Zrušenie živnosti a náležitostí súvisiace s daňovým úradom

5petusik55
21. jún 2019

Ahojte, vedel by mi tu prosím niekto pomôcť?
Známy zrušil živnosť, kartičku DIČ poslal doporučene poštou na príslušný daňový úrad.
Okrem vrátenia tejto kartičky je povinný odovzdať na daňový úrad aj "Žiadosť o zrušenie registrácie na daň z príjmov a DPH"? Prípadne inú žiadosť?
Ak áno, stačí odoslať poštou alebo poslať elektronicky?
Ďakujem 🙂

moonlight1210
22. jún 2019

@5petusik55 s rusenim zivnosti skusenosti nemam, ale osobne by som si obvolala (alebo navstivila) danovy, zivnostensky a aj poistovne. A mozno aj colnicu (neviem, v com podnikal.)
Nech mi povedia, co vsetko treba podat a nahlasit a akym sposobom (doniest na podatelnu/elektronicky) a do kedy. Popripade, co vsetko doplatit, ak by tam bol nejaky zavazok, nech nepride o desat rokov rovno exekucia. Alebo si vyziadat pisomne prehlasenia, ze tieto institucie voci mne neeviduju ziadnu pohladavku a vsetko je vyrovnane. Keby nebodaj aj neskor dosla nejaka sankcia, mam sa aspon cim branit.
Mozno sa aj popytat, ako to bude s jeho schrankou na komunikaciu s verejnou spravou.

A kedze zivnostnici maju uz povinnost komunikovat s DU elektronicky, tak podla mna bude musiet podavat doklady na DU elektronicky.
Plus si zistit, aky to ma vplyv na danove priznanie. Ci ho netreba podat prv nez v zvycajnom termine do marca nasledujuceho roka (ma sa podavat do 3 mesiacov od skoncenia hospodarskeho roku, takze to moze znamenat do 3 mesiacov od dna ukoncenia, kedze mu hosp rok takto skoncil prv.)

evittam
22. jún 2019

@moonlight1210 Nie nema povinnosť podavat DP skor. Hospodársky rok musis mat najskôr urceny az potom sa ho môžeš držať.😉

@5petusik55 Zalezi v com podnikal. ZP a SP riesi živnostenský úrad. Pokial mal zamestnancov tak odhlásiť sa ako zamestnavatel vsade, no a dalsie urady -podla toho v com podnikal.
Nestačí kartičku vrátiť-treba vypísať formular a poziadat DU o zrušenie registrácie ako platitel dane FO. Osobna nedavna skúsenost.

5petusik55
autor
22. jún 2019

@evittam bol obyčajný živnostník, robotník - kovoobrábanie
Pracoval sám na seba, a žiadnych zamestnancov pod sebou nemal
ZP a SP má poriešený, ide mi vyslovene len o túto žiadosť o zrušenie registrácie... Ten vypísaný formulár je potrebné poslať poštou? Alebo odoslať elektronicky?
A ešte sa chcem spýtať, ktoré kolónky tam má zaškrtnúť? Robí mimo bydliska a keďže je ešte v skúšobnej dobe, na daňový úrad sa osobne nedostane
Ďakujem 🙂

evittam
22. jún 2019

@5petusik55 Podla mna elektronicky.