Ako ste prežili pôrod?

vanda2312
4. mar 2014

Ahojte, chcela by som sa spýtat ako ste prežili porod pretože ja z neho mam obrovský strach ... Epidurálku nechcem a bojím sa že to nezvládnem... Dakujem

sissy27
4. mar 2014

@vanda2312 nechcem vyznieť nejak bezcitne - ale ak to niektorá neprežila, nebolo to od strachu... kedysi ženy rodili doma, na poli, kde to prišlo, dodnes sú niektoré končiny sveta, kde ešte nezasiahla civilizácia a rodí sa stále rovnako bez lekárov a techniky... a poviem ti ako je - zvládneš to, lebo iná možnosť nie je, jednoducho ty nerozhoduješ o tom, či rodiť budeš alebo nie 😉 nemôžeš zostať tehotná navždy 😅
ale chápem tvoj strach z neznámeho, tu by ti pomohla jednak predpôrodná príprava a myslím, že ani psychoterapia by nemusela byť na škodu...
v podstate sa nie je čoho báť, je to tá najprirodzenejšia vec na svete, inak by si nebola ani ty a zvládneš to presne tak, ako milióny iných 😉 trošku bolesti vydržíš (ti poviem, že viac bolesti som zažila u zubára ako na pôrodnej sále) a dostaneš krásnu odmenu 😉
neviem čoho konkrétne sa bojíš, ak bolesti, tak zváž aj tú epidurálku, ale nie je tam čo nezvládnuť z tvojej strany 😉

stary_ujco
4. mar 2014

Zvladlo to uz 8 miliard zien pred tebou, zvladnes to aj ty. Ci s epi alebo bez epi. Porod nezastavis a ked to na teba pride, tak proste porodis... A ver tomu, ze v danej chvili pojde strach bokom, budes riesit uplne ine veci.

monicm
4. mar 2014

povedať ti,že neboj sa,je asi zbytočné.ale dá sa to zvládnuť.viem že máš veľký strach a neviem,čo by ti mohlo pomôcť,možno tak vedomie,že to zvládla zatiaľ každá jedna žena.nebudem klamať,je to bolesť u niekoho vyššia u niekoho nižšia,takže ťažko hodnotiť...............ak ti môžem poradiť,ak máš možnosť,chod na profilaxiu,každá nemocnica to robí,resp. skoro každá a tam ťa oboznámia čo a ako,poradia triky a tipy ako si pomôcť a ako to zvládnuť,vyrozprávaš sa, a ver,že to bude lepšie

luba28
4. mar 2014

@vanda2312 ja som sa tiez bala a velmi,ale v tej bolesti chces to mat za sebou cim skor,...aaaale aj tak mi to nevyslo a mala som sekciu a pri druhom som uz trpiet nechcela a tak som si vybrala zese len sekciu,....

maribell
4. mar 2014

@vanda2312 ahoj z prispevku predpokladam ze si prvorodicka amas strach z neznamenho ako kazda jedna zena ktora isla rodit prvy krat... ja som rodila bez epi, bez preporodnej pripravy a zvladla som to .. samozrejme ze bolesti mat budes ale daju sa zvladnut a je to sice otrepana fraza ale ked ti babatko polozia na brusko tak vsetka bolest prejde 🙂 a len taky dodatok .keby je porod naozaj az taky hrozny ..tak by ziadne zena nemala dve a viac deti 😉

katka2011
4. mar 2014

@vanda2312 a preco nechces epiduralku? daj si epi a bude to v pohode. prezijes to a ked sa nebudes bat budes mat z toho este aj pekny zazitok.

p_etrisha
4. mar 2014

Zvladnes 🙂 Presne, ako pisu nadomnou-jednoducho musis...Ja som sa tiez bala a nakoniec porod taky rychly, ze som sa bat ani nestihla. Nerob si stres z niecoho, comu nezabranis, snaz sa uzit si posledne chvilky...Strach je normalny, ale pri porode ti nepomoze...Proste sa nastav tak, ze je to posledny krok k vytuzenemu babatku 🙂

dejka77
4. mar 2014

Asi kazda z nas sa bala. Ale tak ti poviem, ze uz ked to pride tak sa bat nebudes. Aspon ja som to tak nevnimala, skor som bola plna ocakavania a ked som mala bolesti tak som myslela na koniec 🙂.
Takisto ani nevies aky budes mat porod. Pokojne mozes mat super rychly alebo dokonca bezbolestny.

dankako
4. mar 2014

Porod som zvladna bravurne, oba som mala cisarske, spinal a neviem si vynachvalit 😉, na druhy den ma uz nic nebolelo 😉

ematko29
4. mar 2014

@vanda2312 Každá žena má strach z pôrodu a velký rešpekt.Ci je to prvý pôrod alebo 5či8to je myslím jedno.Ale poviem ti,ked išlo do tuheho tak som sa báť prestala.Lebo som sa strašne tešila,že budem mať malú už pri sebe v náručí,uvidim ako vizerá hrozne som sa tešila.Mne velmi pomohlo,že som si pri každej kontrakcii predstavovala ako sa viac a viac otváram a nebránila som sa tomu,lebo čas je s tebou stále si bližšie a bližšie pri tom aby si bábo držala v náručí.

hajajanka
4. mar 2014

@vanda2312 Porodu sa neboj. Porod je sposob, ako mat pri sebe dietatko. Kazdou kontrakciou, kazdym zatlacenim je tvoje dietatko blizsie k tvojej naruci. Ber to takto. Priroda si to dobre zariadila. Ked to pride, tak sa nestihnes bat. Tvoje telo sa tak vzchopi, ze nebudes verit, coho si schopna 🙂

domak2
4. mar 2014

@vanda2312 A ked to nezvladnes tak sa co ako stane? Nechas ho tam az do skoly ? Neboj nic, nejako bolo,nejako bude 😀 Asi vsetky sme sa stresovali , ale naozaj to nema zmysel, uzivaj si tehotenstvo,skus na to nemysliet , alebo ked uz teda mysliet zacnes,nechod do detailov. Kazdy porod je iny, mozno prave ten tvoj bude par minutovy a bezbolestny. Neboj ked to pride tak sa prisposobis 🙂

turcanoval
4. mar 2014

@sissy27 no dakedy ženy rodili na poli, ale tam aj celý čas makali a myslím si, že boli fyzicky na to lepšie pripravené. No vravím za seba. Ja mám 32 rokov a nemyslím si, že mám nejakú extra kondičku a tak.. neviem či viete čo tým chcem povedať. Teraz pri bežnom štýle života (sedíme pri PC a telke a jeme nezdravé veci) sa myslím rodí ťažšie a rodíme hlavne staršie ako dakedy. Rodila som pred 4 rokmi a teraz som v 37t. Myslím si, že je lepšie keď tam niekoho pri sebe máš. Môj muž nechcel ísť so mnou, lebo sa bojí krvi a tak.. a bolo mi tam smutno. Teraz zase nepôjde, lebo sa musí starať o staršie dieťa. No bolelo to dosť, ale ja som mávala bolestivú menštruáciu tak to bolo iba o kus horšie. Mne vadilo, že som nevedela ako to bude prebiehať. Teraz sa teším, že viem ako to tam vyzerá a čo mi budú robiť. Budem rodiť v Rimavskej Sobote a tam nie sú tie možnosti, že si to ideš okuknúť pred pôrodom. Viem čo mi treba zobrať a aké je to na izbách po pôrode. Myslím, že určite by ti bolo lepšie keby si pokecala s niekým kto rodil nedávno tam kde budeš rodiť ty. Alebo keby si sa išla kuknúť na pôrodnicu a aj sálu (neviem či sa to dá).

celasapremenim
4. mar 2014

@sissy27 no neviem teda co mas za zubara, ale ja by som ho vymenila :D:D:D
taka pikoska: v australii porodite a na druhy den idete domov a po cisaraku na treti 🙂

nini1010
4. mar 2014

Odpoviem presne tak ako to bolo -prežila.nič viac a nič menej.že pôrod zvládli miliardy iných žien je pekné,ale ja patrím medzi tie čo všetko boli viac ako iné ženy a šialene som sa bála. preto som rodila s epiduralom.a ak si to budem mať zopakovať a nestihli by mi dať epi,tak po mojich skúsenostiach z 27 hodinového pôrodu radšej skočím z okna 🙂

rakheta
4. mar 2014

:D zlata otazka :D a dobra odpoved je .. ze sme to prezili my prezijes aj ty :D

bebe02
4. mar 2014

Ja som sa na porod tesila. 🙂 Uplne vazne, nekecam. 🙂 Strasne som sa tesila na babatko, kedy ho uz konecne budem mat. A porod a bolesti som brala len ako sposob, ako ku mne to babatko pride. 🙂 Takze ziaden strach som nemala. Oba porody som mala rychle, do 2 hodin, bez komplikacii a prirodzene, bez epiduralu. Takze psychika fakt robi svoje. 🙂

aaddeelliinnaa
4. mar 2014

....odporucam necitat,neklikat...nehladaj obrazky tykajuce sa porodu....potom sa cloveku o tom aj sniva 🙂 ...neries,nechaj tak...ked to pride,tak pojdes...vzdy si spomeniem na sestricku ktora asistovala pri mojom porode....no mamicka....ziadne strachy...ako slo dnu,tak pojde aj von 😀 😀 😀 ....pekny den...

monciky
4. mar 2014

@vanda2312
ja zasadne necitam diskusie a rady ohladne porodu a podobne, nepozeram ani videa na nete, nepytam sa na porod kamosiek, spytala som sa lekara co ma caka, co ma moze prekvapit a idem podla toho...., zacinam chodit na cvicenie, aby som si vedela pomoct od bolesti, aby som vedela dychat a podobne a budem sa spoliehat, ze ked ja budem v pohode, tak vsetko prebehne ok🙂
a hlavne budem mysliet na to babo, aby bolo co najskor pri mne🙂

saffi
4. mar 2014

nic v zlom, ale fakt zboznujem, ked chlapi kecaju do porodu... a vetu "zvladli ine, zvladnes aj ty" je najvacsia blbost, aku som kedy pocula. kazdy organizmus je iny, kazda zena je ina, kazda ma inu psychiku. nechcem byt zla, ale kolke to naozaj nezvladli....
moja rada: fakt necitat diskusie a zazitky inych!!!! ked uz, tak si pohladat len prakticke rady a informacie, ale nie zazitky.

@aaddeelliinnaa a tu by som tiez tej sestricke vedela oponovat. u mna ani ten zaciatok nebol najprijemnejsi - IFV s problemami 🙂

chances
4. mar 2014

@vanda2312 ahoj, hovoris anglicky? ak ano, mozes si na youtube vyhladat lekara s menom Michel Odent - je tam s nim niekolko rozhovorov. Tento vynimocny porodnik a to, co hovoril o porodoch, na mna v tehotenstve posobilo velmi ukludnujuco.

sorciera24
4. mar 2014

@vanda2312 poradim ti uzasnu vec, kt. funguje a to je psychika a myslenie.....to, na co myslis, to sa ti deje...ak budes mysliet na to, ze to nezvladnes a furt ako velmi sa bojis....t.ak to aj tak bude.....bude to hrozne....ak sa co najpozitivnejsie nestavis, bude to tak, ako si zelas......ja som si v hlave nastavila a , ze to bude fajn, ved nerodim jedina a ze na konci toho ma caka to najkrajsie, dietatko...... urobila som pre mna uzasnu vec, ze som muza k porodu nechcela, tym padom som celu noc bola na porodnej sale sama (rodila som15hˇ...a uplne som si utriedila myslienky, presne som vedela, co chcem....nie, co nechcem!.....sustredila som sa na to, ako uz pride babo, ako uz bude tu s nami a ako to vsetkym oznamime, budeme sa tesit...proste na vsetky poz. veci s tym suvisiace....a hoci bol porod dlhy....bol vdaka mojmu mysleniu krasny...lebo som ho taky chcela mat!..... je to na tebe, aky ho budes mat! 🙂

aaddeelliinnaa
4. mar 2014

@saffi ...asi si nepochopila tu sestricku🙂...ona to myslela vseobecne 😀 😀 😀

sharlotta
4. mar 2014

@stary_ujco prepac, ale ty tak o tom prd vies...Ano, strach isiel bokom a riesila som ine- neskutocnu bolest...

Tomu strachu rozumiem.Prvy krat som sa bala, lebo som nevedela, co ma caka, druhy krat som sa bala, lebo som vedela, co ma caka... 😅 Mne osobne velmi pomohlo verit lekarom a mat pri sebe porodnicku s ktorou sa pozname a ktorej doverujem.

sharlotta
4. mar 2014

@vanda2312 mozno by ti pomohla dula, hm?

jasminet
4. mar 2014

@vanda2312 neviem ako ostatne baby, ale druheho porodu som sa ja osobne bala o 100% viac ako prveho - pri druhom vies do coho ides 😉 😉 ale oba som zvladla bez epi, prezila som v pohode a bez ujmy - fyzickej ci psychickej. porodit proste musis a bodka. 😉

saffi
4. mar 2014

@aaddeelliinnaa nie nie, pochopila. ja som to nemyslela v zlom. ja len, ze tiez to nema kazdy rovnake ani samotny pociatok 😀 😝. ona to zovseobecnila, to je jasne, v takej chvili ani nemala na vyber, inak by situaciu neodlahcila 😀

sissy27
4. mar 2014

@celasapremenim zubár práveže skvelý, ale keď ti vysekáva osmičky, tak holt injekcia veľmi nepomáha, keďže to bolí až niekde v palcoch na nohe... pri bežnom ošetrení samozrejme netrpím ani bez injekcie 🙂
@stary_ujco až vytlačíš ľadvinový kameň prirodzenou cestou, tak sa zapoj aj do diskusie o bolesti pri pôrode 😀 😀 😀 prepáč,nemám nič proti tebe a ani mi nevadí chlapský názor, ale naozaj sú veci, ku ktorým chlap jednoducho nikdy nebude mať čo povedať 😅 a samozrejme, platí to aj opačne 😉

misinka26
4. mar 2014

Ja som sa bála strašne prestrašne ☹ až tak, že som posledné dva mesiace len plakala a nespala až tak som sa bála ... nok ma nechápal, tiež som dostávala ,,super,, rady a komenty, že ženy predomnou to zvládli tak to zvládnem aj ja ( inak chlap, ktorý hovno vie o pôrode by nemal vyjadrovať k danej téme ) ... ja som si zaplatila EPI verila, že dáko bolo dáko bude ... a urobila som super ... pôrod prišiel v noci, chvíľu spm zvažovala či je to ono a či nie ale keď už boli kontrakcie pravidelné a bolestivé ( ešte sa to dalo vydržať ) tak som zobudila manžela a išlo sa ... nejak som sa už vtedy nebála, asi preto, že už nebolo cesty späť 🙂 🙂 🙂 Do nemocky som prišla už s 3 min kontrakciami a keď mi povedala Dr. že som len na 2 cm tak som sa skoro rozplakala ... dostala som prípravu ( jal gel, sprcha, pyžamo, monitor ) a hneď ako sa dalo som si pýtala EPI 🙂 A od vtedy bol pôrod krásny 🙂 Nič som necítila iba jemné tlaky, malý bol na 3 zatlačenia von bez bolesti 🙂 Na sále som sa narehotala, kecala s mužom, volala s rodinou 🙂 Dve hodinky po som už behala ako ľanka 🙂 🙂 🙂
Takže poradím ti len toľko, zaplať si EPI či ju chceš alebo nie, nevieš každá sme iná, jednu bolí už prvé pichnutie a iná vydrží celý pôrod akoby nič, ak ju nevyužiješ peniaze ti vrátia 🙂 🙂 A mysli pozytívne, veľa oddychuj a užívaj si pokoj a čas pre seba, lebo tom sa celý tvoj svet zmení a všetko bude iné 🙂 🙂 🙂 ... a nezabúdaj stojí to za to, ten malý drobček ti to všetko vráti 🙂 🙂 🙂

katrinka8
4. mar 2014

@vanda2312 - skus si pozriet knizku Aby porod nebolel od Lucie Groverovej - Suchej 😉 Uzasna knizka, mne velmi, velmi pomohla, za seba mozem povedat, ze moj druhy porod bez epi nebolel, ale to nebola jedina vyhoda toho, ze som si ju kupila 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre