Dobrý deň.. chcela by som si podať návrh na zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov, pretože manžel má dlhy. Nájde sa niekto, kto má skúsenosti s úspešným zrušením BSM? Ďakujem
@ivkazba áno, viem, ja som sa pýtala preto, že ja mám skúsenosť práve s tou živnosťou. tiež sme riešili zrušenie bsm - primárne kvôli dlhu, ale nielen preto - právnik nám vtedy však povedal, že jeho skúsenosti sú také, že pri rizikovom správaní sa to dosť ťažko dokazuje, je to zdĺhavé a nie vždy je bsm zrušené - aj napriek dohode manželov, ale vždy závisí od mnohých faktorov. dôvodom pre zrušenie nie je ani to, že napríklad jeden z manželov o dlhu nevedel. v prípade živnosti sa takéto veci neskúmajú, je to jediný zákonný dôvod na zrušenie bsm za trvania manželstva. čiže ja som chcela popísať len túto skúsenosť, ale viem, že aj rizikové správanie partnera je dôvodom.
opravte ma, ak sa mýlim, ale BSM sa dá zrušiť len do budúcna. Ak už manžel má dlhy, tak tieto zostanú spoločné.
@andrea_82 my sme po zrušení bsm na súde potom u právnika uzavreli dohodu o vysporiadaní, kde sme si rozdelili majetok aj dlh (manžel nebol spoludlžník na zmluve). právnik nám povedal, že pre veriteľa to síce nie je právne záväzné, ale ak by som si prestala úver platiť, na manželov majetok exekútor siahnuť po rozdelení BSM nemôže. my ale spolu ani nehospodárime (nie sme rozvedení), dokonca každý má svoj účet. ešte dodám, že som len laik s takouto skúsenosťou, preto to netvrdím na 100 % ako hotovú a pravdivú vec. len píšem, ako sme to mali my.
ešte som zabudla dopísať, že ak by - teoreticky - manžela kontaktoval veriteľ kvôli môjmu dlhu, dohoda o vysporiadaní slúži práve na to, aby ma mohol zas "naháňať" on, že som porušila dohodu, pretože dlh som prevzala na seba (je to môj úver).
a má aspoň jeden z vás živnosť alebo nie?