Ako prebieha pôrod spinálom?

vierkainka
27. aug 2022

Ahojte.
Chcela by som poprosiť ženy,ktoré rodili spinalom,aby sa podelili o svoje skúsenosti a o to,ako to celé prebiehalo od začiatku az po zotavenie.Mna caka sekcia spinalom a mam obavy.Moja doktorka zrovna vela informácii mi o tom nedala ..... Ďakujem kazdej za komentár.

malicka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lilly7913
27. aug 2022

Ahoj, ja som rodila v júni, tiež spinal a bolo to v pohode, najskôr mi obviazali nohy, potom dali cievku do mechúra, to bolo dosť nepríjemné ale bola to len sekunda, napichli mi ihlu do žily a išla som na sálu, tam mi anesteziolog pichol medzi stavce to niečo na umrtvenie, ľahla som si na stôl a za pár sekúnd som si necítila nohy, teda polku tela, trvalo možno tri minúty keď som počula malého plakať, ukázali mi ho a odniesli, počas zašívania sa so mnou rozprávali, mala som tam veľmi milý personál, keď malého pomerali, dali do zavinovačky tak mi ho priniesli na sálu, priložili mi ho k tvári na par sekúnd a zobrali ho, zasili ma a zobrali na izbu... Ešte som zabudla, pred tým všetkým ešte klistír 😁.. Postavilia som sa na nohy až na druhý deň, čakala som ze to bude horšie ale v pohode sa to dalo zvládnuť, keď ma pustili domov na piaty deň, už som v pohode chodila a fungovala okolo malého,,, držím palce nech ti všetko dobre dopadne 😊

malicka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dame2
27. aug 2022

Odo mňa len jedna rada - keď na pooperacke kážu nedvíhať hlavu, tak ozaj ju nedvíhat 😄 ja som sa niekoľkokrát pozabudla a mala som asi týždeň potom neznesiteľné migrény, na ktoré žiadne lieky nezaberali a keď mi malá začala plakať do toho ako mi vybuchovala hlava, tak sme si párkrát aj spolu poplakali 🙈 ale inak to bolo fajn, po cca 8 hodinách som sa mohla posadiť a navečerat, asi hodinku na to postaviť a kúsok prejsť, a keďže to išlo tak ma už potom rovno nechali ísť na izbu a chodiť pomaly samú. Malú na izbu som dostala na ďalší deň ráno.

anavixy
27. aug 2022

Zalezi od konkretnej porodnice, ale viac menej je to rovnake.
Rano pred SC napichnu zilu, daju infuziu na zavodnenie, mozu/nemusia urobit klystir, pred sc bandaz noh, mocova cievka bud pred alebo az po umrtveni.. na sale este kratky rozhovor s anesteziologom, potom si sadnete na operacny stol, chrbat akoby zagulatite (vsetko vysvetlia) lekar pichne spinal v driekovej oblasti, v koncatinach mozete zacitit brnenie, teplo, ľahnete si, postupne prestavate citit nohy, brucho - najdivnejsi pocit v zivote 🙊. Lezite s rukami od tela, dezinfekciou vam jeden z gynekologov umyje brucho, zakryju vas sterilnym ruskom, gynekolog operater sa vas spyta ci nieco citite (vtedy sa vam dotyka bruska 🙂 ) ak necitite, ide sa na to. Pocas samotnej operacie necitite bolest, ak by nahodou soinal nezafungoval, uspia vas.. ale budete citit tlak, budu s vami mykat, budu vam tlacit na fundus (hore pod rebrami), vtedy sa vam moze horsie dychat, moze vam byt nevolno, hovorte anesteziolofovi, ked budete citit nieco neprijemne, pomozu vam. Trva to cele 10-15 min, ak to nie je akutna sc. Dieta vam ukazu a odnesu na osetrenie, potom ho znova prinesu, daju vam ho k tvari, mozete ho pohladkat, pobozkat, ovonat 🥰 na SK este nie je bezny bonding na sale, vsetko dobehnete potom 🙏
Po zasiti vas prevezu na jis, kde budete lezat niekolko hodin (kolko presne zalezi od pracoviska, niekde 6,8, niekde 24), vacsinou stale mate zavedeny mocovy kateter. Budu vam este tiect infuzie aj analgetika, budu vsm pichat injekcie im s liekom na podporu zavinovania maternice a fraxiparin sc. Dieta vam budu nosit na dojcenie, ak nebudete niekde na nadstandarde s rodinnym prislusnikom.
Najhorsie pre vacsinu zien je prve vstávanie po sc. Moja rada, hybte sa na posteli, hybte nohami, dvihajte boky, mne anesteziolog povedal, ze sa mam zacat hybat, ked budem citit nohy, tri hodiny po sc som lezala na boku 👍🏻
Druha rada, ak neviete, pozrite si videa ako sa vstava z postele cez bok, to je uplny zaklad bezproblemoveho vstavania! S rozrezanymi svalmi inak nevstanete.
Tretia rada, led uz budete vertikalizovana, hybte sa, nie do vycerpania, ale rozchodte sa, nelezte a hlavne, vezmite si dieta k sebe hned, ako budete moct 🙏
Co sa tyka nedvihania hlavy a bolesti, to plati pri lumbalnej punkcii. Bolest hlavy sposobuje to, ze sa znizi objem likvoru (ten sa odobera pri LP). Pri spinale sa pouzivaju ihly zrezane tak, aby bola strata minimalna. Budu vam nosit dieta na dojcenie, ako mate nedvihat hlavu?
Bolesti sa vyskytnut mozu, je to najcastejsi neziaduci ucinok, no nie je to az tak caste, aspon nie tie neznesitelne.

Vela stastia 🍀

vierkainka
autor
27. aug 2022

Ďakujem za komentáre 🌻🙂

majlo1234
27. aug 2022

Ja este spomeniem jednu perlicku, po pichnuti spinalu sim dostala extremny tras koncatin. Taky, ktory presiel postuone hadam az par hodin po operacii. Ale sekcia bola akutna, tak mozno zo soku, neviem. Na jiske som nebola, normalne na izbu ma odviezli.

andreatytler
28. aug 2022

@vierkainka Nahly pokled tlaku je casty vedlajsi ucinok. Ja mam vzdy nizky tlak a pocas tehotenstva ked mi este viac klesal som mavala stavy na odpadnutie. Tak som anesteziologa varovala aby ma pozoroval a on samozrejme ze on to velmi dobre pozna, ze sa nemam obavat. Par minut po zavedeni spinalu som uz citila ako idu na mna mbdloby a on nic a tak mu vravim ze idem odpadnut ze nech s tym nieco robi. Po porode mi povedal ze dobre ze som mu povedala.
Bud asertivna a nedaj sa zastrasit doktormi. Je to tvoje telo a ty ho poznas najlepsie.

mijunik
28. aug 2022

@vierkainka ja len k tomu cievkovaniu. Mne pred sekciou zavádzali cievku do močových ciest ešte na normálnom pôrodnom stole, t. j. ešte pred anestéziou a vôbec, ale že vôbec to nebolelo. Ani na okamih. Len som cítila, že tam niečo robia. Čiže nemusí to byť nepríjemné. 🙂

vierkainka
autor
28. aug 2022

🙂🙂🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre