ahojte manzel mal otvorenu zivnost ked dostal ponuku v zahranici na pracu tak zrusil zivnost a zaroven aj zdravotnu ked mal problem isiel ako samopltca to je fakt malo kedy ja poberam rodicovsky prispevok a som evidovana na urade prace
volali mi z poistovne ( union)
ze kedze nepracujem padam pod manzela takze mi rusia zdravotnu a aj malemu
manzel ma zdravotnu v zahranici koli praci musi chodi na turnusy ma zahranicnu pracovnu zmluvu vraj mi moze nieco vyziadat nejaky formular ak ja zijem s malym na sk lenze ten mu nechcu dat je to tazke alebo na dlho
je to vobec spravny postup mozu mi zrusit koli manzelovi zdravotnu ked ja som evidovana na urade prace ??
@heln ved som
aj v soku ze coto ma vlastne znamenat a co ja teraz vlastne s tym mam robit
@pe_mi lenze ja nepracujem som
nezamestnana s malym doma…
zamestnany je len Manzel aj to mimo sk..
Postup je spravny,ja zijem vo Švajciarsku a tiez tu riesili pripad,ze musel chlapik doplacat kopu prachov, za manzelku aj dieta.
Ak si evidovaná na úrade prace tak za teba platí zdravotné poistenie štát. A teda za malého tiež, keďže je dieťa. Určite dieťa na Slovesku nemôže ostať bez poistenia, keďže je poistencom štátu.
Ty s tym nespravis nic,ale tvoj manzel,ked sa odhlasoval zo zdravotnej poistovne,mal sa spytat na teba.Teraz musi poziadat jeho poistovnu,kde je poisteny o tvoje pripoistenie.
@tundra lenze on ked sa odhlasil ja som bola evidovana na urade prace a poberala
rodicovsky prispevok nechapem co to s tym Ma ze on ma
poistenie niekde inde ako ja..?
@gemerka17 tiez si Myslim
ze aspon dieta by malo mat zdravotne poistenie
https://www.vszp.sk/poistenci/zdravotna-starost...
Tu to mas vysvetlene...
@tundra ak sa ale zamestnam co som Mala na plane u nas na slovensku tym Padom mam.. narok na zdravotne poistenie a aj Maly? napriek tomu ze Manzel pracuje mimo Slovenska ?
Ked si zamestnana,tak ti plati zdr.poistenie zamestnavatel a si poistena aj s dietatom na SK.
Ano, je to spravny postup.
A kde pracuje? Ak v AT, tak sa mozes pripoistiť na neho, nemalo by to stat veľa penazi
@tramtada31 v Anglicku
@tundra dakujem
Nz.Vo Švajciarsku stoji min.poistenie cca.240fr/za mesiac.Tomu dotycnemu,prislo doplacat,asi za dva roky,tak to tiez riesil na forach,ale nakoniec to musel doplatit...
Kým si nezamestnaná, poberáš rodičak atd, tak teba aj dieťa musí poistiť muž v Anglicku. Poriadne si naštudujte poistné podmienky v Anglicku. Ako náhle sa zamestnáš už si poistencom na Slovensku a aj deti. Neviem, aké sú poistky v Anglicku, môj pracuje v CH a teda má nižšiu poistku ( do 300 frankov) , ale spoluúčasť do 2000 frankov. Na PN bol len raz a teda všetko si platil sám. Lekár mu poslal faktúru.
@lalenka33 ak by ma manzel poistil v anglicku a ja zijem s dietatom na Slovensku… mozem uzivat slovenske zdravotnictvo a poberat rodicak na slovensku nadalej?
@tundra manzel pracuje mimo slovenska len par mesiacov snad to nejako poriesime som z toho zufala fakt ze co robit
nakolko manzel pracuje v anglicku kde sme roky zili ja a manzel mame imigracny status v anglicku
lenze nas syn Nie
manzel by ma teoreticky vedel poistit v anglicku vedela by som aj ist a poistit sa lenze syn nie nakolko nema viza
kedze Uk je uz
mimo EU
tak poistit ho Nieje mozne v anglicku… pokial Viem
aj preto ja som na slovensku a on pracuje v anglicku a dochadza na namy kedy sa da ale ze nemozeme mat zdravotne poistenie zvlast ak mame 12 mesacne dieta ktore ho potrebuje to som fakt este nikdy nepocula 😩
@autorka nie, poberas RP neoprávnene odo dňa, kedy tvoj muz začal robiť v zahraničí. Cize si to daj do poriadku, lebo ho budú od teba vymáhať. Ja nechápem, že ľudia pokial idú do zahraničia si nepozistuju takéto dôležité veci.
A nájdi si na SKaspon nejakú brigádu. Potom môžeš poberat RP na Slovensku legálne, keďže budeš zamestnaná.
@lienka.7 co ti poviem mas pravdu fakt som to netusila ani nas Nato…. nikto neupozornil…
ak sa zamestnam budem musiet vracat rodicovsky prispevok za cas ktory som… ho poberala od kedy je Manzel v zahranici ?
Autorka naštuduj si podmienky poistenia v Anglicku. Môj môže využivať ošetrenie na Slovensku ako samoplatca a nasledne si ich môže dat preplatiť vo Švajciarsku, ale vyšetrenia do 2000 frankov mu nepreplatia lebo má najnižšiu poistku so spoluúčasťou 2000. Čiže všetko do tej sumy si platí sám. Sú aj vyššie poistky samozrejme. On chorý nebyva čiže si platí najnižšiu možnú.
Neviem, ako v Anglicku, ale kamoškin muž robil vo Švajciarsku a ona normalne poberala rodičak na Slovensku, zdravotku jej on platil vo Švajčiarsku a pridavky dostavala ona slovenske a on o tu sumu nižšie švajčiarske
@autorka hneď zajtra by som sla na UPSVaR sa spýtať, ako to co "najbezbolestnejsie" vyriešiť.
Kamoske normalne povedali, že najlepšie je nájsť si brigádu a získať tak ZP na Slovensku. U nej šlo iba o 2 mesiace, neviem, koľko je to u teba a co si vlastne písala do tlačív. Tam to totižto vypisujes.
@lienka.7 ked som nastupila na rodicak manzel bol este ako zivnostnik na Slovensku…. v zahranici pracuje len par mesiacov o zruseni poistenia som sa dozvedela len dnes
@lalenka33 no vlastne od nas pytala nejaky forumal s1
ktory si vie manzel vyziadat
tak Uvidime ci si najdem brigadu alebo si vyziada on ten formular
@lienka.7 co som mala oznamit ved ked som nastupila na rodicovsky pripevok manzel Pracoval Na slovensku…
ked odchadzal do zahranicia mal stale otvorenu slovensku zivnost oznamila som ze pracuje mimo slovenska..
medzi casom dostal zahranicnu zmluvu tu som uz na upsvar neniesla nakolko som si Myslela ze to ze uz raz oboznameny boli tak netreba a ze pre nas sa nic nemeni
toto pocujem prvy krat, ved prave, ked si na RD a nemas aktivnu pracovnu zmluvu tak ti zdravotku plati stat a dietatu tiez.
nebol to nejaky podvod?