V Januári ma čaká pôrod a zvažujem epidurál. Je však pre mňa stále akýmsi “strašiakom” a preto by som vás poprosila o osobné skúsenosti. Odstrašuje ma to hlavne z dôvodu, že som zopárkrát o ňom čítala, že ak ho zle pichnú žena načas ochrnie?? Taktiež trpím roky migrénou - zhoršili/začali vám po epi bolesti hlavy? Alebo je možné, že nebudete vediet kedy tlačiť resp. nebudete vôbec cítiť kontrakcie? Uveďte ma prosím vás do sveta modernej medicíny 😁
Mala som a tiez trpim migrenami. Poradila som sa s anesteziologom a povedal ze je to ok.
Mne to zabralo, necitila som bolest ale sialene tlaky takze s vedela kedy tlacit.
Po tom sa mi na bolestiach hlavy nic nezmenilo.
Pichli mi 2 davky. Keby sa dalo tak by som bola aj za dalsich 100 🙈 mam pocit, ze mne ucinkoval strasne kratko. Mali problem vpichnut mi ju. Ale nastastie sa podarilo. Citala som, ze ine zeny si aj pospali ked im pichli epi a ja som bola rada ze aspon 30min netrpim. Keby som isla rodit druhy krat ani nevaham a dam si znova. Mne pomohol aj v tom, ze som sa rychlo otvorila a spustil sa porod a migreny ani nic podobne som nastastie nemala
Pred porodom ta caka poucenie/pokec s anesteziologom, kde sa o vsetkom mozes poradit. Tieto ochrnutia su podla mna len take keci. Dr nam vysvetlovala, ze je to blbost, ze sa to picha o x stavcov nizsie a pokial budes pocuvat pri pichani pokyny lekara, tak sa ti nema co stat (teraz myslim ohladom 'ochrnutia'), Ked ti to pichaju tak si v takom klbku, ja som mala obe ruky na pleciach lekarky a druha mi pichala epi. Je to taky blby tlak, ale kedze je to pri porode, tak ta bolest je zanedbatelna :D.
V dotazniku vyplnujes, ze mas migrenu. Lekarka mi len povedala, ze ak by ma 'po' zacinala boliet hlava nech hned kricim, ze mi daju lieky a bude to ok. Nic ma nebolelo, migrenu som nedostala po porode. Vratila sa az par mesiacov po porode spolu s menstruaciou.
Budes vediet kedy tlacit. Mne vysvetlovali, ze ked uz ten tlak + kontrakcia budu take, ze by to uz mohlo byt ,tak si nemam davat dalsiu davku (v ruke som si drzala taku blbost, ktorou som si regulovala tu davku epi). Vsetko mi vysvetlovali pocas porodu, riadila som sa tym a bolo to ok.
Papier si radsej vybav, ak pri prijme budes rozhoduta, ze ju nechces, tak im to povies a vybavene. Ale radsej mat tu moznost
Ja mam hyperlordozu a medik mi mal problem dobre pichnut, nakoniec to pichol anesteziolog na neviem kolkaty pokus, prva davka zabrala, dalsia uz nie, neviem preco. Dala by som si ju urcite znova, nemala som ziadne vedlajsie ucinky
Rodila som skoro 30 hodín po odtečeni plodovej, z toho kontrakcie intenzívne 6 hodín.
A aj tak mi ho nestihli pichnúť 😂
Dala som to bez neho, ale vravela som, ak bude druhé, drogy drogy drogy!!!!
Hlavne keď ma šili, tak by som za neho vraždila, bolo to horšie ako pôrod.
Mávam migrenove záchvaty a časté migrény, epiduralka u mňa nemala žiaden vplyv na migrény. Epiduralku mi pichali na 3x, mala som šťastie na anesteziologicku čo mi nevedela epiduralku zaviesť, viem že pri jednom pokuse mi pravá noha strpla, keď už konečne zaviedla vďaka epiduralke mi praskla plodová voda (pri druhom pôrode som epi nestihla a vodu museli prepichovat), keď porovnám oba pôrody epi je super 👍
1. pôrod s epi, pri 2. mi ju nestihli. Zvládla som obe, ale teda pri 3. si dám určite tiež, ak to stihnú.
Migrény si mávala pred aj po pôrode, nič sa nezmenilo.
Že by ste nevedeli kedy tlačiť sa obávať rozhodne netreba. Tlak cítiť budete, len tá bolesť sa zmierni. Navyše je tam PA a doktor, aby vám pomohli.
Ďalšia vec, zošívanie nastrihu/ natrhnutia po pôrode je rozhodne lepšie s epi, ako bez😁
O nikom paralizovanom po epi som teda ešte nepočula. Skôr som počula, že môže predĺžiť pôrod,ale ani to sa mi nezdá veľmi.🤔
Mne pichli jednu dávku a pomohlo mi to v tom, ze som si ja aj manžel dokázala na hodinku pospať a nabrať nové sily. Nechcela som ju, ale tým ze som rodila v noci a celkom dlho, tak ma sestričky prehovorili nech si ju dám. A za mňa veľká spokojnosť
Prvý pôrod - pichnutá pri 4cm. Zabralo a všetko super, nič som necítila, bezbolestný, ale dlhý pôrod. Druhý pôrod pichnutá medzi 7-8cm a už nezabrala, takže bolestivý ale extra rýchly pôrod.
Ja som chcela, ale pichli mi epi trikrát nesprávne, tak som potom už štvrtý pokus nechcela. 🤷🏼♀️
2x s epi výborne pôrody bez toho by som nikdy nesla
Mala som epidural, s migrenami nemam skusenosti takze neporadim, ale co sa tyka kontrakcii - ja som mala pocit, ze mi uplne vyplo akykokvek pocit bolesti, necitila som nic a tlacila som na pokyn doktora, ktory sledoval kontrakcie na monitore. Maly sa mi tlacil von a ja som prudko tlacila az som sa roztrhala na 5 stehov :(.
Hojila som sa dlho, dlho som mala problemy s mocenim aj so stolicou… niekolko mesiacov som sa trapila a som dva roky od porodu a tie miesta stehov stale citim a hlavne pri menstruacii to riadne zdola boli. Prve mesiace som lutovala ze som si epidural dala.. vycitala som si, ze som kvoli tomu necitila ako tlacim. Na tvojom mieste by som si dala, ale pri tlaceni si daj pozor a radsej pomaly na viackrat.. nie ako ja na dve zatlacenia.
Sitie som necitila, ale po par hodinach to boli hotove muky. A to ta nechcem odstrasit, len skor odporucit pomale tlacenie.
Kamoska mala epi a mala jeden malicky steh. Takze to vdakabohu nema takto kazdy. Smelo do epi. Ochrnutia sa neboj.
@zushorvath ja som tiež nič necítila pri tlačení a tlačila som na pokyn, neviem či mi pomohlo, že som cvicičila s aniballom, alebo proste stavba tela. Nenatrhla som sa.
Mám za sebou tri pôrody, z toho prvý s epi a potom bez.. u mňa nezabral, stále som citila bolesť a pri konci som uz kontrakcie necitila.. u mna nemal úspech. Ďalšie dva som zvládla bez a keby bol štvrtý tak tiež bez 😉
@nikasmile aj j som cvicila s aniballom, aj som sa natierala s olejcekom na hradzu a stalo sa. Ale za tym je viac veci… napr. aj to ze kym som ja citila ze sa mi maly tlaci von, tak doktor bol vo vedlajsej miestnosti pri porode spoluobcianky a sestricka ho dvakrat volala ku mne a zjavne nestihal. Nepridrzal hlavicku a ja som proste prudko tlacila. Co uz. Uz som poucena do buducnosti.
@zushorvath to je škoda😒
Epi mi pichli ked som bola na 7-8 cm otvorena,dali iba jednu davku ale pomohla hned.ale ☝️hned sa dostavili aj vedlajsie ucinky,uprimne nepoznam nikoho kto ich mal 🙈😂zimnica,svrbelo ma brucho som sa skoro doskrabala do krvi,zvracala som a strpli mi nohy epi mi porod uplne zastavila,kontrakcie prestali ja som necitili uplne nic ani ked som rodila nevedela som ani kedy tlacit hrozne asi aj preto mi ostali na pamiatku inkontinencia a hemeroidy,uz som mala zelenu vodu,z ktorej mala dcera zapal oci.teraz som tehu opat zvazujem epi ale urcite skor
Ja som si dala pri prvom. Po 24hodinach porodu a nezabral. Resp ako mi ho pichli zacalo sa vsetko komplikovat. Brali ma po 28hodinach na sekciu a to uz ma museli uspat. Kedze som vsetko citila.
Pri dalsich dvoch porodoch som si uz ani nedala a zvladla som to lepsie.
Ale napr kamaratka si dala pichnut lebo ze to este nejake 3-4hodky. Tak jej pichli a jej to porod tak rozbehlo ze hned isla rodit 😂
Do pôrodnice som prišla dva týždne pred termínom lebo mi odtiekla plodová voda. Cez noc sme dohodli epidurálku nakoľko som ju nemala dopredu vybavenú, no rozhodla som sa, že ju asi predsa len chcem. Ráno ma zobrali na sálu asi o pol ôsmej a pichli mi prvú dávku. Asi dve hodiny mi bolo super, nič ma nebolelo, potom mi pichli druhú a zas mi bolo super, žiadne bolesti, len som cítila kedy je kontrakcia ale nebolela. Chcela som prejsť aby trochu postupoval pôrod a iba som sa zviezla na zem, proste som si necítila nohy a neustála som na nich. Dali ma ležať a ďalšiu dávku mi samozrejme už nedali. Mohla som hýbať akurát prstami na nohách a ležať tam v bolestiach, ktoré sa už začínali objavovať. Takto som sa tam trápila neviem asi štyri hodiny a potom že ideme skúsiť a už som si nohy cítila. Musela som to už vydržať bez epidurálu až do konca. Ale dala by som si ho znova, lebo je to fakt úľava, iba až ku koncu nedajú ale to sa dá tých 10-20 vydržať.
@asdfka 2h je ešte fajn, mne to účinkovalo 20 min. a odpoveď bola len,že každý reaguje inak...každé telo je iné,a už mi to ani nedoplnali :(
Hlavne epi sa nepicha do miechy. Fascinuje ma,že sa tento blud ešte aj po 20r udržal 🤣. U mňa po epi prestal prebiehať pôrod.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Mala som ho, aj ked som isla do nemocnice ako velka hrdinka ze ho potrebovat nebudem. Ha ha ha 🤣.
Pomohol mi tak na 2 hodinky ked som este nerodila a mala kontrakcie. Potom mi ho dopichli a citila som uplne vsetko. A zevraj bezbolestny porod 🤣🔫