Zrušenie bezpodielového vlastníctva

neve555
4. mar 2023

Nadobudol som pozemok este pred manzelstvom. S manzelkou sme sa rozhodli stavat po svatbe. Vsetko som od zaciatku financoval uplne sam, ona sa dodnes nepodiela nijak. Zrazu to ale zacina hrat tak ze rozvod a vezme si polovicu rozostavaneho domu a ja mam oci v smutku. Netusim co mam robit.

draik
4. mar 2023

@neve555
Stavbu ste financovali iba z úspor spred manželstva?

maranta_leuconeura
4. mar 2023

@neve555 uz nic, stavali ste po svadbe, peniaze boli spolocne. BSM sa da zrusit/vynat konkretnu nehnutelnost len vopred, nie az po.

mogaa
4. mar 2023

@neve555 no pozemok je oficiálne len tvoj, ale bude mať nárok na polovicu domu(bez ceny pozemku),...ale dá sa to uhrať tak že na cenú od odhadcu, ale čo ste do stavby invstovali počas manželstva...záleží v akom stave je tá nehnuteľnosť....

neve555
autor
4. mar 2023

Existuje klauzula ze ak by zotrvanie v Bezpodielovom odporovalo dobrym mravom, ak sa jeden nijak nepodiela na zveladovani spolocneho majetku.

syslik81
4. mar 2023

uz enarobis nic- ohodnotit stavbu bez pozemku a vyplatit manzelke polovicu .. po svadbe neexistuje moje a tvoje -je uz len nase ... ona sa predpokladam starala o domacnost ,deti ak mate a podobne .. isli ste do vztahu 50:50 a kazdy mal neaku ulohu kt si plnil ... jedine ak by si do domu dal peniaze darovane alebo pred manzelstvom -tie by sa dali odpocitat z hodnoty inak uz nie ak manzelka nesuhlasi ...

martul
4. mar 2023

@neve555 odpovedaj prosím ťa na otázku čo ti položil @draik, on je právnik najlepšie ti poradí.

basska_b
4. mar 2023

Pozemok je tvoj, ale dom je v BSM. Majetok sa da z BSM vynat, ale treba na to mysliet pred nadobudnutim...

sense
4. mar 2023

Dom si financoval z coho? Z uspor pred manzelstvom? Alebo mate hypo?

neve555
autor
4. mar 2023

@draik ahoj. Peniaze ktore sa investovali do stavby ktora sa na mojom pozemku zacala po manzelstve, vylucne z mojich uspor zpred manzelstva. Nemame hypoteku.

matkahelka
4. mar 2023

@neve555 a aj vies dokazat, ze to boli VSETKY TVOJE uspory pred manzelstvom?

neve555
autor
4. mar 2023

@matkahelka ahoj. Na ucte som mal sumu ktoru som po manzelstve postupne minal na stavbu

draik
4. mar 2023

@neve555
Ak to viete preukázať, tak je stavba iba vo Vašom výlučnom vlastníctve.

sense
4. mar 2023

@neve555 ak to vies dokazat ze stavba bola vylucne z uspor pred manzelstvom,tak zens nema narok na polovicu nehnutelnosti

neve555
autor
4. mar 2023

@draik pred svadbou mi na internetovom bankovnictve svieti suma ktoru som potom po svadbe postupne uvolnoval o com su na internetovom bankovnictve taktiez dokazy.

matkahelka
4. mar 2023

@neve555 to si mal specialny ucet, na nom 200k a z toho si financoval celu stavbu? kazdu tehlu, klinec, vsetko si platil len z toho uctu? a mas k tomu predpokladam aj vypisy, faktury, ze CELA stavba sa financovala len z tohoto uctu. no to by som chcela byt ta mys na sude, ked budes toto dokazovat 😉

draik
4. mar 2023

@neve555
Ešte jedna otázka. Kto je ako stavebník uvedený na stavebnom povolení?

neve555
autor
4. mar 2023

@draik ja

neve555
autor
4. mar 2023

@matkahelka ako to myslis?

draik
4. mar 2023

@neve555
Tak už len zostáva preukázať, že stavba bola financovaná výlučne, a tým naozaj myslím len z úspor pred uzatvorením manželstva. Teda ani jedno euro nešlo na stavbu z úspor, príjmu atď získaných už počas manželstva,

neve555
autor
4. mar 2023

@draik a ak slo z platu po svatbe do stavby 1 euro?

matkahelka
4. mar 2023

@neve555 tak, ze neverim, ze si cely dom postavil len z tych penazi zpred manzelstva.

draik
4. mar 2023

@neve555
Tak potom je stavba súčasťou BSM, v rámci vyporiadania sa však zohľadní to, čo ste vložili do stavby zo svojho výlučného majetku.

neve555
autor
4. mar 2023

@draik tomu celkom nerozumiem

neve555
autor
4. mar 2023

@matkahelka 95% penazi co som mal na ucte pred svadbou su v stavbe. Usporene peniaze som zacal strkat do stavby po uzavreti manzelstva

matkahelka
4. mar 2023

@neve555 odpovedal si si, 95%. zvysok si financoval z penazi pocas manzelstva. cize nie, ako si tvrdil, ze CELY dom. to je proste nerealne pocas manzelstva. a aj tych 95% budes musiet dokazat. vela stastia.

neve555
autor
4. mar 2023

@matkahelka prirodzene som po svadbe dalej chodil do prace. Viem dokazat vsetko co som do stavby dal. Samozrejme si myslim ze rozostavanu stavbu by musel ohodnotit znalec.

matkahelka
4. mar 2023

@neve555 ak si dom staval pocas manzelstva a financovany bol pocas manzelstva, tak je to dom SPOLOCNY. a je fuk, ci ty si zarobil 5k a tvoja zena 1k. nedokazem si predstavit, ako by si sud presviedcal o tom, ze tie € z uctu boli minute na dom a nie na nieco ine a zarobene € pocas manzelstva si minul na dom. rozumies?

draik
4. mar 2023

@neve555
Vaša mzda počas manželstva je už v BSM. Ak ste ale použili na stavbu peniaze aj z úspor spred manželstva, tak to sa zohľadní a započíta pri vyporiadaní BSM.

syslik81
4. mar 2023

@neve555 mate deti? kde byvate kym nieje dom? dava manzelka peniaze na spolocny ucet? mas navarene upratane? ani to nieej zadarmo .. ty sice mas vacsi prijem ale aj ona sa podiela tak ako moze .. iste mas vacsinovy podiel a ona polovicu nezyska ale daco malo z domu dostane ci chces alebo nie ...

petedea
4. mar 2023

@neve555 Ak to vies vydokladovat, ze dom sa staval z tvojich uspor, ktore si mal pred sobasom, tak manzelka nema narok na nic.

Ak ti mozem poradit, s manzelkou sa o tom nehadaj, to nema zmysel, co si ona namysla, je jej problem, to ale este neznamena, ze na podiel na dome ma aj pravny narok.
A nepytaj si rady tu, na MK, lebo tym nic nevyriesis.

Radsej si najdi dobreho pravnika.
S dobrym pravnikom mas velku sancu na to, aby manzelke sklapla huba naprazdno, kedze sa financne na stavbe domu nijako nepodielala a stavbu domu si finacoval vylucne z uspor, ktore si nadobudol pred sobasom.