Zvýšenie invalidného dôchodku

robo1218
24. feb 2023

Dobry den mám otázku schválili mi invalidný dôchodok po operácii driekovej časti 45% no teraz mi zistili že mi treba vymeniť stavce na krčnej chrbtici c5 a c6 nakoľko mi to tlači ma miechu a nemôžem dobre chodiť .Vie mi niekdo poradiť ako mám postupovať či to mám dať znova na invalidný dôchodok na zvisenie %. Ďakujem

dilino
24. feb 2023

po operáci asi áno ale teraz neviem či pred operáciou schvália lebo to musia byť papiere.A ked na základe jednej diagnozy si dostala ID tak teraz dáš na prehodnotenie až po operáci budeš mať nove papiere.

robo1218
autor
24. feb 2023

@dilino len neviem či vôbec chcem ísť zase na operáciu .

robo1218
autor
24. feb 2023

@dilino a ešte jedna vec je že mi to schválili iba pred mesiacom ešte nemam ani rozhodnutie

lilianka28
24. feb 2023

Až po operácii doložíš nové papiere, vyšetrenia... a potom prehodnotia.

dilino
24. feb 2023

@robo1218 no tak ak je to schválenie čerstve prave preto ak TI bude hroziť operácia tak ak pôjdeš máš nárok na asi aj plný.Ale teraz ked si išiel na ID tak to TI schválili len na polovičný možno po operáci TI prehodnotia na plný.A ked nechceš ísť na operáciu tak ako si chceš zvyšiť ID ked jasné píšeš že ho máš na 45 percent.Ledva si prešiel podľa mňa lebo najmenej je 40 percent.Ja som neprešla ani na polovičnu a to mám 7 diagnoz.Bud rad že TI aspoň schválili na 45 percent.Neviem mňe lekárka hovorila že ked sa stáv po roku nezmení tak ID vezmu.

dilino
24. feb 2023

Kto ma polovičný ID ak je plný tak skrátia na polovicu.Moja kamarátka je onkologicka pacientka mala plný ID kedže choroba sa jej do 6 rokov nevrátila aj ked chodi ešte na ambulantnu chemoterapiu jej plný vzali a dali polovičný.Zbytočne do toho nerypať.Môže sa stať že ak by si sa odvolal vezmu TI aj ten polovičný.Radšej do toho neryp ak budeš mať čerstve správy ako píše lilianka28 tak ťa prehodnotia.

kaktusik007
24. feb 2023

@robo1218
@dilino toto nie je o diagnozach ci ich pocte, ale o posudeni poklesu vykonavat zarobkovu cinnost voci zdravemu cloveku.

termin dalsej kontroly sa dava v zavislosti na moznom zlepseni - ak tam nie je predpoklad zlepsenia, dalsie kontroly daju o 5 ci 10 rokov, nie o rok.

u platniciek po operacii - bola novela, tu nemam nastudovanu, ale boli 3 typy - 10-20% - v podstate lahky stav, potom 35-45% - kedy su trvalo brane analgetika, je problem so spankom, trvalo brnia nohy, su necitlive prsty, zaklon nehrozi..... a potom 75-80% - to je stav kedy uz odislo hladke svalstvo v dosledku tlacenia na miechu a osoba teda je uz odkazana na plienky, lebo nevie zadrzat moc ci stolicu...

ine % v tejto diagnoze nie je.

zvysenie je ak by bola INA zavazna diagnoza - tam je potom mozne tuto hlavnu navysit o 10%. Inak nie.

petedea
24. feb 2023

@dilino No pockaj, ono to nie je len tak, ze ked budes do toho rypat, tak ti vezmu, aj polovicny.
Na to, aby ti ho vzali, musia mat dovod a nemozu ho vziat len preto, ze do toho rypes.
Pokial dovody, pre ktore je niekto ID nadalej pretrvavaju, tak ho len tak vziat nemozu.
A keby aj, treba sa odvolat a keby to nepomohlo, tak podat sudnu zalobu.

petedea
24. feb 2023

@dilino Nie je to pravda, ze az po operacii.
Posudkovy posudzuje aktualny stav a nie stav po operacii, pretoze nemoze vediet, ako operacia dopadne a ako sa stav zmeni, to sa posudzuje, az po operacii.

A okrem toho, nikto nie je povinny, sa nejakej operacii podrobit a uz vobec nie takej vaznej, ako je operacia krcnych stavcov, ktora moze v pripade neuspechu okrem ineho znamenat, aj uplne ochrnutie.

Podstatne v tomto pripade je len to, ze pribudli nove diagnozy, ktore v case podania ziadosti o ID zname neboli a na zaklade toho, moze Soc.poistovnu poziadat, o prehodnotenie.

Otazne ale je, ci su tie nove diagnozy a ich stadium percentualne hodnotene vyssie, ako tie povodne, pretoze sa posudzuje len jedna, percentualne najvyssie hodnotena diagnoza, cize percenta za kazdu diagnozu, sa nescitavaju.
Za ine diagnozy posudkovy moze pridat max.10 percent, ale aj nemusi.

V kazdom pripade, treba zajst do Soc.poistovne a prebrat to s posudkovym.

1stefi121
10. júl 2023

@robo1218 ahoj uz mas rozhodnutie o ID aj peniaze? Ja cakam stale..

robo1218
autor
11. júl 2023

@1stefi121 áno z SK už mám ale z UK stále nič