Ahojte. Rodili ste niektorá v poslednej dobe s epi? Ako to teraz funguje? Kedysi si musela žena dopredu vybaviť, aby ju mohla dostať, aj sa za to platilo. Ako to teraz je? A zaujíma ma ako ste to zvládli s ňou? Mňa už čaká 3 pôrod, ale prvé dva som nad ňou neuvažovala. Teraz áno. To si necítite celú polovicu tela, alebo viete normálne fungovať, len bez bolesti? Na koľko musí byť žena otvorená, aby ju mohla dostať? Ako dlho účinkuje? Asi pol hodinku, či aj dlhsie? Druhý pôrod som mala zlý, preto sa tomu chcem teraz vyvarovať.
@andrejkap123 a myslíš, že to malo niečo spoločné s epiduralom? Dúfam, že všetko dobre dopadlo 🙂
Asi závisí od pôrodnice. U nás nemusíš mať poučenie dopredu. Tuším na 6 cm sme čakali dokým sa otvorím, potom mi ju pichli, jedna dávka mi účinkovala tak 1-1,5 hodiny. Dopichovali potom myslím 4x q potom až na šitie. Normálne všetko pri nej cítiš, len kontrakcie nie q je to mega úľava 😃 akurát teda pri druhom pôrode tiež malej začali klesať ozvy po epi. Vraj sa to občas stáva. Pri prvom sa mi to nestalo.
Podla mna malo. Dovtedy bolo vsetko ok. Aj doktori maju rozne postavenia k tomu. Jedni ze sa to stava, druhi ze to nie. Takze tak…. Ale aj na mna zle vplyval ten epidural takze nie je pochyb ze aj na dieta. A velka nahoda by to bolo ze kratko po tom..
Moja skúsenosť z banskej Bystrici je takáto: musela som najskôr absolvovať poučenie o Epidurály v nemocnici, pri pôrode som im odovzdala o tom tlačivo, že som bola poučená a povedala som im, že chcem epi, vo fakultnej nemocnici v BB sa neplatí za epi inde sa môže. Epi mi dali keď som bola otvorená tuším na viac ako 5 cm sa mi zdá, že ten rozsah je od 5 do 7 možno viac ale netuším na isto.. každej žene môže pôsobiť kus inak.. mne zapôsobila tak, že som normálne cítila nohy ak všetko ale necítila som žiadnu bolesť len tlaky a mne pôsobila do konca pôrodu ale to sme mali takú akoby kabelku kde sme si mohli sami dopichávať takým tlacitkom ( samozrejme to bolo obmedzené čiže si sa nepredávkovala ani nič podobné )
Ked som rodila prvy krat v 2001 tak epidural este nefical. Pri druhom v 2009 som si povedala, ze ked som zvladla prvy bez, zvladnem aj druhy a navyse sa za to este platilo, tak som to nechcela. Pri tretom v 2015 som si to zaplatila (ak si dobre pamatam, ze sa este platilo), bola som na pouceni. Nakoniec som to nevyuzila, lebo porod nabral rychle obratky.
K tomu pouceniu - na poradniach nam hovorili, ze na poucenie musime, inak nam to nedaju. A potom, ked som uz bola v porodnici, behali tam sestricky a ponukali to rodiacim zenam ako teple rozky. Ved bolesti su perfektnym motivacnym nastrojom.
Dnes, ak sa nemylim, je to zadarmo. Tak chod na poucenie, nech vies do coho ides. Ak to nakoniec nebudes chciet, tak to jednoducho odmietnes.
Kazda porodnica to ma inak, v mojej nebolo potrebne dopredu vybavovat.
Podava sa na 3 davky, mne davali cca vzdy po 2,5 h.
Citis si vsetko, normalne fungujes, len kontrakcie by si nemala citit take bolestive.
Nie u kazdeho vsak epidural zaberie, mne povedali, ze zalezi od toho ako v tele zmetabolizuje. Mna napriklad kontrakcie boleli aj s nim, sitie som ale necitila vobec.
Vsetko si citis, normalne mozes chodit, v normalnej porodnici ti ju dopichnu na zelanie. Ja by som si urcite na tvojim mieste dopredu zistila, a vybavila, ak treba. A pocas porodu sa rozhodnes. Mne pichli, ked som bola otvorena na 4 cm.
@andrejkap123 môjmu tiež klesli a hrozil kliešťový pôrod
nie je to dobré pre dieťa, ale je to už na rozhodnutí každej ženy či áno alebo nie, ja som rodila bez
@domka222 a nabehli potom? Nasej uz nenabehli. Cize ju museli vyberat akutne cisarskym a museli jej pomoct aby sa nadychla.
Mala som dopredu papier na epi... necítiš bolesť a prirovnávam to tomu keď mám holé nohy a zabalíš sa do úplne mäkkučkej deky (aspoň ja som mala taký pocit)... do 5cm to dávajú ... mne 3h vydržala epi, potom sa dopichla a behom 5min som šla rodiť...
rodila som 3 tyzdne pred terminom, takze poucenie som nestihla, ale dali mi ho podpisat na sale. neotvarala som sa, tak mi nemohli dat epi, az kym to nebolo aspon 3cm, na ktore som cakala pol dna. neplatila som nic. citila som si nohy aj vsetko, len som necitila bolest. ucinkovala neviem kolko, ale ked prestavala, stacilo povedat a dopichli (aj viackrat, len tesne pred tlacenim uz nie).
@andrejkap123 nie klesli až na 60. Tlačenie na brucho,aby bol čo najskôr von
@domka222 hej chapem. Nasa mala nemeratelne a ked namerali tak 60 tiez.
Ďakujem baby za skúsenosti. Ako to je s tými ozvami? Keď prestali klesať, tak Vám spravili cisársky, alebo teda sa snažili bábo čím skôr dostať von a bábo je v poriadku? Lebo akože mi to príde celkom vážne, pritom viem o veľa prípadoch kde sú detičky úplne zdravé.
@autorka mne niečo pichli. Názov neviem ale malo to za cieľ zosilnit kontrakcie. Za 20 minút bola malá na svete. Je v poriadku.
No klesli a hned stres, 15 ludi okolo mna, cakalo sa ci nenabehnu (zwvraj sa to stava ale vzapati je to zas ok), u mna to uz bolo 5 min a ďakujem im ze ma brali na salu hned. Mala je ok 🙏🏼🙏🏼🙏🏼. Narodila sa a nedychala a nehybala sa ale pomohli jej a pekne nabehlo vsetko. Ale cotala som si pribehy ze z toho co sa nam stalo moze byt aj postihnute dietatko vplyvom nizkeho kyslika v tele a mozgu.
Mne pichli a ako keby som nevedela tlacit..jednoducho mi to neslo a nevedela som maleho vytlacit..nakoniec mu tiez klesali ozvy a vytiahnut ho museli vexom…vdaka Bohu je maly zdravy
Nesuhlasim s vyjadrenim tu pani LAICIEK,ze epidural nie je dobry ci vhodny pre dieta.Na svete rodia miliony zien epiduralom.A cudujem sa kazdej ze tu pride takuto dolezitu temu rozoberat so zenami bez akehokolvek medicinskeho vzdelania a neradiabsa s porodnikom ci anesteziologom.Take nazory typu "podla mna,alebo suseda poculala,ze..." nas akurat vracaju do stredoveku.Chceme mat moderne zdravotnictve ale mnohe zmyslaju ako v 1980tom.
@maminkadeticiek prepáč, ale je úplne jasné, že ja sa budem radiť v prvom rade s lekárkou. Len ma zaujímalo ako to funguje a aké majú ženy skúsenosti. V inej diskusii som čítala ódy na epidural, v tejto je to samozrejme skôr také cernejsie. Je úplne jasné, že sa nebudem rozhodovať na základe zien z MK. Je to skôr len pre zaujimavost
Sestra mala pri oboch pôrodoch ale ona išla SC. Pri prvej zabrala, pri druhej nie tak ju museli uspať. Vravela ze lepšie bolo s epi. Kamoška rodila bez a malý nešiel von, skoro obaja zomreli, druhé šla v celkovej SC. Priateľova neter rodila obe SC v celkovej ak sa nemýlim a druha sa nadýchla plodovej vody, týždeň bola na jiske novorodeneckej. Ja som mala SC miesto plánovanej akútnu, malý sa vypýtal skôr a ani neriešili rovno ma uspali ale ja som aj tak nechcela byť hore. Sesternica rodila s epi a úplne že super. Ďalšia bez a skoro porodila na chodbe. A tiež si chválila. Mám známu ktorá deň po pôrode povedala ze aj 4 také by šla hneď porodiť a mala epi. Každý povie ako zažil.
@maminkadeticiek ale ved my netvrdime,ze nie je epidural dobry..kazda z nas tu napisala svoju skusenost,ved na to sa autorka pytala
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Bola som otvorena na 6cm, zavolali anesteziologa, za chvilu som mala pichnuté, isla sa este vycikat, citila som si nohy aj som chodit vedela aj pouzivat nohy len som necitila kontrakcie a ked ma kontrolovali na kolko som otvorena z dola. Avsak malej vzapati klesli ozvy cize ma brali do 5 min na akutny cisarsky 🙂