Dobrý večer, som jediný vlastník bytu v ktorom som mnou býva dcéra a jej neplnolete dieťa - trvalý pobyt majú uvedený u mna, môžem im zrušiť ho zrusit? Nemáme dobre vzťahy a dala som im čas na nájdenie si podnájmu, následne by som im chcela zrušiť TP, je to možné aj keď sa jedna o maloleté dieťa? Na internete som našla aj protichodné informácie. Ďakujem Vám za odpovede
Trvalý pobyt je len administratívny údaj. K ničomu nezaväzuje ani majiteľa bytu, ani neposkytuje žiadne výhody tým, čo tam majú trávy pobyt. Snáď okrem zápisu do škôlky, školy a vydania parkovacieho preukazu. Takže zrušiť trvalý pobyt im môžeš. Len či tým dosiahneš aby sa odstahovali?
Pripnem sa.. musi byt udany nejaky dovod zrusenia?
Môžeš zrušiť, nemusíš ani udať dôvod, rušila som tak môjmu ex...
@viestta a nieje to tak že keď už nemajú u nej trvalý pobyt a nechcú sa odsťahovať môže zavolať PZ aby ich vyviedli a keď tam majú TP tak ich nemôže polícia vyviesť?Ja som rušila svojmu ex, ten kkt mi robil neskutočne problémy, aby sa už nevracal a akonáhle by zvonil volala by som políciu.
Ak zrušíš TP - ostanú obyvateľmi obce bez konkrétnej adresy, pošta im bude chodiť na mestský/obecný úrad. Teoreticky by si mali vymeniť OP, kde bude uvedená iba obec
Nájomné závisí od počtu osôb nahlásených u správcu nie od trvalého pobytu
@letfenixa tak potom nerozumiem... Suseda co býva pod nami sama platí o 150 eur menej ako my 3 keďže zálohové platby ma vyratane na 1 osobu..čiže to mi nijak neupravia?
@patka06 tak som myslela ze keď im zruším TP tak môžem zmeniť počet osôb u správcu
Zálohové platby ti upravia podľa toho koľko os§b nahlásiš u správcu - reálne koľko ľudí v byte býva,nie koľkí tam majú TP
Počet osôb v byte môžeš zmeniť aj bez zrušenia TP
Znížia ti zálohové platby a ak tam ostanú bývať doplatíš to na vyúčtovaní.
@patka06 tak toto som vobec netušila, keď dcéra prišla späť domov s dieťaťom automaticky okrem TP som nahlásila zmenený počet osôb a to som teda asi nemusela robiť
@patka06 ďakujem za vysvetlenie
Nie nemusela, len by si potom mala nedoplatky na vode
@patka06 ďakujem už rozumiem
V nájomnom sa máločo počíta podka počtu prihlásených. Väčšina poloziek je podľa stvorakov, spotreby a na bytovú jednotku. Však si pozri rozpis nájomného položku po položke, či tam vôbec niečo je podľa počtu nahlásených osôb. Ú nás napríklad ani jedna. Smeti je obec od obce ináč, to si tiež treba pozrieť koľko platíš.
@viestta smeti viem ze keď som ich prihlásila tak automaticky prišlo doplatiť za 2 osoby a to bolo 3 mesiace pred koncom roka čiže alikvotnu čiastku
Mozes nahlasit len jednu osobu…
u mna (Ba petrzalka)sa spolocne naklady za dom rozpocitavaju na pocet osob(elektrika upratovanie smeti atd)
Voda a kurenie mam podla svojej spotreby
u nás majú predpis na osobu a to potom násobia počtom prihlásených osôb, to sú zálohové platby a vo vyúčtovaní potom je preplatok / nedoplatok
na počet prihlásených osôb sa u nás ešte počíta výťah - to sa mi zdá logické
Ostatné je na m2 alebo len proste na byt /upratovanie/
Počet osôb nemôžeš zmeniť ak tam budú bývať naďalej, to nemá nič s trvalým pobytom
@patka06 takto to mame aj my myslím, pozriem tie papiere, keďže platba za byt sa zvýšila a určite to bolo aj tým ze som ich prihlásila a nie len klasicky každoročny nárast cien
Najsprávnejšie info budeš mať, ak si zavoláš na evidenciu obyvateľov v mieste pobytu, ja viem tak, že maloletému dieťaťu sa nedá zrušiť TP, len už neviem, či to platí všeobecne alebo len vlastnému dieťaťu
Môžeš TP zrušiť obom