Zrušenie závetu, darovacia zmluva

matusontekkk
2. feb 2023

Zdravím, vytvoril som ešte jednu diskusiu, chcem sa spýtať ešte na jednu situáciu. Mam jedného brata. Rodicia prepisali už pred 10rokmi jeden ich byt naňho a on ho následne predal a financoval z toho svoju stavbu. Rodičovský dom, v ktorom rodicia bývajú, tak dali mne, napísali závet na mňa.
Keďže teraz dosť riešime veci okolo rodiny, majetkov a začal som do toho rodičovského domu aj dost investovať, tak mi ho chcu rodičia dat darovacou zmluvou, s právom doživotného bývania.
Chcem sa opýtať, ako postupovať v takom prípade? Musia zrušiť ten závet, ktorý spísali u notára, alebo ak mi to dajú darovacou zmluvou, tak sa zruší automaticky? Ďakujem.

didi35
2. feb 2023

Nemusia zrušiť závet. Do dedičstva patrí všetko to, čo poručiteľ vlastnil ku dnu smrti. Keď v tom čase už dom nebude v ich majetku, tak logicky nepatrí do dedičstva.

sasa1310
2. feb 2023

Tak podľa mňa je závet tak či tak neplatný, keď tam dali len tebe dom a bratovi nič. Brat je totiž neopomenutelny dedič a musí byt v závete uvedený. A musí dostať minimálne 50% zo svojho zákonného nároku v závete. Ak to tam nemal, závet je právne napadnuteľný

mariska1989
2. feb 2023

@matusontekkk nemusia však nebudú majiteľmi budeš ty .a do budúcna je to lepšie nebude sa toľko oplácať pokonavka

matusontekkk
autor
2. feb 2023

@sasa1310 bratovi dali byt, ktorý už predal

lucia147852
2. feb 2023

@matusontekkk brat by mohol závet napadnúť. Je dedic prvého stupňa. Môžu ho vydedit len z vážnych dôvodov. Najskôr musí prebehnúť vydedenie, potom môžu písať závet. Nežijeme v americkom filme, ale na SVK.

sasa1310
2. feb 2023

@matusontekkk to je jedno. V závete musí byt spomenutý, inak je závet napadnuteľný a neplatný. Pretože dieťa je neopomenutelny dedič.

matusontekkk
autor
2. feb 2023

@sasa1310 tak rodicia mi vraveli, ze byt dali bratovi a dom napísali celý v zavete na mňa.
Teraz mi to chcú dat darovacou zmluvou, kedze do neho investujem, tak zrejme stačí ist za notárom, aby to spísal.

gabus88
2. feb 2023

@matusontekkk brat moze darovaciu zmluvu lahko napadnut, je tak isto dedic ako ty, bohuzial, vydedit niekoho nie je jednoduche su tam prisne kriteria ako pobyt vo vazeni, alebo ak by bol drogovo zavisly...bud je to cisto o dohode medzi tebou a bratom, ale neviem pretoze ako vieme pri dedeni sa veru dokazu ludia v rodine riadne posekat...

lenjaona
2. feb 2023

@matusontekkk v zavete by malo byť spomenuté ze dali bratovi byt v urcitej hodnote ktory predal, a vyriešené skôr a riadne podložené kým žijú lebo z brata sa bohvie čo môže vyklut ked pojde o dedenie

miriamik77
2. feb 2023

skor by som to vyriesila kupnou zmluvou neviem na €. niektori to tak spravia radsej ako darovacou zmluvou, kedze ta je za urcitych podmienok napadnutelna a potom co. takze radsej by som to riesila takto

mia9999
2. feb 2023

Nám právnik povedal, že lepsia je darovacia zmluva ako predaj na niekoľko pár tisíc €. Že práve toto je napadnuteľné kvôli nízkej sume. 🤷‍♀️

h2
2. feb 2023

@gabus88 Prečo by brat napádal darovaciu zmluvu? Veď tiež dostal od rodičov nehnuteľnosť darom. Ak by tú darovaciu zmluvu napadol, autor môže napadnúť tú, ktorou dostal brat byt.
@matusontekkk Neviem, ktorý notár spísal závet, podľa ktorého budeš dediť len ty, lebo tvoj brat je neopomenuteľný dedič. Rodičia nech spíšu darovaciu zmluvu, ktorou som darujú tebe. So závetom nemusia robiť nič.

matusontekkk
autor
2. feb 2023

@h2 vďaka za rady. Darovacia zmluva sa musi robiť u toho istého notára, ktorý spísal ten závet? Alebo je to jedno.

h2
2. feb 2023

@matusontekkk Jasné, že nie. Je to úplne jedno.

oli18
2. feb 2023

@gabus88 každá zmluva sa dá napadnúť, ale brat by nebol s najväčšou pravdepodobnosťou v tomto spore víťazom. Mali sme v rodine, druhý súrodenec sa do napadnutia darovacej zmluvy vôbec nepustil, hoci sa chystal. Autorov brat vydedený nebude, dostal predsa byt. A s majetkom si môže každý robiť, čo chce.

oli18
2. feb 2023

@matusontekkk Darovaciu zmluvu si môžeš napísať aj sám, podľa vzorov na internete.