Ako môže byť sprevádzajúca osoba čo najviac nápomocná?

frida1990
5. mar 2023

Ahojte, kamarátka si ma zavolala k pôrodu, s čím som nadšene súhlasila, veľmi si vážim jej dôveru a som nadšená, že budem pri tak krásnej udalosti ako je zrod nového života. Ja však za sebou vlastný pôrod nemám a tým pádom nemám s pôrodmi žiadne skúsenosti. Viete mi dať nejaké rady, na čo sa pripraviť, aby som jej bola čo najlepšou oporou? Ako jej môžem byť čo najviac nápomocná? Čo vám najlepšie padlo, keď sprevádzajúca osoba robila, prípadne čo vám od nej nepadlo práve vhod? Čo by ste uvítali, čo naopak nie, atď? Samozrejme nejdem sa tam hrať na žiadnu dulu, moja rola bude čisto psychická / emočná podpora a pomoc s čím bude potrebovať, podať veci atď atď, ale veľmi by som ocenila, ak by ste mi vedeli dať zopár rád, chcem sa pripraviť🙂. Každej rade sa poteším ♥️.

vilma7
5. mar 2023

Jednoducho sa riaď pokynmi tvojej kamarátky. Aj ja som mala kamarátky, chcela ma objať, držať, masírovať, v momente najväčších kontrakcií som jednoducho nezniesla žiaden dotyk, stačilo že tam bola a robila, čo som jej povedala.
Sama nevieš ani ty a ani kamarátkami, ako bude pôrod prebiehať. Takže dopredu sa na to pripraviť nedá. Len jej povedzte, nech ti vraví, čo potrebuje... atď.

frida1990
autor
5. mar 2023

@vilma7 jasné, súhlasím, ďakujem

jazula
5. mar 2023

So mnou bol priateľ a pri samotnom pôrode bolo príjemné, keď ma chytil za ruku a podal mi glg vody a inak len bol tam - potichu 🙂.
Ale ja si strašne málo pamätám z chvíľ hneď po pôrode, kým mi nedali bábo na bonding. Takže som veľmi rada, že mi on povedal, že dcerka hneď plakala, kam ju odniesli a kto, čo s ňou robili a tak. A mohla som si byť istá, ze počas bondingu mi malá nespadne, ze ju niekto istí 😊

petamich
5. mar 2023

podporit, pochvalit ako jej to dobre ide, podat vodu, drzat za ruku, pohladkat - pripadne aj si s nou prejst nejake veci, ktore pri porode ne/chcela, aby si ak si to bude vyzadovat situacia tlmocila niektore potreby personalu, toto nam aspon vravela na porodnej priprave PA, ze co vhodne, aby sprevdzajuca osoba robila a teda aj nejake co by nemala 😂

frida1990
autor
5. mar 2023

Ďakujem vám žienky ♥️

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre