Ako spracovať traumu z pôrodu?

16. dec 2022

Mám traumu z pôrodu, vždy keď myslím aký bol je mi z toho smutno.nastastie obe sme zdravé,ale pôrod bol hrozný,nevedela som o svojich právach v tej dobe.. nechali ma od rána do večera len ležať na pásoch, povedala som niekoľko krát,že mi je to vyslovene nepríjemné..bruško som mala veľmi veľké,táto poloha na bolela.. ale nevedela som,že môžem chodiť.. na vzdycharni som bola celý čas sama,sestra došla možno raz za hodinu pozrieť ctg,či je všetko ok . Mám na to zle spomienky a neviem či to niekedy prekonam.. bojím sa prípadného druhého porodu ,ale je mi smutno aj keď sa neskôr dozvedám,aké iné možnosti som mala..

coco1
16. dec 2022

Skus este pockat, neviem kolko si od porodu. Ja som mala traumu kt.sa mi vracala 3 -4 mesiace. Potom to preslo same. Anesteziolog mi krivo pichol injekciu a rezali ma "zaziva". Cize pockaj este, pokial to samo nevyprcha tato trauma potom ries. Zameraj sa na babatko, mozno si viac aj nahnevana ze ti nepovedali o inych moznostiach

autor
16. dec 2022

@coco1 už sú to dva roky práveže

jaga18
16. dec 2022

Ja som si pri prvom takto odlezala tamer 20 hodín. Od 8 večera do takmer 4 poobede. Od 7 rána mi každú hodinu pichali oxitocin, kontrakcie boli fakt na nevydrzanie. Nedovolili mi ani na wc ísť. Veľmi zle spomienky mám. Na druhé sme sa odhodlali po 4,5 roku.
Druhý pôrod bol ako za odmenu, netušila som, že už mám kontrakcie, ležala som v nemocnici, mali mi ráno vyvolať pôrod. Ako som sa postavila z postele, zacítila som, že hlavička sa už tlači von. Ihneď ma dali na posteľ a mala bola vonku za minútku.

coco1
16. dec 2022

Fuuha tak to potom mozno s odbornikom prebrat. Ze sa to k Tebe vracia a nevies sa cez to preniest. Mozno Ti da nejaky tip, ako to spracovat. Drzim palce 🙂

nafka0483
16. dec 2022

Odbornik (psycholog, terapeut) ti to pomoze spracovat. Aj tu je online poradna na tuto temu.

autor
16. dec 2022

@nafka0483 kde to nájdem prosím?

larazivago
16. dec 2022

Určite nie je OK, po dvoch rokoch nespracovat takúto vec.. Z môjho pohľadu nič neobvyklé a traumu spôsobujúce. Preto asi len odborník.

andrea_82
16. dec 2022

tiež si myslím, že ak chceš ďalšie dieťa, tak sa poraď s odborníkom. Ja som mala podobný priebeh pôrodu ako ty, v noci, sama na vzdychárni, ležala som. Ja na tom nevidím nič tak extra traumatizujúce. Skôr naopak som to považovala za pozitívum, že som bola sama a nikto ma neotravoval. Takže ak máš ty z toho zlý pocit, tak sa poraď so psychológom. A nabudúce si so sebou zober nejakú sprevádzajúcu osobu (muža, mamu, sestru, kamarátku).

54tinka54
16. dec 2022

Keď ťa to trápi po dvoch rokoch od pôrodu, to už je celkom dosť.. čiže tiež by som to už riešila tak, porozprávať sa o tom s odborníkom. K druhému pôrodu si už niekoho zober (manžela, dulu..).

whatever1
16. dec 2022

@coco1 To vazne sa ti toto stalo? Ved to je ako z hororu😳

oli18
16. dec 2022

Ja som po prvom porode povedala, ze viac deti nechcem. Trvalo cez 4 roky, kym som na tazky porod zabudla. Druhy bol este tazsi, KP a dieta cez 4kg. Na traumu z neho som pri dvoch detoch nemala cas 😉

hylary
16. dec 2022

Nechcem ťa uraziť ale z tvojho opisu nič hrozne sa ti nestalo.. zbytocne to prehanas a prezivas

maminkadeticiek
16. dec 2022

Ja som mala traumu,ani sama som nechcela spominat na porod.Za nejake 4 roky to preslo a povedala som si ze ideme do toho znova.Ale pred porodom som vyhladala z dovodu obrovskeho strachu psychologicku,ktora ma na porod pripravovala.Bolo to velmi dobre rozhodnutie.

barborachors
16. dec 2022

tak si si to mala nastudovat dopredu co ta čaká. Ze ta priviazu ako psa atd. Teraz darmo banujes. Porod je hrozna vec a to viem aj bez toho aby som rodila. Prečo to nevedia ženy co idu rodit? Obrat sa na organizaciu ženské kruhy, maju aj skupinové terapie s viacerými ženami, co zažili traumu, tam ti pomôžu.

lalala94
16. dec 2022

No tu sa zase stretli samé empatické ženy, úplne typické pre toto skvostné fórum plné premúdrelých žien. Každá žena má právo na pocity či už pozitívne alebo negatívne. To ako tá žena vníma pôrod je vysoko individuálna a subjektívna vec a nemá nijaký súvis s medicínskym hľadiskom. Je úplne jedno, čo si o tom myslíme my alebo Fero či Dežo z Hornej Dolnej. Ak ona cíti prístup personálu alebo priebeh pôrodu ako krivdu, ktorá sa jej stala, tak to treba rešpektovať a nespochybňovať, lebo tam nikto z nás nebol.

@autorka, verím, že sa bojíš, ja mám podobné pocity po mojom pôrode, ktorý bol podľa lekárov vraj dobrý (no polemizovala by som o tom). Ja už ďalšie dieťa ale nechcem, čiže to neriešim. Každopádne ak by ste chceli druhé dieťa, zrejme ti pomôže len psychológ, s ktorým by si túto tému mohla úprimne a otvorene prebrať. On nebude spochybňovať tvoje pocity, bude ťa počúvať a verím, že ti pomôže. Držím palce.

coco1
16. dec 2022

@whatever1 ano stava sa to a pomerne casto. Trpla mi len lava strana aj som mu to povedala. A on ze krivo som vam to pichol, lahnite si, to dojde.. rez som.citila ako brutalne stipanie, zacala som stonat, uspali ma do par sekund. Traumicka ako vino 👌👌

liloastitch
16. dec 2022

@coco1 mne tiež pri druhej sekcií spinalna anestéza nezabrala ako mala. Ja som síce na dotyk nič necítila ,ale keď zarezali tak ma v momente uspali jak som zvrieskla... Teraz ma čaká tretia sekcia, doktorke som povedala, že jedine v celkovej anesteze , a ona sa ešte čuduje, že prečo 🤦.

terry658
16. dec 2022

Ja som mala podobné pocity po prvom pôrode. Druhé dieťa som rodila už doma a bolo to o niečom úplne inom. Uzdravenie prišlo až po druhom krásnom pôrode.

coco1
16. dec 2022

@liloastitch ano ja si myslim ze tiez nieco z anestezy mi zabralo, uplne neumrtvene som to asi nemala.ale vidis, stava sa to casto. Tiez Ti to asi bohvieako neumrtvili, ked si zvrieskla.
Ano, celkova anesteza je tiez riesenie 🙂

dzepeta
17. dec 2022

Je mi velmi luto vasej skusenosti:( bohuzial vacsina zien sa nepripravuje na porod a plne doveruje odbornikom co je niekedy na skodu. Povedia si a ved nejak to zvladnem vobec sa nezujimaju o dalsie veci ktore sa pocas porodu v porodniciach robia. Velmi velku ulohu zihrava vyber porodnice a tu na slovensku je situacia tak zla ze vacsinou chodia zeny porodit za hranice. Ja som svoju prvu dceru rodila vo vyskove( čr) mam na porod pekne spomienky pretoze tam bol uzasny personal. Aj ked z odstupom casu ked ho porovnam z druhym porodom( rodila som asistovane doma) tak je to neporovnatelne. To co som v tu noc zazila bolo neopisatelne. Rychly ( 8 hodinovy) porod v porovnani s prvorodenou (35 hodin), bezbolestny a hlavne sa dcera narodila v laske respekte a intimite. Nehovorim ze kazda zena by mala rodit doma. Ale myslim si ze kazda zena by sa mala poctivo pripravit na porod. Ci uz nastudovat si co to o rutinnych zasahoch v porodniciach a najcit sa svoje prava. Postavit sa za seba a hlavne doverovat sebe a babatku. Viem ze je to tazke pretoze ovladanie strachom nas niekedy vie pohltit. Samozrejme vsetko teeba brat s rezervou a tak isto je dolezita aj komunikacia ci uz s doktorom alebo asistentkami. Nenechat sa zastrasovat. Dolezitu ulohu ma aj partner ktory je pri porode a ked nie partner tak si vybrat dulu ktorej doverujem. Budem vam silno drzat palce ak sa niekedy nejaka mala dusicka rozhodne ze si vas vybere za opat za matku,aby ste si verili. Doverovali v seba vo svoje babatko a ci uz sa rozhodnete rodit v porodnici, doma alebo v porodnom dome, nech mate ten najlrajsi zazitok. Pretoze zalezi ako privadzame deti na svet. Kazda zena si zsluzi dostojne podmienky a hlavne, hlavne nezabudnutelny zazitok z porodu. Ja na ten svoj spominam kazdy den ked sa pozriem na dceru. Citim velku hrdost, vdaku a doveru v seba samu. Zenske tela su tak dokonale, uz len to ze dokazeme “vyrobit” za 9 mesiacov noveho cloveka je uzasne.

janezz
17. dec 2022

@barborachors fuha, to v ktorej pôrodnici sa takto rodí? 😂 Že ženu priviažu? Teda rodila som 2x a ani raz som nič také nezažila a ani doteraz o tom nepočula. Vlastný zážitok?

kataleya
28. dec 2022

@janezz v mojom meste to bolo pred pár rokmi. Rozprávala mi o tom známa ako jej pri pôrode priviazali nohy. Teraz to už našťastie nerobia. Pracuje tam už iný personál

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre