Dobry den mamicky.
Prisla som si sem po radu. Ja uz dlhe roky zijem v zahranici a nemam moc prehlad ako urcite veci funguju na Slovensku.
Moja situacia je takato - moja mama bude mat 72 rokov a od kedy zomrel otez pred skoro tromi rokmi zije sama. Zije v panelaku a ma sice okolo seba ludi - susedky/priatelky co si jedna druhej pomahaju ale to je vsetko. Ziadna rodina na blizku na koho by sa mohla spolahnut. V poslednej dobe ma nejake zdravotne problemi a uz celkovo, nie je najmladsia.
Chcela by som sa opytat, ze ci na Slovenksku, konkretne v Piestanoch, existuje sluzba ze by som mohla niekomu zaplatit kto by jej bol schopny pomoct - ci uz ju zobrat k lekarovy, alebo pomoct s nakupom, a tak celkovo, kto by vedel pomoct ked by bolo treba.
Ja ani neviem presne co hladam ale vzdialenost medzi nami a to ze ja mam tri deti mi neumoznuju byt s nou casto a hlavne vtedy ked ma najviac potrebuje. A bojim sa, ze cim bude starsia tym viac bude potrebovat pomoc. Mam naplanovane prist za nou v Aprili a ak by boli taketo sluzby mozne tak by som to chcela zariadit. Viete mi niekto poradit - ja ani neviem kde zacat. Dakujem.
@jorgie ano, funguju opatrovatelky z roznych EU projektov, vacsinou to realizuju obce, alebo neziskovky...
Skús sa spýtať v Červenom kríži v meste, najú opatrovateľky aj dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú
Dakujem vam za odpovede.
@vulka - ja ani tak moc nehladam opatrovatelku, skor niekoho, ako hovoris, nejaku pani co by bola schopna pomoct ked treba. A samozrejme, ze by som za tieto sluzby platila, to nie je problem.
Mamina nepotrebuje opatrovatelku (zatial) Ona je sebestacna - a prave preto by som schela najst niekoho kto by mohol pomoct - ani nie s opatrovanim ale skor pomoct z takymi normalnymi vecami - s akymi by som jej mala pomoct ja, ako jej dcera, ale zial moja vzdialenost mi to velmi komplikuje a ja citim vinu a bezmocnost ked sa nieco stane, alebo ked potrebuje pomoc s niecim a ja jej nemozem pomoct a musi sa spoliehat na cudzich ludi.
@nwnw - dakujem pozriem sa
Domelia.sk
Porad sa s mamkou,asi celkom cudziu osobu nebude chcieť.Niekoho z okruhu jej známych napr.kamaratkinu dcéru,vnučku,susedu.Surodencov nemáš?
@mondolina ...mozem, ale ked ono to neni take jednoduche. Ona k nam chodi, dva krat do roka na 6-7 tyzdnov, ale prestahovat sa sem na stalo, to neviem ci by chcela. Neviem, ze ci by jej to este viac neublizilo - byt v cudzej krajine, bez znamych a priatelov. byt prec od vsetkeho co pozna.
@jeninah ano, mam sestru ale ta zije tu kde ja....ja som odisla uz pred viac ako dvadsiatimi rokmi a moja sestra sem prisla za mnou pred 8 rokmi a uz sa domov nevratila.
@evamarek77 dakujem, to je dobry napad. Mozno skusim takto
to čo popisuješ robia opatrovateľky - teda pomôcť s nákupom, robiť spoločnosť, ísť pre lieky, objednať sanitku na vyšetrenie.... neviem konkrétne ako si ty tú pomoc predstavuješ ale to zase nefunguje tak, že mama zavolá a niekto nakluše....teda ak to nie je dohodnuté na pravidelnej báze alebo vopred dohodnuté na konkrétne obdobie......
@mogaa ano, takto si to nejako predstavujem - pomoct s nakupom, nieco vybavit, ist pre lieky...a samozrejme ze by som to chcela mat dohodnute - urcite by som necakala ze by niekto naklusal ked by bolo treba. Ja by som radsej platila niekomu pravidelne, aj ked by to mamina stale nepotrebovala, ale bol by niekto na koho by sa mohla obratit keby tu pomoc potrebovala.
preto sa pytam, ja vobec nemam prehlad ake sluzby su dostupne.
@jorgie Súhlasím s @janinah, lepšie by bolo, keby si mamka mohla vybrať a asi by bolo pre ňu lepšie niekoho známeho resp. niekoho, kto niekto zo známych doporučí. Môžeš skúsiť napr. FB skupinu vášho mesta a tam sa opýtať, či by si nechcela nejaká vitálna dôchodkyňa privyrobiť.
Ja Ťa úplne chápem, tiež žijeme mimo SR a riešila som to. Moja mamina je vo veku Tvojej a už mala zlomeninu stavca (vtedy som na čas prišla na SR a prestriedali sme sa s bratom - tiež žije mimo SR) a minulý rok si zlomila bedrový kĺb. Všetko som riešila telefonicky, keďže bola Corona a cestovať sa nedalo resp. s obmedzeniami. To bolo veľmi stresujúce obdobie a už by som to nechcela zažiť.
Ak Tvoja mamka nemá nejaké väčšie zdravotné obmedzenia, opatrovateľku z Mestského úradu jej nedajú. Ináč, vybavovanie trvá pár mesiacov a potrebuješ k tomu milión papierov, nielen od lekárov. Riešila som to vtedy, keď mala zlomený ten stavec. Teraz tiež (pri tom bedrovom kĺbe), ale naťahovali to ako žuvačku, až si mamina nakoniec našla vitálnu dôchodkyňu - mamku jej známeho. Zo začiatku pomáhala dosť, lebo mamina ledva chodila, keď prišla z doliečováku, ale chcela byť sebestačná, tak sa veľmi snažila. Teraz pani pomáha napr. s väčšími nákupmi, ide s maminou k lekárovi atď. Ony dve sa dohodli na pevnej sume za hod. Mamina jej platí tak, ako by doplácala, keby mala opatrovateľku z Mestského úradu. Ak by si chcela viac info, tak cez IP.
Cez domeliu je to drahšie, ale môžeš si skúsiť dať inzerát, ak sa Ti ceny vidia OK:
https://www.domelia.sk/ponuka-prace/opatrovanie...
u nás funguje dopravná zdravotná služba....
zavoláš k lekárovi obv. deň predtým , napíše objednávku kedy a kde pôjde mamina k lekárovi a oni pre ňu prídu a odvezú k danému lekárovi - odprevadia ju až ku dverám...
Ak bude chcieť ísť domov, zas ich zavolá sestrička a oni ju dopravia domov - a zas odprevadia až do domu....Neplatí sa za túto službu.
Ak to nepotrebuje teraz, môže v budúcnosti...
@sovica Dakujem. Asi skusim nieco take - najst niekoho cez Fb alebo inzerat, kto by si chcel privyrobit a bol by ochotny pomoc ked treba. Neviem, ze ci by sa mamina kvalifikovala na opatrovatelku. Ona ma problemi so srdcom, neviem presne nazov diagnozy ale mava stavy ked jej srdce bije velmi nepravidelne a minuly tyzden bola kvoli tomu na JISke. To ma velmi vystrasilo a ta bezmocnot ktoru citim, ked nemam ako pomoct. A aj keby som hned priletela a to by mi trvala aspon 24 hodin
preto sa pytam, ze ake su moznosti a snad sa mi podari nieco zariadit s cim budeme vsetci spokojni
@deti95060810 mozem sa opytat v akom meste to je? to by bolo idealne, keby take nieco bolo aj v Piestanoch
MT... isto je to aj u vás...len sa opýtajte u obvodného Dopravná zdravotná služba
Nerozmýšlala si nad umiestnením maminy (napr. Striebornica) ? Sú tam aj dôchodkyne, ktoré sú v situácii ako je tvoja mama.
Keby som bývala v PN, určite by som rada pomohla, tvoju maminu poznám, robím na JIS.
@deti95060810 dakujem, budem sa informovat
@vavapeto -jej, aky je ten svet maly! Dakujem, vam aj vsetkym ostantnim na oddeleni, ze ste sa o maminu postarali! Nie, o Striebornici som nerozmyslala este. Neviem, ze ci by s tym mama suhlasila. Ale nieco budeme musiet vymysliet, lebo uz mladsia nebude a pomoc bude potrebovat.
V ktorej krajine si? Ak tam mas aj sestru, tak by mozno mama v pohode odisla za vami... Jedna kamoska sa tak prestahovala aj s mamou. Jednu dceru tu mala, tak prisla potom tu. Mama dosla s nou. Jej vybavila poistenie cez formular a mama sa berie ako dochodca zijuci v zahranici. Uz absolvovali x vysetreni aj operacii... Ale nemaju az tak extremne daleko na svk...
@guiseppinka ja zijem v Kanade, vo Vancouveri. takze ta vzdialenost je velka. Ta moznost tu vzdy je, ze by mamina prisla k nam, len ako cudzinec zijuci v zahranici, sa bojim o zdravotnu starostlivost. Neviem ze ci nejaka zdravotna poistovna by ju poistila v jej zdravotnom stave
@jorgie to je normalne cez neviem ktory formular klasickej zp... Ale my sme v at, takze tu inak funguje poistenie...
Ak je mama relatívne pohyblivá (hoci aj s palicou), dokáže si pripraviť jedlo, zvládnuť hygienu... je zbytočné ju stresovať podávaním žiadosti o opatrovateľku na UPSVaR (návštevy u lekárov kvôli posudku, návštevy soc. pracovníčiek u nej doma) - pravdepodobne by bola žiadosť zamietnutá.
Mama by mohla výraznou fixkou na výkres napísať oznam, že hľadá pomoc do domácnosti a nalepiť na stĺpy či zástavku MHD v okolí, snáď by sa niekto ozval.
@jorgie Spýtaj sa v meste na možnosť získať opatrovateľku(práve na ten nákup, sprievod k lekárovi a pod). Samosprávy to niekde poskytujú a niekde nie.Ale za týždeň to rozhodne nevyriešiš. POtrebuješ k tomu žiadosť, posudok lekára(obvoďáka) na základe vyšetrení u odborníka. Tam sa potom určí miera odkázanosti mamy.
Iná možnosť je nájsť nejakú napr. nadáciu, ktorá má projekty v rámci ktorých zamestnáva opatrovateľky. To sa ale dosť ťažko hľadá.
Alebo si sama nájdeš nejakú pani(napr. tu na koňovi), ktorej budeš platiť za opatrovanie. Tam si to už dohodneš, že čo a za koľko.
Samozrejme ani jedna z týchto možností nieje zadarmo.