Ahojte, bola som na kontrole znamienok, najprv mi lekárka pochválila kožu (chranim sa a mam naozaj malo znamienok) a potom jedno zakrúžkovala, že ma ísť radšej von. Bola to taká facka, ale dobre 😀
Keď som sa jej pýtala že prečo, že ona nemá čas každému vysvetľovať (druha facka). Samozrejme som sa hneď pýtala, či to môže byt melanom a odpoved bola, nie, to by ona videla. Ale že pre istotu to treba dať von. Do správny pre chirurga uvidela displasticky nevus.
Nikdy som ešte nebola, podarilo sa mi zohnať termín na štvrtok. Už teraz sa bojím 🙈
Ale teda moja otázka- naozaj by dermatológ videl melanóm?
O týždeň po operácii letím na pár dni prec a 3 týždne po ideme na wellness. Sestrička mi potrvrdila, ze to je ok, tak snáď 🙏🏻
klud hlavne
Dysplastický névus, tiež nazývaný atypický krtek, je nerakovinový typ kožného výrastku tvorený melanocyty, bunky, ktoré produkujú pigment a dodávajú pokožke jej farbu. Dysplastické névy sa líšia od bežných krtkov, pretože majú nezvyčajné tvary, veľkosti alebo farby. Kým sú benígne (nerakovinové) a nepredstavujú bezprostredné zdravotné riziko, považujú sa za marker zvýšeného rizika vzniku melanóm, druh rakoviny kože
nič sa ešte nedeje , keby ano hned by ti to povedala ,to je ako ked na gyn ti nevyjde dobre ster , tak o 6 m sa ide pre istotu znova ,
môj syn bol u jedného lekára, vraj odporúča tri vybrať. Potom bol u iného lekára a vraj sú úplne v poriadku. A teraz čo? Nikdy nebol spálený. Chodí len na zš.
ačaMôj priateľ ma už vybratých asi 80 znamienok, pretože je posiatý celý znamienkami a chodí stále si dať kontrolovať a keď sa nejaké nezdajú vyberú a dajú na histologiu ... Napríklad teraz má momentálne vybratých 5 a všetky boli ok ... Niekedy mu už vyjde aj displásticke ... Môj starký mal melanom, ale zaskrabol si ho, nikomu nič nepovedal a už začalo bujnieť, bolo skarede uz na pohlad... Neboj bude to ok