velmi sa bojim prirodzeneho porodu, aj cisarskeho, ale neviem sa rozhodnut. tak ak mate skusenosti s porodom KP, poradte. pocula som aj dobre aj zle skusenosti, som uz z toho s nervami v koncoch.☹ Prvy porod som mala prirodezny, a aj tak sa mi narodilo babo pridusene so skore 7 a 10 dni bol na antibiotikach ...nevladala som ho vytlacit, tak sa bojim ze sa to zopakuje.
tiež si myslím, že by mala byť sekcia.
doki by ti mal povedat ako a co s babatkom a myslim ze by nikto neriskoval normalny porod ked je nieje otocene babo a ma este kedy aby sa otocilo a ak bolo v tvojom tehu uz babo normalne otocene tak je sanca ze sa este otoci aby si ho mohla porodit normalne niektore sa otoci az v den porodu a ak by sa stale neotocilo tak by doki mal poslat do nemocnice v ktorej budes rodit na dohovorenie terminu na cisarsky v nejakom 38tt
ja som mala sekciu a som stastna, ze som nemusela rodit normalne 🙂 rychlejsie som sa zotavila, ako niektore mamicky na oddeleni po normal porodoch..
vidim,ze to ma byt chlapcek...niet o com debatit..sekcia...urcite ti to aj lekar povedal a nemaj boooooja 😉
ja som mala z tohoto dovodu sekciu, ale bola som prvorodicka. tam je to pri KP-cku automaticky vraj.
ja som bola tiež tak natom s posledným 🙂 určite by som na tvojom mieste kvôli bábätku trvala na sekcii.. tiež som mala už všetko nachystané - všetky vyšetrenia a krpec sa otočil v 38tt.. takže nakoniec som išla normálne.. ešte sa kľudne môže otočiť.. 😉
dvojičky som rodila tiež KP - normálne a poviem ti, že to bol najhorší pôrod zo všetkých a to boli maličké (25+5tt)
jednou z indikacii na sekciu je aj poloha KP, ale samotna poloha KP nie je indikaciou na sekciu takze nie je to uplne automaticke, zavisi od viacerych okolnosti, ale vo velkej vacsine ak je poloha babatka KP a je to chlapcek, tak sa sekcia robi, ale da sa aj normalne porodit, je to ale trochu narocnejsie a mozno neprijemnejsie. je to na lekarovi, co zvazi aktualne podla priebehu porodu, u nas sa nerobi sekcia na zelanie rodicky, ale v roznych nemocniciach rozne pristupuju k porodom, takze ked niekde by uz pristupili k sekcii, inde mozu este cakat..... ale hlavne sa neboj, vsetko dobre dopadne 🙂 🙂 🙂 a naozaj sa este moze stat ze sa babo este otoci aj tesne pred porodom 😉 😉 😉
Ahoj, aj ja som mala polohu KP...a to od 17 tt...proste babatko malo velmi malo plodovej dovy a ja som mala malicke brusko, takze nemala miesto na to, aby sa otocila.... Aj mna postrasili, ze to moze ist aj prirodzenym porodom, alenastastie sa rozhodli pre sekciu.....a ja si nemozem stazovat...bolo to uplne bezbolestne...akurat 24 hodin po sekcii ti nieje najtoplepsie...ale sak normalny stav, ked si po operacii. Mala som spinal, takze som bola pri vedomi, ked malu vybrali a je to uzasne......ja si sekciu len chvalim..... Aj zotavovanie po zakroku bolo rychle.....akurat trosku viac som krvacala, nez zeny, ktore rodili normalne....Ale vsetko je individualne. Ale koli babatku a jeho zdraviu by som sa ja osobne rozhodla pre sekciu, nikdy nevies, co sa moze stat pri spontannom porode, ked je babo zle otocene.
V Banskej Bystrici nerobia sekciu ani vo vaznejsich pripadoch nez je poloha KP. Ale ja by som bola asi za sekciu, hladala by som lekara/nemocnicu, kde by mi vysli v ustrety. Aj ked... moja najlepsia kamoska ma tri deti, prve dve porodila KP a posledne bolo otocene normalne a paradoxne hovori, ze ten posledny porod bol ovela tazsi nez tie prve dva...
aj ja som mala babatko KP-dievcatko.bola takto uz niekolko tyzdnov pred porodom a uz sa neotocila.pri navstevach poradne v nemocnici mi jeden dr.hovoril,ze sekciu planovat nebude,ze sa mozno este otoci a ak nie,tak sa to bude riesit na sale.no pri dalsej navsteve tam bola ina dr.a ta mi naplanovala cisarsky.a nelutujem to,kedze emka sa uz neotocila a narodila sa aj velmi velka.aj ked som mala zo sekcie strasny strach,myslim,ze to bolo lepsie,ako sa trapit pri prirodzenom porode.
@michaelka5 tiež som mala malého KP a o inej možnosti ako sekcia so mnou lekári ani neuvažovali. ale ešte dve hodiny pred zákrokom robili sono či sa malý predsa len neotočil 😀
Ja by som určite volila sekciu, neboj sa jej.. ja som mala aj sekciu, aj prirodzený pôrod, a sekciu som zvládala omnoho lešpie 🙂
tutok vobec nerozmyslat nad prirodzenym porodom...jednoznacne musi byt vykonany cisarsky rez..tiez som mala chlapca a polohu KP takze viem ake je to od 29 tt bol naopak a neotocil sa nech som robila cokolvek svietila na brucho a kadeco...proste dieta vie preco je KP bolo mi vysvetlene ze keby sa otocil ako som chcela zjavne by sa zadusil mal pupocnu snuru rovno pod nozickami ..sedel si na nej ak by bol hlavou dole obtoci si ju a zaskrti sa takze neries preco je to tak proste je to tak. musis rodit kp koli komplikaciam ktore su u chlapcov az fatalne..pri dievcatkach nehrozi tolko komplikacii ..neriskuj a ukludni sa. cisarsky sa da prezit prajem vela stastia 😉 mimochodom po cisarskom tolko nekrvacas ako pri klasickom mala som oba takze viem porovnat ..kazdy porod mal nieco do seba..budes hrda ze mozes na to pozerat z oboch pohladov a davat rady dalej buducim maminkam 😉
moj drobec bol tiez otoceny KP a takisto neuvazovali o inej moznosti ako sekcia. Hlavne koli zdraviu babatka by som asi normalny porod neriskovala a este k tomu ked to ma byt chlapcek.
ahoj, ja som rodila dvojicky-jeden siel hlavickou a lekar bol presvedceny ze aj druhy pojde hlavickou, ale neotocil sa rodila som KP. vsetko v poriadku-lekar sa spotil, islo hlavne o spolupracu, tlacit ked povie z celej sily...bolo to tazke ale nemyslela som na to, ze to nezvladnem...a preco vlastne nesmu chlapci ist KP? ved u mna ani zmienka o sekcii.... 😲
@michaelka5 ahoj, ja som mala prvý pôrod klasický, ale malý bol hlavičkou dole. Pri druhom bol malý hlavičkou dole asi od 31 týždňa a v deň (teda noc), keď som odchádzala do pôrodnice bol ešte stále hlavičkou dole, pôrod sa normálne rozbiehal, potom mi odtiekla voda a začali silné kontrakcie a neustále som cítila hrozný tlak akoby na stolicu, po vyšetrení zistili, že malý sa asi pri odtečení vody otočil (ja som cítila veľký prevrat, ale veď nerodíme každý deň), takže KP. Nedali mi na výber do desiatich minút som ležala na sále a uspávali ma na cisársky. Som tomu rada, lebo ten tlak bol veľikansky a hrozne bolestivý (ja viem, že aj pôrod bolí, veď som bola druhorodičky, ale toto bol neprirodzený tlak akoby som ho mala inou cestou porodiť). Pre mňa bol cisársky horší, ale zdravie dieťaťa je prvoradé. Časom na všetku bolesť zabudneš a budeš sa aj tak tešiť z dieťaťa...
Chlapcek KP by mal ist von sekciou. Ale ver, ze sa este moze otocit, nas sa tiez otocil strasne neskoro 😉 Vlastne len tri tyzdne pred tym, ako sa narodil 🙂 Dovtedy si vegetil na ritke 🙂
@michaelka5 Veľmi záleží na lekároch, akú majú prax v rodení detí KP. Keď si nie sú celkom istí, tak radšej volia sekciu. Ja so obe deti rodila KP a prirodzene. Prvá dcéra a druhý syn a všetko bolo ok. Ale keby som mala prvého syna, tak by mi robili sekciu. Je to vraj preto, že pôrodné cesty ešte nie sú roztiahnuté, a to by mohlo chlapcovi ublížiť. Ak je chlapec už druhé alebo ďalšie dieťa tak to už nie je problém. neviem porovnať prirodzený pôrod a sekciu, ani pôrod hlavičkou a pôrod KP, ale určite ti odporúčam dohodnúť sa s lekárom a povedať mu o svojich obavách a skúsenostiach s predchádzajúcim pôrodom 😉 držím palce, nech všetko dobre dopadne
aj ja som mala KP a sekciu, ale ta by bola aj tak, ani keby bola normalne, tak by sa nezmestila do porodnych ciest 😒
@michaelka5
ja by som sa uz bala rodit prirodzene..... a este k tomu je aj problem...
urcite sekcia by som nevahala ani na minutu v rozhodovani... ide o zivot maleho.....
ja som mala prvý pôrod normálny ,dolu hlavičkou ,ale chlapci sa tlačili KP ,pri prvom to neskoro zistili ,tak porodila prirodzene a pri druhom doktor posúdil ,že chlapec je malý ,tak tak isto prirodzene ,ale mala som aj pred operačné vyšetrenia za sebou ,keby niečo sa zhoršilo ,ale nakoniec všetko dobre dopadlo a ani neviem ,že som porodila ...úplne pekne bez bolesti ,tak som aj rada ,ž e nemusel byť cisársky ,ktorý som ani ja nechcela ,ešte sa doktora opýtala ,že či už 😀 som porodila ,ale doktor je uznávaný v rodený KP .treba sa poradiť s doktorom ...nech to dobre dopadne
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
ahoj...ak je babatko chlapček a je koncom panvovým tak sa robí sekcia...všetko dobre dopadne nemaj obavy, držím palčeky 🙂