Ako sa pripraviť na pôrod?

vvrga1
9. jan 2022

Ahojte.
Onedlho budem rodiť a vôbec neviem čo ma čaká. Okolité nemocnice neponúkajú prepôrodný kurz. Všetko si idem naštudovať sama, no zaujímajú ma aj vaše názory /skúsenosti čo robiť /nerobiť atd. Je to moje prvé tehotenstvo a v nemocnici som tiež nikdy v živote nebola tak mám strach 😱

denden77
9. jan 2022

@vvrga1 nic som neriesila, nestudovala, nemyslela som na to.. proste to prislo a porodila som.. 🤷‍♀️😁

bolarazjedna
9. jan 2022

Je kopa pred pôrodných kurzov online, skus pohľadať cez Google, není to zadarmo ale určite ti pomôže, keď vieš, na čo sa máš pripraviť, ako správne dýchať resp ako aspoň čiastočnú úľavu dosiahnuť, tiež aj partner sa dozvie, ako vie byť nápomocný. Je to predsa len niečo výnimočné , čo zažiješ iba 1-2-3x za zivot, tak je dobre sa pripraviť.

julka29
9. jan 2022

@vvrga1 skús mamaclass, zaplatíš 20 eur na mesiac (mám kód na polovicu ak chceš) a sú tam super prednášky, ktoré máš v zázname týždeň 🙂 ja som sa tam dozvedela veľa vecí a sú tam veci z praxe takže skús pozrieť

jazula
9. jan 2022

@vvrga1 Ja som mala online predporodnu prípravu od Gravifit a bola som spokojná. Pomohlo to ukľudniť sa a aspoň trochu som vedela, čo ma čaká 🙂

lienka.7
9. jan 2022

@vvrga1 ja som neriešila nic. Príprava nebola kvoli korone. Môj gynekolog mi povedal ze počúvať lekárov, to je najlepšia príprava. V tom strese zabudneš na všetko a taktiež každý porod je iný. Mozes sa ripravovať na prirodzený porod a skončíš so sekciou napr.
Ja som vôbec nevedela co ma čaká, všetko som komunikovala s lekárom a bolo to ok.

hederamonstera
9. jan 2022

Ja nesuhlasim s tym, ze pocuvat lekarov a nic si nestudovat.
“Skoro” si to zacala riesit…ale zalezi, ze aky chces porod, ci to chces len “prezit” (vtedy daj na rady vyssie a nic si nezistuj a nechaj sa odrodit od lekarov) alebo chces mat krasny zazitok, ci chces vyuzit lieky alebo nie. Tazko radit.
Ja som vzdy chcela co najprirodzenejsi porod a tak sa pripravujem s dulou, ktora so mnou pojde aj k porodu. O porodoch sa ale zaujimam uz roky a stale sa nieco nove dozvedam. Nechcem lekarske zasahy, ktore sa robia rutinne, aby sa veci urychlili a skomplikuju cely porod a zena ma traumu na cely zivot.
Skus online predporodne pripravy a odtial sa odrazis

cimage
9. jan 2022

Ja som tiez chcela vediet o porode vsetko a urcite si nenechala kecat od lekarov. Vacsina z nich su muzi a mozu urobit 1000porodov, ale ziadnym si nepresli fyzicky. Kazdy porod je iny a kazda zena je ina, lenze bezne v nemocnici sa na to neprihliada, tam to jednoducho ide ako na pase, cest vynimkam. Tiez odporucam online kurz, alebo si zaplatit dulu/porodnu asistentku s ktorou budes konzultovat svoje otazky.

katka281
9. jan 2022

@vvrga1 ahoj, podstatne je zostat v klude a dychat. Predychavat, nestresovat, byt trpezliva a tesit sa na babatko. Pocuvat lekarov a co najviac eliminovat strach - lekari su tam na to, aby ti pomohli. Zvladnes to, ja som strasny strachoprd a citlivka na bolest...zvladla som to ukazkovo bez cohokolvek od bolesti 😊 budes sama na seba hrda, uvidis.

katka533
9. jan 2022

@vvrga1 tak ja napíšem dve skúseností a ako ma ovplyvnila priprava. Prvy porod,nic som neriesila, nic som dopredu nevedela. Posledný mesiac som len lezala a nic nerobila, porod vyvolavany. Kontrakcie do chrbta, co ani neboli kontrakcie, len bolesti..hodinu som lezala na izbe v bolestiach, ze som myslela, ze uz odpadnem. Porod katastrofa, lebo som bola uz tak vycerpana, ze sa mi zahmlievalo pred ocami a nevladala som nic. Druhy porod som sa psychicky pripravovala a pomohli mi aj pri poorode rady ( co mi predtym nehovorili). Takze
Pripravit sa na to, ze to boli. Zo začiatku nie, ale pred porodom to boli strasne, tak ze sa to neda vydrzat ( preto zeny kricia od bolesti) vsugerovat si, ze to musíte vydrzat a ked uz bude bolest extremna, stale si vraviet, ze to treba predychat , a myslieť na nieco ine. Po kazdej kontrakcii som sa snažila uplne myslou uvolnit. Nesmie sa sadat, najlepšie chodit, pripadne so sadnut na zachod do otvoreného priestoru. Lebo zatlacenim porod nepostupuje( co som robila pri prvom). Pri stupajucich bolestiach necakat a otravovať sestricku, lebo oni vas nechaju aj dlhšie cakat v kontrakciach ,pritom uz mozete rodit. Pri kontrakciach zhlboka dychat stale ( tiez som nerobila pri prvom) ,dychat aj pri porode, ked sa netlaci. Robit vsetko preto, aby siel porod sam , pohlavny styk tyzden pred porodom, fyzicka aktivita, masaz bradaviek, kruzenie bokmi, aby sa dieťa posúvalo smerom dolu, masaz hradze ( ale.to sa robi posledny mesiac).
Samozrejme kazda zena to ma inak, ale tak to moja skúsenost a vdaka priprave mozem povedat, ze moj druhy pôrod bol uplne v pohode a prvy horor, kedy som myslela,ze to uz v živote nebudem opakovat. Ono najhoršia je panika, ked sa nepripravite, ako to boli a nasledny stres, vycerpanie, a rezignacia

annm81
9. jan 2022

@vvrga1 Nesúhlasím s radami, že najmä nič neštudovať a nepriravovať sa, lebo budeš len v strese.

Musím povedať, že ja som rodila v dvoch odlišných krajinách. Môj prvý lekár zastával názor, že si mám naštudovať toľko, koľko zvládnem, mám si pozrieť videá z reálneho pôrodu. Dal mi nejaké odporúčania na knihy a spravil tri dvadsaťminútové prednášky, kde vysvetlil najčastejšie možné komplikácie - vraj ak by náhodou došlo k niečomu vážnejšiemu, nech mi dokáže rýchlo dať informácie, lebo na dlhé vysvetľovanie nebude čas. A pre mňa to bolo super - vedela som, do čoho idem a vďaka tomu som bola úplne pokojná.

Viem, že na Slovensku to ani náhodou nie je štandard, ale ak mám povedať jednu jedinú vec, ktorá mi pri pôrode pomohla, tak to bola poloha. Ženy, bojujte za to, aby ste pri pôrode nemuseli rodiť v poloľahu - ten rozdiel oproti lepším polohám je neskutočný.

mattkapd
9. jan 2022

@vvrga1 nič som si nestudovala.. Proste som si hovorila ze prídem a porodim...na pôrodnici som počúvala doktorov.. Prvý pôrod ani neviem ako to prišlo mali ma prepustiť domov keď mi povedali ze ma ešte pozrú.. Ja na 6 cm o chvíľku na to na 8cm vtedy odtiekla voda a do 20 minút od prvej kontrakcie bol malý na svete.. Bez epi, bez nastrihu.. Druhý pôrod bol ešte väčšia rychlovka.. Tiež ale bez epi a nastrihu..

jajanka31
9. jan 2022

@vvrga1 ahoj, kedy mas rodit? Som na tom presne ako ty. Citim sa uplne neiformovana, tie "poradne" ktore vobec nie su poradne mi nedali vobec nic. Uz som aj vymenila lekarku lebo som u nej bola max 5 min. Osobne si myslim ze sa na to da pripravit aby to bolo krajsie rychlejsie a mozno aj menej bolestivejsie.

kiki68
9. jan 2022

@vvrga1 ja som kukla tu na koniku nejake videa s PA a potom nejake clanky z what to expect a stacilo. Muz si nastudoval ani neviem co, ale evidentne to studoval dobre. Nas sa pytali, ze kde sme boli. Ze tak pripraveny a zohraty par uz davno nevideli 😀 Takze za mna to stacilo. Aj tak je to nevyspytatelne a moze sa diat vela veci v kratkom case. Ti ludia vedia ako reagovat, treba tak nejak spolupracovat v ramci moznosti. Znami mali kurzy a viac ako my teda nevedeli. A to sme zrovna vcera s nasimi kamosmi porovnavali porody v tej istej porodnici.

kaciatko321
10. jan 2022

Čím viac si naštuduješ, tým viac budeš v strese, lebo si prečítaš aj nie moc pekne veci a zbytočne sa nalakas, ja som mala v nemocnici super podporu, boli tam asi sa im povie pôrodné asistentky a boli supeeeeeer, úplne skvelý prístup

vvrga1
autor
10. jan 2022

@jajanka31 s mojim doktorom som spokojná, síce na 100 ale spoko. Na špeciálne vyšetrenia som sa objednala k inému, takže za mna fajn. Rozhodla som sa ze si precitam par clankov a pozrem si par videí aby som bola v obraze. Mam rodiť v marci

kiki68
10. jan 2022

@vvrga1 in aj nasi znami mali este pred corona kurz v nemocke priamo a strasne ich tam vystrasili. Zaplatili za dvoch nejako 250 eur a prave im hovorili tie hororove scenare dost. Ale porod bol o inom a nakoniec skoncil cisarskym. Ale to bolo hlavne kombi faktorov a boli prekvapeni, ze tie scenare tam sa vobec nezhodovali s tym, co bol postup v realnej situacii. Ja som si precitala napr aj o epidurale ( vyhody, nevyhody, postup, aj o prirodzenom, aj p cisarskom. Za mna najvacsi prepadak bola appka a pocitanie kontrakcii. Mne isli tie kontrakcie suvisle, bez pauzy a vobec by som to nevedela casovat, ze kedy to zacalo a koncilo. Aj ten monitor to pisal neustale bez nejakej zjavnej pauzy. S cim pocitaj je to, ze Ti moze byt zle ako pri bolesti brucha, ze mozes zvracat alebo naopak hnackovat.Mozes to mat aj v nohach, taky pocit ako obrovska svalovica. A hlavne sa nehanbit za svoje telo. Proste rodis a hotovo.

vvrga1
autor
10. jan 2022

@kiki68 v tom momente mi bude jedno ako vyzeram, alebo co sa stane pocas porodu, ci sa pocikam no chapete nebudem to tu pisat 🙂 vela zien to prezilo, tak hadam to prezijem aj ja 🙂

selu11
10. jan 2022

Ja som na žiaden kurz nechodia a myslím že mi ani nechýbal. Čo ťa čaká nebudeš vedieť ani pri piatom pôrode, ja som si akurát prečítala jeden článok ako dýchať. Najdôležitejšie je počúvať personál ktorý priamo pri pôrode aj bude. Čo ja viem, tak niektorí lekári ani tie duly nemajú veľmi v láske... Najdôležitejšie je naozaj počúvať tých, čo s tebou budú pri pôrode.

mia_142x
10. jan 2022

@vvrga1 ahoj ja mám termín druhého pôrodu marci a mám asi väčší strach nez pri prvom pri prvom som nevedela čo je kontrakcia ani nič proste ako šlo dnu von muselo dáko ísť.ako viem čo ma čaká ale neviem bojím sa že ja to neprezijem.bojim sa preto lebo po 9r idem mat druhé a toto tehohenstvo je od začiatku iné a hlavne mám problémi s z tlakom a neviem či zvladnem rodiť prirodneze a neviem ani či by som cisársky zvládla ako bola som za svoj život nemocnici len pri pôrode pred 9r.neviem čo ma čaká najviac sa bojim asi po porode ma záchod ako zvladnem.ist či má nepotrha a tie predstavy ale kamoška mi povedala že treba myslieť pozitívne samotný pôrod trvá 10-20 min

mia_142x
10. jan 2022

@vvrga1 a kedy máš termín

selu11
10. jan 2022

@mia_142x No tento príspevok autorke určite veľmi pomôže...

aceris
10. jan 2022

@vvrga1 nerozmyslat, nehladat, nestudovat, necitat pribehy z porodu🤣 Mam za sebou dva...pred prvym som vsetko uvedene robila a dopadlo to katastrofalne. Pri druhom som nemala cas nad takym ani uvazovat a bol to pre mna najkrajsi zazitok.

minutka
10. jan 2022

Ja by som ti odporucila necitat ziadne diskusie. Zbytocne ti sem budu pisat hororove scenare a len ta to vyplasi. Ja mam 1 dieta. Rodila som po 30 tke. Porod bol rychly lahky bez epiduralky. Drzim palce, mysli pozitivne

xjakubikovak
11. jan 2022

@vvrga1 za mňa študovať čo najviac, ja som bola na predporodnom kurze, stretka s dulou, veľa som si čítala, zisťovala aké su možnosti v nemocniciach na okolí a podľa toho som si vybrala kde budem rodiť, cvičila som s aniball, pila malinový čaj...
Nesúhlasím že vždy počúvať len lekárov-napr. Mojej mamine sa zastavili kontrakcie lebo jej kázali netlacit (5. pôrod, asi vedela kedy už naozaj musí) dr. nemal rukavice a to celé kvôli tomu!
Praktiky na sk sú v niektorých nemocniciach ak z 18.storocia, nevidím dôvod si nenastudovat všetko možné preto aby som mala ten najkrajší pôrod.
Nehovorím silou mocou sa hádať s lekármi ale veľa krát sa to dá aj inak aké keď o Tom nebudeš nič vedieť a oni ti nedajú možnosti tak urobíš to čo ti povedia a nie vždy je to to najlepšie pre rodičku.

sykork
12. jan 2022

Ja tiež rodín v marci, ale bude to môj druhý pôrod. Môj problém je že mám úzke boky a som veľmi drobná. Toho som sa najviac bála, že sa malá zasekne v pôrodných cestách. Prvý pôrod katastrofa, bola som vyslovene "rodička na facku", sestričky mali so mnou veľa práce, ale boli úžasné. Ja negatívne skúsenosti z pôrodov pripisujem hlavne tomu, že u nás na Slovensku sa to tak berie, teda, že veď rodili milióny žien pred tebou, tak nerob z toho drámu. A personálu je pomenej, nemajú čas sa tak kvalitne venovať len jednej rodicke. Sestričiek bolo na oddelení málo, keď bola jedna pri mne, držala ma za ruku a hovorila ako sa mám otočiť, alebo má vyzývala k chôdzi, tak sa to dalo zvládať, ale keď som bola sama, tak som to zvládala dosť horšie. Podľa mňa je dôležité, aby bol niekto s tebou, išla by som možno rodiť s dulou. Presne, dlhšie ma nechali v kontrakciách, zrazu to prišlo, a to mi bolo najviac ľúto, že prišiel manžel, až keď ma už šili a malá bola na svete. Môžem ti poradiť, vôbec sa nestresuj nástrihom, šitím, alebo únikom napr. stolice pri pôrode atď. Pre mňa najhoršia časť kontrakcie jednoznačne. O nástrihu som ani nevedela, že spravil a bola som kompletne dotrhaná až dozadu, aj to šitie bolo v pohode bez bolesti, ale trvalo dlho.

mia_142x
22. jan 2022

@mia_142x termín mam19 marca ale pri druhom sú komplikácie zo zdravim preto sa bojím.ci to prezijem

katka533
22. jan 2022

@mia_142x mne pomohla masaz hradze, vôbec ma nenastrihavali, na jeden steh len. Za dva dni som behala. Tiez som rodila po dlhej dobe a este mam 40 rokov a bol to super ľahký porod hlavne preto, ze som si naplanovala, ze to musim vydrzat a aj cez kontrakcie som si stale vravela, ze to zvladnem. A aj to tak bolo.

talikudelkova
5. apr 2022

Ja som rodila pred 3rokmi 10 hodinový prirodzený pôrod 🙏 ale musím povedať že som čakala horšie a to som porodila 3920gramoveho valibuka👶🏻💙
Všetko je v hlave 💙 drz sa

hederamonstera
5. apr 2022

No uz to mam za sebou a teda bola to rychlovka☺️ A myslim si, ze kvoli tomu ako som sa pripravovala. 4,5kg a ziadny nastrih ani dotrhanie. Sedela som hned po porode ☺️ A ano, je to hlavne v hlave

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre