som ponapajali skusili ci nic necitim vsetko co robia mi hovorili.A ked zacala zasa moja ukozkost,strach stres neviem asi vsetko mozne dokopy poprosila som anesteziologicku ci by sa somnou nemohla rozpravat ze sa citim zle.A nevahala hned mi sadla blizsie k hlave a ze o com a ja ze mne je jedno aj o pocasi.A ona vytiahla mobil a ukazovala mi fotky jej maleho blondaveho syna co mal vlasky kucerave ako anjelik a to si pametam dodnes a uz je to 6 rokov😀 a ani som nevedela ako a docent uz hovori ze uz tu mame Vanesku a to bol druhy pohlad na krory nezabudnem do konca zivota.
Urcite to zvladnes neboj ak budes citit nahorsie popros o pomoc,rozhovor a odputaj svoju mysel od situacie v ktorej budes.
Nakoniec som to aj ja bojko aj z ockovania zhodnotila ze nebolo to take hrozne ako to si to moja hlava myslela ze bude.
A baby s tymi oblbovakmy to neni az take ruzove ja som mala taky adrenalyn v krvy ze ani tie mi ani nezaucinkovali.Moj oblbovak bola ta pani anesteziologicka 😉

nikpa
24. feb 2024

Tak sa daj uspať.

dzulli1980
24. feb 2024

Pozri, pokiaľ máš z toho strach, daj sa uspať ... ja som nechcela spinal presne kvôli tomuto ... som si nevedela predstaviť, že som pri vedomí a oni ma režú, vyťahujú zo mňa dieťa atď. ... o nič som neprišla, žiadne traumy nemám ... na druhý deň ma posadili na posteli, chvíľu som mala kolotoč v hlave a potom som normálne fungovala ... nemala som žiadne bolesti hlavy, odpadávačky ako mnohé po spináli majú atď. ... nehovoriac o tom, že keď to zle pichnú, nefunguje to.

tanuuulka
24. feb 2024

Mam 1 akutnu a 2 planovane. Po tej akutnej som sa na planovanu uz "tesila", netuzila som znova zazit stresy z nepostupujuceho porodu. Sekcia je rutinna operacia, takze to ide rychlo. A hlavne vyberu babo do par minut a potom ti uz bude vsetko jedno 🙂 ukazu ti ho, povedia miery, cas.. pri tretom som dokonca zazila bonding, takze tam mi uz bolo ozaj jedno, ze ma siju 😁

autor
24. feb 2024

Och ženy, ten bonding musel byť krásny. Kde ste rodili, že bol možný bonding počas sekcie?
@tanuuulka
@mariba77

vivienkalejova
25. feb 2024

@tanuuulka mam 4 deti rodila som 3.krat prirodzene ale 1.porod som mala sekciu.Bola som pri vedomí cítila som ako mi chýbajú s črevami a veľmi silné tlaky nadomnou bolo zrkadlo a keď že bola som pri vedomi tak som v tom zrkadle videla úplne všetko potom prisla strasna neskutocna bolesť ktora mi vyrazala do ramien až sa mi zle toto vsetko píše ket si na tom spomeniem prišlo mi veľmi zle že som musela otočiť hlavu potom keď ma zašili tak odniesly na izbu na ranu mi dali ľad a vtedy prišla obrovská bolesť bola som veľmi unavená ale nemohla som zaspať, pohnúť sa proste nič veľmi sa mi ťažko chodilo za celi pobyt ktorí som tam bola.bola som tam viac ako týždeň lebo bola som na tom zle ale kebi som si mala vybrať tak vyberam si prirodzený sposob kebi nemala mala zamotanu pupočnu šnúru o kolo krku tak ju nemám ale každé ženy sú odlišné a sekciu zvládajú inak tak ja ti držím palce nech to dáš🙏😊

tanuuulka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tanuuulka
25. feb 2024

@vivienkalejova ja som pri tretom mala tiez komplikacie, mala bola spriecena a lekari ju dlllho nevedeli vybrat, maternicu som uz mala rozpadnutu, tlaky atd som citila aj ja, nevedeli ma zasit kvoli rozpadnutej 3x rezanej maternici.... Ale autorka chce povzbudit, nie hororove scenare. Mne sa treti porod velmi vryl do pamati, ale nebolo to nic nevydrzatelne. Verim vsak, ze prirodzeny porod je o inom zazitku a aj ta rekonvalescencia moze byt rychlejsia.
Autorka, tebe sa ale toto nestane, ja som mala komplikacie az pri tretej, lebo som uz mala dva cisarske predtym. (Ale stvrte mi nezakazali, len to neodporucaju. I ked my sme chceli tri, stvrte uz neplanujeme). Ale zvladla som. Rodila som pred obedom a na dalsie rano (19h po porode) som sa uz plne starala, dali mi ju hned na stalo aj na noc. Ta tuzba pozviechat sa kvoli babatku je najlepsie analgetikum 😁

tanuuulka
25. feb 2024

Autorka, tretie som rodila v ruzinove

mimikarol
25. feb 2024

Mne pichli niečo na upokojenie, takže jedine pocity boli že som sa čudovala ako mi je to úplne jedno čo robia. To, že mi dali niečo na upokojenie mi došlo až neskôr, nepovedali mi o tom

lavender273
25. feb 2024

No tak potom ti ja svoju skusenost radsej ani pisat nebudem 😁 naivne som si myslela ze po sekcii na druhy den pojdem v opatkoch a s kabelkou cez plece domov. Ze pohodicka. No omyl omyl, bol to jeden z najhroznejsich zazitkov v mojom zivote a to si myslim ze som v celku dost silna osoba. (No zrejme nie) ale zase netreba ist do toho so zlymi myslienkami, urcite to dopadne dobre. Mozno prave budes ty ta u ktorej to pojde ako po masle aj psychicky aj fyzicky.

majlo1234
25. feb 2024

Samotna sekcia bola pre mna uz po piatich dnoch v porodnici vykupenim. Mala som hrozny tras, ale konecne som mala pocit, ze sa o mna niekto postara, velmi mile anesteziologicky, lekarka bez stresu, vsetci sa ma snazili povzbudit a prebrat z hysterickeho zachvatu. Samotnx zakrok nebolel vobec

cali2016
26. feb 2024

Jediné čo by som si dala je oblbovák, kebyže cez to mám ísť ešte raz. Žiaden mi nebol ponúknutý.

lucia147852
26. feb 2024

@luxus10 starala som sa hneď na druhý deň. Áno bolelo vstávanie, ale zas nebolo to niečo, čo sa nedá prežiť. Na 5ty deň som ani nevedela, že nejaká sekcia bola. Musela som si vedome dávať pozor, aby som správne vstávala.

lucia147852
26. feb 2024

Hlavne sa dopredu neboj. Mysli na to, že bude dobre. Pre mna bola sekcia oproti prvému prirodzenému vykúpenie. Anestéziologička super, cely čas sa so mnou rozprávala, ale ja som sa nejak veľmi nebála. Jediný stres ma chvíľu chytil keď má už viezli na sálu. Počas som cítila len 2 trhnutia, ako malú vybrali. To mi predtým povedali čo idu robiť. A potom ako šili už poslednú vrstvu koze, to bolo akoby šimranie na bruchu. Keď malú vytiahli, hneď ju dali na mna, bola krásne horúca a plakala (to som pri prirodzenom nezažila), bolo to celé úžasne. Áno postavenie bolelo, pomohli mi do sprchy, podali veci. Obliekla som sa a starala o malú. Keď budeš vstávať je dobre si tlačiť na jazvu rukou, alebo si vezmi maly vankúšik. A veľa chodiť aj cez bolest a hneď sa snaž vzpriamit, nie chodiť v predklone. Zvládneš to 💪💪💪 bude dobre

mikadooo
26. feb 2024

Juuuj akonáhle začala pôsobiť narkóza, tak všetko bolo faaaaajn 😂😂😂. Tiež som čakala že aké to bude, bola som veľmi nervózna, nevedeli mi pichnúť spinál, lebo som mala triašku, ale tak u mňa to bol veľký šok, že idem na cisarák z ničoho nič (pôvodne som šla len na oxytocínový test a ten skončil takto a zrazu šup šup na sálu, tuto to podpíšte, ide o život Vášho dieťaťa). Akonáhle mi začala tiecť narkóza, úplne pohoda, úplne som sa skľudnila a potom už som len ležkala a cinkotali nástroje. Najskôr chirurg sa ma dva krát opýtal, či niečo cítim (asi pokusne zarezal? 🤪), ale nič som necítila. No a potom prišiel o chvíľočku krik malého človiečika a ja som sa rozplakala od šťastia, že to celé dobre dopadlo, malá jačala jak besná, na to, aká bola drobunká, tak bola životaschopná až až. Dobre bude ❤️❤️❤️. Držím palce, nech ste už spolu. Nemáš sa čoho báť. Sú to profíci.

dajankaa
26. feb 2024

Pre mňa to bol najkrajší zážitok 🙂 aj keď mala som akútnu sekciu,ale len spinal. Hlavne ono keď začnú necítiš vôbec nič a potom keď započuješ prvý krát plakať svoje bábätko,to je taký neopísateľný pocit šťastia že ti je potom úplne jedno čo s tebou robia 🙂 hlavne to neni nič nepríjemné,práve naopak,mne to prišlo dokonca príjemné,pripísala by som to k takému pocitu jak keď ma malá kopkala v brušku, netuším čo tam robili 😄 ale nemáš sa ozaj čoho báť. 🙂

accuz
28. feb 2024

Nemusis sa vôbec báť 🙂 ja som sa bála vsetkeho - či boli kateter mňa to nejak nebolelo, je to trochu nepríjemne pár sekúnd ale nič hrozne, nepríjemnejšia mi bola návšteva gynekológa. Vpich spinalu tiež nič hrozne, ako bolo spomenuté budeš citit teplo do nôh a potom si ich citit už nebudeš 😂 máš taký kokteil v infúzke že nebudeš citit ani bolesť ani strach, ja som si prišla trochu ako keby zdrogovana 😁 a fakt som mala pocit že to trvalo cele pár minút a keď vybrali malinku a počula som ju plakať už mi bolo uuuuplne jedno čo so mnou budú robiť 😅 ako reálne som fakt absolútne nič necítila

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre